Sałatka z szynką parmeńską, gruszkami i serem pleśniowym. Pomysł na pyszną sałatkę z orzechami, szynką parmeńską i serem pleśniowym. Sałatka z szynką parmeńską, gruszkami i serem pleśniowym Tę pyszną sałatkę zrobicie w kuchni zanim goście się rozbiorą, zasiądą za stołem. Szybka sałatka z orzechami i gruszką z dodatkiem szynki parmeńskiej i sera z błękitną pleśnią to strzał w dziesiątkę(...)majonezem. Z powodzeniem będzie idealnym dodatkiem do wielu grillowanych propozycji, nie tylko na majówkę. Składniki na sałatkę: - mix ulubionych sałat lub paczka rucoli - piękna duża bardzo dojrzała gruszka - ser z błękitną pleśnią, duży trójkąt - kilka cienkich plasterków szynki parmeńskiej lub ewentualnie szwarcwaldzkiej - orzechy włoskie siekane, garść - salsa: do szejkera wlej 2 łyżki oliwy z oliwek, 3 łyżko soku
Z Kuchni Do KuchniSałatka z burakiem i pistacjami. Naprawdę jest to jedna z najsmaczniejszych sałatek – burak , pistacje , młode listki, ser feta i pyszny sos z musztardą , miodem i octem jabłkowym . Czerwone buraki połączone z kostkami słonej fety , pysznymi i chrupiącymi pistacjami w musztardowo – miodowym sosie . Coś pysznego! Sałatkę możemy przygotować z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce przez 3 dni. Jest to sałatka idealna(...)buraku to: A, B6, C, E, K, kwas foliowy, niacyna, tiamina, ryboflawina. Składniki mineralne to: cynk, sód, potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor. Burak zawiera również błonnik i białko. Ser feta jest bardzo popularnym dodatkiem do wielu dań. Charakteryzuje go słony smak, kruchość, jest bardzo popularny w greckiej kuchni. Wzmacnia układ odpornościowy. Ser feta jest także probiotykiem, który chroni nasze jelita
Zdrowy Styl JoannyProteinowe placuszki z serem, szynką i papryką to pyszny pomysł na śniadanie. Są puszyste i sycące, a do tego zdrowe – pełne białka i zdrowych węglowodanów pochodzących z pełnoziarnistej mąki. Proteinowe placuszki śniadaniowe, czyli śniadanie pełne zdrowia Uwielbiam jeść placki i pankejki na śniadanie. Przygotowuje je w różnych wersjach – ostatnio najczęściej na moim stole goszczą placki z mąki pełnoziarnistej(...)jogurtem greckim albo czekoladowe pancakes . Czasem jednak nie mam ochoty na słodkie śniadanie – wtedy te proteinowe placuszki z serem, szynką i papryką sprawdzają się idealnie. Te placki to zdrowy pomysł na śniadanie dla małych i dużych. Są puszyste w środku i lekko chrupiące na zewnątrz. Jest w nich pełno zdrowych dodatków – chuda wędlina, soczysta papryka, pełnoziarnista mąka
Na-talerzu.plpyszne. Dziś polecam wam szakszuke po polsku. Tu nie ma papryki i tradycyjnych przypraw. W tej szakszułce jednak nie brakuje składników i smaku. Są pieczarki, szczypiorek, cebula i pyszny ser podpuszczkowy z czubrycą. Całość wyszła idealnie. Tak prosto, a tak pysznie. Spróbujcie. Lubicie sery? Ja uwielbiam. Dlatego polecam wam zajrzeć i zapoznać się z ofertą Sery Paszkowscy . Pyszne sery(...)niepasteryzowanego mleka krowiego. W ofercie znajdziecie m.in. Tykocinek, czyli świeży ser podpuszczkowy naturalny lub z ziołami; sery sałatkowe z mieszanką ziół lub bez dodatków; popularny Labneh; wyjątkowe słodkie serduszka, czyli twarożki deserowe z prażonymi orzechami włoskimi, daktylami, rodzynkami, żurawiną w karmelowej galaretce z dodatkiem miodu z mniszka. Brzmi pysznie, prawda? I tak jest do tego swojskie, ręcznie robione masło
Słodkie okruszkiimprezowe przekąski i przystawki, które przygotujesz z ogólnie dostępnych składników nie zrujnują też domowego budżetu. Żeby zrobić smaczne przekąski na imprezę wystarczą bagietki, krakersy lub tortille, trochę kolorowych warzyw, serów i wędliny. Świetnym dodatkiem do niemal każdej przekąski i przystawki są sosy, hummus i twarożek. Rozpocznij nowy rok z naszymi najlepszymi przepisami na szybkie przekąski na imprezę. Przekąski na imprezę(...)pokroisz pieczywo na niewielkie kawałki, ułożysz na nim pionowo składniki i zepniesz całość wykałaczką lub ozdobną szpadką. Przykładowe połączenia Koreczki w stylu hiszpańskim : bagietka, kiełbasa chorizo, hiszpański żółty ser, czarne lub zielone oliwki, Koreczki w stylu włoskim : bagietka, salami, ser mozzarella lub dobry żółty ser, pomidorki koktajlowe Koreczki owocowe : plasterek banana, plasterek kiwi i winogrono zepnij wykałaczką Koreczki
Cztery FajeryLabneh określany jest najprostszym serem na świecie, choć nie jestem pewna, czy rzeczywiście prawdziwym serem możemy go nazwać. Bo labneh to tak naprawdę jogurt naturalny doskonale odcedzony z serwatki. Grecy i mieszkańcy Lewantu nie znają "jogurtu greckiego", ale znają labneh czyli odcedzany jogurt. Ser czy nie ser, niewątpliwą zaletą labneh jest to, że może go zrobić każdy, jakakolwiek wiedza kulinarna(...)jest zbędna. Mam nadzieję, że po przeczytaniu tego wpisu znajdzie się on w Twojej kuchni. Zaraz pokażę Ci jak krok po kroku, jak zrobić własny labneh ! Do czego wykorzystać ser labneh ? Z jogurtu naturalnego odcedzanego przez 6-12 godzin otrzymasz gęsty jogurt typu greckiego. Z jogurtu odcedzanego przez 12-24 godziny otrzymasz delikatny, kremowy serek do smarowania pieczywa. Możesz smarować
Chilli Czosnek i Oliwabądź kanapki z szynką?? Bo mnie tak. I tak oto powstała tostowa tortilla z jajkiem sadzonym. Już wam piszę co i jak. Jedna jest z szynkąa druga z serem. to już do Ciebie należy wybór :) Tostowa tortilla z jajkiem sadzonym i szynką SKŁADNIKI: 61 g sera morskiego (może być inny) 88 g jajko sadzone ( na maśle bądź margarynie, doprawione(...)griluje go z jednej strony aż się zarumieni i będzie lekko chrupiący, obracam na druga stronę i lekko go podgrzewam. Z drugim robię to samo. W między czasie ścieram ser na tarce i kroje szynkę. Gdy druga tortilla będzie już gotowa wyłączam gaz. W tym czasie robię jajko sadzone. Rozsypuję ser na placek tortilli który jest na patelni układam
Misz-masz by DomiJakiś czas temu publikowaliśmy przepis na twardą odmianę sera Monterey Jack, czyli Dry Jack . To taki ser, który z powodzeniem może zastąpić parmezan. Dzisiaj mamy dla was jego tradycyjną wersję, krócej dojrzewającą, czyli Jack cheese . W swojej pierwotnej wersji Monterey jest serem półtwardym, o maślanym smaku. To jeden z bardziej popularnych serów w Ameryce, z powodzeniem wykorzystywany również w kuchni(...)meksykańskiej. Chociaż tam akurat chyba częściej używana jest odmiana Pepper Jack , czyli ser połączony z papryczkami chili. Ale dzisiaj skupimy się na wersji podstawowej, na zwykłym tradycyjnym Jack cheese . Przepis nie różni się niczym od tego, który podawaliśmy przy Dry Jack , ale żebyście nie musieli szukać, podamy go tutaj raz jeszcze. Różny jest w zasadzie tylko czas dojrzewania
Marder&Marder ManufactureZakochałam się w domowych serach i już nic tego nie zmieni. Miłość jest wielka choć czasami tylko z mojej strony ale tak to już z serami bywa, czasami robię wszystko ok i tak samo a ser nie wychodzi, jakość mleka gra tutaj wielką rolę. Dlatego najlepsze jest mleko od gospodarza który hoduje krowy czy kozy i najlepiej pełnotłuste, jeśli jednak(...)nigdy, przenigdy uht. Ja kupuję mleko w woreczkach firmy Jogo albo mleko wiejskie z Piątnicy w butlach z rączką mikrofiltrowane, nie mam bowiem dostępu do mleka prosto od krowy. Sery z wyżej wymienionego mleka wychodzą ok. Ser Buttermilk Blue jest obłędny w smaku, w środku kremowy i z delikatnym przerostem niebieskiej pleśni. Ser pochodzi z USA. Ser na podstawie książki
Moje Małe CzarowanieOkazuje się, że łatwo jest zrobić sobie w domu prawdziwy ser żółty bez konserwantów i barwników ! Wystarczy tylko odrobina siły ( mieszanie pod koniec ciągnącego sera wymaga troszkę siły ;) oraz odrobinka cierpliwości i już możemy cieszyć się prawdziwym domowym żółtym serem którego możemy użyć do przeróżnych potraw oraz oczywiście na kanapki, a dodając do niego za każdym razem inne przyprawy(...)dodatki uzyskamy nie powtarzalny nasz domowy autorski ser żółty. Zapraszam ! Składniki 3 szkl mleka 3,2 % 2 tłuste klinki 1 całe jajko 3/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki sody 1 1/2 łyżki masła 1. W garnku z grubszym dnem gotujemy mleko, do gotującego się mleka przekładamy nasz rozdrobniony wcześniej twaróg. 2. Cały czas powoli mieszamy, aż z sera zrobią się grudki
Gotowanie...to proste !Ser typu bundz Celowo w nazwie użyłem słów "typu bundz", ponieważ od pewnego czasu, nazwa ta jest zastrzeżona dla wyrobów pochodzących z podhala. Ja swój ser robiłem w śród jezior Warmii więc jak mawiał poeta " gdzie Krym a gdzie Rzym. Tyle tytułem dywagacji na temat nazewnictwa, nie mających najmniejszego znaczenia, dla naszych kubków smakowych. Kolejną odstępstwem, jest użycie(...)wyrobu mleka ze sklepu ( zaprzyjaźniony gospodarz powiedział niezbyt miło, żebym mu w trakcie żniw nie zawracał...). Tu pragnę zapewnić wszystkich że z mleka świeżego 3,2%, również można zrobić ser. Nie będzie co prawda taki sztywny i będzie go wychodziło mniej, ale smak pozostaje ten sam. Tyle wstępu teraz zachęcam wszystkich do lektury a zaraz później do samodzielnego zrobienia
Miód i pieprzposzukiwaniu przygody. Nawet gotować się nie chce bo przecież tak łatwo sięgnąć po chrupiące sałaty, młode warzywa czy soczyste owoce. Do takich letnich sałatek czy przekąsek doskonale nadają się sery, które podkreślą walory innych składników same stając się gwiazdami na talerzu. Aromatyczne, pełne smaku, przenoszą nas w odległe krainy, na łąki mlekiem płynące. Tak właśnie jest z serami francuskimi(...)linii produktów Reflets de France jakie mają w swojej ofercie sklepy Carrefour. Francja jest uważana za ojczyznę serów, produkuje się tutaj ponad 500 gatunków tych przysmaków. Każdy region słynie z innego sera a ich receptury są często pilnie strzeżone. Smak i wygląd poszczególnych serów zależy od wielu czynników. Wpływ na nie ma nie tylko mleko konkretnej rasy bydła o czym
Smaczna Pyzawklęsły środek. Zawsze bardzo mnie to denerwowało. Postanowiłam zgłębić tajniki pieczenia serników i oto efekty. Mam nadzieję, że dla kogoś z Was będą one przydatne! 1. Zawsze miel ser. Najlepiej nawet 3 razy! Im ser lepiej zmielony tym sernik bardziej aksamitny w smaku. Ja polecam kupić ser twarogowy i go zmielić w maszynce do mięsa lub też kupić(...)ser trzykrotnie mielony (w sklepie możecie go znaleźć w opakowaniu jak salceson - przynajmniej w Krakowie można taki kupić np. firmy Cuiavia). 2. Jaki ser wybrać? To zależy co lubisz i czego potrzebujesz. Ja bardzo lubię wyżej wspomniany ser twarogowy potrójnie mielony. Zwykły twaróg też się nada tylko trzeba go porządnie zmielić, by sernik nie był zbity. Co do wiaderek
Mania WypiekaniaUwielbiam kolory na talerzu! Połączenie sera feta z arbuzem jest oczywiste, a gdyby tak fetę zamienić na Ser Koryciński Swojski Czesławy Zarzeckiej ? No właśnie. Pamiętacie Marynowany Ser Koryciński w Oliwie z Oliwek Cytrynowo Miętowy ? Właśnie wtedy marynowałam ten ser w takim smaku, aby pasował do tej właśnie sałatki. Bo ta sałatka nie dawała mi spokoju, strasznie długo chodziła(...)nowe? Polecam! Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep, w którym można nabyć produkt. Składniki: Marynowany Ser Koryciński w Oliwie z Oliwek Cytrynowo Miętowy roszponka arbuz truskawki Wykonanie: Naprawdę warto zamarynować sobie ser, ma same plusy, bo oliwa z zalewy spełnia rolę oliwy smakowej, którą możemy polać sałatkę
Blondynka GotujeDobrze wiecie jak kocham sery. Koryciński Swojski Czesławy Zarzeckie j to ser, który uwielbiam. Uwielbiam za smak, za naturalny skład, za to, że jest uniwersalny i zmienia się każdego dnia. Uwielbiam rodzinę, która go produkuje i uwielbiam maj :) Was uwielbiam i to że do mnie zaglądacie. Ale mam dziś humor, he he he. No dobra, o co się rozchodzi? Chodzi(...)mimo iż chciałabym spróbować kilku smaków jednak tym razem wybrałam ser naturalny beż żadnych dodatków smakowych. Dlaczego tak? Bo chciałam się trochę pobawić tym serem, na przykład tak jak to widzicie na zdjęciach. Zamarynowałam sobie ser w oliwie z oliwek ze świeżymi ziołami, czosnkiem i chili. Po co? Bo chciałam! Za kilka dni będę miała fajny dodatek do sałatek, aromatyczne
Blondynka GotujeKtóregoś razu na targu, sprzedając czereśnie, stanęłam przy stoisku z domowym białym serem i innymi domowymi wyrobami. Skusiłam się (choć przyznam szczerze, że kupowanie nabiału czy mięsa na bazarku to nie mój świat). Kupiłam wiejski biały ser z mleka krowiego i szok - jakie to jest dobre! Chcę jeszcze! Tylko pojawia się problem, nie mam gdzie się w niego zaopatrzyć. Siadam(...)sofie, włączam Kuchnię+ i co? I Michael Smith (Domowy Kucharz) przygotowuje biały, ziołowy ser i uświadamia mi, że nie mając zbyt wiele czasu, ser można przygotować nawet w ciągu kilku godzin, a to za sprawą soku z cytryny. Szok i niedowierzanie. Ale prawda. Jak dla mnie świetny patent! Nie przepadam za kwaśnymi twarogami (przygotowanymi z maślanki, kefiru czy z zsiadłego
Słodkie PrzyjemnościKażdy z nas ma czasem ochotę na trochę słodkości. Warto spróbować bułeczek twarogowych, które są niezwykle pyszną przekąską. Idealnie pasują do kawy bądź herbaty. Twaróg czyli inaczej ser biały jest bardzo zdrowym produktem. Można z niego zrobić mnóstwo pysznych potraw: sernik, farsz do pierogów ruskich, pastę kanapkową. Twaróg pomaga uzupełnić nam niedobory witaminy B12 i cynku. Są to niezwykle ważne(...)Bułeczki twarogowe są niezwykle miękkie. Biały cukier zastąpiłam ksylitolem, który jest bardzo zdrowy i polecany dla osób dbających o linię. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Słodkie bułki z białym serem twarogowym 5 z 1 głos Autor: Martyna Pietruszka Danie: Wypieki Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 8 sztuk Przygotowanie 20 min. Pieczenie 20 min. Kalorie 280 kcal Słodkie drożdżówki z twarożkiem
ProstePesto.plFrancuska tarta z szynką, gruszką i serem pleśniowym to idealny przepis na wytrawną kolację, obiad, a nawet przekąskę. Połączenie gruszki, sera pleśniowego i dodanie do nich orzechów włoskich, to nie tylko koncert dla kubków smakowych, ale też esencja kuchni francuskiej. Wykorzystanie ciasta francuskiego zamiast kruchego dodatkowo przyspiesza przygotowanie francuskiej tarty z szynką, gruszką i serem pleśniowym. Nawet jeśli nie lubicie(...)sera pleśniowego, uwierzcie, że w tym połączeniu się zakochacie – subtelnie przełamuje gruszkę wydobywając jej głębie, a jednocześnie jest nienachalny i nie przebija smakiem i aromatem. Francuska tarta z szynką, gruszką i serem pleśniowym może być zmodyfikowana szybko i prosto, więc macie też pełne pole do popisu. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 3 gruszki, w miarę dojrzałe 150 g sera
Pociąg Do KuchniBryndza to ser miękki, podpuszczkowy produkowany ze świeżego mleka owczego lub mieszaniny mleka krowiego i owczego. Ma ostry, kwaskowy i dosyć słony smak. Ponieważ nie mam dostępu do mleka owczego, bryndzę robiłem wyłącznie ze świeżego mleka krowiego. Mimo tego wyszła ona bardzo smaczna, zbliżona do oryginalnej owczej. W zasadzie, można ją już jeść po soleniu i zmieleniu, ale dojrzewanie(...)skrzep kroimy długim nożem na kostki wielkości ok. 2 cm , najpierw pionowo, potem ukośnie. Pokrojony skrzep zostawiamy w spokoju na 5-10 minut, aby serwatka lepiej oddzieliła się od sera. Odciekanie serwatki Wilgotny skrzep serowy może być teraz przeniesiony na durszlak wyłożony gazą. Ziarno przenosimy za pomocą łyżki cedzakowej. Po 5-10 minutach odciekania serwatki, związujemy razem wszystkie rogi gazy
Przepisy na domowy ser i chlebUwielbiam eksperymentować przy produkcji serów i kilka już popełniłam ale goudy, takiej domowej nie bo nie zakupiłam parafiny do powlekania sera. Jak się potem okazało i tak zrobiłam ser nie mając parafiny i to był błąd bo ser był trochę suchy. Parafina do sera typu Gouda jest konieczna. Gouda należy do grupy serów, które charakteryzują się tym, że skrzep płucze(...)się w wodzie podczas etapu podgrzewania. Proces ten ma na celu usunięcie laktozy i zmniejszenie kwasowości sera - smak staje się łagodniejszy. Gouda 3-miesięczna ma smak lekko maślany i orzechowy. Jej nazwa pochodzi od miejscowości Gouda w Holandii niedaleko Rotterdamu i zwykle gouda produkowana jest w formie spłaszczonych kręgów. Ser na podstawie przepisu Ricki Carroll z książki "Domowy wyrób
Moje Małe Czarowanieskusicie na pyszny rozpływający w ustach serniczek w łatki, tak go nazwałam, miał być szachownica ale wyszły łatki :) ja za sernikami zbytnio nie przepadam ale ten zrobiłam z sera z wiaderka i wyszedł bardzo lekki i puszysty . Sernik podałam na przepięknej porcelanie Bogucice Zapraszam :) Składniki na ser : 2 kg sera z wiaderka ja dałam President 2 cukry(...)Białka ubijamy na sztywną pianę.Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia.Do utartych żółtek z masłem dodajemy mieszankę sypką i mieszamy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy do sera i delikatnie mieszamy.Następnie dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy łyżką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia , przekładamy ciasto i pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. Ser z wiaderka
Sama słodycz i szczypta chiliKlasyczna, domowa pizza z dużą ilością sera i salami - jedyne co ją wyróżnia to przepyszne w smaku, puszyste brzegi, których wnętrze stanowi ciągnący ser. Pizza idealna dla wielbicieli dużych porcji sera i miłośników pulchnego, puszystego ciasta. Domowa Pizza z Salami i Serem w Brzegach (Rantach) - (ok. 3 dość duże spody) Ciasto: 25 g świeżych drożdży 1,5 szklanki ciepłej wody(...)mąki pszennej (3,5 szklanki) łyżka oleju łyżka cukru łyżeczka soli ok. 200 g mozzarelli (lub żółtego sera do zapiekania) ok. 100 ml sosu pomidorowego oregano, bazylia, sól, pieprz, ząbek czosnku (opcjonalnie) ponadto: ok. 100 g salami (lub inne dowolne składniki na pizze) Domowa Pizza z Salami i Serem w Brzegach (Rantach) - Sposób przygotowania: Drożdże rozpuszczamy
Słodka StronaLabneh, czyli ser jogurtowy, spotkacie w przepisach kuchni Bliskiego Wschodu, Azji Środkowej i Indii. Za chwilę, po sporej garści informacji, znajdziecie go i w swojej lodówce. Warto mu się bliżej przyjrzeć – to samo zdrowie! I najprostszy, najszybszy sposób na pyszny domowy ser. Umówmy się raz na zawsze – w greckiej nomenklaturze nie istnieje coś takiego jak ‘jogurt grecki’. Ta nazwa(...)których go kupujemy. Proces fermentacji zachodzi dopiero w zamkniętym opakowaniu, stąd charakterystyczne wybrzuszenie na jego wierzchu. Czytajcie etykiety! Dobry ‘jogurt grecki’ i do jedzenia od razu, i na ser, ma w składzie tylko i wyłącznie mleko (ewentualnie i mleko, i śmietankę) i szczepy bakterii. Najczęściej czterech – poza powyższymi dwoma jeszcze L. acidophilus i Bifidobacterium lactis). Zdarzają się na półkach
Karo in the KitchenChrupiąca tarta ze szpinakiem i serem Gruyere to kolejna propozycja dla wszystkich tarto-smakoszy :) Tarta ze szpinakiem świetna jest na ciepło, ale również na zimno. Ser Gruyere oczywiście możecie zastąpić innym żółtym np. ementalerem, ale podczas degustacji naszej tarty wszyscy jednogłośnie stwierdzili, że bez sera Gruyere tarta ze szpinakiem nie była by taka smaczna :) Smak sera Gruyère jest bowiem bardzo(...)szczypta soli 1 żółtko Składniki farszu: 500 g świeżego szpinaku 300 g cebuli 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 4 jaja 200 ml gęstej śmietany 18% 150 g sera Gruyere w kawałku lub plasterkach gałka muszkatołowa, sól, pieprz Przygotowanie: Mąkę przesiać do miski, dodać sól, masło pokrojone w kostkę i żółtko. Rozetrzeć palcami do utworzenia kruszonki, a następnie
Moja Delicjabrzuszek i upał nie pozwoliły mi się skupić), gwarantuję Wam, że jest przepyszna i zdecydowania warta wypróbowania. Proponuję Wam dziś świetny dodatek do grillowanych warzyw - dip z koziego sera i jogurtu, z dodatkiem czosnku i tymianku . Bardzo aromatyczny i pyszny - nie można oprzeć się warzywom polanym takim dipem! Najlepiej do dipu nadaje się ser o intensywnym smaku, taki(...)trochę zbyt śmierdzący, aby zjeść go na samo. Ale po wymieszaniu z jogurtem naturalnym, wspaniale łagodnieje nie tracąc jednak ze swojego charakteru. Ja dodałam hiszpański ser kozi kupiony w Lidlu w tygodniu hiszpańskim, ale w innych sklepach na pewno również znajdziecie odpowiednie sery. Z dipem z koziego sera wszystko dobrze smakuje i ja mogłabym go dodawać do wszystkiego. Szczególnie dobrze
Chilli Czosnek i OliwaBardzo lubię wszelkiego rodzaju zapiekane kanapki, grzanki, wszystko co ma w sobie dużo pysznego, ciągnącego, ciepłego sera ( pod warunkiem że nie będzie to ciepły ser z niebieską pleśnią ). Każdy kto takie rzeczy lubi musi w końcu zrobić Croque monsieur - czyli zapieczoną kanapkę z serem , szynką i sosem beszamelowym lub sosem mornay jak w tym przepisie(...)potem w plasterki3 łyżki masła o temperaturze pokojowej2 łyżki drobno pokrojonej szalotki6 kromek chleba ( użyłam żytniego, ale może być pszenny)3 plastry szynki ok 150 g sera: Gruyere (najlepszy) , Taleggio lub innego dobrze rozpuszczającego się sera2 łyżki startego parmezanuŚwieże liście estragonu (opcjonalnie)PrzygotowanieSos Mornay Rozpuścić masło w dużym garnku lub w głębokiej patelni, na średnim ogniu
Stare GarySer camembert pieczony z płatkami migdałów i świeżymi jeżynami prosto szybko i smaczne coś dla smakoszy sera pleśniowego. Przepis ten dostałam od mojej ukochanej cioci- dziękuję :)Korzystając z dobroci natury, która teraz daję nam pyszne jeżyny dodałam je do przekąski. Chrupiące migdały, słodki z charakterystyczną nutą ser w dodatku ciepły i do tego świeże jeżyny kwaskowate ... cóż chcieć więcej(...)SKŁADNIKI : ( porcja podana na 1 ser pleśniowy)ser camembert 1 szt płatki migdałów 2 łyżki masło sklarowane 1 łyżkę jeżyny garść SPOSÓB WYKONANIA :- rozgrzewamy piekarnik do 100 stopni bez termoobiegu- wkładamy nasz ser na blaszce (ja go dodatkowo ułożyłam na papierze do pieczenia, aby łatwiej było mi go potem wyjąć i nie rozwalić go)- pieczemy
Basia w kuchniQuesadillas z mięsem z rosołu i serem. Rosół to jeden z najbardziej klasycznych i ukochanych bulionów, którego przygotowanie wymaga czasu i cierpliwości. Często jednak po ugotowaniu pozostaje nam sporo mięsa, które może wydawać się mniej atrakcyjne do spożycia. Zamiast marnować ten cenny składnik, wykorzystajmy go do przygotowania nowych, smakowitych dań. Oto kilka kreatywnych przepisów, które pozwolą Ci na pełne wykorzystanie(...)pieczywem i świeżymi dodatkami. Składniki: około 2 szklanki mięsa z rosołu, porwanego na mniejsze kawałki 1 świeża bagietka liście sałaty, umyte i osuszone pomidory pokrojone w plastry 4 plasterki sera, np. cheddar lub gouda 2 łyżki musztardy a łyżki majonezu świeży szczypiorek lub pietruszka, drobno posiekana sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku Instrukcje: Bagietkę przekroić w połowie długości
Moja Książka KucharskaPoznaj meksykańską quesadillę z aromatycznym kurczakiem, ciągnącym się serem i warzywami. To świetny pomysł na obiad, kolację lub imprezę domową. Quesadilla możemy usmażyć na patelni lub upiec w piekarniku. Od dłuższego czasu chodziła za mną quesadilla, czyli meksykańskie danie, które często możemy zjeść w restauracjach i barach. W lodówce miałam kurczaka i żółty ser. Powstał więc szybki i syty obiad(...)Ważne jest, aby użyć warzyw, które nie puszczają soku. Dzięki temu quesadilla będzie chrupiąca. Potrawa może być z mięsem lub bez, ale z pewnością nie może zabraknąć ciągnącego się sera. Meksykanie używają sera oaxaca, który ma ciągnącą konsystencję i przypomina włoską mozzarellę. Quesadilla z kurczakiem – składniki: Szklanka ma u mnie 250 ml. Podane składniki są na 2 duże quesadille
Ania gotujeTarta z porem, szynką i serem na pełnoziarnistym spodzie jest świetną propozycją na zdrowe śniadanie, lunch do pracy, czy kolację. To też bardzo dobra okazja do wykorzystania resztek jedzenia, które czekają w lodówce i brakuje na nie pomysłu. Ile razy Wam się zdarzyło zostać z niedużym kawałkiem wędliny czy sera, albo garścią pieczarek, z którymi nie ma co zrobić? Taka(...)dodać +10 pkt do zdrowego żywienia gdy podamy ją z dodatkową porcją warzyw, np. z pomidorkami koktajlowymi, rukolą, szpinakiem, papryką. POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Tarta z porem, szynką i serem na pełnoziarnistym spodzie – coś zdrowego na śniadanie Dodatek pełnoziarnistej mąki do wypieków sprawia, że nabierają głębszego, bardziej wyrazistego smaku. Posiłki przygotowane z mąką razową pozostawiają też na dłużej uczucie
Na-talerzu.pldodatek na liście składników jest jeszcze olej z pestek dyni. Wiem, że trochę nawydziwiałam, wiem. Jeżeli macie obawy, że nie uda Wam się kupić kaszy bulgur lub sera korycińskiego, zróbcie wersję ze swoją ulubioną kaszą i innym twardym białym serem (lub zwykłym). A olej z pestek dyni po prostu pomińcie, dajcie jakiś swój ulubiony lub oliwę z pierwszego tłoczenia(...)będę Wam znowu pisać, że napiekłam za dużo buraków i musiałam coś z nimi zrobić. Ale taka jest prawda. My jakiś czas temu natknął się na ser koryciński, zapytał czy chcę, oczywiście chciałam. A potem zaczęłam myśleć do czego go użyję. Tzn. wiedziałam, że wyląduje w sałatce, pytanie tylko w jakiej. Dla mnie sery (przeróżne) i pieczone buraki to połączenie
Kardamonovyprzepis podstawowy Naleśniki gryczane – 2 składniki Naleśniki jaglane Naleśniki bez mleka – przepis Naleśniki pełnoziarniste Naleśniki szpinakowe Naleśniki z matcha Mini naleśniki ze szpinakiem Mini naleśniki dla dzieci Naleśniki z serem i brzoskwiniami Naleśniki z twarożkiem, kaszą, brzoskwiniami, żurawiną Naleśniki z piernikowym białym serem i miodem Naleśniki z serem i bananami z patelni Naleśniki z serem i rodzynkami Naleśniki z serem(...)zapiekane na patelni Grillowane naleśniki z serem Naleśniki z serem i borówkami Cynamonowe naleśniki owsiane z serkiem waniliowym, sałatką owocową i czekoladą Naleśniki z dżemem dyniowo – jabłkowym Zapiekanka naleśnikowa z truskawkami Naleśniki z serem zapiekane Zapiekanka naleśnikowa Grillowane naleśniki Grillowane gryczane naleśniki z serem naleśniki z pieczarkami, serem i boczkiem wędzonym Naleśniki z mięsem Koreczki z naleśników Zapiekane naleśniki
Dorota SmakujePrzepis na pyszne danie z piekarnika, czyli naleśniki zapiekane z serem i kurczakiem w sosie słodko – kwaśnym. Zapiekanka z naleśników z kurczakiem i sosem serowym to świetny pomysł na rodzinny obiad lub pyszną przekąskę pomiędzy posiłkami. Jak zapiekać naleśniki w piekarniku? Przepis na zapiekane naleśniki z kurczakiem i serem jest bardzo prosty. Wystarczy usmażyć tradycyjne naleśniki, następnie na każdym(...)dodatków tylko z nadzieniem. Możesz również wykorzystać sos serowy, tak jak w naszym przepisie lub sos pomidorowy, sos czosnkowy lub beszamel. Naleśniki możesz posypać też przed zapieczeniem tylko startym serem. Naleśniki zapiekane z kurczakiem i serem w sosie słodko – kwaśnym są bardzo aromatyczne, delikatne i bardzo sycące. Sprawdzony przepis i rozsądnie dobrany skład naszej zapiekanki z naleśników gwarantują
Kuchnia Na WypasieSpaghetti carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni Włoskiej. Zawiera niewiele składników, jest proste i bardzo pyszne. Dodatek wysokiej jakości makaronu, boczku i sera sprawia, że danie to jest bardzo wykwintne. Uwielbiam dania makaronowe, które robi się na jednej patelni. Wszystkie składniki mieszasz razem na patelni i można już jeść. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Spaghetti carbonara – Składniki(...)makaronu spaghetti około 350 g boczku wędzonego bądź boczku surowego 4 żółtka jajek 200 g sera twardego np. grana padano albo pecorino czubata łyżeczka czarnego pieprzu świeża kolendra świeża pietruszka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Spaghetti alla carbonara – Wykonanie Cały boczek pokrój na drobną kostkę. Przygotuj sporej wielkości patelnie. Na zimą patelnie przełóż całe mięso, zwiększ moc palnika
To Musisz WiedziećPolecam bardzo prostą ale pyszną zapiekankę makaronową. Do jej przygotowania wystarczy tylko makaron, sos beszamelowy i ser. Ja użyłam serów dojrzewających, które mają ostrzejszy smak ale można użyć także zwykłego sera żółtego. Sera dałam tak akurat aby zapiekanka była zwarta ale można zaszaleć i dać go więcej wtedy będziemy mieli prawdziwą ucztę z ciągnącym serem. składniki: 500 g makaronu(...)mnie chifferi rigati Malma 100 g sera cheddar 50 g sera pecorino garść posiekanej natki pietruszki ewentualnie ser do posypania masło do posmarowania naczynia beszamel 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 2 szklanki mleka sól,pieprz gałka muszkatołowa Przygotować beszamel. Na dużej patelni rozpuścić masło. Następnie dodać mąkę i energicznie wymieszać. Wlać mleko, doprawić do smaku solą, pieprzem
Monia miesza i gotujesmaczny, nieobciążający Waszych brzuchów obiad. :) W Bułgarii miałam okazję wypróbować najsmaczniejszych frytek w swoim życiu - były perfekcyjne! Chrupiące z wierzchu, mięciutkie i puszyste w środku, odpowiednio doprawione, z pysznym serem sirene na górze. Chciałam przenieść ten smak do swojego domu, ale nie smażąc frytek w głębokim tłuszczu i... udało się! Te frytki są nie tylko mega chrupiące, ale przede wszystkim(...)dużych ziemniaków (lub więcej, według uznania) 2 łyżeczki cukru wrząca woda 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju przyprawa do dań z ziemniaków (opcjonalnie) sól i pieprz ser sirene (lub inny solankowy) do posypania Ziemniaki obieramy i kroimy w jednakowej grubości talarki, następnie talarki kroimy w słupki. Tak przygotowane frytki zalewamy zimną wodą i płuczemy mieszając dłonią, by pozbyć
Cooking MonsterWielbicieli tego sera nie musimy zachęcać, a tym, którzy nie próbowali polecamy wypróbować. Składniki 2 krążki sera Camembert w drewnianym opakowaniu (musi być połączony zszywką a nie sklejony) szczypta grubo mielonej papryczka chili grubo zmielony świeży pieprz 2 ząbki czosnku (zmiażdżone) świeży tymianek(ewent. suszony) łyżka oliwy (może być smakowa) bagietka Przygotowanie Piekarnik rozgrzałem do temperatury200 stopni. Ser(...)wyjąłem z pudełek i zamoczyć spód opakowania w wodzie na 5 min. To zapobiegnie ewentualnemu przypaleniu się drewna. W międzyczasie ser odpakowałem z papieru. Wyciąłem ostrym czubkiem noża górną skórkę sera pozostawiając mały rant, tak aby ser się nie wylał. W miękki środek sera wcisnąłem kawałki czosnku, chili i świeżych ziół. Posypałem pieprzem. Ser ułożyłem ponownie na papierze
R'n'G KitchenGdybym napisała, że zrobiłam tą sałatkę podczas sprzątania lodówki, skłamałabym i nie. Owszem w lodówce leżało kawałek fety i trochę świeżego szpinaku, pomidory, ogórki i takie tam różne. Po ser musiałam pofatygować się do sklepu, bo u nas ser pleśniowy nigdy nie leży w lodówce dłużej niż dwanaście godzin. Oboje z synem zjadamy każdą ilość, na kanapkach, bez kanapek, pieczony(...)smażony. Nie ważne jak przyrządzony, ważne, że pleśniowy. W ogóle wszystkie rodzaje serów żremy z taką przyjemnością jak czekoladoholik pochłania czekoladę. A czekoladę też lubimy :) No więc, to co jest na talerzy to wykorzystanie tego co powinno być zjedzone, a nie wyrzucone i wszystko w towarzystwie naszego love sera pieczonego :) Tym razem zamiast balsamico skropiłam wszystko sosem na bazie octu
Blondynka Gotujezrobienia tego sera długo się przymierzałam. Wreszcie mi się udało. Prób było kilka, pierwsze zupełnie nieudane. Teraz wydaje mi się, że osiągnęłam to o co mi chodziło. Serek wymaga cierpliwości, zanim go usmażymy, musi swoje odstać w cieple. Jeżeli będziecie robić taki ser nie zrażajcie się po pierwszym podejściu jeżeli coś się nie uda. Nie z każdego twarogu udaje się(...)dodawać sody, ale to jeszcze przede mną. Na razie wersja z chłodnych dni czyli z sodą. Dobrymi radami wspierała mnie znajoma z Gniezna - dziękuję Krysiu :) Składniki: 250 g sera twarogowego tłustego ok 1 łyżeczki sody oczyszczonej (zależy od pory roku) 1/2 łyżki masła sól do smaku, 1 żółtko kminek do smaku przygotowanie Ser przełożyć do płaskiego naczynia, rozgnieść widelcem
Stare Garyktóre zadaję osobom podającym, że w miejscu/lokalu XYZ jest najlepsza pizza. O szybką odpowiedź nie jest łatwo. Zadaję pytanie pomocnicze - jakie są podstawowe składowe pizzy? No jasne - ciasto, sos, ser. I basta! Więc teraz odpowiadając na pytanie "co jest najważniejsze w pizzy" słyszę oczywiście od jednej osoby - ciasto. Od innej, że sos. Ktoś dorzuci, że najważniejszy jest(...)ser. A jak jest naprawdę? Żadna z tych rzeczy nie jest jedną, jedyną najważniejszą rzeczą w pizzy! Okej, odpowiadam moim rozmówcom adekwatnie: - Co z tego, że masz idealne ciasto (recepturę na nie szlifował ktoś latami, używa najlepszej mąki i drożdży) jeśli masz beznadziejny sos albo jest go za dużo/za mało, albo masz lichej jakości ser, który ciągnie się
Right Behind The KitchenCheese to chyba dwa najbardziej rozpoznawalne specjały amerykańskiej kuchni. Oba wszechstronne, uniwersalne, do jedzenia w dowolny sposób, z ulubionymi dodatkami. Dzisiaj z pieca wyjechał klasyczny makaron z serem – zapiekany w kremowym, mocno serowym sosie, z dodatkiem gotowanej szynki. Prosto, szybko i pysznie! Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie, aż osiągnie stan al dente , po czym dokładnie odcedzamy(...)zrumienienia. Gdy bułka już rumiana i złota, wsypujemy granulowany czosnek, dokładnie razem mieszamy i odstawiamy gotową posypkę na bok. Szynkę kroimy w drobną kostkę (0,7-10mm), oba sery ścieramy na tarce o drobnych oczkach. W rondlu rozpuszczamy masło. Wsypujemy do niego mąkę i dokładnie mieszamy. Smażymy razem masło z mąką, stale mieszając, około 20-30 sekund. Zasmażkę powoli
Karo in the Kitchensprawdzał wozu –kłamstwem, przekupstwem lub przysługą. Zatem rozmowa wygląda zwykle tak. Szeryf – Witaj Jerome jak biznes, co przywozisz dziś na targ Jerome – Szeryfie co ja tam mogę tylko pięć serów z Wildshire Szeryf – Jerome popatrz na mnie przecież ja wiem, że dla pięciu serów nie ruszył byś się ze swojej wioski. Poza tym Wildshire nie słynie z serów. Mów prawdę(...)masz na wozie, bo zaraz go sprawdzę a wiemy, że tego nie chcesz. Jerome – Szeryfie tylko pięć serów jak babcię kocham, ale wiesz żebyś się nie męczył, może przyjmiesz te pięć pensów Szeryf – Jerome pięć pensów żartujesz popatrz na mnie tylko pięć co tam masz w wozie Jerome – Szeryfie przyjmij pięć pensów i sprawdź wóz Bena ten na pewno coś
O kuchni z uczuciemczasu do czasu organizujemy sobie "wieczory z tapasami", szczególnie gdy uda nam się upolować w sklepie jakieś rarytasy. Są to zazwyczaj rzeczy bardzo proste, ale dobrej jakości. Kawałek pysznego sera np. marynowanej w oliwie i ziołach fety, koziego lub owczego sera - lubimy te portugalskie, czy hiszpański ser Manchego. Gołąbki w liściach winogron, marynowane oliwki (szczególnie greckie Kalamata), papryczki nadziewane serem(...)najbardziej. Gdy jedziemy na wakacje do krajów południowej Europy, takie "tapas menu" zastępuję nam często śniadanie, obiad i kolację ;) Idziemy na targ czy do miejscowego sklepu, kupujemy lokalne sery, owoce, warzywa i wino. Wychodzi taniej niż wyjście do restauracji, a jedzenie tych przysmaków na tarasie apartamentu ma w sobie wiele uroku. Moja propozycja imprezowego menu jest właśnie inspirowana
Chilli Czosnek i Oliwaserowe często gościły na naszych stołach, były stałym elementem menu „imprezowego”. Nie było prywatki, przyjęcia … bez koreczków. Łatwe i szybkie w przygotowaniu. Wariacji może być wiele. Przedstawiam cztery warianty. Ser żółty (gouda, tylżycki, ementaler)*, oliwki ( u mnie oliwki z nadzieniem z pomidorów suszonych), anchois, papryka czerwona, śliwki wędzone (suska sechlońska), ser z pleśnią niebieską, orzechy włoskie, winogrona jasne, orzechy nerkowca(...)śliwki z octu, wykałaczki Sery pokroić w kostkę o wielkość 2x2x1 cm. Śliwki pokroić w paski. Paprykę pokroić w kostkę 2x2 cm. Na wykałaczkę nabić 2 paski śliwki, kostkę papryki i na końcu ser żółty. Na wykałaczkę nadziać oliwkę owiniętą anchois a następnie ser żółty. Połówki śliwek przekroić wzdłuż na pół. Na kostce sera z pleśnią ułożyć dwie połówki orzecha
królestwo garówDziś chciałabym zaproponować coś wytrawnego. Ciasto francuskie nadziewane farszem ze szpinaku, szynki, ricotty i niebieskiego sera, podane z sosem na bazie sera feta, jogurtu greckiego i mięty. Danie to świetnie sprawdzi się jako przystawka lub na danie główne czy kolację, może być serwowane na zimno lub na ciepło, w obu przypadkach smakuje wyśmienicie. Danie świetnie nadaje się na przyjęcia, ponieważ(...)jest bardzo proste, szybko się je robi oraz fajnie się prezentuje na stole. Ser ricotta można zastąpić innym serem kremowym. Szynkę można zastąpić boczkiem czy szynką dojrzewającą czy po prostu kiełbasą, pokrojoną w długie plasterki. Inspiracja na to danie pochodzi ze strony Tapenda . Składniki na jeden warkocz 1 opakowanie surowego ciasta francuskiego (ja użyłam częściowo odtłuszczonego
moj przepis naChleb z serem - coś banalnego i często goszczącego na polskich stołach. W naszym domu coraz mniej wędlin i mięsa, a coraz więcej serów. Klasyczna i nudna kanapka nie zachwyca już. W poszukiwaniu czegoś co ją zastąpi, zupełnie przypadkowo wyszedł mi taki oto pszenny chleb upieczony z żółtym serem. Chleb przypomina strukturą tostowy, jest delikatny, miękki(...)środku, a chrupiący na zewnątrz. Wykorzystałam resztki sera, lekko podsuszone, stąd jego ilość podana orientacyjnie. Jestem pewna, że ten chleb wyjdzie każdemu, nawet tym, którzy nie pieką pieczywa codziennie. Składniki: 220 g mąki (najlepiej typ 750) - to jest około 1 i 1/3 szklanki 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 150 ml ciepłej wody (nie może być
Codzienna kuchnia niecodziennaKuchnia meksykańska kojarzy mi się papryczkami chilli, burrito i chilli con carne, a ja nie przepadam za bardzo ostrym jedzeniem. Stąd też quesadilla – delikatne danie gdzie podstawą jest ser (hiszp. quesa – ser). Jedyne co potrzebujesz, żeby zrobić to danie to warzywa, ser i tortille oraz pół godziny. To sprawia, że jest to idealne danie zarówno na imprezową przekąskę(...)szybki lunch lub kolację po pracy! Buritto też będziemy robić, chilli con carne też, ale nie dziś – teraz czas na ser. Miłego gotowania! When I think about Mexican cuisine first thing I see is chilli peppers, burrito and chilli con carne, and I’m not a fan of spicy food. That’s why I’ve made
Martyna CooksKuchnia meksykańska kojarzy mi się papryczkami chilli, burrito i chilli con carne, a ja nie przepadam za bardzo ostrym jedzeniem. Stąd też quesadilla – delikatne danie gdzie podstawą jest ser (hiszp. quesa – ser). Jedyne co potrzebujesz, żeby zrobić to danie to warzywa, ser i tortille oraz pół godziny. To sprawia, że jest to idealne danie zarówno na imprezową przekąskę(...)szybki lunch lub kolację po pracy! Buritto też będziemy robić, chilli con carne też, ale nie dziś – teraz czas na ser. Miłego gotowania! When I think about Mexican cuisine first thing I see is chilli peppers, burrito and chilli con carne, and I’m not a fan of spicy food. That’s why I’ve made
Martyna Cooksbardzo długiego czasu przymierzałam się do zrobienia domowego sera. Dostęp do świeżego mleka od krowy mamy bezpośredni, i twarożek co jakiś czas mama męża odgrzewa więc ta myśl we mnie kiełkowała, aż w końcu zaowocowała. Znalazłam w internecie przepis na najprostszy na świecie domowy ser żółty i postanowiłam go wypróbować. Efekt bardzo fajny, ser jest bardzo syty, delikatnie czuć twarożek(...)biorąc pod uwagę że jest to ser nie dojrzewający i można go zrobić tak szybko i bez podpuszczki to jest świetny. Mnie najbardziej smakuje z dodatkiem ziół prowansalskich bo wtedy nabiera charakteru ;) . Zamierzam jeszcze przetestować ten przepis z dodatkiem wędzonej papryki oraz suszonych pomidorów. Ten ser to dla mnie koło napędowe, w dalszej kolejności będę próbowała zrobić inne sery
W kuchennej krainieDziś zapraszam Was na ziołowy sos serowo-oliwkowy z miętą + szybką sałatkę z serem i oliwkami. Gdy do naszych drzwi pukają niespodziewani goście lub po prostu chcemy spędzić wieczór przy ulubionym filmie, te dwie propozycje doskonale się sprawdzą. Sos znakomicie smakuje z pieczonym kurczakiem, warzywami z patelni, najróżniejszymi sałatkami... Ale osobiście najbardziej lubię go jeść ze słonymi krakersami. Chrupkie(...)gęstym, ziołowym serowo-oliwkowym sosie jest ucztą dla mojego podniebienia. Dodatek mięty doskonale niweluje czosnkowy zapach, nadając przyjemnie orzeźwiający smak naszym potrawą. Drugą moją propozycją jest szybka sałatka z serem typu śródziemnomorskiego w kostkach. Ta zielona sałatka doskonale nadaje się na kolacje, jak i spotkania z przyjaciółmi. Robi się ją bardzo szybko, a więc niespodziewani goście nam nie straszni
Słodkie okruszkijest to wprawdzie danie wegetariańskie (zawiera szczodry dodatek serów podpuszczkowych), ale z pewnością może stanowić formę odpoczynku od konsumpcji mięsa. Nie tylko jest bowiem smaczne (choć to kwestia gustu), ale wbrew pozorom także bardzo sycące i jako takie może stanowić samodzielny posiłek. Danie to jest mocno osadzone w tradycji kuchni południowoeuropejskich, zwłaszcza włoskiej i francuskiej. Jest w zasadzie bardzo proste(...)przygotowaniu jak i pod względem użytych składników. Jedyny wyjątek może stanowić po trosze szwajcarski i francuski ser gruyère – popularny m.in. we Francji, ale niekoniecznie szeroko znany nad Wisłą. Ma on dość charakterystyczny smak i aromat i w związku z tym pomaga w dodaniu naszej zapiekance wyrazu. Można go kupić w lepszych supermarketach, jednak w ostateczności możecie użyć innego żółtego sera
Kulinarna Pokusaspalone... lekko chrupiące ale miękkie... takie po prostu idealne na obiad :) Do tego proponuję sos, który idealnie nadaje się zarówno do warzyw jak i do mięsa, czyli sos "3 sery". Powstał on z resztek gorgonzoli, kawałka serka topionego, kilku plastrów sera żółtego, ziół, śmietany i wody. Tak jak już w poprzednim poście pisałam "potrzeba matką wynalazków" i wynalazła tym razem(...)dobre czy nie. Dodajemy na koniec zioła, mieszamy i jeszcze chwilę dusimy. Gotowe warzywa wyjmujemy na talerze/miseczki i jemy :) Pyszne, chrupiące... a z sosem "3 sery" jeszcze lepsze :) SOS "3 SERY": 4 łyżki śmietany (użyłam 12% zatem obojętnie jakiej użyjecie ;) nie musi być 30% chociaż na pewno byłoby lepiej) 1/3 szklanki wody
JedzeniomaniaJednych z moich ulubionych serów jest ser gorgonzola. Jest to ser pleśniowy pochodzący z północnych Włoch , z regionu Lombardia . Ser ten należy do serów, które nie pachną zbyt dobrze, zwłaszcza gdy się je przyrządza na ciepło, więc trzeba się liczyć z tym, że zapach sosu w trakcie przygotowania może się nie podobać niektórym domownikom. Ale co jest najważniejsze - spaghetti(...)sosem z gorgonzoli jest naprawdę rewelacyjne. Każdy kto lubi pleśniowe sery powinien takie spaghetti wypróbować. Składniki: 500g makaronu spaghetti 150g - 200g sera gorgondzola 1,5 łyżki masła 1 szklanka śmietany 12% 6 listków szałwi lub 2 łyżeczki suszonej szałwi 1 łyżeczka zielonego pieprzu 1 łyżka koniaku lub brandy sól, pieprz - w razie potrzeby Wykonanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie
Mama Gotuje