Witam serdecznie Propozycja na pyszną tartę ze szpinakiem i białym serem na cieście francuskim. Będziemy potrzebować: 1 rolkę ciasta francuskiego 250 g sera białego (użyłam pół tłustego ale może być inny) 250 g świeżego szpinaku 200 g mozzarelli lub innego żółtego sera 4 jajka 2 ząbki czosnku duża szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz olej do smażenia foremka na tartę Link(...)filmu z przygotowania: Tarta ze szpinakiem i białym serem https://www.youtube.com/watch?v=ZjJNX3RkAuA Przygotowanie: Najpierw przygotuję szpinak : Czosnek kroję w drobniutką kostkę. Umyty i osączony szpinak kroję na mniejsze kawałki. Teraz na patelnię z rozgrzany olejem daję czosnek i podsmażam około 2 minut. Następnie do podsmażonego czosnku dodaję szpinak i całość smażę jeszcze około 4 minut, mieszając od czasu do czasu
Uwaga Babcia GotujeForma do prasowania sera wykonana z dwóch pudełek na płyty CD/DVD wg. pomysłu zamieszczonego na YouTube Пресс для домашнего сыра Do wykonania formy do prasowania sera potrzebujemy dwóch opakowań na płyty CD/DVD typu CAKE BOX (na 100 szt.). Ponieważ pudełka różnych firm różnią się nieznacznie średnicą, należy znaleźć takie aby jedno wchodziło w drugie z nieznacznym(...)się rozgrzaną nad palnikiem gazowym grubą igłą, cienkim śrubokrętem lub wywiercić otworki wiertarką. Po wykonaniu otworków wnętrze formy przetrzeć papierem ściernym. I forma do sera gotowa.... ;) Jeżeli chcemy uzyskać równą powierzchnię sera po prasowaniu, należy z tworzywa sztucznego lub innego sztywnego materiału wyciąć jeszcze krążek o średnicy dopasowanej do formy. Tej wielkości forma
Przepisy na domowy ser i chlebCzasami zostają resztki sera, z którymi nie wiadomo co zrobić... szkoda wyrzucić, ale też nie wiadomo z czym zjeść. Przychodzi na ratunek bardzo prosty i szybki sos "3 sery" nadający się idealnie zarówno do mięsa jak i do warzyw. Sos powstał na potrzeby wykorzystania reszty sera Gorgonzola, który został z jakiejś innej potrawy i nie specjalnie wiadomo było(...)zrobić. Znalazł się serek topiony, żółty ser, śmietana i zioła... i tak o to powstał sos "3 sery". Jak to się mówi... "potrzeba matką wynalazków" ;) Tak też było tym razem. Coś się zmieszało, coś się dodało... i wyszedł naprawdę wspaniały sos! Bardzo delikatny, kremowy, a zarazem wyrazisty. Danie z tym sosem jest zdecydowanie baaardzo sycące i treściwe
Jedzeniomaniasiekaniu, mieszaniu i doprawianiu, - że jestem w stanie poświęcić temu cały swój cenny czas, energię, umiejętności? Radość, jaką sprawiam drugiemu człowiekowi. Bo jedzenie uszczęśliwia. Szczególnie to prosto z serca. Ser halloumi w przypadku nietolerancji laktozy jest jak najbardziej wskazany. Do diety osób z tym schorzeniem warto wprowadzić nabiał owczy i kozi, ale również fermentowane napoje mleczne - bakterie mlekowe, odpowiedzialne(...)proces fermentacji "zjadają" laktozę, dwucukier mleczny. To powoduje, że kefiry, zsiadłe mleko czy maślanka są bezpieczne dla bezlaktozowców. Obywatel Cypru, solankowy ser halloumi wytwarza się z sera owczego lub mieszanki serów owczego i koziego (tańsze zamienniki składają się z mieszanki mleka koziego, owczego i owczego lub owczego oraz krowiego - czytajmy etykiety!), mogą go spożywać osoby nietolerujące laktozy. Jako jeden
W kuchni Karmel-itkiDzisiaj coś prostego ale smacznego. Naleśniki z twarogiem, ale żeby trochę urozmaicić podanie naleśników postanowiłam je podsmażyć na maśle klarowanym z odrobiną soku pomarańczowego. Dzięki temu
Ala piecze i gotujeSkładniki: 3 garście roszponki 1 serek camembert 2 pomidory 6 rzodkiewek 1/2 pęczka szczypiorku Sos 1 łyżka miodu 1 łyżeczka musztardy 5 łyżek oliwy z oliwek
O kuchni z uczuciemU mnie w domu obecnie króluje awokado i kapary oto przepis jak można to smacznie wykorzystać ;] Składniki: - 150 gram twarogu - 1 łyżka jogurtu naturalnego - 1 łyżeczka
Tanio szybko zdrowoProste i nieskomplikowane ... a jakie dobre. Najlepsze są w dniu upieczenia, bo chrupiące, potem nabierają wilgoci z jabłek i są mięciutkie, wilgotne, też pyszne. Z podanych
Jadło i czytadłoJeśli lubicie racuszki na śniadanko lub kolację, to polecam ten sprawdzony przepis. Są puszyste, smaczne i z powodzeniem mogą zastąpić kawałeczek ciasta do kawy czy kakao
Gosia gotujeCóż ja na to poradzę, że tak kocham sery :) Dla mnie dobry ser, to tak jak dla czekoladoholika czekolada. Nigdy nie mam dość. Mogę jeść codziennie! Albo nie. Trzy razy dziennie. Nie muszę pisać, że uwielbiam. Sami to widzicie, szczególnie na fan page`u bloga na portalu FB. Kilka dni temu trafił w moje ręce Ser Koryciński "Swojski" Czesławy Zarzeckiej(...)sobie przerabiam na różne sposoby, a w między czasie wyżeram go z kanapką :) Zadziwia mnie! Ten ser oczywiście. Na zimno rewelacja, na ciepło rewelacja, pieczony rewelacja. Nudy, nudy, nudy....... srutututu :) Ale poważnie, genialny produkt i w 100 % naturalny, taki eko :) Żeby nie wyjść na gołosłowną podsyłam Wam dania, w których ten ser występuje w różnych formach. Przepisów mam więcej
Blondynka GotujeSKŁADNIKI: 1 kostka tłustego twarogu ok. 100 ml mleka tłustego lub śmietanki 18% pęczek rzodkiewki pęczek szczypiorku sól, pieprz KROK 1 do głębszej miseczki wyłożyć twaróg
smacznieinatematWczoraj postanowiłam przygotować muffiny z fasoli. Pewnie już wiele słyszeliście o tego rodzaju wypiekach, dlatego nie będę się na ten temat rozwodzić. Napiszę tylko, że są
Powiedz dietom nieWystarczy odrobina mleczka kokosowego aby naleśniki nabrały innego smaczku. Ja zrobiłam nadziewane twarogiem, ponieważ lubię takie naleśniki. Można je podawać na śniadanie lub kolacje a nawet
Amatorka kuchennaCi z Was, którzy lubią łososia, kupują zapewne, od czasu do czasu, pastę łososiową w tubce. Też kiedyś kupowałam, ale przestałam. Lepiej zrobić taką pastę samemu
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comDzisiaj szczególny dzień - Dzień Matki :) Składam zatem wszystkim mamom (i sobie również) życzenia: radości, uśmiechu i wytrwałości.... A na osłodę polecam pyszne drożdżówki. Przymierzałam się do
Kuchnia w opałachTo mój dzisiejszy obiad i jedna z tych zachcianek, które jak już wbiją mi się do głowy, to odliczam minuty do końca pracy :)Czytaj więcej »
bistro mamaMarzyłam, żeby domowe drozdżówki zjeść kiedyś na śniadanie, najlepiej w leniwy sobotni poranek :)Przepis kombinowany z kilku, więc uznaję za własny.Czytaj więcej »
bistro mamaTo kolejna bezmięsna propozycja. Po bardzo mięsnych początkach tygodnia zazwyczaj koła czwartku już się buntuję. Wczoraj postanowiłam wykorzystać cudnego kalafiora, jakiego nabył Małżon i połączyć go
Dzieje kuchennej WiewióryWszystkie składniki na ciasto naleśnikowe bardzo dokładnie mieszany tak aby nie było grudek.Ciasto nie może być zbyt gęste, powinno być takie aby dało się łatwo rozlać
Kredowe MenuNaleśniki, naleśniki, któż ich nie lubi. Zawsze gdy najdzie nas na nie ochota to staram się aby były inne niż te poprzednie. I tak oto padło
Ewa w kuchnirozwiń i czytaj przepis :Rozwiń i czytaj przepis :
Ewa w kuchniSkładniki na ciasto naleśnikowe:750 ml mleka3 jajka300 g mąki pszennejolej do smażeniaSkładniki na masę serową:250 g twarogu półtłustego400 g waniliowego serka homogenizowanego
Świat Domowej KuchniPomysł na ciasto drożdżowe z szarlotkowymi jabłkami i serem.Składniki:-na ciasto drożdżowe:
Maminek kulinarnyJeśli wpadniecie po pracy do domu z paniką myśląc: co tu szybko zrobić na obiad, polecam przepis.Prosto, szybko i smacznie :) Składniki:200g makaronu pappardelle2
Walijskie PichcenieŚwięta już tuż tuż, dlatego zaczęłam piec ciasta "na próbę", żeby w porę zdecydować, które wylądują na świątecznym stole :) Pierwsza propozycja to babka z nadzieniem pół
My Culinary ArtSkładniki: 100 gram mąki orkiszowej typ 2000 2 jaja szczypta soli 1 łyżka stewii 150 ml mleka 0,5% łyżka oliwy z oliwek do
Mango PapajaSkładniki: papryka zielona 1/2 kg, woda 1 szklanka, cukier puder 17 dag, żelfix 3:1 lub cukier żelujący 3:1 1/2 opakowania papryczki zielone chili opłukać
W Mojej Kuchni LubięPrzepis na szybkie ciasto do kawy. Wystarczy mieć w lodówce gotowe ciasto francuskie, trochę twarogu i jabłka. Inne składniki też na pewno znajdą się
W kuchennym oknie EwyKilka słów o Raclette: Raclette wywodzi się z Wallis w Szwajcarii i jest jedną z tradycyjnych dań tamtejszej kuchni. Głównym bohaterem dania jest ser Raclette . Jest to ser dojrzewający, pełnotłusty, średnio twardy i dość ostry w smaku. Produkowany głównie w Szwajcarii i Francji. Pierwotnie raclette (od fr. racler, czyli skrobać) przygotowywano w ten sposób, że półkrążek sera(...)umieszczano w specjalnym pojemniku i wieszano przed paleniskiem. Gdy ser się roztopił, miękką warstwę zeskrobywano drewnianym skrobakiem. Serem smarowano pieczywo. Obecnie do przygotowanie raclette wykorzystujemy specjalne grile elektryczne wyposażone w pokryte teflonem patelenki, wsuwane pod płytę grila. Na patelenkach roztapiamy ser, natomiast na płycie możemy opiekać mięso, warzywa, chleb czy inne dodatki. Jest to wyjątkowa atrakcja kulinarna. Idealnie sprawdza się
Mania GotowaniaDzisiejszy przepis to kolejna wariacja na użycie drożdżowego ciasta i masy serowej. W trakcie drugiego wyrastania ciasta, które powinno trwać tylko 20 minut, musiałam pilnie wyjść
Przepisy AleksandryOj, teraz już bardzo wyraźne widzę zmiany, jakie zachodzą w moim jadłospisie! Zaczęło się od ciepłych śniadań, a teraz doszły zupy!!! Dla mnie do tej pory
Zdrowa Kuchnia SowyTrudność: Łatwe Ilość 1 miseczka Przygotowanie 10 min. Wykonanie 5 min. Kalorie 80 kcal Delikatny twarożek kanapkowy z tartą drobno rzodkiewką i ogórkiem gruntowym. Wiosenna pasta kanapkowa z białego sera. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: TWAROŻEK KANAPKOWY 1 opakowanie białego sera półtłustego 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18 % 1 większy ogórek gruntowy 1 duża rzodkiewka (lub 3 mniejsze) DODATKOWO świeży chleb(...)pszenny z masłem marakuja słodka pomarańcza (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Kostkę białego sera przełóż do miski, dodaj kwaśną gęstą śmietanę i całość zagnieć widelcem na smarowną papkę. Ogórka obierz ze skórki, po czym wraz z rzodkiewką zetrzyj na najdrobniejszych oczkach tartki. Świeże warzywa wymieszaj z białym serem. W ten sposób otrzymasz twarożek kanapkowy z chrupiącymi, wiosennymi warzywami. Kropki świeżego
ProstePesto.plspokoju na 15 min. Dodajemy ugotowany kminek. Następnie mieszamy delikatnie przez 5 minut. Ponownie zostawiamy w spokoju na 15 minut, do opadnięcia ziarna na dno garnka. Formowanie sera Ziarno przenosimy delikatnie do formy wyłożonej chustą serowarską lub gazą (ja nie używam chusty i ser również ładnie się formuje). Pozostawić do odciekania na 2-3 godz, następnie wyjąć z chusty(...)odwrócić, pozostawić na następne 2-3 godz. do odciekania. Odwrócić i pozostawić na całą noc 7-10 godz. Nie jest wymagane prasowanie ziarna pod dodatkowym ciężarem. Formowanie sera prowadzimy w temperaturze pokojowej. Solenie Solenie: ser solić zanurzając w solance przez 3,5 godz. solanka: 250g soli/litr przegotowanej wody Dojrzewanie Ser po wysoleniu nadaje się już do spożycia. Jeżeli
Przepisy na domowy ser i chlebNajważniejszym składnikiem jest porządny biały ser. Ja używam sera mielonego trzykrotnie sprzedawanego jako "kiełbasę" czyli w foliowej tubie. Zawsze dostaję go w Auchan lub osiedlowym sklepie. Dla mnie jest to idealny ser na sernik, żaden inny gotowiec w wiaderku nie może się równać. Drugim serem jaki idealnie pasuje do sernika jest ser śmietankowy zawijany w papier - najczęściej spotykany w małych(...)sklepach, nie widziałam go w żadnym markecie. Sery "kiełbasy" lub te z papieru są dużo lepszej jakości niż wciskane nam wiaderkowe serniki, w których sera nie czuć tylko gotową przetworzoną masę. Składniki na dużą okrągłą blachę: blacha: 28cm średnica, 7cm wysoka - ale sernik urósł wyższy 1kg białego sera "kiełbasy" (zdjęcie na dole wpisu) 1,5 szklanki cukru pudru 500g serka
Gotowanie i blogowaniewilgotne ciasto w środku, na zewnątrz apetyczna złota skorupka. Kto się oprze? Do tych bułek nie nadaje się żaden serek z pudełka typu Philadelphia czy President . Poszukajcie dobrego, tłustego sera twarogowego. Ten, który ja wybieram, najbardziej przypomina smakiem prawdziwy twaróg, jaki lata temu przywoziły na bazar w dni targowe wiejskie kobiety. Twaróg zawinięty w rożek, w chustę z bawełny – miękki(...)jędrny, delikatnie słodki i odrobinę tylko kwaskowaty. Ser ucieramy w misce z jajkami. Najwygodniej zrobić to mikserem. Dodajemy drożdże, cukier i sól. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i powoli, partiami, dodajemy ją do masy jajecznej. W zależności od wilgotności sera może się okazać że potrzebujecie tylko 250g mąki. Jeśli ser jest mocno wilgotny, przyda się 300g. Szybko wyrabiamy
Karo in the KitchenSer pleśniowy naturalnie dojrzewa przez cały okres jego przydatności do spożycia. Proces ten nie zatrzymuje się w momencie jego zapakowania, przez co ser zmienia swój smak z dnia na dzień. Na początku dojrzewania ser pleśniowy jest twardy i ma delikatny zapach i smak. Pod koniec terminu przydatności staje się mazisty, porośnięty pleśnią i o zdecydowanie wyraźniejszym smaku i zapachu. kolor(...)sera zaczyna się od białego na początku, do ciemnego brązowego na samym końcu. Ser pleśniowy (źródło: kuchnialazur.pl) Ser należy przechowywać w temperaturze +1 do +6 stopni Celsjusza. Wyższa temperatura przyspiesza dojrzewanie sera. Ser pleśniowy nie lubi zmian temperatur, stąd najlepiej kupuj go na samym końcu. Przed podaniem ser najlepiej wyjąć z lodówki na 20 minut przed spożyciem, aby dostosował się
WojnaNaSmaki.pldoczekamy to nie może ich zabraknąć na ruszcie naszego grilla. Grillowane brzoskwinie pokryte cynamonem, miodem, octem balsamicznym lub po prostu brązowym cukrem smakują wyśmienicie podawane z lodami, jogurtem lub serem pleśniowym. W szczególności połączenie z serem pleśniowym wyjątkowo polecamy. Prawdopodobnie każdy z Nas kojarzy smak i zapach pieczonych jabłek. Ale czy każdy z Nas próbował grillowanych jabłek ? Wystarczy że jabłka(...)pokroimy na plasterki, ćwiartki lub połówki skropimy odrobiną soku z cytryny, posypiemy cynamonem lub brązowym cukrem i umieścimy na ruszcie grilla. Niektórzy podają grillowane jabłka z roztopionym serem cheddar. Kolejną owocową propozycją do umieszczenia na ruszcie grilla jest Arbuz . Pomysłów na jego przygotowanie z grilla jest wiele. Możemy z niego przygotować lekko słodką lub pikantną przekąskę. Wiele osób przygotowuje
naRuszcieMiękki ser w typie Topfkase Pyszny i prosty w wykonaniu , miękki ser , krótko dojrzewający . Takie sery, tradycyjnie wzbogaca się różnymi, ziołowymi lub owocowymi dodatkami , tym razem w ruch poszły suszone pomidory , które nadały wspaniałego aromatu . Pomidorki wpłynęły także na wygląd , wiadomo , jemy oczami , więc nie jest to bez znaczenia ;). Serek doskonale sprawdza się na kanapkach , jest po prostu pyszny(...)kefiru bez dodatków sztucznych podpuszczka – ja użyłam liofilizowanej w ilości 0,3 g , ale najlepiej policzyć wg.producenta , zamiast podpuszczki można zakwasić mleko sokiem z cytryny , smak sera będzie bardziej kwaśny . 1 łyżka suszonych pomidorów w płatkach -kawałkach solanka: 0,5 kg soli 2 l wody dodatki: forma – może być pojemnik po śledziach z wypalonymi drutem dziurkami chusta serowarska
Ogrodnik w podróżySałatka z szynką parmeńską, gruszkami i serem pleśniowym. Pomysł na pyszną sałatkę z orzechami, szynką parmeńską i serem pleśniowym. Sałatka z szynką parmeńską, gruszkami i serem pleśniowym Tę pyszną sałatkę zrobicie w kuchni zanim goście się rozbiorą, zasiądą za stołem. Szybka sałatka z orzechami i gruszką z dodatkiem szynki parmeńskiej i sera z błękitną pleśnią to strzał w dziesiątkę(...)majonezem. Z powodzeniem będzie idealnym dodatkiem do wielu grillowanych propozycji, nie tylko na majówkę. Składniki na sałatkę: - mix ulubionych sałat lub paczka rucoli - piękna duża bardzo dojrzała gruszka - ser z błękitną pleśnią, duży trójkąt - kilka cienkich plasterków szynki parmeńskiej lub ewentualnie szwarcwaldzkiej - orzechy włoskie siekane, garść - salsa: do szejkera wlej 2 łyżki oliwy z oliwek, 3 łyżko soku
Z Kuchni Do KuchniSałatka z burakiem i pistacjami. Naprawdę jest to jedna z najsmaczniejszych sałatek – burak , pistacje , młode listki, ser feta i pyszny sos z musztardą , miodem i octem jabłkowym . Czerwone buraki połączone z kostkami słonej fety , pysznymi i chrupiącymi pistacjami w musztardowo – miodowym sosie . Coś pysznego! Sałatkę możemy przygotować z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce przez 3 dni. Jest to sałatka idealna(...)buraku to: A, B6, C, E, K, kwas foliowy, niacyna, tiamina, ryboflawina. Składniki mineralne to: cynk, sód, potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor. Burak zawiera również błonnik i białko. Ser feta jest bardzo popularnym dodatkiem do wielu dań. Charakteryzuje go słony smak, kruchość, jest bardzo popularny w greckiej kuchni. Wzmacnia układ odpornościowy. Ser feta jest także probiotykiem, który chroni nasze jelita
Zdrowy Styl JoannyProteinowe placuszki z serem, szynką i papryką to pyszny pomysł na śniadanie. Są puszyste i sycące, a do tego zdrowe – pełne białka i zdrowych węglowodanów pochodzących z pełnoziarnistej mąki. Proteinowe placuszki śniadaniowe, czyli śniadanie pełne zdrowia Uwielbiam jeść placki i pankejki na śniadanie. Przygotowuje je w różnych wersjach – ostatnio najczęściej na moim stole goszczą placki z mąki pełnoziarnistej(...)jogurtem greckim albo czekoladowe pancakes . Czasem jednak nie mam ochoty na słodkie śniadanie – wtedy te proteinowe placuszki z serem, szynką i papryką sprawdzają się idealnie. Te placki to zdrowy pomysł na śniadanie dla małych i dużych. Są puszyste w środku i lekko chrupiące na zewnątrz. Jest w nich pełno zdrowych dodatków – chuda wędlina, soczysta papryka, pełnoziarnista mąka
Na-talerzu.plpyszne. Dziś polecam wam szakszuke po polsku. Tu nie ma papryki i tradycyjnych przypraw. W tej szakszułce jednak nie brakuje składników i smaku. Są pieczarki, szczypiorek, cebula i pyszny ser podpuszczkowy z czubrycą. Całość wyszła idealnie. Tak prosto, a tak pysznie. Spróbujcie. Lubicie sery? Ja uwielbiam. Dlatego polecam wam zajrzeć i zapoznać się z ofertą Sery Paszkowscy . Pyszne sery(...)niepasteryzowanego mleka krowiego. W ofercie znajdziecie m.in. Tykocinek, czyli świeży ser podpuszczkowy naturalny lub z ziołami; sery sałatkowe z mieszanką ziół lub bez dodatków; popularny Labneh; wyjątkowe słodkie serduszka, czyli twarożki deserowe z prażonymi orzechami włoskimi, daktylami, rodzynkami, żurawiną w karmelowej galaretce z dodatkiem miodu z mniszka. Brzmi pysznie, prawda? I tak jest do tego swojskie, ręcznie robione masło
Słodkie okruszkiimprezowe przekąski i przystawki, które przygotujesz z ogólnie dostępnych składników nie zrujnują też domowego budżetu. Żeby zrobić smaczne przekąski na imprezę wystarczą bagietki, krakersy lub tortille, trochę kolorowych warzyw, serów i wędliny. Świetnym dodatkiem do niemal każdej przekąski i przystawki są sosy, hummus i twarożek. Rozpocznij nowy rok z naszymi najlepszymi przepisami na szybkie przekąski na imprezę. Przekąski na imprezę(...)pokroisz pieczywo na niewielkie kawałki, ułożysz na nim pionowo składniki i zepniesz całość wykałaczką lub ozdobną szpadką. Przykładowe połączenia Koreczki w stylu hiszpańskim : bagietka, kiełbasa chorizo, hiszpański żółty ser, czarne lub zielone oliwki, Koreczki w stylu włoskim : bagietka, salami, ser mozzarella lub dobry żółty ser, pomidorki koktajlowe Koreczki owocowe : plasterek banana, plasterek kiwi i winogrono zepnij wykałaczką Koreczki
Cztery FajeryLabneh określany jest najprostszym serem na świecie, choć nie jestem pewna, czy rzeczywiście prawdziwym serem możemy go nazwać. Bo labneh to tak naprawdę jogurt naturalny doskonale odcedzony z serwatki. Grecy i mieszkańcy Lewantu nie znają "jogurtu greckiego", ale znają labneh czyli odcedzany jogurt. Ser czy nie ser, niewątpliwą zaletą labneh jest to, że może go zrobić każdy, jakakolwiek wiedza kulinarna(...)jest zbędna. Mam nadzieję, że po przeczytaniu tego wpisu znajdzie się on w Twojej kuchni. Zaraz pokażę Ci jak krok po kroku, jak zrobić własny labneh ! Do czego wykorzystać ser labneh ? Z jogurtu naturalnego odcedzanego przez 6-12 godzin otrzymasz gęsty jogurt typu greckiego. Z jogurtu odcedzanego przez 12-24 godziny otrzymasz delikatny, kremowy serek do smarowania pieczywa. Możesz smarować
Chilli Czosnek i Oliwabądź kanapki z szynką?? Bo mnie tak. I tak oto powstała tostowa tortilla z jajkiem sadzonym. Już wam piszę co i jak. Jedna jest z szynkąa druga z serem. to już do Ciebie należy wybór :) Tostowa tortilla z jajkiem sadzonym i szynką SKŁADNIKI: 61 g sera morskiego (może być inny) 88 g jajko sadzone ( na maśle bądź margarynie, doprawione(...)griluje go z jednej strony aż się zarumieni i będzie lekko chrupiący, obracam na druga stronę i lekko go podgrzewam. Z drugim robię to samo. W między czasie ścieram ser na tarce i kroje szynkę. Gdy druga tortilla będzie już gotowa wyłączam gaz. W tym czasie robię jajko sadzone. Rozsypuję ser na placek tortilli który jest na patelni układam
Misz-masz by DomiJakiś czas temu publikowaliśmy przepis na twardą odmianę sera Monterey Jack, czyli Dry Jack . To taki ser, który z powodzeniem może zastąpić parmezan. Dzisiaj mamy dla was jego tradycyjną wersję, krócej dojrzewającą, czyli Jack cheese . W swojej pierwotnej wersji Monterey jest serem półtwardym, o maślanym smaku. To jeden z bardziej popularnych serów w Ameryce, z powodzeniem wykorzystywany również w kuchni(...)meksykańskiej. Chociaż tam akurat chyba częściej używana jest odmiana Pepper Jack , czyli ser połączony z papryczkami chili. Ale dzisiaj skupimy się na wersji podstawowej, na zwykłym tradycyjnym Jack cheese . Przepis nie różni się niczym od tego, który podawaliśmy przy Dry Jack , ale żebyście nie musieli szukać, podamy go tutaj raz jeszcze. Różny jest w zasadzie tylko czas dojrzewania
Marder&Marder ManufactureZakochałam się w domowych serach i już nic tego nie zmieni. Miłość jest wielka choć czasami tylko z mojej strony ale tak to już z serami bywa, czasami robię wszystko ok i tak samo a ser nie wychodzi, jakość mleka gra tutaj wielką rolę. Dlatego najlepsze jest mleko od gospodarza który hoduje krowy czy kozy i najlepiej pełnotłuste, jeśli jednak(...)nigdy, przenigdy uht. Ja kupuję mleko w woreczkach firmy Jogo albo mleko wiejskie z Piątnicy w butlach z rączką mikrofiltrowane, nie mam bowiem dostępu do mleka prosto od krowy. Sery z wyżej wymienionego mleka wychodzą ok. Ser Buttermilk Blue jest obłędny w smaku, w środku kremowy i z delikatnym przerostem niebieskiej pleśni. Ser pochodzi z USA. Ser na podstawie książki
Moje Małe CzarowanieOkazuje się, że łatwo jest zrobić sobie w domu prawdziwy ser żółty bez konserwantów i barwników ! Wystarczy tylko odrobina siły ( mieszanie pod koniec ciągnącego sera wymaga troszkę siły ;) oraz odrobinka cierpliwości i już możemy cieszyć się prawdziwym domowym żółtym serem którego możemy użyć do przeróżnych potraw oraz oczywiście na kanapki, a dodając do niego za każdym razem inne przyprawy(...)dodatki uzyskamy nie powtarzalny nasz domowy autorski ser żółty. Zapraszam ! Składniki 3 szkl mleka 3,2 % 2 tłuste klinki 1 całe jajko 3/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki sody 1 1/2 łyżki masła 1. W garnku z grubszym dnem gotujemy mleko, do gotującego się mleka przekładamy nasz rozdrobniony wcześniej twaróg. 2. Cały czas powoli mieszamy, aż z sera zrobią się grudki
Gotowanie...to proste !Ser typu bundz Celowo w nazwie użyłem słów "typu bundz", ponieważ od pewnego czasu, nazwa ta jest zastrzeżona dla wyrobów pochodzących z podhala. Ja swój ser robiłem w śród jezior Warmii więc jak mawiał poeta " gdzie Krym a gdzie Rzym. Tyle tytułem dywagacji na temat nazewnictwa, nie mających najmniejszego znaczenia, dla naszych kubków smakowych. Kolejną odstępstwem, jest użycie(...)wyrobu mleka ze sklepu ( zaprzyjaźniony gospodarz powiedział niezbyt miło, żebym mu w trakcie żniw nie zawracał...). Tu pragnę zapewnić wszystkich że z mleka świeżego 3,2%, również można zrobić ser. Nie będzie co prawda taki sztywny i będzie go wychodziło mniej, ale smak pozostaje ten sam. Tyle wstępu teraz zachęcam wszystkich do lektury a zaraz później do samodzielnego zrobienia
Miód i pieprzposzukiwaniu przygody. Nawet gotować się nie chce bo przecież tak łatwo sięgnąć po chrupiące sałaty, młode warzywa czy soczyste owoce. Do takich letnich sałatek czy przekąsek doskonale nadają się sery, które podkreślą walory innych składników same stając się gwiazdami na talerzu. Aromatyczne, pełne smaku, przenoszą nas w odległe krainy, na łąki mlekiem płynące. Tak właśnie jest z serami francuskimi(...)linii produktów Reflets de France jakie mają w swojej ofercie sklepy Carrefour. Francja jest uważana za ojczyznę serów, produkuje się tutaj ponad 500 gatunków tych przysmaków. Każdy region słynie z innego sera a ich receptury są często pilnie strzeżone. Smak i wygląd poszczególnych serów zależy od wielu czynników. Wpływ na nie ma nie tylko mleko konkretnej rasy bydła o czym
Smaczna Pyzawklęsły środek. Zawsze bardzo mnie to denerwowało. Postanowiłam zgłębić tajniki pieczenia serników i oto efekty. Mam nadzieję, że dla kogoś z Was będą one przydatne! 1. Zawsze miel ser. Najlepiej nawet 3 razy! Im ser lepiej zmielony tym sernik bardziej aksamitny w smaku. Ja polecam kupić ser twarogowy i go zmielić w maszynce do mięsa lub też kupić(...)ser trzykrotnie mielony (w sklepie możecie go znaleźć w opakowaniu jak salceson - przynajmniej w Krakowie można taki kupić np. firmy Cuiavia). 2. Jaki ser wybrać? To zależy co lubisz i czego potrzebujesz. Ja bardzo lubię wyżej wspomniany ser twarogowy potrójnie mielony. Zwykły twaróg też się nada tylko trzeba go porządnie zmielić, by sernik nie był zbity. Co do wiaderek
Mania WypiekaniaUwielbiam kolory na talerzu! Połączenie sera feta z arbuzem jest oczywiste, a gdyby tak fetę zamienić na Ser Koryciński Swojski Czesławy Zarzeckiej ? No właśnie. Pamiętacie Marynowany Ser Koryciński w Oliwie z Oliwek Cytrynowo Miętowy ? Właśnie wtedy marynowałam ten ser w takim smaku, aby pasował do tej właśnie sałatki. Bo ta sałatka nie dawała mi spokoju, strasznie długo chodziła(...)nowe? Polecam! Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep, w którym można nabyć produkt. Składniki: Marynowany Ser Koryciński w Oliwie z Oliwek Cytrynowo Miętowy roszponka arbuz truskawki Wykonanie: Naprawdę warto zamarynować sobie ser, ma same plusy, bo oliwa z zalewy spełnia rolę oliwy smakowej, którą możemy polać sałatkę
Blondynka GotujeDobrze wiecie jak kocham sery. Koryciński Swojski Czesławy Zarzeckie j to ser, który uwielbiam. Uwielbiam za smak, za naturalny skład, za to, że jest uniwersalny i zmienia się każdego dnia. Uwielbiam rodzinę, która go produkuje i uwielbiam maj :) Was uwielbiam i to że do mnie zaglądacie. Ale mam dziś humor, he he he. No dobra, o co się rozchodzi? Chodzi(...)mimo iż chciałabym spróbować kilku smaków jednak tym razem wybrałam ser naturalny beż żadnych dodatków smakowych. Dlaczego tak? Bo chciałam się trochę pobawić tym serem, na przykład tak jak to widzicie na zdjęciach. Zamarynowałam sobie ser w oliwie z oliwek ze świeżymi ziołami, czosnkiem i chili. Po co? Bo chciałam! Za kilka dni będę miała fajny dodatek do sałatek, aromatyczne
Blondynka GotujeKtóregoś razu na targu, sprzedając czereśnie, stanęłam przy stoisku z domowym białym serem i innymi domowymi wyrobami. Skusiłam się (choć przyznam szczerze, że kupowanie nabiału czy mięsa na bazarku to nie mój świat). Kupiłam wiejski biały ser z mleka krowiego i szok - jakie to jest dobre! Chcę jeszcze! Tylko pojawia się problem, nie mam gdzie się w niego zaopatrzyć. Siadam(...)sofie, włączam Kuchnię+ i co? I Michael Smith (Domowy Kucharz) przygotowuje biały, ziołowy ser i uświadamia mi, że nie mając zbyt wiele czasu, ser można przygotować nawet w ciągu kilku godzin, a to za sprawą soku z cytryny. Szok i niedowierzanie. Ale prawda. Jak dla mnie świetny patent! Nie przepadam za kwaśnymi twarogami (przygotowanymi z maślanki, kefiru czy z zsiadłego
Słodkie Przyjemności