ser - 17000 przepisów (strona:54/1134)

Pizza serowa 162

powiecie na pyszną pizzę serową? Użyłam do niej kilka rodzajów serów i wyszła mega, aż by się ją jadło i jadło Sery które użyłam to: ser mozzarella, ser camembert, rolada tylżycka, ser feta i parmezan. Mozzarellę, camembert i roladę pokroiłam w cienkie paski, fetę trochę rozkruszyłam a parmezan starłam na tarce. Podstawowy mój przepis na pizzę i sos do niej

Kuchenne Wariacje
Kolejna współpraca z serem w roli głównej :) 180

Mianowicie dzisiaj czekała mnie baaardzo miła niespodzianka w postaci paczki z produktami do testowania. Tym samym kochani chwalę się, że nawiązałam współpracę z firmą MSM Mońki , zajmującą się produkcją sera :) Bardzo, bardzo, bardzo się z tego powodu cieszę ^^ :) O współpracy z firmą MSM Mońki wiedziałam już od jakiegoś czasu, lecz sami wiecie jak to bywa - nie chciałam zapeszać by teraz(...)grona najnowocześniejszych zakładów mleczarskich w Polsce. Powstała 1 maja 1972 roku z połączenia Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Dolistowie i Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Krypnie. MSM specjalizuje się w produkcji serów dojrzewających typu holenderskiego i szwajcarskiego, masła extra i miksów tłuszczowych, oraz wyrobów proszkowanych: serwatki w proszku i okresowo odtłuszczonego mleka w proszku. produkcja w MSM w Mońkach odbywa się przy

My simple kitchen
Zapiekanka makaronowa z warzywami 182

Podróż w nieznane. Co to będzie, co to będzie... Składniki: 1 opakowanie makaronu (400 g) 1 cukinia 2 papryki 1 cebula 1 ząbek czosnku 50 dag pieczarek 200 g sera żółtego 1 puszka kukurydzy sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano, słodka papryka Makaron gotujemy w posolonej wodzie według czasu podanego na opakowaniu. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę i czosnek(...)papryką. Dusimy około 10 minut. Następnie dodajemy paprykę i cukinię pokrojoną w kostkę. Smażymy całość pod przykryciem aż warzywa zmiękną. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami. Na końcu wsypujemy kukurydzę. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Makaron mieszamy razem z warzywami i przekładamy do naczynia żaroodpornego tworząc warstwy: makaron-ser-makaron-ser-makaron-ser. Wierzch zapiekanki posypujemy oregano. Całość zapiekamy

My simple kitchen
Tarta francuska ze szpinakiem i trzema rodzajami serów 225

Czas przygotowania: 40 minut Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego 200g szpinaku 6-7 suszonych pomidorów 1 duży pomidor (fajną promocję na pomidory znajdziecie TUTAJ ) 200g serka śmietankowego (np. puszystego) 150g sera feta 125g sera Brie 1 jajko 2 duże gałązki szczypiorku Kilka liści bazylii Łyżeczka skórki startej z cytryny ½ łyżeczki drobno pokrojonej papryczki chili Przyprawy: 1 łyżeczka suszonego oregano, ½ łyżeczki czerwonej(...)minut bez obciążenia z góry (czyli zdejmujemy naczynie żaroodporne lub blachę). W międzyczasie przygotowujemy farsz. Szpinak przelewamy dwu, trzykrotnie gorącą wodą. Pozostawiamy do obcieknięcia.  W misce umieszczamy biały ser, pokruszoną fetę oraz pokrojony ser brie, jajko, posiekany szczypiorek, otartą skórkę z cytryny, chili, pokrojone suszone pomidory i posiekany szpinak.  Doprawiamy pieprzem oraz papryką. Nie ma potrzeby solić, gdyż

Kolizje Smaków
Rolada z żółtego sera z kolorowym farszem 212

efekt jest zaskakujący. Polecam przygotowanie takiej przekąski na wszelkiego rodzaju imprezki, spotkania z rodziną, znajomymi czy po prostu jako dodatek do pieczywa na kolację.  Rolada z żółtego sera z kolorowym farszem SKŁADNIKI: 350 g sera żółtego w kawałku (zapakowanego próżniowo) 300 g serka śmietankowego 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1/2 papryki zielonej 2 korniszony 100 g szynki(...)pęczka szczypiorku 1 łyżeczka majonezu   PRZYGOTOWANIE: W garnku gotujemy wodę, wyłączamy i wkładamy do niej ser w opakowaniu. Przykrywamy pokrywką i trzymamy w garnku ok 40 minut. Serek śmietankowy przekładamy do miski. Wszystkie papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Szynkę oraz ogórki również kroimy w drobną kosteczkę. Szczypiorek drobno siekamy. Dodajemy niewielką ilość majonezu

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Wiosenne Kanapeczki 147

najważniejsze pyszne. Do wszystkich kanapeczek wykorzystałam bagietkę, którą pokroiłam po skosie. Kanapeczka z jajkiem: bagietka posmarowana majonezem, na to jajko pokrojone w plasterki, oliwki i rzeżucha. Kanapeczka z białym serem 1: bagietka posmarowana masłem, na to twarożek i rzeżucha. Kanapeczka z białym serem 2: bagietka posmarowana masłem, na to twarożek, suszony pomidor i rzeżucha. Kanapeczka z żółtym serem 1: bagietka(...)posmarowana masłem, na to ser żółty, oliwki i rzeżucha. Kanapeczka z żółtym serem 2: bagietka posmarowana masłem, na to ser żółty, wędlina, oliwki i rzeżucha

Mama Gotuje
Camembert z szynką parmeńską 159

Jedna z moich ulubionych propozycji podania sera camemberta na ciepło. Szybka i smaczna przekąska dla wielbicieli serów pleśniowych. Idealnie komponuje się z żurawiną lub tak jak ja z czosnkiem i rozmarynem. Polecam. Przepis łatwy i szybki w wykonaniu. 'camembert z szynką parmeńską' Składniki: - 1 krążek sera camembert - 2 plastry szynki parmeńskiej - 1 ząbek czosnku (opcjonalnie) - świeży rozmaryn Ser camembert naciąć(...)nacięcia powciskać obrany i pokrojony w kawałki czosnek. Ser owinąć szynką parmeńską (w razie konieczności skorzystać z wykałaczki, aby spiąć szynkę). Tak przygotowany ser umieścić na blaszce, na której umieścić gałązkę świeżego rozmarynu. Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180 ° C i piec ok. 20 minut (uważać, aby czosnek się nie spalił). Podawać od razu po wyjęciu z piekarnika. Smacznego

CookYourself
Sałatka z selerem, szynką i orzechami 385

ekspresowa sałatka dla kulinarnych dyletantów i wybawienie, gdy przyjdą niespodziewani goście, (pod warunkiem, że mamy marynowany seler). Reszta składników zawsze jest u mnie w zapasie: szynka gotowana, żółty ser, jogurt, kukurydza, orzechy. Sos przygotowuje się z jogurtu, majonezu i pieprzu cayenne. Sałatka z selerem, szynką i orzechami najlepsza jest po schłodzeniu. Polecam też inne nasze przepisy na sałatki.   Składniki(...)łyżki selera konserwowego 2 plasterki szynki gotowanej lub konserwowej 3 łyżki kukurydzy z chili 2 grube plastry sera żółtego 3 łyżki siekanego szczypiorku 2 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżeczka majonezu (u mnie Winiary) Sól i odrobina pieprzu Cayenne do smaku orzechy włoskie Przygotowanie: Seler i kukurydzę odsączamy z zalewy. Żółty ser i szynkę kroimy w drobną kostkę. Jogurt grecki mieszamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jem zdrowo: Rukola z awokado i kozim serem 212

Szybki lunch, podwieczorek lub posiłek po wysiłku fizycznym:) Ciekawe połączenie smaków, polecam. Jem zdrowo: Rukola z awokado i kozim serem Drukuj przepis Składniki 2 garści rukoli 3 łyżki ugotowanego makaronu 3 całe suszone pomidory 1 kawałek sera koziego 0,5 średniego awokado 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oliwy z orzechów prażonych listonic_name = "Jem zdrowo: Rukola z awokado(...)kozim serem (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "2 garści rukoli 3 łyżki ugotowanego makaronu 3 całe suszone pomidory 1 kawałek sera koziego 0,5 średniego awokado 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oliwy z orzechów prażonych " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Pomidory, ser kozi oraz awokado kroimy w kawałki.Rukolę myjemy układamy na półmisku. Następnie warstwowo układamy

CoolinarniePL
Bułgarska banica 216

Danie, wbrew pozorom, nie jest trudne w przygotowaniu, doskonale wygląda, pachnie i smakuje, będąc przy tym zdrowym i sycącym. Chrupiąca skórka cienkiego ciasta z zapieczonym wewnątrz aromatycznym czosnkowo - ziołowym serem i kolorową sałatką to doskonały pomysł na odrobinę szaleństwa w kuchni. Gorąco polecam! Do przygotowania dania użyłem: 1 kg sera twarogowego typu bałkańskiego, 4 ząbków czosnku, 500 gram mąki pszennej(...)dwie rzeczy: dobrze doprawiony farsz serowy i cienkie, delikatne ciasto. Ja przygotowanie dania rozpocząłem od przygotowania farszu, aby dać mu czas na przesiąknięcie smakiem przypraw. Do miski dodałem kilogram sera twarogowego typu bałkańskiego - można użyć zwykłego chudego sera twarogowego, pod warunkiem jego dokładnego odciśnięcia. Ser typu bałkańskiego jest tez dość słony, dlatego też do przyprawienia farszu nie używałem soli, której

Wyprawy kulinarne
Kotlety drobiowe pod pierzynką 2180

następny wpis, z bardzo smacznym serkiem Czesławy Zarzeckiej    Kotlety drobiowe pod pierzynką SKŁADNIKI:   pierś z kurczaka - 1 podwójna  sól i pieprz  przyprawa do kurczaka ser koryciński z suszonymi pomidorami, bazylią i czosnkiem- 4 plastry    http://www.ser-korycinski.pl/ cebula - 1 szt  pieczarki - 35 dag  tłuszcz  mąka - 3 łyżki  jajko(...)kostkę, przesmażyć z pieczarkami na tłuszczu, doprawić solą i pieprzem.  Kotlety smażyć na rozgrzanej patelni na złoty kolor.  Następnie nałożyć pieczarki i na każdym filecie plaster sera korycińskiego, przykryć pokrywką, dosmażyć na wolnym ogniu, do rozpuszczenia sera.  Podawać z kluskami śląskimi i surówką z kapusty pekińskiej Napiszę tu trochę o tym smacznym serku korycińskim  http://www.ser-korycinski.pl

Kuchnia Danusi
Grzanki z kurkami 174

Pisałam już, że uwielbiam grzanki? Pieczywo, coś i ser, to jeden z moich ulubionych zestawów. Tym razem w roli "cosia" wystąpiły kurki. Użyłam sera Taleggio, taki akurat miałam w lodówce, ale można użyć każdego, w miarę łagodnego i dobrze topiącego się sera.  Pychaaa!składniki200 g kurek1/2 cebuli lub 1 szalotka150 g sera taleggiopietruszkasólpieprz4  kromki ulubionego, dobrego pieczywa(...)piekarniku pod grillem. Wybrałam pierwszą , najprostszą opcję. Po podpieczeniu chleba możemy go natrzeć ząbkiem czosnku. Na tak przygotowane pieczywo nakładamy porcję kurek, i jeden lub dwa plasterki  sera. Włożyć go piekarnika na górną półkę  z włączoną opcją grill. Obserwować , aby grzanki się nie spiekły - ser ma się tylko rozpuścić.. Podawać gorące, posypane pietruszka . Smacznego

Stare Gary
Szparagowe trzy po trzy 168

Druga odsłona mojej ostatnio ulubionej zabawy blogowej: trzy po trzy. Dostajemy trzy składniki, i mamy z nimi skomponować dowolne danie. Tym razem padło na szparagi, jajka i ser. Kiedy tylko o nich przeczytałam, od razu miałam przed oczami śliczne tartaletki. Niewiele się zastanawiając, kupiłam wszystkie potrzebne składniki i przystąpiłam do działania.Danie jest wyjątkowo proste, ale dla mnie było małym(...)wyzwaniem: pierwszy bowiem raz używałam w kuchni koziego sera. Jakimś cudem udało mi się kupić opakowanie, i kiedy otworzyłam je w domu, przeżyłam lekki szok - kozi ser jest naprawdę słony! Troszkę się bałam, że zdominuje delikatne szparagi, ale okazało się, że zamiast tego nadał tartaletkom pazura i sprawił, że stały się dużo bardziej wyraziste. Całość smakowała nam ogromnie - idealne

Pożeraczka, czyli raz adobrze
P... Pierogi! (i polska impreza!) 200

Składniki : Ciasto : 3 szklanki mąki 1 szklanka ciepłego mleka 0,5 szklanki ciepłej, przegotowanej wody 2 łyżki oleju szczypta soli Farsz : 5 ugotowanych ziemniaków 500g sera białego 4 cebule (+ 4na patelnię) sól, pieprz, przyprawa Maggi 2 łyżki masła Przygotowanie : Farsz : Zaczynamy od farszu, ponieważ wszystkie składniki muszą ostygnąć :) 1.     Ziemniaki obieramy(...)Czekamy, aż wszystkie składniki ostygną. 4.     Szykujemy miskę i maszynkę do mielenia. 5.     Ziemniaki, cebulę i ser wrzucamy kolejno do maszynki i mielimy. 6.     Doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą Maggi. Dokładnie mieszamy. Ciasto : 1.     Dosłownie leciutko podgrzewamy mleko w garnku. Dodajemy ciepłą wodę

Kitchens Alphabet
Puszysty sernik klasyczny z 10 jaj na dużą blachę 1893

masła 2 czubate szklanki mąki pszennej (300 g) 4 łyżki cukru pudru 1 całe jajko 1 żółtko szczypta soli Sernik klasyczny: 1 kg pół-tłustego twarogu (ewentualnie sera z wiaderka*) 10 jaj – najlepiej ekologicznych, wiejskich 1,5 szklanki cukru 400 ml śmietany kremówki 30% 3 budynie śmietankowe bez cukru szczypta soli Polewa czekoladowa: 75 g masła 4 łyżki gęstej(...)przez 12-15 minut w 190°C, wyjmujemy i jeszcze gorący smarujemy białkiem za pomocą pędzelka. Następnie studzimy. Sernik klasyczny: Najważniejsze to aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Ser, śmietanę i jajka należy wyjąć z lodówki na kilka godzin przed pieczeniem. Ser w temperaturze pokojowej mielimy 3-krotnie przez maszynkę lub wygodniej – miksujemy za pomocą malaksera lub ręcznego

Poezja smaku

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję