oraz chrupiące chipsy z jabłka, pachnące cynamonem oraz chips z szynki parmeńskiej, który nadaje całości idealnej chrupkości. Rukola dodaje kanapce delikatnej ostrości. Pasta z suszonych pomidorów oraz kawałek pleśniowego sera jest idealnym spoiwem w tym daniu, nadaje mu pysznej konsystencji a zarazem charakterystycznego, wytrawnego smaku. Te wszystkie składniki powodują, że danie nie jest zbyt przesłodzone, z pewnością nie jest nudne(...)równoważy się po... wypiciu łyka odpowiednio dobranego do tego dania piwa czyli portera bałtyckiego. Porter bałtycki to typ piwa, który świetnie komponuje się z mięsnymi sosami, wędzoną szynką, dojrzewającym serem oraz ciemnymi winogronami. Uznałam, że świetnym pomysłem na przystawkę do tego trunku będzie słodko-wytrawna grzanka, gdyż piwo świetnie pasuje do mięsnego oraz lekko słodkiego smaku. Jeśli
Mango Papajapieczarkami, ze schabu odciekło trochę soku - usuwamy go z naczynia żaroodpornego i przelewamy do jakiegoś pojemniczka - nie wyrzucamy! Przyda się on podczas przygotowywania beszamelu. Składniki na beszamel: - 80 gram sera Emmentaler - 2 łyżki sera Gran Padano do posypania - 250 mililitrów mleka - 20 gram masła - 20 gram mąki pszennej - sól - pieprz Przygotowanie beszamelu: Zaczynamy od starcia Emmentalera na drobnych oczkach(...)dłoń trzepaczkę i do zasmażki dodajemy mleko - mieszamy energicznie, co by się nam nic nie przypaliło i wszystko elegancko zgęstniało. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy starty na początku ser. Na samym końcu mieszamy wszystko z sosem z mięsa oraz pieczarkami. Kolejność warstw w naczyniu żaroodpornym: schab, beszamel z pieczarkami, ser Gran Padano. Pieczemy w temperaturze 160 stopni (funkcja termoobieg
Życie zamknięte w smakuprzysporzyć mogą pierogi. Niby takie nieporadne, a to bogactwo smaków i składników. Proponowałam już pierogi z mąki gryczanej z tartymi jabłkami , a teraz czas na pierogi różowe z serem. Niestety coś pożarło mi zdjęcia gotowych pierogów - ostały się tylko te zaraz po zlepieniu. Obiecuję, że jak będę robiła je raz jeszcze (a będę na pewno), to sfotografuję efekt finalny(...)RÓŻOWE PIEROGI Z SEREM Składniki: - 350 gram mąki - 1 małe jajko - około 125 mililitrów letniej wody - sól - 400 gram białego sera - 100 mililitrów soku malinowego - 1 jajko - 250 mililitrów śmietany Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania farszu. Rozcieramy biały ser, dodajemy jajko i 40 mililitrów soku malinowego (radzę powoli, żeby farsz nie był zbyt płynny). Mieszamy i ucieramy na jednolitą masę
Życie zamknięte w smakuszpinakowy pojawiał się na stole dość często i znikał jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki. Jedzenie rozpoczynało się już w chwili, gdy tarta trafiała do piekarnika. Intensywny aromat kruchego ciasta, sera i czosnku niósł się po całym domu, tworząc gęstą atmosferę cieknącej śliny i wyczekiwania. Milkliśmy. Wszyscy. Bez wyjątku. A potem blacha pojawiała się na stole i po serii chuchania(...)dmuchania, gorące jeszcze danie trafiało do naszych żołądków. Ser nie miał czasu rozciągać się i prezentować swoich nadzwyczajnych akrobatycznych zdolności, kruche ciasto nie zdążało skruszeć, a szpinakowo-serowa masa stężeć i stwardnieć. A potem pozostawało jedynie gładzenie się po brzuchach i wspominanie. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function
Życie zamknięte w smakuprzy tym nie jest zbyt skomplikowane. Niepozorny sos nadaje mu szczególnego smaku. Można nim zaskoczyć nie tylko domowników, ale i gości. Składniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka Ser camembert z grzybami leśnymi Sól Czerwona papryka słodka Wykałaczki Sznurek wędliniarski Olej Sos 1 por Vegeta Pieprz Oliwa woda Śmietana 18% słodka Sól Wykonanie: Z sera camembert odkrawamy 2 trójkąty(...)połowy sera ). W filetach ostrym nożem robimy podłużne otwory, w taki sposób aby nie uszkodzić fileta. Do wykonanych otworów wkładamy po trójkącie sera. Całość spinamy wykałaczkami i sznurujemy sznurkiem ( jak na zdjęciu ). Tak przygotowane filety przyprawiamy, solą i czerwoną papryką. Pozostawiamy do zamarynowania. W tym czasie myjemy pora i drobno go kroimy. Na patelnię nalewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy pora
Smaki EwyZapiekanki można wymyślać na 1000 sposobów i dzięki temu dzisiaj prezentuję zapiekankę z makronem, kurczakiem i całą masą warzyw. Oczywiście nie zabrakło również sera. Wykorzystałam kurczaka z poprzedniego dnia ale można usmażyć lub ugotować kurczaka specjalnie do tego dania. Składniki: Kawałki kurczaka ( najlepiej z sosem) ½ opakowania makronu ( świderki ) Mieszanka ze słoika ( marchew, kukurydza, groszek ) 2 ogórki kiszone ½ słoika papryki konserwowej(...)cebula 100 -150 gram startego sera Łyżka oliwy Sól, pieprz Czosnek granulowany Zioła prowansalskie Pieprz cayenne Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Ogórki, paprykę, cebulę kroimy na kawałki. Rozdrabniamy również kurczaka. Wszystkie warzywa razem z kurczakiem łączymy, mieszamy i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, pieprzem cayenne, czosnkiem i ziołami prowansalskimi. W naczyniu z zapiekania umieszczamy połowę makaronu, skrapiamy oliwą
Smaki EwySylwester tuż tuż, więc przedstawiam szybką i efektowną przekąskę – pomidory z mozzarellą. Wystarczy kilka pomidorków, trochę sera, przyprawy i gotowe. Składniki: Dowolna ilość pomidorków ( małych ) Ser mozzarella Sól Pieprz Bazylia suszona Bazylia świeża Oliwa Wykonanie: Pomidorki i ser kroimy na plasterki. Plasterek pomidora przyprawiamy sola, pieprzem i bazylią na niego kładziemy plasterek ser – skrapiamy oliwą, ponownie pomidor
Smaki Ewypojawią się na mojej grządce ( a do tego jeszcze daleko ). Składniki: 1 młoda cukinia 1 ząbek czosnku 1 jajko 50 ml śmietany 18% słodkiej 6 pomidorków koktajlowych 50 gram sera fety Sól Pieprz Gałka muszkatołowa – szczypta Tarty ser ( ja wykorzystałam mozzarellę, można inny ) olej Wykonanie: Cukinię kroimy na plastry ½ cm. Podsmażamy na patelni z obu stron. Nadmiar oleju po smażeniu(...)odsączamy na ręczniku kuchennym. Jajko, śmietanę, czosnek przeciśnięty przez praskę, ser feta, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Cukinię układamy w naczyniu do zapiekania, dodajemy pokrojone pomidorki. Zalewamy masą, posypujemy tarty serem i zapiekamy w piekarniku około 20 minut w temperaturze 180 o C. Pycha. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject
Smaki Ewyoraz chrupiące chipsy z jabłka, pachnące cynamonem oraz chips z szynki parmeńskiej, który nadaje całości idealnej chrupkości. Rukola dodaje kanapce delikatnej ostrości. Pasta z suszonych pomidorów oraz kawałek pleśniowego sera jest idealnym spoiwem w tym daniu, nadaje mu pysznej konsystencji a zarazem charakterystycznego, wytrawnego smaku. Te wszystkie składniki powodują, że danie nie jest zbyt przesłodzone, z pewnością nie jest nudne(...)równoważy się po... wypiciu łyka odpowiednio dobranego do tego dania piwa czyli portera bałtyckiego. Porter bałtycki to typ piwa, który świetnie komponuje się z mięsnymi sosami, wędzoną szynką, dojrzewającym serem oraz ciemnymi winogronami. Uznałam, że świetnym pomysłem na przystawkę do tego trunku będzie słodko-wytrawna grzanka, gdyż piwo świetnie pasuje do mięsnego oraz lekko słodkiego smaku. Jeśli
Mango PapajaSałatka z brokułami i serem feta to idealny dodatek do Waszych potraw z grilla. Składniki : brokuły 4 duże pomidory 2 małe czerwone cebule puszka kukurydzy 200g ser feta 4 duże łyżki słonecznika łuskanego 150g jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu Sposób przyrządzenia : brokuły gotujemy al dente w osolonej wodzie(...)kroimy w talarki jogurt naturalny mieszamy z dwiema łyżkami majonezu, z czosnkiem wcześniej przeciśniętym przez praskę słonecznik prażymy na patelni ok 4 minuty, aż będzie miał złocisty kolor ser feta kroimy w kosteczkę w półmisku układamy brokuły, posypujemy kukurydzą, cebulą, pomidorami, serem feta, solimy i pieprzymy, a następnie polewamy sosem - czynności powtarzamy na przemian, a na koniec posypujemy uprażonym słonecznikiem
zobacz ich smakSKŁADNIKI 1,5 szklanki ryżu 3 szklanki wody sól i pieprz 100 g sera żółtego 100 g salami lub innych wędlin 2 jajka (1 jajko do panierki) bułka tarta olej do smażenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ryż ugotować w posolonej wodzie do momentu aż woda całkowicie wyparuje,co jakiś czas mieszając by nie przywarł od do dna. Do ostudzonego ryżu dodać pokrojoną(...)drobniutko salami lub jakieś wędliny czy boczku, jajko,pieprz oraz 3 łyżki startego na drobnych otworach tarki sera. Kawalek sera pokroić w kostkę około 1 cm. Z ryżu uformować kulki wielkości dużej mandarynki i w każdą z nich wcisnąć małą kosteczkę sera. Tak przygotowane kulki obtoczyć w rozkłóconym jajku a potem bułce tartej i usmażyć na złoty kolor
zielonacukinkazieleni więcej niż bloków i reklam. Pospaceruj po łące, wystaw twarz ku słońcu, podnieś wysoko głowę do góry i pooglądaj gwiazdy, pomyśl życzenie, a może spadnie gwiazda? ;-) Jagodzianki z serem! Obiecane już dawno temu jagodzianki z serem. Bardzo puszyste a za razem wilgotne w środku. Aromatyczne i sycące. Jestem nimi zachwycona i chyba będę robić jagodzianki już tylko w takiej(...)mąki tortowej - 1/2 paczka drożdży świeżych - 1/2 szkl. cukru - kilka kropli aromatu cytrynowego - 1/2 kostki margaryny - 2 jaja - 1 żółtko - 0,5 szklanki mleka ciepłego ponadto: - świeże jagody - ser biały + cukier - 1 jajko do posmarowania jagodników WYKONANIE: - zrób rozczyn: drożdże rozmieszaj w ciepłym mleku z dodatkiem cukru - mąkę wsyp do miski, zrób wgłębienie, wlej rozczyn, zasyp z brzegów mąką, wymieszaj
SMYKWKUCHNIciepłem piekarnika ... Sernik, który Wam dziś przedstawiam jest puszysty, delikatny i mało słodki, tak więc amatorzy bardzo słodkich ciast, mogą sobie go dosłodzić. Składniki : (blaszka 31cmx21cm) 750g białego sera 3 galaretki o dowolnym smaku 100 g miękkiego masła 5 łyżek drobnego cukru Na wierzch : 2 galaretki rozpuszczone w połowie wody przewidzianej na opakowaniu owoce ( u mnie truskawki(...)maliny) Wykonanie: Ser zmielić. Masło utrzeć z cukrem. Dodać do niego zmielony ser i wszystko wymieszać. Podzielić na trzy części. Każdą z galaretek rozpuścić w 1 szklance wody - ostudzić. Tężącą galaretkę dodać do jednej części sera i wymieszać mikserem. Wylać do tortownicy i wstawić do lodówki, aż stężeje. W taki sam sposób przygotować pozostałe dwie masy. Każdą następną masę
Walijskie PichcenieDorsz pod pierzynką z pora i sosem beszamelowym. Wszystko zapieczone z serem w piekarniku. Sycąca i smaczna zapiekanka z rybą. Rybę można wykorzystać dowolną, ale musi być to filet bez ości. Składniki: Ryba 750 g filetów z dorsza 2 łyżki mąki sól pieprz olej do smażenia Rybę podzielić na kawałki, oprószyć solą i pieprzem. Każdy kawałek ryby obtoczyć w mące(...)szybko mieszać, aby się nie przypalił sos. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty można dolać więcej mleka. Doprawić solą, pieprzem i zetrzeć odrobinę gałki muszkatołowej. Wlać na pora 50 g sera żółtego Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać sos Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż ser się rozpuści i lekko zarumieni. dorsz
O kuchni z uczuciemsię każdej z płci. Plusem tego dania jest również to, że bardzo szybko można je przygotować. Wybrałam właśnie takie danie, ponieważ piwo Marcowe świetnie komponuje się z wędlinami i serami wędzonymi oraz dojrzewającymi. Całość przełamuje słodki smak pieczonego buraka, który idealnie wkomponował się w moje połączenie. Składniki (na 8-10 porcji): 10 plastrów szynki parmeńskiej garść rukoli 40 gram twardego(...)sera koziego 1 średni burak marynata: sól, pieprz, sok z 1/2 cytryny, 1 łyżka syropku klonowego, 1 łyżka oliwy z oliwek do podania piwo Marcowe Buraka owijamy folią aluminiową i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na godzinę. Po tym czasie studzimy, obieramy i kroimy w paski. Składniki marynaty mieszamy i umieszczamy w nich pokrojonego buraka. Odstawiamy
Mango Papaja