Ser z szynką w panierce przepyszny obiad a nawet świetna przekąska na przyjęcia i imprezy. Roztopiony ser wspaniale ciągnie się po każdym ugryzieniu. Do dania głównego dodajemy smaczne i aromatyczne ziemniaczki smażone z przyprawami oraz surówką z ogórków. Składniki: twardy żółty ser ( np. edamski, gouda ) lub krążki sera z białą pleśnią ( np. camembert ) plastry szynki jajko bułka tarta sól pieprz(...)olej Przygotowanie: Ser pokroić w grube plastry, włoży ć pomiędzy kawałki szynki i zawinąć w dość ściśle, boki zagiąć do środka i spiąć szpilkami do zrazów. Jajko roztrzepać i połączyć z przyprawami. Ser obtoczyć kolejno w mące, jajku, bułce tartej i kolejne dwa razy już tylko w jajku i bułce tartej. Panierka musi być gruba żeby ser nam nie wypłynął
Smaczne PotrawyDziś będzie wytrawnie :) Pyszna tarta z wybornym kurkowym nadzieniem na kruchym cieście z dodatkiem ostrego sera, czyli propozycja na letni obiad. Kurki uwielbiam! W lato zawsze czekam niecierpliwie, aż się pojawią. W tym roku przez upalną pogodę i brak deszczu nie jest ich niestety tak dużo jak w zeszłym roku, ale są i naprawdę warto się na nie choć(...)skusić. Polecam! Składniki: Ciasto: 225 g mąki pszennej zwykłej lub razowej 125 g zimnego masła 100 g sera typu cheddar lub innego ostrego sera duża szczypta soli 1 - 2 łyżki lodowatej wody Mąkę wrzucić do miski. Ser zetrzeć na tartce o średnich oczkach, dodać do mąki, wsypać sól. Masło pokroić na małe kawałki. Szybko wyrobić ciasto. Jeśli zajdzie potrzeba
maniapieczeniakojarzy mi się z lasem zamknęłam w smaku roladek. Szpinakowe runo niczym mech, leśne borowiki i koźlarze, orzechy laskowe i piękne lazurowe niebo nad lasem w postaci niebieskiego sera. Smak obłędny. Całość tworzy jedną spójną całość! 500 g filetu z piersi kurczaka Sól Pieprz Przyprawa uniwersalna do potraw 1 cebula 200 g leśnych grzybów (borowiki, koźlarze) 100 g sera(...)śniowego Blue (ser z niebieską pleśnią) 100 g orzechów laskowych 1 łyżka masła 150 g mrożonego szpinaku 50 g sera feta 1 ząbek czosnku 1 jajko 3 łyżki bułki tartej Leśne grzyby dokładnie oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy ok. 10 minut w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy. Cebule kroimy w drobną kosteczkę. Szklimy na maśle na rozgrzanej patelni, dokładamy grzyby
VioletoweKucharzeniePenne quatro formaggio czyli makaron z sosem z czterech serów, kolejne ulubione danie mojej córki Ani, która jak już pisałam wcześniej, nie mogłaby żyć bez sera żółtego. :)) Ponieważ wciąż wspominała jakie było pyszne to danie, a jadła je trzy lata temu we włoskiej knajpce w Monachium. Postanowiłam je dla niej zrobić sama. To było drugie podejście i chyba udane(...)pierwsze przypominało raczej pospolity sos serowy. Tym razem podszkoliłam się we wszystkich dostępnych źródłach i wybrałam klasyczną wersję. Wyszło wspaniałe, chociaż trzeba naprawdę uważać przy roztapianiu i łączeniu serów, bo można przy okazji wyprodukować nowy rodzaj twardego, włóknistego sera, który co prawda w smaku nie jest zły, ale za nic w świecie już się nie rozpuści
Kuchnia PrezydentowejRicotta to włoski miękki ser, delikatny w smaku, przypominający twaróg. Zwykle wytwarzany jest z serwatki pozostałej po produkcji serów podpuszczkowych, ale można bardzo łatwo zrobić ricottę bezpośrednio z mleka. Poniżej dowód :) Dlaczego prezentuję ten przepis? Po pierwsze: ricotta stanowi bazę pewnego sycylijskiego deseru, który, mam nadzieję, już za chwilę pojawi się na blogu. Po drugie: ma szerokie zastosowanie jako(...)pochodzenia roślinnego) mleko by się nie ścięło. Podpuszczkę kupiłam przez internet za 11 zł/ 50 ml. Ta ilość jest wystarczająca do koagulacji 2000 l mleka, także jeszcze narobię się serów :) Składniki (na ok.1 kg sera): 4 litry świeżego mleka 180 ml śmietany kremówki 2 łyżeczki soli pół łyżeczki podpuszczki mikrobiologicznej w płynie 60 ml zimnej wody Dodatkowo będą potrzebne: termometr
Domowa Cookierenka Agiopychanie się burgerami :) Tym razem proponujemy wam prawdziwy rarytas. Jak zwykle kawał pysznej soczystej wołowiny, ale tym razem przykryty równie potężnym kawałkiem kremowego, rozpływającego się w ustach pleśniowego sera o aksamitnym smaku. A do tego orzechowa bułka. Orzechowa, bo nic lepiej nie skomponowało by się z tym serem. Całość stanowi istną poezję smaku. Każdy składnik z osobna podrażni wasze kubki(...)całość spowodują, że wrócicie do nas w kolejną niedzielę, po kolejny przepis na burgera. Żeby bardziej was zachęcić do powrotu to zdradzę, że planujemy burgera z potrójną wołowiną z serem comté. To będzie wydarzenie, serio. Jak to zjemy i przeżyjemy to podzielimy się wrażeniami. Ale nie uprzedzajmy faktów, póki co burger z serem pleśniowym. bułki tradycyjne z orzechami
Marder&Marder Manufactureprzepis udowadnia, że nawet schabowy, i to nawet podany dość tradycyjnie z ziemniakami, może prezentować się atrakcyjnie wizualnie – inaczej aniżeli wielu z nas zdążyło się przyzwyczaić. Kotlety schabowe z serem i owocami 2015-01-15 15:07:41 Nieśmiertelne i chyba bezkonkurencyjne w polskiej kuchni schabowe tym razem w nieco mniej znanej wersji – na słodko z serem oraz ananasem(...)kością, stosownie do upodobań 2 łyżki mąki pszennej 5 łyżek bułki tartej 1 jajko 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 2 duże plastry względnie łagodnego sera bez dziur (np. gouda) 2 plastry ananasa z puszki 2 czubate łyżeczki konfitury z żurawin 3 łyżki oleju rzepakowego Do podania gotowane ziemniaki polane topionym masłem i posypane świeżym rozmarynem Instrukcje
Kulinarna Pokusaprostsze i przede wszystkim coś nowego :) Czy tańsze? myślę, że porównywalne koszty. Dodatkowy plus (wg mnie) tego dania jest taki, że jest mocno serowe, więc jeśli ktoś uwielbia różnorakie sery to na pewno zakocha się w dzisiejszej odsłonie spaghetti... Mocno serowe, a co za tym idzie sycące - w związku z tym nie trzeba robić tego w dużych ilościach aby się(...)gęsta czy rzadka musimy dodać różną ilość mleka!) Gdy śmietanka jest rzadka: 1/2 szklanki mleka Gdy śmietanka jest gęsta: 2 szklanki mleka 2 jajka ok. 300 g startego żółtego sera sól, pieprz, bazylia ser śmierdzący do starcia na wierzch lub jeśli mamy go więcej można część dodać do sosu serowego (złoty lazur, gorgonzola, parmezan, grana padano) + oczywiście ugotowany makaron
JedzeniomaniaNaleśniki, zwykłe z serem i dżemem. Tu miałam problem z przepisem na naleśniki, bo ciasto na nie zawsze robię na "oko", ale troszkę się postarałam i mniej więcej odmierzyłam :) Ser lekko podrasowałam malinami w syropie ETERNO i tak jak zauważycie bie dodawałam żółtka, a dżem? Dżem to już moja robota z zeszłego roku, raczej Mus Truskawkowy , który uwielbia mój(...)Czemu i ser i dżem? Młody to naleśniki jakby mógł to z samym dżemem by jadł, a ja go tak zawsze sprytnie podchodzę, że smaruję naleśniki serem, kroję na kawałki i ładnie układam i wtedy dziecko widzi, że się starałam, więc niezręcznie wybrzydzać, a takie połączenie akurat polubił już jakiś czas temu. No więc zabieramy się za naleśniki! Każdy czerwony
Blondynka GotujePyszne i szybkie danie z rybką. Łososia zrobiłam na dwa sposoby - z dwoma różnymi serami. Dla mnie wersja z mozzarellą a dla mężusia wersja z serem pleśniowym i oliwkami. Każdy ma to co lubi. składniki: 2 kawałki łososia bez skóry po ok 250 g 50 g sera pleśniowego ( u mnie z niebieską pleśnią) 1/2 kulki mozzarelli suszone pomidory z czosnkiem(...)Kawałki łososia oprószyć solą i pieprzem. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 20 minut. W między czasie pokroić sery, mozzarellę pokroiłam w plastry a ser pleśniowy w małe prostokąciki. Po 20 minutach zapiekania na jednym kawałku ułożyć plastry mozzarelli i posypać suszonymi pomidorami. Na drugim kawałku łososia ułożyć kawałki
Monia miesza i gotujeserka bałkańskiego, 1/2 cukinii, czosnek niedźwiedzi, pieprz 3 warstwa : 4-5 łodyg selera naciowego, tymianek, pieprz, sos sojowy 4 warstwa : 2 czerwone papryki, 1 papryka żółta lub biała, tarty ser żółty, oregano, pieprz cayenne, pieprz Do klasycznej tortownicy kolejno układamy 5 naleśników przekładając je warstwami podanymi powyżej. Jednak zanim zaczniemy układać kolejne warstwy, należy wszystkie warzywa przesmażyć na oliwie(...)oliwek tak, aby stały się miękkie. Dopiero wtedy nakładamy kolejne warstwy. Zaczynamy od pieczarek z cebulą skropionych sosem sojowym, kolejna warstwa to drobno pokruszony ser bałkański (kupujemy go w Lidlu) z przesmażonymi krążkami cukinii. Posypujemy tą warstwę pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim Kotányi i świeżo zmielonym pieprzem. Soli nie używamy, ponieważ serek bałkański jest słony. Teraz warstwa trzecia i tu pojawia się
vegetanietrwało zbyt długo, więc pomyśleliśmy, że najlepiej będzie wykorzystać ciasto francuskie, bo jest gotowe i smaczne. No dobra ! Mamy podstawowe składniki, więc teraz czas na uszlachetnienie smakowe. Szpinak lubi ser, no to dodaliśmy lekko słony w stylu bałkańskim, lubi też pieczarki a mieliśmy akurat takie, które już nie były super świeże, więc idealnie nadawały się do przesmażenia i dodania(...)ciasta. Na koniec pomyśleliśmy, że trochę to styl włoski, więc całość posypiemy żółtym serem. I tak wyszło nam fajne ciasto o mega zróżnicowanym smaku. Na pewno zwolennicy szpinakowych wynalazków będą zachwyceni. Zrobiliśmy dla Was taką większą sesję, aby pokazać lepiej cały proces przygotowawczy. Hehe w tym tempie rozwoju w niedługim czasie zaczniemy kręcić Videobloga :) Ciekawe co powiedzielibyście widząc
vegetanieDziś kolejny przepis z okazji "Studenckich Wtorków". W menu, pachnący tymiankiem i pomarańczą kurczak z serowym nadzieniem. Do nadzienia użyłam podlaskiego specjału- Sera Korycińskiego. Jest to ser podpuszczkowy, produkowany w gminie Korycin na Podlasiu. Ser można dostać w wersji z dodatkami ( zioła, czosnek) jak i bez. W przepisie użyłam sera z dodatkiem czosnku, ale tak do jedzenia najbardziej przypadł(...)gustu ten bez dodatków ;) Ser koryciński można zastąpić mozzarellą, ale jeśli macie możliwość zachęcam Was do spróbowania tego pierwszego. Ja się po prostu zakochałam! :)) A połączenie kurczaka z pomarańczami jest po prostu bajeczne, MNIAM! ;) Przepis na 4 porcje. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle
Czerwona Porzeczkapokroiła Wam boczek w cienkie plasterki - zostawcie kilka i owińcie nimi nafaszerowane piesi z kurczaka. Niebo w gębie! A do kurczaka polecamy sos na bazie białego wina i sera pleśniowego - my użyliśmy Lazura. Wiecie, że ser rokpol jest polskim odpowiednikiem francuskiego sera roquefort? Z tą różnicą, że oryginalny francuski roquefort produkowany jest z mleka owczego, natomiast polski rokpol wytwarzany jest(...)mleka krowiego. Natomiast w obydwu serach znajdziecie szczepy pleśni z rodzaju Penicillium.Piersi z kurczaka faszerowane szpinakiem, boczkiem i ricottą podaliśmy na warzywach opiekanych na patelni. Warzywa też się fajnie komponują z sosem z sera pleśniowego! SKŁADNIKI:Dla 3 - 4 osób.Faszerowana pierś z kurczaka:2 pojedyncze, średniej wielkości piersi z kurczaka1 - 2 łyżki oleju roślinnego100 g mrożonego szpinaku
W kuchni Katiesekundę obracała głowę, a ja się modliłam żeby jej nie odpadła. Niektóre pomysły fajne, szkoda że takie kombinacje. Takie stresy trzeba rozładować. Więc dziś kopytka. Kopyta z sera i dyni, do tego polskie pesto i polska salsa. Szybko, łatwo i pysznie. Potrzebujemy: dwie szklanki musu z dyni 1 szalotka 3 ząbki czosnku ½ papryczki chilli bez pestek (żółta(...)sera białego 1 opakowanie serka Arla Tapas lub India mąka orkiszowa jedno jajko sól i pieprz zielony ogórek dwa pomidory 0,2 kg bundzu, sera korycińskiego lub jaki lubicie 3 pęczki pietruszki garść orzechów włoskich i pestek dyni kilka zielonych liści salaty masłowej garść listków bazylii dwa pęczki natki pietruszki olej (ja użyłam zwykłego Kujawskiego) kawałek sera bursztyn Na początek
ladykitchen