trafiły do kuchni francuskiej, a potem powędrowały do innych europejskich krajów. W Polsce szparagi znane są od XVIII wieku. Składniki 1 pęczek zielonych szparagów 3 - 4 plastry sera żółtego 2 ząbki czosnku 1 łyżka ziaren słonecznika 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru ziołowa oliwa z oliwek Szparagi dokładnie myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym(...)ugotowanych szparagów odlewamy wodę i ostawiamy do odcieknięcia. W naczyniu żaroodpornym układamy szparagi. Skrapiamy ziołową oliwą z oliwek. Czosnek ścieramy na tarce lub siekamy i nacieramy nim szparagi. Ser żółty rwiemy na mniejsze kawałki. Użyłam sera żółtego Piórko , który jest serem długo dojrzewającym o obniżonej zawartości tłuszczu. Ma go zaledwie 3 proc. Posypujemy nim szparagi. Całość doprawiamy ziołami prowansalskimi
My Chcemy Jeśćtemperatury do 190-200 stopni. Jajka sadzone na boczku w bułce 2015-06-06 23:33:55 Sadzone jajko w nieco nietypowej formie – upieczone w bułce z dodatkiem boczku, sera, pomidorów i przyprawione tymiankiem. Prosta w przygotowaniu przekąska nie tylko na śniadanie. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 2 średniej wielkości (ok. 10 cm średnicy) lekkie pszenne bułki(...)cienkich (1-2mm) plasterków boczku dopasowanych do rozmiaru bułek 1 nieduży pomidor 1 łyżka pokrojonych na paseczki suszonych pomidorów w oleju 1 łyżka grubo startego żółtego sera o mocniejszym smaku (gruyère, tylżycki, itp.) 1 płaska łyżeczka tymianku Instrukcje Z bułek odcinamy wierzchy i drążymy wnętrza; powinny być zagłębione na 2-3 cm. Pozostawiamy jednak ok. 1 cm miąższu
Kulinarna PokusaDziś zapraszam na pyszne, smażone szparagi, obtoczone w serze bursztyn, podane z jajkiem w koszulce i aioli cytrynowym. Przepis pochodzi czerwcowego wydania magazynu 'Kuchnia'. Zapraszam do przygotowań! Szparagi (dla dwóch osób): 1/2 pęczka zielonych szparagów sól i cukier do smaku 2 jajka, rozbełtane 100 g sera bursztyn, startego 1 łyżka bułki tartej olej do smażenia Aioli cytrynowe: 1 białko(...)kremowej konsystencji. Doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem. Odstawiamy na bok. 3. Na patelnię wlewamy tyle oleju, żeby pokryły szparagi, rozgrzewamy. W jednej misce umieszczamy rozbełtane jajka, w drugiej tarty ser wymieszany z bułką tartą. Szparagi obtaczamy w jajku, potem w serze i smażymy na złoty kolor w tłuszczu. Odsączamy na ręczniku papierowym, przekładamy na dwa talerze. 4. W garnku zagotowujemy
My Culinary ArtProsta, tania, smaczna i sycąca sałatka z kapustą, surowym kalafiorem, kukurydzą oraz żółtym serem to znakomita propozycja do potraw z grilla lub jako samodzielna przekąska. Chrupiąca i szybka w przygotowaniu sałatka będzie świetnym pomysłem dla niespodziewanych gości. składniki na 6 porcji 1/2 główki małej kapusty mały kalafior 25 dag sera żółtego 400 g kukurydzy z puszki 100 g majonezu czarny(...)pieprz sól przepis Kapustę siekamy, przekładamy do miski i delikatnie solimy, mocno ugniatamy dłonią i odstawiamy na 15 minut żeby zmiękła. Kalafior kroimy na mniejsze kawałki. Ser żółty kroimy w kostkę w kostkę. Do kapusty dodajemy kalafior, pokrojony ser oraz odsączoną z zalewy kukurydzę i majonez, całość doprawiamy niewielką ilością soli i czarnym pieprzem, wszystko dokładnie
Smakowite DaniaKremowa i ostra zupa z kukurydzy. Z racji tego, że zupa jest lekko słodka, postanowiłam dodać do niej ser typu śródziemnomorskiego Arla Apetina "Red peppers & chilli". I to podkręciło smak zupy, dodało jej nutki ostrości. Dobry pomysłem było także dodanie pomidorów suszonych z zalewy. Zupa była pyszna i szybko zniknęła z talerzy. Polecam... KREMOWA ZUPA KUKURYDZIANA Z SUSZONYMI(...)POMIDORAMI I SEREM SAŁATKOWYM. Składniki na 3-4 porcje: 2 puszki kukurydzy kawałek jasnej części pora 1 ząbek czosnku 3 małe ziemniaki 1/2 opakowania sera Arla Apetina "Red peppers & chilli" 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 10 sztuk pomidorów suszonych, odsączonych z zalewy 1000 ml bulionu warzywnego 1 łyżka masła + 2 łyżki
Zakątek rozkoszy kulinarnychPyszna rybka - niby zwykłe filety usmażone w panierce ale dzięki nucie cytryny i dodatkowi pieczarek i sera nabrała całkiem innego smaku. SKŁADNIKI (na 3-4 porcje) ok 50 dag filetów rybnych (u mnie tilapia) sól pieprz cytrynowy Rafex Panierka: mąka jajko bułka tarta (ok 3/4 szkl) 1 łyżka drobniutko startej skórki z cytryny Dodatkowo: 12-15 pieczarek kilka plastrów sera(...)plasterki i obsmażyć/udusić. Posolić do smaku. 4. Ryby usmażyć na rumiano z obu stron (po ok 7 minut), następnie ułożyć na każdym kawałku plasterki pieczarek i ser żółty, nakryć patelnię na chwilę przykrywką żeby ser się roztopił
Kto ugości moich gości?ogródka mojej ciotki -wrapsy- 4 sztuki -śmietana 18% około 250 ml -2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z bazylią, czosnkiem i suszonym pomidorem + 2 kolejne do szpinaku na koniec -ser pleśniowy,najlepiej z niebieską pleśnią ok. 50 g- kto nie lubi daje zwykly ser żółty lub wędzoną oscypkę też będzie -przyprawy- sól, pieprz ziołowy u mnie od Skworcu , dodatkowo bazylia(...)plasterki podsmażyć na oleju , dodać cebulę pokrojona w drobną kostkę, następnie na to wrzucić szpinak, podsmażyć. Dosmaczyć pieprzem i solą. Podlać smietaną, konstystencja powinna być gęsta. Dodać ser. Wrapsy podgrzać, nałożyć farsz, zwinąć w rulon, u mnie złożone w qerollte. Posypac serem i zapiec 10 min. W 180 stopniach. Podawać z sosem Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnipowstały pizzerinki na cieście z brokuła. Taka forma bardzo przypadła mi do gustu, może dlatego że uwielbiam brokuły ;) Polecam też wersję ciasta brokułowego z wędzonym łososiem i serem camembert- PYSZNOŚCI! ;) Składniki na około 6 sztuk. Składniki: 2 brokuły 3/4 szklanki otrębów pszennych 2 jajka kilka pieczarek 1/2 cebuli 1/2 czerwonej papryki kukurydza z puszki 10 plasterków szynki Szklanka(...)przecieru pomidorowego Pieprz, sól Oregano, bazylia Zioła prowansalskie 100g sera żółtego Brokuły gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru. Studzimy, a następnie rozgniatamy widelcem. Do brokułów dodajemy otręby, jajka i 50g startego sera. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Mieszamy. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formujemy niewielkie placki w kształcie koła. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Czerwona PorzeczkaSmaczna i prosta przekąska na śniadanie, kolację lub domową imprezę czyli parówki z pieczarkami i serem żółtym w cieście francuskim. Danie doskonale smakuje podane na ciepło z ulubionym sosem lub keczupem. składniki na 12 sztuk 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego 6 cienkich parówek 20 dag pieczarek 2 małe cebule 150 g sera żółtego 1 białko 3 łyżki masła czarny pieprz(...)sól przepis Obraną cebulę drobno siekamy, oczyszczone pieczarki kroimy w kostkę. Parówki przekrawamy na pół, żółty ser kroimy w grubsze plastry a następnie w słupki. Na patelni z rozgrzanym masłem rumienimy cebulkę od czasu do czasu mieszając, następnie do cebuli wrzucamy pokrojone pieczarki i całość podsmażamy do momentu aż woda z pieczarek wyparuje. Pod koniec smażenia całość doprawiamy szczyptą soli
Smakowite Daniapizzę ziemniaczaną . Dziś ponawiam przepis- ale nieco zmodyfikowany. Zamiast ugotowanych ziemniaków użyłam surowych. Przyznam szczerze, że ta smakuje jeszcze lepiej!! Składnik na ciasto: 1 kg ziemniaków ½ kg żółtego sera 2 jaja 5 łyżek mąki sól do smaku pieprz do smaku składniki na nadzienie: 1 puszka kukurydzy 10 dag wędzonki 1 świeża papryka 15 dag mozzarelli przyprawa do pizzy tłuszcz(...)formy mąka do formy Wykonanie: Ziemniaki obrać, zetrzeć i odcedzić na sicie. Dodać starty ser , jaja, mąkę i przyprawy -dokładnie wymieszać. Blaszkę wysmarować tłuszczem , posypać mąka, wyłożyć ciastem ziemniaczanym. Włożyć do dobrze nagrzanego piekarnika, podpiec na złoty kolor, wyjąć z piekarnika, nałożyć nadzienie(dowolne) i posypać startym serem. Włożyć ponownie do piekarnika, aż ser się roztopi
Tradycyjna KuchniaEkspresowa, w zasadzie 3 składnikowa zapiekanka ziemniaczana. Prosta, szybka ale za to bardzo smaczna. Składniki: 1 ¼ kg ziemniaków ½ kg sera wędzonego 5 dag smalcu sól do smaku pieprz do smaku Wykonanie: Ziemniaki obrać, pokroić w grube plastry, opłukać i wysuszyć na ścierce. Następnie przełożyć do rondelka z roztopionym smalcem i smażyć na złoto przez 15 minut. Dodać przyprawy do smaku(...)cały czas mieszając. Smażyć jeszcze przez pół godziny. Ser pokroić w paski, dodać połowę do ziemniaków i smażyć jeszcze bez przykrycia do rozpuszczenia się sera. Po czym potrawę przełożyć do naczynia żaroodpornego, obłożyć resztą pozostałego sera i zapiec przez chwilę w piekarniku do połączenia się składników
Tradycyjna KuchniaTermin zgłaszania przepisów jest do dziś, czyli standardowo zostawiłam wszystko na ostatnią chwilę;p Składniki (1-1,5 porcji): spora garść makaronu typu piórka firmy Lubella 0,5 opakowania sera feta 3-4 łyżki mleka około 250g mrożonego szpinaku ząbek czosnku odrobina oleju ryżowego (lub innego typu) sól, pieprz, gałka muszkatołowa wg. smaku 1 jajko 4 łyżki serka wiejskiego Sposób(...)przygotowania: Makaron gotujemy wg. instrukcji na opakowaniu ser feta rozduszamy widelcem i mieszamy z mlekiem przy pomocy wyciskarki do kremów lub innego wynalazku faszerujemy makaron rozrzedzonym serem 4. na teflonowej patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju ryżowego, dodajemy rozduszony ząbek czosnku 5. kiedy czosnek się ładnie zbrązowi wrzucamy na patelnię szpinak 6. smażymy, aż się rozmrozi, a większość wody
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćprzechodzę bez większych ceregieli do prezentowanej potrawy ;) Składniki (porcja): 5-8 pieczarek 1 mini cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka oleju ryżowego firmy Oleofarm garść makaronu proteinowego świderki 200g sera twarogowego do smarowania 5% (kupiłam w Lidlu z serii Linessa) 3 plastry sera żółtego 5% dostępnego w sklepie Centrum Sylwetki świeżo mielony pieprz, sól morska wg. smaku 1-2 natki(...)myjemy, kroimy w plastry, wrzucamy na patelnię, dodajemy odrobinę wody i dusimy, aż pieczarki zmiękną i większość wody wyparuje makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu na patelnię dodajemy ser twarogowy, mieszamy, przyprawiamy wg. smaku makaron odcedzamy i dodajemy do pieczarkowego sosu, mieszamy i smażymy kilka minut na sam koniec dodajemy posiekaną pietruszkę oraz ser żółty, mieszając smażymy około
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćsernikowy President 4% tłuszczu daktyle suszone orzechy nerkowca, kilka sztuk 2 kostki ciemnej czekolady z tagatozą ekspandowane ziarno orkiszu domowe masło z orzechów nerkowca syrop z agawy Sposób przygotowywania: Ser dosładzamy wg. smaku syropem z agawy w kielonku układamy kolejno ser > ziarno orkiszu > ser > daktyle > ser > masło orzechowe > ziarno orkiszu > orzechy > pokruszoną
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćłyżeczka mielonego kolorowego pieprzu 2 łyżki suszonych prażonych płatków czosnku 1 łyżeczka 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego świeżo mielona sól z przyprawami 1 gałązka pomidorów koktajlowych 2 opakowania sera feta arla apetina z suszonymi pomidorami 3 łyżki oliwy z oliwek garść posiekanej natki pietruszki 1 duża cebula do smaku kreteński dojrzewający ser owczy PRZYGOTOWANIE: Włącz piekarnik. ustaw temperaturę(...)piersi na pół wzdłuż, a kilka w dość grube paski. Rozłóż na blasze do pieczenia lub ceramicznym naczyniu. W misce wymieszaj (żółtka, oliwę, pieprz, sól, natkę, 2 opakowania sera arla apetina, czosnek i chilli), wysmaruj tym piersi z kurczaka. Połóż dodatkowo pomidorki, pokrojoną w krążki cebulę i cienko pokrojone plastry sera owczego. 20 minut !!! czas pieczenia Przez pierwsze
ClauditteMissCooking