ser - 17000 przepisów (strona:24/1134)

Pierogi ze szpinakiem i serem włoskim 336

Dzięki temu pokochacie pierogi jeszcze bardziej! Składniki: ciasto 560 g mąki 1 jajko 2 łyżki oleju 1,25 szklanki  gorącej wody farsz 300 g szpinaku posiekanego 200 g sera typu włoskiego 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka papryki słodkiej sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Składniki ciasta zagniatamy i przykrywamy torebką foliową aby nie wyschło.  Między czasie przygotowujemy farsz(...)szpinak drobno siekamy (możemy użyć szpinaku mrożonego) ser kruszymy, czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy paprykę. Wszystkie składniki dobrze mieszamy widelcem i doprawiamy do smaku. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm (nie podsypujemy mąką), wykrawamy krążki np. szklanką w środek wkładamy łyżeczkę farszu i formujemy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie. Do pierogów idealne pasuje polewka ze smażonej cebulki na masełku. Smacznego

Niezły Młynek
Strucla z ciasta półfrancuskiego, drożdżowego z serem i żurawiną 162

Strudel Składniki. 45 dag maki pszennej 4503 dag drożdży5 dag cukru3 żółtka surowe5 dag masła300 ml mleka20 dag masłabiałko do smarowania ciastamąka do podsypywania Nadzienie. 30 dag sera białego 8 dag cukru 1 łyżka miodu 1 jajko wanilia skórka pomarańczowa 3 łyżki żurawiny suszonej Wykonanie. Ser utrzeć z jajkiem i cukrem. Dodać resztę składników i dobrze wymieszać. Ciasto półfrancuskie, drożdżowe

Kulinarny karnet Christophera
Brokuły z serem 138

jest coś, czym się ostatnio zajadamy! Rewelacja jako dodatek do obiadu, ale na lekką kolację sprawdzi się wyśmienicie. Spróbujcie! Składniki :* brokuł* sól* ulubiony tarty ser Przygotowanie :Banalnie proste. Gotujemy brokuł al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy, posypujemy serem i zjadamy

Magiczne Życie Marty
Sałatka z pieczoną dynią, granatem, gruszką i białym serem 141

Składniki (na dwie porcje): 50 gram pieczonej dyni, pokrojonej w kostkę 1/4 granata 80 gram mix sałat z roszponką 1 gruszka 1/4 papryki czerwonej garść czarnych oliwek 50 białego sera chudego łyżeczka miodu łyżeczka musztardy sok z połowy limonki sól pieprz Dynię pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut, następnie kroimy w kostkę. Gruszkę i paprykę(...)również kroimy w kostkę. Na talerzach rozkładamy mix sałat, następnie układamy na nich dynię, gruszę i paprykę. Z granata wydobywamy ziarenka, oliwki kroimy na pół i układamy na talerzach. Ser rozdrabniamy w placach. W szklance mieszamy miód, sok z limonki, musztardę, sól i pieprz. Dressingiem polewamy sałatkę tuż przed podaniem, nie ukrywam, że sałatka idealnie nadaje się na śniadanie bowiem

Mango Papaja
Roladki z rukolą i żółtym serem 157

Składniki : 1 płat gotowego ciasto francuskiego połowa opakowania rukoli 6-7 plastrów żółtego sera 1 jajko pesto- u mnie nieco mniej niż połowa małego słoiczka Przygotowanie: Rozmrożone ciasto francuskie smarujemy rozbitym jajkiem Układamy na nim umytą, pokrojoną rukolę, a na niej plastry żółtego sera Delikatnie zwijamy całość w roladę i kroimy w plastry, mnie wyszło 7 plastrów Roladę posmarowałam rozbitym

Proste Potrawy
Pierogi z serem 176

Takie pierogi najchętniej jem u swojej mamy. Rozpływają się w ustach. Najlepiej smakują ze śmietanką, cukrem i cynamonem. Mogą być z jagodami, mięsem. Dzisiaj zapraszam na pierogi z serem. Składniki: Ciasto: 3/4 kg mąki 2 jajka szczypta soli 1 szklanka wody Farsz serowy: 70 dag sera 2 jajka cukier do smaku Wszystkie składniki farszu łączymy na jednolitą masę. Do przesianej

Salonik smaków
Fasolka szparagowa z miętą, kozim serem i słonecznikiem 184

osoby 100g zielonej fasolki szparagowej  1/2 ząbka czosnku 2 świeże liście mięty 2 łyżki oliwy extra vergine 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny 70g twardego koziego sera 2 łyżki łuskanego słonecznika, podprażonych na suchej patelni sól i świeżo mielony czarny pieprz Wykonanie:Fasolkę ugotować w osolonej wodzie tak, by była al dente. W tym czasie drobno posiekać czosnek(...)cytryny, dokładnie mieszać. Odcedzić fasolkę i dodać do miski z czosnkowo-miętowym dressingiem. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Sałatkę przenieść na talerz, dodać pokruszony na niewielkie kawałki ser i posypać ostudzonym słonecznikiem. Podawać z ciepłym pieczywem o chrupiącej skórce

Gorący kąsek
Sałatka z bryndzą, serem z niebieską pleśnią, pomidorem i papryką oraz jajem 158

Składniki: pół główki sałaty lodowej 3 jaja jeden pomidor 20 gram bryndzy  50 gram sera z niebieską pleśnią dymka pół białej papryki Sałatę lodową rwiemy lub kroimy w cienkie paski. Jaja gotujemy na twardo. Pomidora kroimy w ćwiartki, paprykę w krążki. Wszystko układamy na talerzu. Bryndzę i ser z niebieską pleśnią rwiemy na mniejsze kawałki. Na końcu dodajemy ugotowane

Mango Papaja
Prosta sałatka z rukoli, koziego sera, gruszki i jaja 171

dobre i zdrowe!  Składniki (na 2 porcje): 80 gram rukoli 3 jaja ugotowane na półmiękko, jeśli się uda (ja się zagapiłam :P) 1 gruszka  50 gram koziego sera odrobina pieprzu Rukolę myjemy i układamy na dwóch talerzach. Jaja gotujemy wedle naszego uznania, jeśli bardziej nam odpowiadają jaja na twardo- proszę bardzo. Sugeruję dowolność. Kozi ser kroimy w kostkę

Mango Papaja
Krokiety z serem i pieczarkami 249

szklanki mleka 0,5 szklanki wody gazowanej Szczypta soli Olej do smażenia Składniki na farsz: 0,5 kg pieczarek 250 g sera żółtego Sól, pieprz Panierka: 1 jajko 100 g bułki tartej Przepis: Mąkę przesiewamy, dodajemy resztę składników na ciasto naleśnikowe i miksujemy do uzyskania średnio gęstej, jednolitej(...)łyżkach oleju do momentu aż woda z pieczarek całkowicie wyparuje. Doprawiamy je do smaku solą i pieprzem. Po ich wystygnięciu dodajemy je do startego na grubych oczkach sera. Całość mieszamy i nakładamy na naleśniki, które następnie zawijamy.Zawinięte naleśniki moczymy w rozbełtanym jajku i obtaczamy z każdej strony w bułce tartej. Następnie smażymy je na patelni wysmarowanej tłuszczem na złoty

Emcia Pichci
Chrupiąca ciabatta z pesto rosso, serem Capri i pomidorkami z dodatkiem suszonego oregano, doskonałej oliwy z pierwszego tłoc 189

Przygotowanie: (1 porcja)  1/2 bułki ciabatta  2 łyżeczki pesto rosso Sacla  2 plastry sera Capri  3 szczypty suszonego oregano  2 plasterki pomidorka  kilka kropli oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia  sól i pieprz do smaku  Przygotowanie:  Ciabattę smarujemy pesto rosso, następnie układamy dwa plastry sera Capri, skrapiamy oliwą z pierwszego tłoczenia

Moja smaczna kuchnia
Pasta z awokado, jajek, sera i wędzonego kurczaka 204

Pasta na bogato, na śniadanie lub kolację, pożywna, ale też bardzo zdrowa...  Składniki: 1 duże miękkie awokado 4-5 jajek 150 g sera żółtego - Gouda, Złoty Mazur, Edamski 1 wędzona ćwiartka z kurczaka sok z limonki i cytryny - ok. 2 łyżek 1 duża łyżka majonezu 2 łyżeczki musztardy posiekany szczypior i natka pietruszki sól i pieprz do smaku(...)skorupek i zetrzeć na drobnej tarce. Awokado obrać, wyjąć pestkę i rozgnieść miąższ widelcem, od razu skropić sokiem z cytryny. Kurczaka obrać ze skóry i końcu, drobno posiekać. Ser zetrzeć na grubej tarce. Dodać pozostałe składniki, wymieszać, doprawić do smaku i schłodzić. Podawać z pieczywem

Czerwień i błękit
Sałatka z malinami i serem halloumi 185

spróbować bardzo ciekawego połączenia smaków. Ostatnio taką właśnie lekką sałatkę wymyśliłam sobie na śniadanie. Składniki na 1 porcję: kilka liści sałaty  garść liści roszponki garść malin 3 plastry sera halloumi miód, ocet/glassa balsamiczna do polania mięta do dekoracji Przygotowanie: Liście sałaty i maliny umyć i osuszyć. Ser halloumi można podpiec na patelni, w piekarniku lub na grillu i pokroić

Ze smakiem i z pasją
Bułki z serem camembert i szczypiorkiem. 172

chlebki." Bułeczki z camembertem i szczypiorkiem. Składniki:6 szklanek mąki pszennej;20 g drożdży;1 łyżka cukru;1 łyżka soli;posiekany pęczek szczypiorku;455 l ciepłej wody;300 g sera camembert lub brie pokrojony w kawałki ok. 1 cm na 1 cm; białko do posmarowania;ziarna sezamu, sól morska, oregano lub inne ulubione zioła do posypania.W dużej misce łączymy mąkę(...)małych bułeczek - takich w sam raz. Czyli z całej porcji wyjdzie albo 24 małe albo 12 dużych). Formujemy z każdej porcji kulę, po czym w środek wciskamy kawałek sera. Zlepiamy dokładnie ciasto i odkładamy na naoliwioną blachę. Najlepiej, żeby leżały na zlepieniu. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia, a później smarujemy wierzch białkiem i posypujemy: sezamem, solą lub ziołami.(Mi najbardziej smakowały

Miksturownik
Kruche ciasto z serem i porzeczkami 178

płatków owsianychTłuszcz stopić.Mąkę wymieszać ze 3/4 szkl. cukru i cukrem waniliowym. Dodać 3/4 tłuszczu - wymieszać.Odłożyć 1/3 ciasta - resztą wylepić tortownicę śr. 26 cm.Ubić pianę z białek.Ser połączyć z żółtkami, 1/2 szkl. cukru, kaszą manną, resztą tłuszczu - zmiksować.Dodać pianę - delikatnie wymieszać. Ser wyłożyć na ciasto.Posypać porzeczkami.Do pozostałego ciasta, dodać płatki owsiane - zrobić kruszonkę. Kruszonką posypać

kolorowotorcikowo