prostu spróbuję ten sos jakoś jakoś ulepszyć, sama nie wiem… Co do pierwszego przepisu, na pierwszy ogień miały polecieć kulki serowe. I żeby ułatwić sobie życie, postanowiłam ser zmiksować w robocie razem z jogurtem, zamiast ser po prostu rozdrobnić widelcem. Robot spowodował, że ser robił się za rzadki. Najlepsze, że miałam świadomość tego, że tak się może stać. Lenistwo(...)jednak wygrało. Pffff. Mój zamysł był taki, żeby uformować z sera kulki. No nie dało rady, nawet na drugi dzień ser nie nadawał się prawie do niczego. A że nic się nie może zmarnować, postanowiłam wykorzystać go jako smarowidło do tortilli. Poleciałam więc z rana do sklepu, kupiłam placki i parę plastrów szynki. Ten przepis był zupełnie nieplanowany. Pomyślałam jednak
KardamonovyPełnoziarnista tarta z cukinią i serem kozim to kolejny pomysł na wykorzystanie tego zielonego warzywa. Dodatek dwóch rodzajów sera, w tym aromatycznego sera koziego, sprawia, że tarta ma naprawdę wyjątkowy smak. Pełnoziarnista tarta z cukinią, czyli czas na zdrowe zamienniki Zawsze starałam się przywiązywać wagę do tego co jadłam, ale że w ostatnich miesiącach to waga jakoś zaczęła mocniej przywiązywać(...)jedzenia. I tych właśnie zasad staram się w ostatnich tygodniach trzymać. SPRAWDŹ TEŻ : Inne sprawdzone przepisy na dania wegetariańskie znajdziesz w zakładce WEGE . Pełnoziarnista tarta z cukinią i serem kozim – lunch w wersji fit W ramach szukania zdrowych zamienników, zaczęłam ostatnio jeszcze częściej używać w mojej kuchni mąki pełnoziarnistej. Do tej pory spody do tart i quiche przygotowywałam wyłącznie
Na-talerzu.plbiałe cebule 1 czerwona cebula 100 ml białego wina 600 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 2 kromki chleba (np. razowego, na zakwasie, z ziarnami) 4 łyżki startego sera gruyère 3 łyżki oliwy z oliwek kilka gałązek świeżego tymianku sól świeżo mielony pieprz Kromki chleba pieczemy w tosterze. Można też podpiec je w piekarniku. Po ostygnięciu kroimy w kostkę. Cebulę(...)odparuje. Dodajemy bulion drobiowy lub warzywny i gotujemy 10 minut. Następnie zupę blendujemy, doprawiamy solą i pieprzem i przelewamy do kokilek. Na wierzchu układamy grzanki i posypujemy startym serem gruyère. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 160 stopni i zapiekamy, żeby ser się rozpuścił. Ozdabiamy świeżymi gałązkami tymianku. Francuską zupę cebulową podajemy zaraz po wyjęciu z piekarnika. Pieczarki faszerowane serem owczym
My Chcemy Jeśćktórych brałam udział 2. kwietnia. Wypadałoby się podzielić wiedzą, jaką zdobyłam. Obawiam się jednak, że to, co zapamiętałam, to zdecydowanie za mało na wpis typowo informacyjny. Tym bardziej, że sery i wino, to nie są produkty, o których można dowiedzieć się wszystkiego w ciągu kilku godzin. Nie będę zatem wymądrzać się, bo są w tym temacie znacznie mądrzejsi ludzie :) Opowiem(...)wyglądały te troszkę nietypowe warsztaty o o samej Akademii Kulinarnej Whirlpool . Na miejsce dotarłam jako jedna z pierwszych osób. Marco Ghia , gospodarz warsztatów, przygotowywał sery do degustacji, a w powietrzu unosił się delikatny, ale jakże piękny zapach. Kiedy chciałam przywitać się z Marco i wyciągnęłam rękę, on powiedział: nie podam ci ręki, bo kroję sery . Dlaczego o tym piszę
Codzienna kuchnia niecodziennadodam również, że jestem dumna iż taki właśnie przepis mogę zamieścić dla Was na moim blogu. Pizza z chipsami z szynki parmeńskiej, brokułem, niesamowicie smacznym sosem pomidorowym, smażonymi pieczarkami, serem mozzarella, cheddar i gouda, z całą masą serca i świetnego pomysłu. Pizza od początku do końca przemyślana, idealna. Składniki (na dużą pizze): Ciasto: 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka(...)pokrojonych w plastry i smażonych na patelni z dodatkiem łyżki oliwy z oliwek do momentu aż nadmiar wody wyparuje posiekana papryczka chili posiekana papryka mini pomarańczowa 20 gram sera mozzarella 20 gram sera cheddar 250 gram sera gouda- połowę sera kroję w prostokąty, których krótszy bok powinien mieć długość 1 cm ( boki pizzy) , pozostałą część sera ścieram
Mango Papajazmieniłem swoich poglądów i ciągle jestem weganem (weganinem?). Sama nazwa o niczym nie świadczy. Tak samo smak użytych odzwierzęcych odpowiedników nie jest tożsamy (oprócz nazwy) z tradycyjną szynką lub serem. Ale czy to źle? Niekoniecznie. Nazwa ma tylko sugerować czego z wyglądu i smaku powinniśmy się spodziewać. Wędlin oraz serów wegańskich nie jadłem już dosyć długo. Dlaczego? Bo nie było(...)nimi po drodze. Na początku, gdy wyszedł ser firmy Polsoja byłem uradowany, że nawet w moim małym mieście może teraz zawitać (co zresztą się stało zaraz po wprowadzeniu). Pierwsze wrażenie było bardzo… słabe. Rozczarowałem się. Nie pasował mi smak przede wszystkim. Z tego co widać było na facebookowych grupach oraz na profilu firmy nie tylko ja miałem takie wrażenie
BlendmanOsobiście uwielbiam tego typu dania. Mówiąc dokładniej jest to zapiekanka z makaronem, szpinakiem, kurczakiem, serem feta, oliwkami, sosem beszamelowym i serem. SKŁADNIKI 2 piersi z kurczaka oliwa 450 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku 270 g sera feta lub sera sałatkowego słonego oliwki zielone i oliwki czarne (u mnie około 12 sztuk z każdego koloru(...)makaronu (u mnie mieszany: rurki, świderki i muszelki) 100 g żółtego sera przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano Na sos beszamelowy 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej (np. Wrocławskiej) 400 ml mleka przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa WYKONANIE Piersi z kurczaka umyć, pokroić w drobną kostkę, przełożyć do miski, polać oliwą, doprawić solą, pieprzem, bazylią, oregano i dobrze wymieszać. Przełożyć
Passions hobbies lifeochotę na miseczkę pełną kremowej dobroci? :) Risotto z masłem i serem to wspaniała propozycja na chłodniejsze dni. Risotto koniecznie musi być kremowe, mieć wyczuwalny smak wina oraz sera. Ach, takie je lubię najbardziej! Dziś prezentuję Wam risotto w nowej odsłonie. Zazwyczaj do risotto używam parmezanu, ale tym razem postawiłam na kozi ser, który świetnie skomponował się z podsmażonym porem(...)podstawowych zasad . Mam nadzieję, że spróbujecie tego przepisu, bo efekt jest bardzo satysfakcjonujący. To kto ma ochotę na pyszne i pięknie podane risotto? Risotto z porem i kozim serem podane z chipsami warzywnymi Składniki (na 4 porcje): 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy 1 por 2 łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku 350 g ryżu do risotto (np. Arborio
Chilli Czosnek i OliwaGrudzień nas już powoli zastał, a my wciąż w temacie serów. Za nami, kilka dni temu, normandzki ser neufchatel , przed nami jeszcze ze dwa przepisy serowe. Ufamy, że przydadzą się wam, bo domowe sery to, za przeproszeniem, niebo w gębie. W sklepie tego nie kupicie. A jeśli nawet kupicie to za ciężkie pieniądze. Tym razem mamy więc(...)ser jogurtowy. Banalnie prosty w zrobieniu i, jak sama nazwa mówi, robimy go nie bezpośrednio z mleka tylko z jogurtu właśnie. Od biedy można nawet zrobić ze sklepowego jogurtu, ale my proponujemy zrobić jogurt samemu, to nic trudnego. A jak zrobić jogurt możecie zobaczyć TUTAJ i TUTAJ . Ten ser charakteryzuje się lekko kwaśnawym smakiem (charakterystycznym dla jogurtu) i dobrze komponuje
Marder&Marder ManufactureSłówko z Wikipedii: Sernik gotowany Odmiana sernika, w którym ser przygotowuje się oddzielnie (jajka roztrzepane ze śmietaną i gotowane na mleku) uzyskując delikatniejszy smak. Zrobioną masę serową w połączeniu z masłem i cukrem przekłada się do formy wyłożonej na dnie herbatnikami. Po wylaniu na wierzch galaretki całość schładza się w lodówce około godziny do jej stężenia. Można stosować dodatki(...)postaci bakalii. U mnie odmieniona wersja wspaniałego sernika Przepis na tortownicę o śr 25 cm robiłam również na tortownicę 22 cm z 1 kg sera. Składniki: Kruche ciasto szklanka mąki 3 łyżki masła 2-3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru z wanilią 1 jajko 3 łyżki kakao Ser: 1,5 kg sera 2 budynie
PychotkaaaDzięki uprzejmości firmy Pani Czesławy Zarzeckiej z Podlasia mam przyjemność testowania znakomitego sera korycińskiego "Swojskiego". To doskonały ser z mleka krowiego, na podpuszczce, z dowolnymi dodatkami- ja akurat dostałam ten z pieprzem kolorowym i czosnkiem. Doskonale nadaje się do kanapek, zapiekanek i wszelkich potraw na ciepło, bo dobrze się topi a smakuje trochę jak mozzarella. Sprawdza się też jako dodatek(...)bardziej wyraźnego smaku. Oczywiście produkowany jest całkowicie naturalnie bez użycia choćby minimalnej ilości konserwantów i chemicznych dodatków. Więcej informacji na temat sposobu wyrabiania tego coraz bardziej popularnego sera, jego rodzajów i sprzedaży możecie znaleźć na stronie www.ser-korycinski.pl Zachęcam do zajrzenia na stronę i zapoznania się z ciekawą historią sera korycińskiego, która sięga XVII wieku. Na pierwszy rzut
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawersję tego wypieku. Dla jednych perfekcyjny sernik musi być puszysty, delikatny i rozpływający się w ustach. Zaś inni uważają, że powinien być ciężki, mazisty i równy jak stół. Jaki ser użyć, co zrobić, by sernik nie opadł, nie popękał, co dodać, a czego unikać...Na te i inne pytania postaram się tu odpowiedzieć. Zacznijmy jednak po kolei... SPÓD DO SERNIKA(...)cieście znajdziecie TUTAJ ). Można również upiec sernik bez spodu. Będzie równie pyszny ;) Przejdźmy teraz do samego sernika... TWARÓG Perfekcyjny sernik pieczony, w dużym stopniu zależy od tego, jakiego sera użyjemy. W sklepach znajdziemy mnóstwo rodzajów twarogów. Czy to w kostce, w wiaderku, tłuste, półtłuste, śmietankowe, homogenizowane, czy te pakowane w tzw. "kiełbaskach. Ja skupię się na dwóch najczęściej przez
Nastoletnie Wypiekanie