cyklu - Małe a cieszy :) Do pochrupania na wieczór wafle ryżowe z sezamem + suszona żurawina
upichconaSkładniki: 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 3 łyżki oleju rzepakowego 3/4 szklanki wody łyżeczka soli 1/4 szklanki roztopionego masła ulubione przyprawy (ja użyłam czarnego sezamu, pieprzu, soli, ziół prowansalskich, ostrej papryki, czosnku) Przygotowanie: Mąkę przesiałam do miski, dodałam olej, wodę, sól i wyrobiłam dokładnie na jednolite ciasto. Ciasto zostawiłam w misce, przykryłam ściereczką i odstawiłam na pół godziny, aby odpoczęło
Kulinarny Pamiętnikmleko 2 tabliczki deserowej czekolady, np. Wedla kilka łyżek gorącej wody lub mleka ksylitol/inne sypkie słodziwo do zagęszczenia masy: mleko w proszku do obtoczenia: kakao (lub wiórki kokosowe, sezam) Ugotuj kaszę na sypko na mleku. Czekoladę połam na małe kawałki i wymieszaj w dużej misce z kilkoma łyżkami gorącej wody lub ulubionego mleka. Do czekolady dodaj kaszę, ksylitol
Qlinarnie i Qlinarniesztorc (zlepieniem do góry). Nakrywamy ściereczką i zostawiamy na 15 minut. Po tym czasie smarujemy je rozmąconym jajkiem / śmietaną lub mlekiem (jeśli macie ochotę można posypać je sezamem, czarnuszką lub słonecznikiem) i pieczemy ok. 20-30 minut w 180°C. Podajemy z sosem: Sos jogurtowy: Do jogurtu wyciskamy czosnek. Dodajemy skórkę otartą z całej cytryny (wcześniej warto przelać ją wrzątkiem
Poezja smakuskładników wychodzi około 50 ciasteczek wycinanych foremką o średnicy 4,5cm. ciasteczka podczas pieczenia lekko się ściągną i napęcznieją. Składniki: 80g margaryny 1 jajko 300g mąki pszennej pół szklanki sezamu 6 łyżek cukru 1/2 opakowania cukru migdałowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Ponadto: gotowy lukier biały pisak do dekoracji ciastek wstążka Z podanych składników zagniatamy dość szybko ciasto
Farmażonywrzucamy bajgle, gotujemy z każdej strony po minucie. Wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej na czystą ściereczkę lub kratkę. Na tym etapie bajgle musimy posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem lub/oraz makiem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 20-25 minut w 200 stopniach, do czasu kiedy nabiorą ładnego, złotego koloru. Studzimy na kratce. Smacznego
Plate of JoyZamówiliśmy czarny ramen i policzki wołowe. Czarny ramen według informacji w karcie to Święty Graal wśród ramenów - skład zachęca do spróbowowania - mięso wieprzowe, taro z czarnego czosnku, sepia, szpik, sezam, węgierki, edamame, burak, ostre zielone, wywar z mięs, warzyw i glonów, makaron alkaliczny. Do wyboru mamy dwie porcje - mniejszą i większą - my wzięliśmy dużą, za 30 zł i to była
Plate of Joysuszonej papryczki chilli 4 cienkie plasterki jalapeno- opcjonalnie łyżeczka sosu sojowego kilka kropli oleju sezamowego 1/4 łyżeczki soku z cytryny pół łyżeczki wódki, bądź innego mocnego alkoholu łyżeczka ziaren sezamu szczypta soli szczypta czosnku szczypta świeżo mielonego pieprzu szczypta tandoori szczypta garam masala 20-30 g tartego żółtego sera- można go zastąpić parmezanem 1 pieczony pomidor- ja użyłam pomidora malinowego
KreatywnePinyPieczemy ok 15 minut w 200 stopniach. Jeśli lubimy,gdy bułeczki są miękkie, po wyjęciu z piekarnika,przykrywamy je ściereczką. Przed upieczeniem możemy je również posypać ziarnami sezamu lub makiem. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytświeżych drożdży 125 ml ciepłego mleka (ja użyłam sojowego Alpro ) 125 ml ciepłej wody 80 g oleju (ok.1/3 szklanki) łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru jajko do posmarowania opcjonalnie mak,sezam,siemię lniane itp. Sposób przygotowania: Z 2 łyżek mąki,cukru,drożdży i 5 łyżek ciepłego mleka zrobić rozczyn.Odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Mąkę przesiać,dodać mąkę ziemniaczaną
Wielki apetytodstawiamy gotowe bułeczki do wyrośnięcia. Pieczemy je w temperaturze 180 stopni ok. 10-15 minut, aż się zrumienią. Smacznego! Ps.bułeczki przed upieczeniem możemy posypać startym serem, sezamem lub ulubionymi przyprawami. Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytgrzybowa (Borowikowa z łazankami) Medaliony z polędwiczki wieprzowej z puree ziemniaczanym, szparagami, kawałkami ciasta francuskiego oraz maślaną gruszką z chili Pierś z kurczaka w świeżych ziołach ,z borowikowym risotto, sezamie z grilla ,z pieczonymi warzywami oraz sosem maślanym z suszonymi pomidorami. Na deser obłędny sernik ( strzał w 10! Idealny, puszysty- genialny) i szarlotka ( bardzo smaczna, domowa z lodami waniliowymi
Wielki apetytzaczęły się więc sernikowe eksperymenty. Dziś powstał pyszny sernik z dodatkiem tahini, chałwy i sezamków przełamany słodko - słonym smakiem solonego karmelu. Jeśli tak jak ja lubicie wszystko co z sezamem ten sernik rozkocha was w sobie bez pamięci. Zapraszam. Składniki: Na spód: 80 g masła 150 g mąki 50g cukru pudru 1 żółtko Na sernik: 750 g sera twarogowego
Wielki apetytJajo wiejskie 3 sztuki, Oliwa z oliwek (do polania), olej ryżowy lub kokosowy (do duszenia), Jogurt naturalny 0% , 1 łyżka domowego ketczupu ( lub domowy majonez Klik ), Szczypiorek, słonecznik, sezam, Przyprawy: pieprz, sól himalajska, czarnuszka , czosnek. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupki, dzielimy na ćwiartki lub drobniej. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Łodygi botwinki obgotowujemy w lekko osolonej
IzaGotujeużytych dodatków smakuje za każdym razem inaczej. Dzisiaj eksperyment z bijącą popularność pastą sezamową, tahiną, w postaci sosu. Muszę przyznać, że taka kombinacja przyjemnie połechtała moje podniebienie - smak sezamu delikatnie komponuje się z orzeźwiającą cytryną, po chwili do głosu dochodzi czosnek. Do przygotowania 2 porcji potrzebujemy: - 4 marchewki (po dwie na osobę) - 2 łyżeczki tahiny - sok z cytryny - 2 ząbki
Szybko Tanio Smacznie