ser - 17000 przepisów (strona:51/1134)

Krokiety nadziewane serem, szynką, pieczarkami i ogórkiem kiszonym 193

Bardzo fajne danie na obiad lub podwieczorek. Składniki: Proporcje są proste. Na jeden naleśnik przypada: 1 średniej wielkości pieczarka 2 plasterki żółtego serca (ewentualnie ser pokrojony w paski, ale łatwiej jest zwinąć naleśnik w krokiet, jeśli ser będzie w plastrach), 1/2 plasterka szynki 1/2 ogórka kiszonego pokrojonego w słupki Panierka: mąka bułka tarta 1 jajko Usmażyć naleśniki według własnego(...)szynkę Ogórek przekroić wzdłuż na pół, następnie pokroić w słupki, które należy jeszcze raz przekroić na pół - dzięki temu, że będą mniejsze, będzie się łatwiej zwijać naleśniki w krokiet Ser żółty lepiej, żeby był w plasterkach, ale ja akurat pokroiłam w paseczki Tak przygotowane składniki układać na środku naleśnika: najpierw plasterek sera żółtego, następnie podsmażone paski szynki w takiej

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Serowe paluchy z ciasta francuskiego - coś na ząb 196

Trzeba zrobić coś do chrupania:) Serowe paluchy z ciasta francuskiego będą bardzo fajne zamiast kupnych chipsów czy chrupek. Składniki: 1 gotowy arkusz ciasta francuskiego ok. 200 gramów sera żółty, najlepiej jakiś ostry. Im więcej sera, tym bardziej wyrazisty smak papryka mielona słodka czosnek granulowany - opcjonalnie 1 jako do posmarowania Rozwijamy arkusz ciasta francuskiego i rozkładamy na papierze, w który był(...)owinięty. Smarujemy jajkiem, dzielimy na pół Połowę sera odkładamy (ja nie odłożyłam, bo się rozpędziłam). Jeśli jest w kawałku, ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Jeśli w plasterkach - to lepiej jest go pokroić w cienkie paseczki. Następnie kroimy w kosteczkę Ułożyć ser na jednej połówce ciasta i doprawić papryką (oraz czosnkiem, jeśli mamy ochotę na bardziej ostry smak

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
PIZZA Z PALUSZKAMI SEROWYMI 187

Roku podaję Wam przepis na bardzo efektowną i pyszną pizzę z serowymi paluszkami na wzór tej podawanej w pewnej słynnej pizzerii;)). Pizzę zrobiłam na cienkim cieście, posypałam dużą ilością sera - mieszanką dobrej mozzarelli i ostrego sera morskiego. Na wierzch ułożyłam plasterki salami, piórka cebuli, czarne oliwki i ćwiartki pomidorków koktajlowych. Całość posypałam tartym parmezanem. Paluszki nadziałam zaś kawałkami mozzarelli(...)bekonem albo wegetariańską, z pieczarkami, szpinakiem, papryką, brokułami lub czystą serową. Nie przerażajcie się tylko paluszkami, robi się je ekspresowo, wałkując długi pasek ciasta, następnie nadziewając go serem, sklejając wzdłuż i krojąc na małe kawałki. Każdy paluszek trzeba przycisnąć dobrze do ciasta zwilżonego odrobiną wody, posypać posypką i ot, cała filozofia. Jedna moja rada: paluszki warto skleić również

Słodko-Słony Świat Ilony
Super prosta pizza na miękkim spodzie...uzależniająca! 145

godziny zaszywać się w kuchni, a chce wyczarować szybko coś dobrego!Tak naprawdę, nie jest to klasyczna pizza. Nazwana tak chyba przez wygląd i użycie dużej ilości sera. W rzeczywistości jest to coś na kształt jędrnego, dużego omletu, ale jajko użyte w przepisie czuć delikatnie tylko, jeśli zamiast sera cheddar dodasz goudę . Ja zrobiłam tak za pierwszym razem, i choć(...)miejsca zakochałam się w tej recepturze, oszalałam na jej punkcie dopiero po dodaniu sera cheddar. Nigdy już nie zastąpię go innym!!!P.S. Możecie dodać swoją ulubioną kiełbaskę, nie musi być to koniecznie chorizo albo peperroni. Gorąco polecam też posypanie wierzchu kukurydzą z puszki- wbrew pozorom pasuje idealnie!Składniki (dla jednej bardzo głodnej osoby lub dwóch średnio głodnych):1 jajko100

Gotowanie to kochanie
Moje pesto 149

najdłużej żyjących grup na świecie.Tradycyjne pesto (choć Liguryjczycy bronią swej sekretnej receptury) składa się z liści bazylii, czosnku, soli morskiej, oliwy z oliwek najlepszego gatunku i włoskiego sera - najlepsze są Parmigiano-Reggiano i  Pecorino Romano. Dodaje się też do niego orzechy piniowe lub włoskie. Ucierany jest w moździerzu, by wydobyć pełnię smaku z każdego składnika(...)PODSTAWOWE składniki, jednak przepisów na odmiany pesto jest mnóstwo. W niektórych używa się obu serów, w innych tylko jednego. Czasem dodaje się też masło, by sos był bardziej kremowy. Kucharze liguryjscy są znani z dodawania ugotowanego ziemniaka do sosu. Czasami też mieszają pesto z pomidorami lub dodają lekki ser jak Ricotta albo prescineua. Według tradycji, pesto podaje się

Gotowanie to kochanie
Naleśniki razowe 173

nadszedł czas. Kiedy zabraknie Wam pieczywa i zupełnie nie macie siły pobiec do sklepu proponuję na szybko naleśniki, a żeby nie było nudno to razowe. Moje będą z białym serem, dżemem i borówkami. Nadzienie oczywiście zostawiam Wam do wyboru. Na wszelkie sposoby możecie próbować i przekładać. Ja jako dziecko nie cierpiałam naleśników z serem, zawsze tylko dżem i dżem(...)wiekiem oczywiście gust się zmienił i teraz ser jest nie do zastąpienia.Składniki:1 szklanka mąki razowej 1 jajko od szczęśliwej kurki1 szklanka mleka 1 szklanka wody mineralnej lekko gazowanej szczypta solisłoninka do smażenia lub olej garść borówekdżem (smak jaki chcecie) kostka białego sera 2 łyżki cukru trzcinowego cynamonSposób wykonania: Wszystkie składniki

pieprzny smaczek
Conchiglioni rigati ze szpinakiem 190

chwilkę na słoneczny Półwysep pełen światła, z krystalicznie czystym morzem, błękitnym niebem ...gdzie dzień trwa znacznie dłużej, a noce są wyjątkowo ciekawe i ruchliwe.Przygotuję muszle makaronowe ze szpinakiem, ser ricotta zastąpię naszym ryckim polskim serem.Pokombinuję troszkę, gdyż nie zawsze mam komplet składników „na już”.Wystarczą dobre chęci i można wyczarować bardzo wykwintne danie, które zachwyci(...)conchiglioni nie stracą na elastyczności i na smaku.Ja do moich muszli potrzebowałam- Conchiglioni Rigati De Cecco- oliwa z oliwek Olitalia- suszone pomidory PONTI-krojone pomidory Valfrutta-ser rycki CEZAR – to długodojrzewający ser o niepowtarzalnym, łagodnym smaku z lekką nutą pikantności. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza długiemu procesowi dojrzewania.-koncentrat pomidorowy DWORSKI- pieprz ziołowy Skworcu-bazylia, sól

Z Kuchni Do Kuchni
Gnocchi z ricottą w sosie serowym 343

Gnocchi, czyli włoskie kluski, to odpowiednik naszych polskich kopytek. Moje gnocchi zrobiłam z dodatkiem sera ricotta. Dzięki temu zyskały niebywałą delikatność.Składniki: NA GNOCCHI: * 250 g ugotowanych ziemniaków* 125 g sera ricotta* 1 jajko* około 1,5 szklanki mąki pszennej ( ilość mąki zależy od mączystości ziemniaka )* sólNA SOS SEROWY:* 150 ml śmietanki 30%* 50 g sera cheddar(...)sera żółtego rottdamer lub ementaler* pieprz świeżo mielonyWykonanie:Ugotowane, wystudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę lub przepuścić przez maszynkę do mięsa, ewentualnie bardzo dobrze pognieść tłuczkiem.Do ziemniaków dodać ser ricotta oraz jajko. Posolić. Masę wymieszać widelcem i wyłożyć na stolnicę. Do masy ziemniaczano-serowej wgniatać mąkę, w ilości około 1,5 szklanki. Wyrabiać ciasto. Ciasto ma być miękkie

kolorowotorcikowo
Fondue serowe. 215

Fondue to tradycyjna szwajcarska potrawa. Każdy kanton ma własny przepis na fondue w którym głównym składnikiem jest ser pochodzący z danej okolicy. Fondue to świetne zagospodarowanie wieczoru z przyjaciółmi. No, bo czy może być coś przyjemniejszego jak jedzenie z jednego kociołka, jak za Piasta i popijanie wyśmienitym francuskim winem np. Celebro France [TUTAJ] Dobre fondue,  to bardzo dobrze dobrane(...)bardzo dobre sery. Najlepsze jest gotowe szwajcarskie fondue. Jeżeli takiego brak, to proponuję wykorzystać poniższy przepis. 250g sera gruyere 250g sera ementalskiego 100gsera cheddar 300ml wina białego francuskiego CELEBRO 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 ząbek czosnku szczypta gałki muszkatołowej i pieprzu białego 1 bagietka pokrojona w kostkę 2X2 cm Kamionkowy kociołek lub inny o grubym dnie przetrzeć czosnkiem  ,wlać

Kulinarny karnet Christophera
BEZGLUTENOWA ZAPIEKANKA WARZYWNA Z POLĘDWICZKAMI 267

Zapiekanki uwielbia chyba większość z nas. Można je przygotowywać na najróżniejsze sposoby, z najprzeróżniejszych składników. Wszystkie smakują rewelacyjnie, to chyba za sprawą zapiekanego sera... Nasza dzisiejsza zapiekanka różni się trochę od tych przygotowywanych zazwyczaj gdyż jest bez dodatku makaronu i przygotowana jest na skrobi kukurydzianej zamiast tradycyjnej mąki. Zapiekanka z mnóstwem smakowitych warzyw z dodatkiem podsmażonej polędwiczki wieprzowej, pychotka. Pominęłyśmy(...)Można przygotować z połowy porcji. U nas część została na drugi dzień.Składniki:- 3 cukinie- 2 cebule- 3 duże ząbki czosnku- 2 bakłażany- 200g kurek- 1 cały brokuł- 200g sera żółtego (u mnie cheddar)- 2 polędwiczki wieprzowe (u mnie każda po ok.400g)- kilka łyżek oleju kokosowego bezzapachowego lub oliwySos beszamelowy:- 3 łyżki skrobi kukurydzianej (Maizena)- 300ml zimnego mleka- 300ml wody

Smaczne Zdrowe
Finger foody i inne tapasy na sylwestrowe wygibasy 249

mały wtręt na ciepło. Do łapki lampka szampana i bawimy się do białego rana. Zestaw sylwestrowy Tromsø 2014 zawiera: Ostre quesadillas2 płaty tortillikilka pieczarekgarść kukurydzystarty żółty serpapryczka piri piriŻółty ser połączyłam z drobno pokrojoną papryczką piri piri i kukurydza. Pieczarki podsmażyłam na oliwie. Płaty tortilli wysypałam częścią pasty serowej, na to ułożyłam pieczarki i dodałam resztę sera. Przykryłam drugim płatem(...)tortilli. Całość podsmażyłam na suchej patelni, aby ser się rozpuścił i pokroiłam w ćwiartki. Jajka pisklaki3 jajka ugotowane na twardo1 łyżka startego żółtego sera1 łyżeczka kukurydzy1 łyżka majonezusól, pieprzJajka ugotowałam na twardo. Wystudzone, przekroiłam na pół i łyżeczką delikatnie usunęłam żółtka (po 3 do 2 różnych miseczek). Ser oraz kukurydzę połączyłam z żółtkami z jednej z miseczek. Dodałam majonez, doprawiłam

bastalena
Pizza. Razy dwa - dla każdego coś innego. 173

ochotę na pizzę, wiesz? Taką prawdziwą, domową. Z szynką, pieczarkami, ogromną ilością żółtego sera.. Ach!- W piątek? Z Szynką?! No, weź, proszę Cię!- Ale o co chodzi? Postnie będzie od środy, tej Popielcowej.- Nie, nie ma mowy. W piątek mięsa nie ruszę.- To... może... zrób dwie? I tym oto sposobem poszłam na kompromis. Kochany miał nie-postną, z ogromną(...)spód. Ja zwiększyłam porcję do 1,5 (czyli 1,5 raza składników) i wylepiłam dwie formy. ************************************************ PIZZA DOMOWA (czyli wszystko, co zawadza w lodówce) 150g szynki wiejskiej 250g żółtego sera 250g pieczarek duża cebula sól, pieprz, 3 łyżki kwaśnej śmietany 4 ogórki kiszone  Szynkę, ser pokroiłam w paski (miałam bowiem w plastrach). Cebulę posiekałam, podsmażyłam na maśle z pokrojonymi

W kuchni Karmel-itki
Sałatka warstwowa tarta na tarce 65

Sałatka warstwowa tarta na tarce to przepis na świeżą i soczystą sałatkę z warzywami, jajkami i serem żółtym. Wszystkie składniki sałatki są tarte na tarce – dzięki temu sałatka jest szybka w przygotowaniu, a dodatkowo pięknie wygląda i smakuje zupełnie inaczej, niż standardowa sałatka ze składnikami pokrojonymi w kostkę. Marchewka dodaje sałatce pięknego koloru, ogórki natomiast dodają orzeźwiającego smaku. Sera(...)sałatka doskonale sprawdzi się na wszystkich imprezach, grillach, a także podczas świąt, rodzinnych spotkań lub po prostu jako kolacja. Sałatka składa się z następujących warstw: marchew gotowana świeże ogórki ser żółty ogórki konserwowe białka jajek jabłka majonez (lub sos majonezowy) żółtka Dokładny przepis na sałatkę znajdziesz poniżej. Do sałatki możesz dodać także np. posiekane zioła lub natkę pietruszki, czy świeży

Via Gusto
Ciasto francuskie z pieczarkami. 93

Ciasto francuskie z pieczarkami. Przekąski z ciasta francuskiego z pieczarkami to niesamowicie szybki i smaczny poczęstunek . Składają się z ciasta francuskiego , pieczarek, sera mozzarelli i białego sosu z dodatkiem natki pietruszki i oregano. Jeśli uwielbiasz ciasto francuskie , pieczarki i ser to koniecznie spróbuj tej przekąski ! Niezależnie od tego czy organizujesz przyjęcie, czy karmisz niespodziewanych gości, czy dryfujesz na imprezę przystawka(...)jakie będą potrzebne: – 1 arkusz ciasta francuskiego – olej do smażenia – 6 pieczarek – ½ łyżeczki oregano – ½ łyżeczki suszonej natki pietruszki – sól, pieprz – 40 g sera mozzarella Biały sos: – 250 ml mleka – 10 g masła – 5 g mąki uniwersalnej – sól do smaku Na patelni rozgrzej ole i połóż pokrojone w plastry pieczarek

Zdrowy Styl Joanny

Proponowane wyszukiwania