sezam - 2421 przepisów (strona:109/162)

Kruche drożdżowe paszteciki z szynką i żółtym serem 137

zwijać ruloniki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy pasztecik przed pieczeniem można smarować przy pomocy pędzelka roztrzepanym jajkiem i posypywać ulubionymi ziarnami. W moim przypadku był to sezam i siemię lniane. Piec w temperaturze 180 stopni do lekkiego zrumienienia. Można podawać na gorąco lub po całkowitym wystudzeniu

Codzienna kuchnia niecodzienna
Chleb wieloziarnisty 172

trochę dłużej, ale warto. Na 2 bochenki (2 keksówki dł.36cm) Potrzebujemy: 1kg mąki krupczatki 6 łyżek siemienia lnianego 6 łyżek pestek słonecznika 3 łyżki pestek dyni 3 łyżki sezamu 1szkl. otrąb pszennych lub żytnich 1,5 łyżki soli 1 łyżka cukru 5 dkg świeżych drożdży 1 litr ciepłej wody Do dużej miski wsypujemy mąkę i pozostałe suche składniki. Kruszymy

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Chleb na zakwasie 116

pestek słonecznika 1 szklanka siemienia lnianego 1 szklanka otrąb pszennych 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka mąki żytniej razowej 1 kg i 1 szklanka mąki pszennej 1/3 szklanki ziaren sezamu 1/3 szklanki pestek dyni 4 łyżki miodu 3 łyżeczki soli zakwas (mąka żytnia razowa, woda, 5 dni na wykonanie) Zakwas: Jeżeli nie posiadamy gotowego zakwasu należy go wcześniej przygotować

Bullio
Chleb Bezglutenowy 164

wierzch chleba smarujemy olejem, ładnie się zarumieni. Pieczemy ok 40-50 minut. Kontrolujemy pod koniec pieczenia koloryt pieczywa. Jeśli dziecko (czytaj jedzący chlebek) nie ma uczulenia na np. słonecznik, sezam, siemie lniane, pestki dyni, można śmiało dorzucić ziarna podczas wyrabiania ciasta.  Wszelkie wariacje dozwolone. Jeśli lubimy słone, można dodać więcej soli. Ja czasem dorzucam dzieciom kawałki czekolady… Obecnie pracuję

IzaGotuje
Naleśniki "Na Bogato" 141

zostawiamy na 15 minut aby "odpoczęła". W tym czasie proponuję przygotować dodatki i masę. Ja swoje naleśniki planuję polać gor zką czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej, następnie posypię je: sezamem oraz krojonymi w kostkę brzoskwiniami  i bananem. Następnie wykończę bitą śmietaną z mleka kokosowego. Na patelni równomiernie rozprowadzamy olej  (ja robię to pędzelkiem) i rozgrzewamy ją. Już

IzaGotuje
Błyskawiczne płatki jaglane 197

opisać (to chyba taka delikatna gryczka, tj. w kaszy jaglanej). Myślę, że kto lubi kaszę, polubi również smak płatków jaglanych. Często przygotowuję je zamiast owsianki i dodaję: żurawinę, sezam, pestki słonecznika i siemię lniane, czasem orzechy. To bardzo energetyczne i smaczne śniadanie. Instant millet flakes Ingredients: instant millet flakes. Company: Melvit S.A. Price: ca. PLN 5. Nett weight

Qlinarnie i Qlinarnie
Domowa Chałka 196

rośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik na 180 stopni. Po tych 30 minutach chałki smarujemy z wierzchu wodą (jeśli ktoś chce to posypujemy również kruszonką lub innym dodatkiem - np. sezamem czy makiem) i wstawiamy do piekarnika na 35 min. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki i czekamy aż ciepło stopniowo z piekarnika ucieknie (żebyśmy nie zrobili ciastu szoku termicznego, nikt tego

Jedzeniomania
Pasta z czerwonej soczewicy z suszonymi pomidorami 167

hummusów robionych z pastą sezamową. Tu jednak tej pasty nie ma. Niedługo (mam nadzieję ;) pojawi się przepis na kolejną pastę z soczewicy tym razem właśnie z dodatkiem tahini - czyli sezamu. Hummus z soczewicy po prostu ;) Tymczasem zapraszam do tego przepisu :) Składniki: Szklanka suchej, czerwonej soczewicy 2 szklanki wody 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1-2 ząbki czosnku (zależy od intensywności

Jedzeniomania
Pieczarkowy pasztet z cieciorki 119

wcześniej namoczonej i ugotowanej 2 ugotowane  marchewki 1 ugotowana pietruszka 1/4 ugotowanego  selera 250 g pieczarek cebula 1/4 papryki chili garść słonecznika 2 łyżki siemienia lnianego łyżka sezamu łyżeczka cząbru łyżeczka tymianku szczypta imbiru i gałki muszkatołowej lub kurkuma bądź curry sól i pieprz wedle uznania nasiona do posypania wedle uznania ( np. dynia, słonecznik,len ...) Przygotowanie

Pora na pora i pomidora
Nasiona chia - małe nasionka a jak moc 154

niż szpinak natomiast ilością wapnia przeganiają mleko! Skład:  nasiona chia 100% ( może zawierać śladowe ilości glutenu, gorczycy, soji, orzechów i nasion sezamu) Kalorie: 540 / 100 g Cena: 25 zł / kg Przepis na deser z nasionami chia z masłem orzechowym <klik

Pora na pora i pomidora
Rogale śniadaniowe :) 112

oprószoną mąką i podzielić na 12 równych części. Z każdej z 12 części uformować kulkę i rozwałkować na okrągły placek. Potrzebujemy jeszcze: 40 g masła małe jajko  ziarna sezamu amarantus ekspandowany, u mnie z Piątnicy (do kupienia TUTAJ ) Każdy placek smarujemy masłem i zawijamy jak naleśnik. Zawijamy końce do siebie tworząc księżyc. Układamy w dużych odstępach, bardzo rosną

MamaOskarka
Kotleciki marchewkowo szpinakowe z amarantusem 109

rozdrobniony, po rozmarznięciu należy go przesiekać) 2 łyżki Bielucha lub innego serka naturalnego 2 łyżeczki mąki żytniej 4 łyżeczki mąki pszennej 1 jajko 2 łyżeczki amarantusa ekspandowanego 1 łyżeczka sezamu pół ząbka czosnku szczypta pieprzu łyżeczka oliwy  Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Pogrzewamy patelnię i z ciasta formujemy łyżką kotleciki i smażymy je na suchej patelni ceramicznej np. smażenie

MamaOskarka
Kieszonki z pieczarkami. 83

traktujemy widelcem dociskając do blatu.  Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 15 minut. Wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy dowolnymi ziarnami, u mnie czarny sezam od Piątnicy.  Smacznego!  Skomentuj

MamaOskarka
Podudzia z kurczaka w jogurcie i czubrycy szarej od Rafex. 179

tego, co Was czeka dzięki testowaniu przypraw firmy Rafex. Soczyste, pełne smaku kawałki kurczaka, którym nie oprze się żaden mięsożerca. Czubryca szara to mieszanka przypraw takich jak: mąka kukurydziana, sezam, sól, chili grys, czarnuszka, kozieradka, cząber, czosnek granulowany, cebula, lubczyk korzeń, lubczyk liść, gorczyca, cukier. Dla amatorów mocnych wrażeń, którzy lubią potrawy bardziej dosolone polecam dodać do udek nieco soli

MamaOskarka
Chleb mieszany na zakwasie z babką płesznik 164

ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na kilka godzin. W niedzielę rano odłożyć do pojemnika garść ciasta na następny wypiek. Resztę ciasta przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać sezamem. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 3 godziny. Piec 1,5 godziny w temp. 180 stopni C. Wyjąć z foremki zaraz po upieczeniu i usunąć papier. Odstawić do całkowitego

Weekendy w domu i ogrodzie