Ciastka musli z jagodami goji i orzechami macadamia 203Dzięki uprzejmości firmy: Moje Musli mogłam samodzielnie skomponować swoją mieszankę. Wybór był przeogromny bo aż 60 składników! W końcu zdecydowałam się na: crunchy naturalne
Bon Appetit Małgorzaty
Cytrynowy miodownik z kaszą manną (Stefanka) 251wystygnięcia. Krem dzielimy na 3 części.Finał: Upieczone placki przekładamy kremem. Wierzch ciasta także smarujemy kremem i dekorujemy np. polewą czekoladową. Albo tak jak ja posypać czarnym sezamem. Ciasto jest dobre po 3 dniach aż skruszeje, a po tygodniu nadal jest świeże i smaczne. :)stefanka
Bon Appetit Małgorzaty
Kasza jaglana z bananem i ziarnami 224Lubię od czasu do czasu zjeść sobie kaszę jaglaną na śniadanie :)Składniki:pół szklanki suchej kaszy jaglanej1 szklanka wody1 łyżka ziaren słonecznika1 łyżeczka sezamu1 łyżeczka siemienia
Kuchnia domowa Ani
Drożdżowe kapuśniaczki 286roztopionego masłaFarsz: 1/2 kg kiszonej kapusty30 dag pieczarek2 cebule2 łyżki olejuszczypta cukru4 liście laurowe4 ziela angielskie1 łyżka majeranku1/2 łyżki tymianku sól, pieprzDodatkowo:1 małe jajko do posmarowaniakminek / mak / sezam / czarnulka do posypaniaSposób wykonania:1. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże. Dodać łyżkę mąki i cukier. Odstawić do podrośnięcia.2. Do mąki dodać sól, podrośnięte drożdże, jajka i wyrobić elastyczne ciasto stopniowo
Kuchnia domowa Ani
Bożonarodzeniowe ciasteczka 330mąki pszennej60 g masła60 g smalcusok wyciśnięty z jednej pomarańczyszczypta soliNadzienie:25 g masła125 g śmietany kremówki50 g miodu40 g cukru pudru1,5 szkl bakalii (ja dałam sezam, rodzynki, żurawinę, orzechy włoskie orzechy arachidowe, wiórki kokosowe)aromat pomarańczowy (ok 5 kropelek)dodatkowo :cukier puder do posypania ciasteczekPrzygotowanie:Mąkę, masło i smalec wrzucamy do miski i łączymy ze sobą
charlotte gotuje
Domowe musli piernikowe 233Przygotowania do świąt ruszyły pełną parą, więc i śniadanie dla mojej siostry też musiało być w świątecznych smakach :)~ Granola z miodem i przyprawą do piernika ~Składniki
Kuchenny Skrawek Nieba
Chałka 485drugą częścią ciasta. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy białkiem i posypujemy kruszonką, makiem lub sezamem. Ponownie odstawiamy na 30 minut. A następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 - 180 stopni C. Pieczemy około 20 -25 minut. Gotowa chałka jeśli w nią zapukamy wyda "pusty
Miksturownik
Fenkuł i czerwone pomarańcze - sałatka 194szalotkę, listki mięty,orzechy, polać oliwą z oliwek wymieszać. Posypać otartą skórką z cytryny. Smacznego!uwagi: Tak jak pisałam, nie dodałam orzechów i szalotki. Sałatkę posypałam czarnym sezamem, a oprócz świeżych listków mięty, dodałam też mięty suszonej. Wyszła rewelacyjna
Stare Gary
Pszenno - orkiszowe bułeczki z ziarnami 197drożdży świeżych1 łyżka miodu1 łyżeczka soliopcjonalnie: 1 łyżeczka kminku, 1 łyżeczka mielonego lub dobrze utłuczonego anyżuPonadto:1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowaniaziarna do oprószenia: sezam, słonecznik, dynia, płatki soli, mak, kminek itp.przygotowanieDrożdże suche wymieszać z mąkami (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn*). Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Ciasto uformować w kulę, przenieść do naczynia, przykryć lnianym
Stare Gary
Fantazyjne bułeczki 167mąki pszennej chlebowej2 łyżki miękkiego masła1 łyżeczka cukru1 łyżeczka soli1 i ¼ łyżeczki suchych drożdży (5 g) lub 10 g drożdży świeżych275 ml wodyPonadto:żółtko do posmarowaniado posypania: mak, sezam, siemię lniane, kminek, sól morska, świeże zioła, papryka, słonecznik, itp.przygotowanieW naczyniu umieścić mąkę, dodać masło i wyrobić, aż całość będzie przypominała kruszonkę. Wsypać sól, cukier, drożdże, na końcu wlać ciepłą wodę
Stare Gary
Knekkebrød - czerwcowa piekarnia 183Jak ja się cieszę, że mogę brać udział we wspólnym pieczeniu w Piekarni Amber ! Nie dosyć, że towarzystwo miłe, to, przede wszystkim, dzięki tej
Stare Gary
Ziołowe kulki serowe 271Kolejna wygodna i smaczna propozycja na spotkanie towarzyskie, albo po prostu na miły wieczór. Kuleczki robi się błyskawicznie, można użyć do ich obtoczenia dowolnych
Stare Gary
Soczysta polędwiczka wieprzowa w śliwkowym sosie 235pieprz, tymianekSos śliwkowy:* suszone śliwki- 15 szt.* śmietanka 30%- 250 ml* cebula- 1 duża szt.* sól, pieprzSałatka:* sałata- 5 liści* pomidorki koktajlowe- 6 szt.* mango- połowa* rzodkiewka- 6 szt.* sezam- 2 łyżki* olej z pestek winogron- 2 łyżki* sok z cytryny- 1 łyżka* sól, pieprzPolędwiczka:Nagrzać piekarnik do 190 stopni.Polędwiczkę oprószyć solą, pieprzem oraz tymiankiem i dosłownie chwilę podsmażyć
Kraina Miodem Płynąca
Salmon en Croute - Łosoś ze szpinakiem, serem pleśniowym, oliwkami i ziołami w cieście. Bezglutenowy. 233Jest nam ziołowo i bardzo nam z tym dobrze! Chcemy więcej i więcej! :)Już tłumaczymy dlaczego - ziołowo mi, to idealnie skomponowana mieszanka łącząca w sobie: Prażony słonecznik, sezam, siemię lniane, rozmaryn, pietruszka, mięta, bazylia, oregano, tymianek, cząber, szałwia, majeranek. To niesamowicie aromatyczna "zielenina", która uzależnia (jak na "zielsko" przystało). Smaki podrasowane tą bezglutenową, pozbawioną konserwantów mieszanką ochoczo otulają podniebienie
Wypisz Wymaluj
Chalka waniliowa 162chalkami sciereczka i odstawic do wyrosniecia,tak by podwoily swoja objetosc.Piekarnik nagrzac do 175 ° C .Chalki posmarowac zoltkiem wymieszanym z dwoma lyzkami mleka i posypac cukrem perlistym.Mozna posypac rowniez sezamem,makiem,platkami migdalowymi lub kruszonka.Piec w 175 ° C 25-30 minut.Nie przekraczac czasu pieczenia,bo chalki przepieczone beda mialy suchy miazsz..Moje byly gotowe po 25 minutach
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!