wody sól i pieprz do smaku opcjonalnie do sosu można dodać 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku lub półtorej łyżeczki drobno posiekanego imbiru po podaniu można udekorować prażonymi ziarnami sezamu lub prażonymi migdałami lub grubo posiekanym szczypiorkiem Przygotowanie Filety posolić lub pozostawić na 30 minut w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzać olej i na ostrym ogniu podsmażyć filety
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawówczas wyłożyć papierem do pieczenia. Piec do czasu aż nabiorą złotego koloru (ok. 10-15 minut) Sambousa w wersji z piekarnika można przed pieczeniem posypać na wierzchu np. sezamem. Podawać gorące. źródło Poniżej film instruktażowy
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawówczas wyłożyć papierem do pieczenia. Piec do czasu aż nabiorą złotego koloru (ok. 10-15 minut) Sambousa w wersji z piekarnika można przed pieczeniem posypać na wierzchu np. sezamem. Podawać gorące
Kulinaria - potrawy z różnych stron światauporały :) Składniki: 150 g ekspandowanego amarantusa 160 ml miodu z mniszka lekarskiego 2 łyżki oleju 30 g śliwki suszonej 30 g żurawiny suszonej 5 łyżki nasion (u mnie sezamu i słonecznik) Nasiona uprażyć na suchej patelni, przestudzić. Suszone owoce pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki wymieszać. Następnie na blaszkę o wymiarach 20x27 wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć masę
Delicious TitbitsBardzo lubię smak ciecierzycy i sezamu. Czas zatem na połączenie ich smaków w jednej potrawie - hummusie, popularnej paście z kuchni arabskiej. Klasycznie zawiera ona czosnek. Ponieważ robiłam tę pastę jako dodatek do chleba pieczonego dla koleżanek i kolegów z pracy, dodałam czosnek niedźwiedzi, który nie pozostawia charakterystycznego posmaku czosnku w ustach i uwalniającego się wtedy zapachu. Na wszelki wypadek dodałam
Weekendy w domu i ogrodzieprzekręcona klasyka niedzielnego obiadu. Dziś z zatarem, czyli mieszanką przypraw z krajów Bliskiego Wschodu (dziki tymianek, prażony sezam, sumak garbarski (nie octowy spotykany w naszych parkach), sól morska). Przyprawy użyłam po raz pierwszy, gdy kilka lat temu dostałam ją od znajomego. Od tamtej pory używam systematycznie do różnych potraw i sukcesywnie uzupełniam jej zapas. Składniki (proporcje na 3 głodne osoby
Weekendy w domu i ogrodzieDodaję majonez oraz ziarenka. Dokładnie mieszam. Sałatkę doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Do przygotowania sałatki użyłam mieszanki ziaren "Słoneczne Pola" z ZIARENKOWA . W skład mieszanki wchodzą ziarna słonecznika, sezamu i siemienia lnianego. Ziarenka te mogą stanowić doskonały dodatek do wielu potraw, w szczególności do: sałatek, zup, deserów czy mięs. Ziarna są bogate w wiele cennych witamin, niezbędnych dla prawidłowego
Tradycyjna kuchnia Kasidrobniej pokroić) ½ cebuli szczypta oregano 100 g sera feta 50 g startego sera parmezan 1 łyżka oleju 150 g włoskiej mortadelli 100 g żółtego sera 1 jajko 1 łyżka sezamu Wszystkie składniki (oprócz wody i mleka) powinny miec temp. pokojową. Obie mąki przesiewamy przez sitko. Dożdże rozpuszczamy w 3/4 szklanki ciepłego mleka, dodajemy dwie łyżki mąki i cukier. Mieszamy. Przykrywamy
Mia Cucina Sofietacytryny, 2 ząbków czosnku, 2 łyżek miodu, 1 łyżki oliwy, 1 łyżki octu ryżowego, 5 łyżek sosu sojowego, 2 łyżeczek pieprzu kajeńskiego, 2 łyżeczek pieprzu syczuańskiego, 2 łyżeczek ziaren sezamu, 2 łyżeczek oleju sezamowego, kilku listków bazylii tajskiej, soli. Kluczem przygotowania tego dania jest zamarynowanie mięsa. Kacze piersi powinny przebywać w marynacie co najmniej około 3 godzin, ale optymalnym rozwiązaniem
Wyprawy kulinarnemąki żytniej pełnoziarnistej - 30g otrębów owsianych - 3 łyżki oliwy z oliwek - 1,5 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej - 15-18g świeżych drożdży - 60g ziaren (u mnie słonecznik, sezam, len i chia) - ok.270-280ml letniej wody Drożdże rozkruszyć do kubeczka, dodać 1 łyżkę mąki i ok.50ml letniej wody, dokładnie wymieszać i odstawić do wyrastania na ok.10 minut. W misie miksera
Smaczne Zdroweburgerach. Podaję za Jadłonomią. Składniki na około 20 małych kotletów: 2 szklanki startej marchewki 1 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1/2 szklanki prażonego słonecznika 1/2 szklanki prażonego sezamu 1 czerwona lub biała cebula 1/2 szklanki bułki tartej 1/4 szklanki oleju 3 łyżki mąki (użyłam kukurydzianej, można inną) 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka imbiru
Qlinarnie i Qlinarniemąki z ciecierzycy (można dodać innej mąki); 1 łyżka otrębów pszennych; 1 łyżka suszonej cebuli; 1 łyżka granulowanego czosnku; 1 łyżka papryki wędzonej; 1 łyżeczka pieprzu cayenne; 1/4 szklanki sezamu; 1/4 ziaren słonecznika; 1 i 1/4 szklanki wody; 1 łyżeczka oliwy z oliwek; szczypta soli. Zaczynamy ! Wszystkie suche składniki przekładam do miski
Życie na widelcuSmaczne, chrupiące, proste w przygotowaniu paluchy z ziemniakami i bryndzą to oryginalny przysmak dla dużych i małych. Takie paluchy posypane kminkiem, sezamem czy makiem są świetnym dodatkiem do czerwonego barszczu lub rosołu, a dla dorosłych idealną przekąską do piwa. składniki na około 30 sztuk 3 szklanki mąki pszennej 5 ziemniaków 200 g masła 150 g bryndzy 1 łyżeczka sody
Smakowite Daniakaszy jaglanej 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy 1 ząbek czosnku 2-3 łyżki oliwy z oliwek sok z cytryny sól morska pieprz natka pietruszki chlebek chrupki Wasa z sezamem Wykonanie: Ząbek czosnku obieramy i kroimy na cztery. Do blendera wrzucamy ugotowaną kaszę jaglaną, dodajemy ugotowaną ciecierzycę ( wykorzystałam ciecierzycę z puszki). Dodajemy czosnek i oliwę z oliwek. Wszystko dokładnie miksujemy
Kulinarne przygody Gatity