ciasto nadziewa się przeróżnymi składnikami, składa na pół, następnie smaży na patelni i smaruje roztopionym masłem. Skorzystałam z przepisu pochodzącego z książki Rebecci Seal "Istanbul" i swoje gözleme nafaszerowałam serem halloumi oraz chilli, dodatkowo dodając od siebie posiekane liście botwinki. Gözleme wyszły przepyszne! Najlepsze są prosto z patelni - gorące, z ciągnącym się serem i wspaniałym roztopionym masłem. Ich smak przypomina(...)Waszej inwencji :) Gözleme z halloumi, botwinką i chilli inspiracja "Istanbul" Rebecca Seal Składniki: na ciasto: 300 g mąki typ 650, 1 łyżeczka soli, 200 ml wody 200 g sera halloumi (można zastąpić fetą lub mozzarellą) garść liści botwinki, drobno pokrojonych (można zastąpić szpinakiem) 1 papryczka chilli 30 g roztopionego masła Przygotowanie: W misce umieść mąkę i sól. Dodaj
Chilli Czosnek i Oliwapołączyć ze sobą i odstawić na około kwadrans. Naleśniki smażyć na lekko natłuszczonej patelni. Kiedy naleśnik będzie smażył się na drugiej stronie, na tę pierwszą ułożyć plastry lub wiórki sera. Zanim spodnia strona dosmaży się, ser lekko się stopi. Usmażone naleśniki minimalnie przestudzić, a następnie nakładać na nie umyty i dokładnie osuszony szpinak i kawałki pomidorków. Całość polać sosem vinaigrette(...)następnie ciasno zwinąć zakładając do środka jeden z końców. Żeby łatwiej się jadło, można dół owinąć serwetką papierową. dodatki: świeże liście szpinaku (tzw. baby), pomidorki koktajlowe, ser żółty - w cieniutkich plasterkach lub starty na tarce. sos vinaigrette: 75 ml oliwy, niewielka papryczka chili, sok z 1/4 limonki, sól, 2 duże ząbki czosnku, 1 łyżeczka posiekanej drobno bazylii. Papryczkę posiekać drobniutko
Codzienna kuchnia niecodziennaJeżeli jesteście znudzeni tradycyjnymi kotletami schabowymi lub smażonymi piersiami z kurczaka, to zachęcam do przygotowania kotlecików drobiowych z zieloną pietruszką i serem feta. Uwierzcie mi na słowo, niby banalne połączenie składników - a kotleciki przygotowane w ten sposób skradły moje kubki smakowe :) Kotleciki drobiowe podałam z młodymi ziemniakami ugotowanymi w mundurach i plasterkami pomidora malinowego. Składniki na porcję(...)osób: 0,5 kg piersi z kurczaka 1/2 pęczka zielonej pietruszki 1/4 kostki sera feta (50 g) sól, pieprz 8 łyżek mąki pszennej tortowej 4 łyżki mleka 2 duże jajka olej do smażenia Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę (lepiej trochę mniejszą). Pokrojone mięso przyprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać i odstawić na chwilę. W międzyczasie przygotować ciasto: do miski
Ugotowaćskładniki: 1000 g sera białego 200 ml śmietany kremówki 120 g cukru pudru 200 g miękkiego masła 4 żółtka 3 łyżki kakao 250 ml mleka 3 łyżki żelatyny 1/4 laski wanilii (nasionka) wykonanie: Ser trzykrotnie mielimy. Jajka dokładnie myjemy i sparzamy. Żelatynę rozpuszczamy w ciepłym mleku i odstawiamy do wystudzenia a następnie dodajemy do sera i miksujemy do połączenia się(...)Masło ucieramy z cukrem. Śmietanę ubijamy z 1 łyżeczką cukru pudru. Do masy maślanej dodajemy ziarenka wanilii, stopniowo żółtka, śmietanę oraz ser z żelatyną. Całość miksujemy na wolnych obrotach i dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao i mieszamy. dodatki: ok. 80 g okrągłych biszkoptów (ja zużyłam 15 szt. o 5 cm średnicy) 1 galaretka czerwona (rozpuszczona wg opisu
Domowy Smak Jedzeniaszklanka mąki pszennej 1 szklanka mleka szczypta soli około 2 łyżeczki cukru 1/10 kostki masła rozpuszczonego Dodatkowo: cytrynki z miętą 1 łyżka cukru duża garść jagód kostka sera białego (250 g) cukier z wanilią do posłodzenia sera Wykonanie: Wszystkie składniki na naleśniki zmiksowałam, na końcu dodałam rozpuszczone masło. Jeśli chodzi o wodę mineralną gazowaną jaką dodaje się do naleśników(...)zawsze jej dodaję :) Naleśniki smażyłam na rozgrzanej patelni. Podczas smażenia w malakserze zmiksowałam kostkę sera białego z cukrem z wanilią. Miksowałam do czasu uzyskania kremowej konsystencji. Tak dobrze czytacie, nie dodawałam ani żółtka ani śmietany. Usmażone naleśniki posmarowałam serem i posypałam jagodami, tak jak to widać na jednym zdjęciu, a potem złożyłam w trójkąty, chusteczki, czy nie wiem
Blondynka GotujeBardzo smaczne i sycące danie. Składniki 250 g sera żółtego (ulubionego, bez dziurek ;) w kostce 50 g kurek 1 mała cebula 1 łyżka masła 1 jajko 8 łyżek bułki tartej 5 łyżek mąki olej do smażenia sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Posiekaną cebulę dusimy na maśle razem z kurkami. Dodajemy odrobinę gęstej śmietany, do smaku(...)doprawiamy solą i pieprzem. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Kostkę sera żółtego kroimy na pół (wzdłuż). W każdym kawałku sera, przy pomocy ostrego, cienkiego noża robimy kieszonkę. Nadziewamy ją duszonymi kurkami. Ser najpierw obtaczamy w mące, następnie w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju, z obu stron na rumiano. Podajemy na gorąco. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable
R'n'G KitchenKolejne pyszne mięsko z piekarnika - tym razem schab w towarzystwie marchewki, cebuli, papryki i kukurydzy. Delikatne, kruche mięsko o lekko słodkim posmaku marchewki, pyszne warzywka, całość posypana serem - coś wspaniałego! SKŁADNIKI: 50-60 dag schabu 4 marchewki 2 cebule 1/2 papryki kilka łyżek kukurydzy 300-400 ml majonezu Pzyprawa Cygańska Rafex sól ser żółty do posypania 1. Schab lekko(...)godziny w 190*C - w zależności od grubości mięsa i pokrojonych warzyw, najlepiej sprawdzać czy wszystko jest już miękkie. P tym czasie wyłączyć grzanie, posypać serem i zostawić tak na conajmniej 15 minut* *Uwaga: mięso to im dłużej stoi tym jest smaczniejsze, najlepsze było na drugi dzień (wówczas można nie sypac go serem, a zrobić to dopiero przy podgrzewaniu) Inne
Kto ugości moich gości?może sycylijska sałatka z ricotty w środku zimy? Składniki po 100 g rukoli, roszponki i radicchio 400 g białego sera owczego 2 jajka tarta bułka 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 szklanka soku winogronowego 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 8 pomidorków koktajlowych 600 ml bulionu drobiowego figi w syropie winogron zielony i fioletowy, po kiści 8 łyżek oliwy Sos winegret : 2 łyżki(...)soku z cytryny 2 łyżki octu winnego 1 mały ząbek czosnku roztarty z solą 1 łyżka oliwy Przygotowanie Z sera uformowałem kulki , panierowałem je w jajku i tartej bułce. Sałatę po opłukaniu porwałem na kawałki. Wszystkie składniki sosu winegret zmieszałem w słoiku, aby utworzyła się emulsja. Mąkę rozprowadziłem odrobiną soku winogronowego. Resztę soku zagotowałem z bulionem i tymiankiem, wlałem
R'n'G Kitchenpysznych składników : szynka dojrzewająca , seler naciowy, boczniaki, połączone ze słodkimi brzoskwiniami... Można użyć dowolnego ulubionego owocu : banan, ananas... Składniki 9 plasterków szynki parmeńskiej 3 łodygi selera naciowego 9 plasterków sera żółtego 3 połówki brzoskwiń z puszki 2 boczniaki królewskie 3 łyżki startego łagodnego sera masło do podsmażenia boczniaków i wysmarowania formy Przygotowanie Łodygi selera blanszowałem przez 1 minutę we wrzątku(...)następnie każdą podzieliłem na trzy części. Boczniaki pokroiłem na paski, poddusiłem na rozgrzanym maśle. Brzoskwinie również pokroiłem w paski. Na plasterkach szynki ułożyłem po plasterku żółtego sera, kawałki selera, kilka pasków boczniaka i brzoskwiń. Zawinąłem szynkę w rulony, spiąłem wykałaczkami. Formę żaroodporną wysmarowałem masłem, ułożyłem w niej przygotowaną szynkę, posypałem startym żółtym serem. Zapiekałem w piekarniku rozgrzanym
R'n'G KitchenMyśleliście już o obiedzie w Wielkanoc? Oto nasza propozycja na urozmaicenie rodzinnego obiadu. Troszkę inne wykorzystanie lubianej przez większość ,białej kiełbasy. Nadzienie pieczarkowo-porowe otulone żółtym serem. Składniki 600 g białej kiełbasy jajko bułka tarta (około 3/4 szklanki) łyżka majeranku 150 g żółtego sera 200 g pieczarek por (biała część) łyżka masła sól ziołowa pieprz bułka tarta do obtoczenia olej(...)Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kiełbasę obieramy i razem z jajkiem ,majerankiem i bułką tartą wyrabiamy na jednolitą masę. Dzielimy na 4 porcje i rozwałkowujemy. Ser ścieramy na dużych oczkach. Pieczarki czyścimy ,również ścieramy na tarce o dużych oczkach. Razem z posiekanym porem podsmażamy na maśle. Do smaku doprawiamy solą ziołową i pieprzem. Na każdą porcję
R'n'G KitchenPropozycja na szybkie danie. Dla wielbicieli sera gorgonzola i makaronu i nie tylko. Składniki 400 g makaronu ( wskazane spaghetti ) 1 i 1/2 łyżki masła sól Sos : 150 g sera gorgonzola 4-6 listków świeżej szałwii 250 ml śmietanki 12 % 1 łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu 1 łyżka mleka szczypta nitek szafranu 1 łyżka brandy sól pieprz cayenne Przygotowanie Sos : szafran rozpuściłem(...)gorącym mleku, wlałem do rondla z drobno pokrojonym serem, szałwią, śmietanką i zielonym pieprzem. Podgrzewałem, stale mieszałem, do całkowitego roztopienia sera. Dodałem brandy, przyprawiłem solą i pieprzem. Makaron ugotowałem al dente w osolonej wodzie, odcedziłem i wymieszałem. Polałem gorącym sosem gorgonzola
R'n'G KitchenKalafior w sosie beszamelowym z kozim serem ? Jak dla nas pysznie. Dodatek sera koziego dojrzewającego okazał się strzałem w dziesiątkę. Składniki 1 mały kalafior ( 700-800 g ) sól cukier 1 łyżka masła do wysmarowania formy Sos : 200 ml mleka 2 łyżki masła 1 1/2 łyżki mąki 100 g sera koziego dojrzewającego, podpuszczkowego sól cukier biały pieprz gałka muszkatołowa Przygotowanie(...)mąka się przyrumieniła ). Wlałem wolno mleko, doprowadziłem do wrzenia ciągle mieszając , gotowałem na niewielkim ogniu 5 minut. Doprawiłem solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz szczyptą cukru. Sos beszamelowy wymieszałem z serem kozim, startym na tarce o małych oczkach. Zalałem nim kalafior. Wstawiłem do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. i zapiekałem 13 minut, aż sos lekko się przyrumienił
R'n'G KitchenCykorie w takim sosie smakują wybornie. Sos robiony na bazie sosu beszamelowego nabiera zupełnie innego smaku dzięki serowi. Najlepszy jest ser grueyer i parmezan, ale można użyć innego. Ja dodałem parmigiano reggiano. Składniki 8 szt białej cykorii 8 szt plastrów szynki gotowanej 1 łyżka masła pół szklanki wody Sos : 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1 szklanka mleka(...)żółtka 100 g startego żółtego sera sól pieprz biały sok z cytryny Przygotowanie Cykorie oczyściłem, usunąłem gorzkie głąbiki. Opłukałem, włożyłem do garnka ze stopionym masłem, posoliłem, skropiłem sokiem z cytryny. Wlałem wodę, dusiłem 5 minut pod przykryciem. Na patelni stopiłem masło, wsypałem mąkę, zasmażyłem, następnie rozprowadziłem letnim mlekiem i wywarem powstałym z duszenia cykorii. Jak sos zgęstniał, doprawiłem solą
R'n'G KitchenJest to bardzo prosty, a zarazem szybki i wg mnie bardzo smaczny przepis na wykorzystanie sera feta. Ja użyłem sera feta firmy Eridanous, zakupionego w Lidlu ( tydzień grecki ). Składniki 2 grube plastry sera feta 2 sparzone i obrane pomidory 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka suszonego oregano pieprz świeżo mielony Przygotowanie Pomidory starłem na tarce o dużych oczkach(...)Ser włożyłem do żaroodpornego naczynia, przykryłem startymi pomidorami, posypałem świeżo zmielonym pieprzem i łyżeczką oregano. Skropiłem oliwą , zapiekałem 10 minut w temperaturze 180 stopni
R'n'G KitchenProsta smaczna przystawka. Szybko można przygotować, a w plasterki sera można zawijać inne dodatki, np. rzodkiewkę, tuńczyka paprykę. Składniki 200 g wędzonego żółtego sera wędzonego (u mnie gouda) 3 ogórki konserwowe 8 szt pomidorków koktajlowych 50 g szynki gotowanej 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego pęczek szczypiorku sól pieprz 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie Ser pokroiłem(...)cytryny wymieszałem, doprawiłem solą i pieprzem. Szczypiorek opłukałem, połowę posiekałem, który następnie wraz z ogórkami, pomidorami i szynką dodałem do sosu. Wszystkie składniki wymieszałem. Na plastry sera kładłem po łyżce nadzienia, zwinąłem i zawiązałem szczypiorkiem
R'n'G Kitchen