składniki: 300 g świeżych pomidorów 150 g sera żółtego natka pietruszki lub selera majonez sól, pieprz opcjonalnie: śmietana wykonanie: Pomidory myjemy i dowolnie kroimy. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Natkę siekamy. W salaterce układamy warstwowo: pomidory, solimy i pieprzymy, ser, natkę, majonez (wymieszany opcjonalnie ze śmietaną) i ponawiamy warstwę: pomidory, sól, pieprz, ser, natka i majonez (wymieszany opcjonalnie
Domowy Smak Jedzeniapietruszką i olejem zblendować na pastę naczynie do zapiekania natłuścić. Układać naprzemiennie warstwy ziemniaków, grzybów i pasty z pieczywa, każdą warstwę doprawić solą i pieprzem. Na końcu posypać starym serem piec w piekarniku około 45 minut(...)SMACZNEGO ! Uwagi: Prawdziwy ser gruyere, parmezan czy pecorino to jedyne gatunki serów, jakie można wykorzystać do tej potrawy - one się nie przypalą. Zapomnij o goudzie albo ementalerze: zapiekanka będzie kleista lub czarna. Prawdziwy ser się topi, a nie pali
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!japoński prawdziwy odpowiednik - tym zaskoczycie swoich gości, gwarantujemy. Składniki : 2 większe chlebki pita 1 nieduży ogórek szklarniowy 1/2 papryki czerwonej 1/2 czerwonej cebuli 50g zielonych oliwek z zalewy 100g sera owczego typu greckiego czarnuszka nać pietruszki Sposób przyrządzenia : przygotowane wcześniej chlebki pita - obkrawamy na kształt prostokąta o długości około 18-20cm rozdzielamy dwie warstwy i każdą z nich kładziemy(...)zewnętrzną/chrupką stroną ku dołowi ser kroimy polanym gorącą, bieżącą wodą nożem na plastry o grubości około 3-4mm i układamy na całej szerokości, około 4cm od krótszej krawędzi chlebka pita na ser dajemy plaster krojonego wzdłuż ogórka o grubości około 4-5mm (z zieloną skórką) na ogórku układamy cienką warstwę pasków z czerwonej papryki, a następnie
zobacz ich smakNietypowy przepis na tradycyjną pizze, w jajecznej osłonce. Wyszła pysznie. Składniki: 2 ½ szklanki mąki, 2 dag drożdży, ½ łyżeczki cukru, 1 szczypta soli, 2 łyżki oleju, 20 dag żółtego sera, 30 dag pomidorów, 3 jajka, ¾ szklanki mleka , 2 łyżki masła, sól do smaku, pieprz do smaku, świeże zioła do smaku. Wykonanie: Z mąki drożdży, cukru, oleju i ½ szklanki ciepłej wody zarobić(...)ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Następnie ciasto rozwałkować i wyłożyć formę. Posypać startym masłem, obłożyć pokrojonymi w plastry pomidorami i żółtym serem (5 dag sera odłożyć do posypki). Posypać ziołami i zalać rozmąconymi jajkami z mlekiem i przyprawami. Posypać resztą startego sera. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni około 25 minut
Tradycyjna Kuchniajaglaną to postanowiłam nią napełnić papryczki :) W lodówce znalazłam serek feta, który dodał fajnego słonego smaku, a słodyczy dodała brzoskwinia :) Składniki: 2 czerwone papryki, 1/2 szklanki kaszy jaglanej, 1/5 sera feta, 1 brzoskwinia, 4 plasterki żółtego sera, szczypta soli, 1 łyżka oleju rzepakowego uniwersalnego Olandia . Przygotowanie: Papryki myjemy i osuszamy. Przecinamy je wzdłuż, tak by powstały dwie połówki. Usuwamy(...)delikatnie olejem. Kaszę jaglaną gotujemy w 1 szklance wody (osolonej). Do ugotowanej ciepłej kaszy dodajemy rozgniecioną fetę i brzoskwinię pokrojoną w kosteczkę. Takim farszem napełniamy papryki. Przykrywamy je plasterkiem sera lub startym serem i zapiekamy 15-20 minut w 180 stopniach
Aga w kuchnizupa porowa z serem Gotowa zupa porowa Energetyczne danie w sam raz na jesienną słotę. Jeśli zaś wzbogacimy smak zupy o grzanki, wykonane z domowego chleba, to z prostej potrawy zrobimy prawdziwe dzieło sztuki. Składniki dla czterech osób 3 średnie pory 100 ml słodkiej śmietany 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego 80 gr topionego serka 20 g sera pleśniowego(...)zmniejszamy ogień i dusimy zawartość garnka pod przykrywką, w miarę potrzeby dodając odrobinę wywaru. Gotujemy, dopóki pory nie zmiękną. Po około dwudziestu minutach wyłączamy płytę. Do gorących porów dodajemy ser topiony i mieszamy, stopniowo dodając ½ bulionu. Następnie całość miksujemy, dodając teraz resztę wywaru, aż do osiągnięcia odpowiedniej gęstości. Całość ponowne zagotowujemy na 2-3 minuty, dodajemy śmietanę, gałkę muszkatołową
Miód i pieprzpół na pół żytniej razowej i pszennej) 1-2 łyżeczki cukru waniliowego (najlepiej własnej roboty) Przepyszny sernik na spodzie brownie z musem śliwkowym - przepis Składniki masy serowej: 1 kg sera mielonego w kubełku puszka mleka skondensowanego słodzonego 2 jajka Mus na wierzch: 10 śliwek 2 łyżki cukru brązowego Przepyszny sernik na spodzie brownie z musem śliwkowym - przepis Wykonanie: Połamaną czekoladę(...)wlewamy powoli lekko przestudzoną czekoladę do jajek ciągle miksując. Na końcu łączymy z mąką i wylewamy całość na blaszkę wyłożoną papierem (papier wykładamy tak aby wystawał z blaszki, gdyż ser może nam urosnąć, a papier uchroni przed wykipieniem). Pieczemy 15-20 minut w 170-180 stopniach w piekarniku. Przepyszny sernik na spodzie brownie z musem śliwkowym - przepis Gdy spód się
Pyza i Surówkazerkam to się uśmiecham i do słoika, i do całej ekipy i do Was moi Kochani Czytelnicy. Składniki: małe opakowanie makaronu gwiazdki (możecie użyć innego drobnego) jeżyny 250 g sera białego cukier lub inny słodzik migdały w płatkach Wykonanie: Makaron ugotowałam zgodnie z instrukcjami na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedziłam i przelałam zimną wodą, żeby(...)się nie sklejał. Część jeżyn pozostawiłam w całości, a resztę zmiksowałam, można troszkę posłodzić, następnie przetarłam je przez sitko aby pozbyć się pesteczek. Ser biały osłodziłam i zmiksowałam z malaskerze. Migdały można podprażyć na suchej patelni, ale ja wolałam takie nie podpiekane. Teraz tak, w słoiku ułożyłam kolejno: warstwa makaronu, warstwa całych jeżyn, na nie warstwa sera białego, potem
Blondynka GotujeZAWIJANE SZYNECZKI z serem żółtym i czosnkiem mam dla was dzisiaj coś pysznego,prostego i na jeden kęs , czyli przekąska idealna na imprezę czy przyjęcie: SKŁADNIKI: SZYNECZKA NAJLEPIEJ KONSERWOWA (muszą być w miarę długie plastry) SER ŻÓŁTY CZOSNEK ŁYŻKA MAJONEZU PRZYGOTOWANIE: SER ŚCIERAMY NA TARCE O DROBNYCH OCZKACH,MIESZAMY Z MAJONEZEM I WYCIŚNIĘTYM CZOSNKIEM, KŁADZIEMY PORCJE TAK PRZYGOTOWANEGO(...)SERA NA PLASTER SZYNKI I ZWIJAMY MOŻNA PRZEKROIĆ NA POŁOWĘ,TAK JAK JA TO ROBIĘ I WBIĆ WYKAŁACZKĘ WTEDY JEST IDEALNIE NA JEDEN KĘS PO PROSTU PYSZNE
Swojskie jedzonkoSCHAB POD PIERZYNKĄ ZE SZPINAKU I SERA OSTATNIO CHCIAŁAM ZROBIĆ COŚ INNEGO NA OBIAD ,ŻEBY BYŁO SZYBKO I SMACZNIE I WYMYŚLIŁAM TO DANIE-WYSZŁO SUPER I NA PEWNO ZROBIĘ JE JESZCZE NIE RAZ, BO SCHAB WYSZEDŁ SOCZYSTY A SER ZE SZPINAKOWĄ MASĄ-BAJKA.... SKŁADNIKI: -SCHAB BEZ KOŚCI W PLASTRACH -SZPINAK MROŻONY ROZDROBNIONY -2-3 ZĄBKI CZOSNKU -SER ŻÓŁTY STARKOWANY(...)ODROBINĘ PRZYPRAWĄ DO GIROSA ZALEWAMY MIĘSO NASZYM SOSEM I PIECZEMY W PIEKARNIKU ROZGRZANYM DO 180 STOPNI Z TERMOOBIEGIEM,LUB 200 BEZ TERMOOBIEGU OK 30MIN PO TYM CZASIE POSYPUJEMY STARKOWANYM SEREM I ZAPIEKAMY JESZCZE OK 10 MIN,ŻEBY SIĘ ZRUMIENIŁ I GOTOWE-PROSTE SZYBKIE I PYSZNE DANIE NA OBIADEK GOTOWE SMACZNEGO
Swojskie jedzonkoPOMIDORY BEZ SKÓRKI(ALE TYLKO W SEZONIE JAK SĄ TANIE I PYSZNE,POZA SEZONEM NIE DAJE) CEBULA ULUBIONE PRZYPRAWY DO MIĘS ZIOŁA ŚWIERZE LUB SUSZONE(OREGANO,BAZYLIA TYMIANEK) SER ŻÓŁTY 40-45 dag -(ŚCIERAMY NA TARCE) SOS BESZAMELOWY : 4 ŁYŻKI MASŁA 3 ŁYŻKI MĄKI 800 ml MLEKA SÓL,PIEPRZ (MOŻNA TEŻ DOSTAĆ GOTOWY BESZAMEL W KARTONIKU W MARKECIE,ZAWSZE(...)PRZEZ OK 2 MIN(DZIĘKI TEMU MAM PEWNOŚĆ ,ŻE BĘDZIE MIĘKKI PO UPIECZENIU UKŁADAMY WARSTWOWO W NACZYNIU LUB NA BLASZCE POSMAROWANEJ ODROBINĄ OLIWY NAJPIERW WARSTWA MAKARONU,MIĘSKO,BESZAMEL,SER ŻÓŁTY,I ZNOWU MAKARON, MIĘSKO ,BESZAMEL ,SER,I TAK DO WYCZERPANIA SKŁADNIKÓW-2-3 WARSTWY MIĘSKA,NA WIERZCH MAKARON ,BESZAMEL I SER-JAK PONIŻEJ... PIECZEMY W 180 STOPNIACH
Swojskie jedzonkobakłażany (skórka lśniąca, po naciśnięciu lekko się ugina) 1/2 kg pieczarek 1/2 kg chudego mięsa z indyka lub innego ulubionego 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 100 g twardego sera żółtego 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka tymianku pieprz i sól do smaku 1 łyżka bułki tartej oliwa z oliwek do posmarowania wnętrza bakłażanów i do smażenia farszu(...)oczyścić i pokroić w plasterki. Umyte mięso drobno pokroić lub zmielić w maszynce. Cebulę obrać, przekroić na pół, a następnie w pióra. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzać 3 - 4 łyżki oliwy, zeszklić cebulę, dodać pieczarki i lekko przesmażyć. Następnie dodać mięso, czosnek i przyprawy (oprócz soli), smażyć około
Kuchcik gotujeOdpowiedź jest prosta - usmażcie cukiniowe placuszki! Placuszki warzywne uwielbiam. Na blogu przedstawiałam Wam już nie jeden przepis na taki przysmak. Tym razem do placków z cukinii dodałam mój ukochany ser halloumi. Ten wywodzący się z Cypru ser owczy jest idealny do smażenia i nadał placuszkom fajnej, zwartej konsystencji oraz słonego smaku. Na szczęście jest coraz łatwiej dostępny, swój kupuje(...)tzatziki . Placuszki z cukinii możecie jeść na ciepło, jak i na zimno. Możecie je także zapakować do swoich lunch boksów i zabrać do pracy. Placki z cukinii i sera halloumi z salsą paprykową przepis z książki "Bitesize savoury" Składniki: 1 czerwona papryka 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka soku z cytryny 350 g cukinii 250 g sera halloumi
Chilli Czosnek i Oliwapomysłu na obiad. Przepis wymaga tylko kilku składników, aby wyczarować pyszne danie. Składniki: 250 g makaronu penne 200 g pieczarek mały por ok 180 g śmietany 30% 150 g sera żółtego bazylia, oregano sól, pieprz Przygotowanie Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Por kroimy w półplasterki lub kostkę, pieczarki w plasterki. Por i pieczarki podsmażamy na patelni, następnie wlewamy(...)nich śmietanę i dusimy od czasu do czas mieszając, aż śmietana zgęstnieje. Dodajemy zioła. Ser ścieramy na tarce. Sos śmietanowy z pieczarkami łączymy z makaronem i połową sera żółtego. Przyprawiamy do smaku. Zapiekankę wkładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy resztą sera. Zapiekamy w temp 180 C około 20 minut
e-PrzepisyKulinarnePyszne, pożywne śniadanie, które polubi nawet największy niejadek. Podane z kakao stanowi wartościowy posiłek i idealne śniadanie. Omlet z żółtym serem, zdrowymi warzywami i smaczną, wędzoną rybą to idealny pomysł na pyszne rozpoczęcia dnia. Mleko i przetwory mleczne to ważne elementy w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ są źródłem wapnia, witaminy A i D oraz ryboflawiny. Produkty mleczne powinny byś(...)spożywane codziennie , gdyż są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu i stanowią ważne źródło witamin i minerałów. Ponadto warto dodać, że już 2 plastry sera żółtego są w stanie pokryć dzienne zapotrzebowanie na wapń. Składniki (na 1 omleta): 1 jajko 1 łyżka siemienia lnianego (lub mąki) 2 łyżki mleka 1/4 ogórka 30 gram wędzonego łososia (2 plastry
Mango Papaja