Sylwester tuż tuż, więc przedstawiam szybką i efektowną przekąskę – pomidory z mozzarellą. Wystarczy kilka pomidorków, trochę sera, przyprawy i gotowe. Składniki: Dowolna ilość pomidorków ( małych ) Ser mozzarella Sól Pieprz Bazylia suszona Bazylia świeża Oliwa Wykonanie: Pomidorki i ser kroimy na plasterki. Plasterek pomidora przyprawiamy sola, pieprzem i bazylią na niego kładziemy plasterek ser – skrapiamy oliwą, ponownie pomidor
Smaki Ewypojawią się na mojej grządce ( a do tego jeszcze daleko ). Składniki: 1 młoda cukinia 1 ząbek czosnku 1 jajko 50 ml śmietany 18% słodkiej 6 pomidorków koktajlowych 50 gram sera fety Sól Pieprz Gałka muszkatołowa – szczypta Tarty ser ( ja wykorzystałam mozzarellę, można inny ) olej Wykonanie: Cukinię kroimy na plastry ½ cm. Podsmażamy na patelni z obu stron. Nadmiar oleju po smażeniu(...)odsączamy na ręczniku kuchennym. Jajko, śmietanę, czosnek przeciśnięty przez praskę, ser feta, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Cukinię układamy w naczyniu do zapiekania, dodajemy pokrojone pomidorki. Zalewamy masą, posypujemy tarty serem i zapiekamy w piekarniku około 20 minut w temperaturze 180 o C. Pycha. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject
Smaki Ewyoraz chrupiące chipsy z jabłka, pachnące cynamonem oraz chips z szynki parmeńskiej, który nadaje całości idealnej chrupkości. Rukola dodaje kanapce delikatnej ostrości. Pasta z suszonych pomidorów oraz kawałek pleśniowego sera jest idealnym spoiwem w tym daniu, nadaje mu pysznej konsystencji a zarazem charakterystycznego, wytrawnego smaku. Te wszystkie składniki powodują, że danie nie jest zbyt przesłodzone, z pewnością nie jest nudne(...)równoważy się po... wypiciu łyka odpowiednio dobranego do tego dania piwa czyli portera bałtyckiego. Porter bałtycki to typ piwa, który świetnie komponuje się z mięsnymi sosami, wędzoną szynką, dojrzewającym serem oraz ciemnymi winogronami. Uznałam, że świetnym pomysłem na przystawkę do tego trunku będzie słodko-wytrawna grzanka, gdyż piwo świetnie pasuje do mięsnego oraz lekko słodkiego smaku. Jeśli
Mango PapajaSałatka z brokułami i serem feta to idealny dodatek do Waszych potraw z grilla. Składniki : brokuły 4 duże pomidory 2 małe czerwone cebule puszka kukurydzy 200g ser feta 4 duże łyżki słonecznika łuskanego 150g jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu Sposób przyrządzenia : brokuły gotujemy al dente w osolonej wodzie(...)kroimy w talarki jogurt naturalny mieszamy z dwiema łyżkami majonezu, z czosnkiem wcześniej przeciśniętym przez praskę słonecznik prażymy na patelni ok 4 minuty, aż będzie miał złocisty kolor ser feta kroimy w kosteczkę w półmisku układamy brokuły, posypujemy kukurydzą, cebulą, pomidorami, serem feta, solimy i pieprzymy, a następnie polewamy sosem - czynności powtarzamy na przemian, a na koniec posypujemy uprażonym słonecznikiem
zobacz ich smakSKŁADNIKI 1,5 szklanki ryżu 3 szklanki wody sól i pieprz 100 g sera żółtego 100 g salami lub innych wędlin 2 jajka (1 jajko do panierki) bułka tarta olej do smażenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ryż ugotować w posolonej wodzie do momentu aż woda całkowicie wyparuje,co jakiś czas mieszając by nie przywarł od do dna. Do ostudzonego ryżu dodać pokrojoną(...)drobniutko salami lub jakieś wędliny czy boczku, jajko,pieprz oraz 3 łyżki startego na drobnych otworach tarki sera. Kawalek sera pokroić w kostkę około 1 cm. Z ryżu uformować kulki wielkości dużej mandarynki i w każdą z nich wcisnąć małą kosteczkę sera. Tak przygotowane kulki obtoczyć w rozkłóconym jajku a potem bułce tartej i usmażyć na złoty kolor
zielonacukinkazieleni więcej niż bloków i reklam. Pospaceruj po łące, wystaw twarz ku słońcu, podnieś wysoko głowę do góry i pooglądaj gwiazdy, pomyśl życzenie, a może spadnie gwiazda? ;-) Jagodzianki z serem! Obiecane już dawno temu jagodzianki z serem. Bardzo puszyste a za razem wilgotne w środku. Aromatyczne i sycące. Jestem nimi zachwycona i chyba będę robić jagodzianki już tylko w takiej(...)mąki tortowej - 1/2 paczka drożdży świeżych - 1/2 szkl. cukru - kilka kropli aromatu cytrynowego - 1/2 kostki margaryny - 2 jaja - 1 żółtko - 0,5 szklanki mleka ciepłego ponadto: - świeże jagody - ser biały + cukier - 1 jajko do posmarowania jagodników WYKONANIE: - zrób rozczyn: drożdże rozmieszaj w ciepłym mleku z dodatkiem cukru - mąkę wsyp do miski, zrób wgłębienie, wlej rozczyn, zasyp z brzegów mąką, wymieszaj
SMYKWKUCHNIciepłem piekarnika ... Sernik, który Wam dziś przedstawiam jest puszysty, delikatny i mało słodki, tak więc amatorzy bardzo słodkich ciast, mogą sobie go dosłodzić. Składniki : (blaszka 31cmx21cm) 750g białego sera 3 galaretki o dowolnym smaku 100 g miękkiego masła 5 łyżek drobnego cukru Na wierzch : 2 galaretki rozpuszczone w połowie wody przewidzianej na opakowaniu owoce ( u mnie truskawki(...)maliny) Wykonanie: Ser zmielić. Masło utrzeć z cukrem. Dodać do niego zmielony ser i wszystko wymieszać. Podzielić na trzy części. Każdą z galaretek rozpuścić w 1 szklance wody - ostudzić. Tężącą galaretkę dodać do jednej części sera i wymieszać mikserem. Wylać do tortownicy i wstawić do lodówki, aż stężeje. W taki sam sposób przygotować pozostałe dwie masy. Każdą następną masę
Walijskie PichcenieDorsz pod pierzynką z pora i sosem beszamelowym. Wszystko zapieczone z serem w piekarniku. Sycąca i smaczna zapiekanka z rybą. Rybę można wykorzystać dowolną, ale musi być to filet bez ości. Składniki: Ryba 750 g filetów z dorsza 2 łyżki mąki sól pieprz olej do smażenia Rybę podzielić na kawałki, oprószyć solą i pieprzem. Każdy kawałek ryby obtoczyć w mące(...)szybko mieszać, aby się nie przypalił sos. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty można dolać więcej mleka. Doprawić solą, pieprzem i zetrzeć odrobinę gałki muszkatołowej. Wlać na pora 50 g sera żółtego Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać sos Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż ser się rozpuści i lekko zarumieni. dorsz
O kuchni z uczuciemsię każdej z płci. Plusem tego dania jest również to, że bardzo szybko można je przygotować. Wybrałam właśnie takie danie, ponieważ piwo Marcowe świetnie komponuje się z wędlinami i serami wędzonymi oraz dojrzewającymi. Całość przełamuje słodki smak pieczonego buraka, który idealnie wkomponował się w moje połączenie. Składniki (na 8-10 porcji): 10 plastrów szynki parmeńskiej garść rukoli 40 gram twardego(...)sera koziego 1 średni burak marynata: sól, pieprz, sok z 1/2 cytryny, 1 łyżka syropku klonowego, 1 łyżka oliwy z oliwek do podania piwo Marcowe Buraka owijamy folią aluminiową i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na godzinę. Po tym czasie studzimy, obieramy i kroimy w paski. Składniki marynaty mieszamy i umieszczamy w nich pokrojonego buraka. Odstawiamy
Mango PapajaPomidory z czosnkiem i żółtym serem O tej porze roku pomidory są najlepsze. Najsłodsze i najbardziej dojrzałe. I trzeba z tego korzystać. Jeśli znudziły Wam się pomidory pocięte w plasterki i oprószone solą i pieprzem, to proponuję na pomidory położyć farsz z żółtego sera, czosnku i majonezu. Jest to super propozycja na kolację i jako przystawka na imprezę. Składniki(...)pomidory 200 g startego żółtego sera 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku 3 łyżki majonezu opakowanie sosu do sałatek (np. czosnkowo-ziołowy) Sposób przygotowania: Pomidory umyć, pokroić w grubsze plastry. Ser połączyć z czosnkiem, majonezem i sosem, wymieszać. Nakładać na pomidory. Smacznego
na moim stole...Idealny dla łasuchów kajmaku i kukułek! Tortownica o śr. 24 cm Spód: 1 szklanka mleka 0,5 szklanki kaszy manny 2 łyżki cukru Masa serowa z kajmakiem: 500 g sera z wiaderka 2 jajka 100 g cukru pudru 40 g masła 200 g kajmaku 1 galaretka cytrynowa 1,5 szklanki wrzątku Masa serowa kukułkowa: 500 g sera z wiaderka(...)Masa serowa kajmakowa: Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku, studzimy i czekamy kiedy delikatnie stężeje. Jajka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy delikatnie rozpuszczone masło i po łyżce sera. Wszystko dokładnie miksujemy. Na końcu dodajemy masę kajmakową. Masę serową łączymy z galaretką i przelewamy do tortownicy. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Masa serowa kukułkowa: Żelatynę mieszamy z odrobiną wody
VioletoweKucharzenieZupa porowa z serem Gotowa zupa porowa Składniki Danie dla czterech osób 3 średnie pory 100 ml słodkiej śmietany 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego 80 gr topionego serka Opcjonalnie 20 g sera pleśniowego niebieskiego typu lazur. 20 gr masła Gałka muszkatołowa Sól, pieprz Składniki do grzanek 6-8 łyżek oliwy z oliwek ½ bochenka ciemnego chleba ( najlepiej czerstwego) Sposób przyrządzenia(...)zmniejszamy ogień i dusimy zawartość garnka pod przykrywką, w miarę potrzeby dodając odrobinę wywaru. Gotujemy, dopóki pory nie zmiękną. Po około dwudziestu minutach wyłączamy płytę. Do gorących porów dodajemy ser topiony i mieszamy, stopniowo dodając ½ bulionu. Następnie całość miksujemy dodając resztę wywaru, aż do osiągnięcia odpowiedniej gęstości. Dodajemy śmietanę, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Chleb dzielimy na niewielkie kwadraty
Miód i pieprzSernik na zimno Składniki 150 g herbatników 1 kg sera twarogowego 3 łyżki kakao 50 gr masła ½ szklanki cukru Gorzka czekolada 5 płaskich łyżek żelatyny Konfitura czereśniowa Tortownica o średnicy około 24 cm Sposób przygotowania Herbatniki kruszymy w blenderze, dodajemy łyżkę kakao i masło, a następnie układamy na spodzie tortownicy mocno przyciskając szklanką. Tortownicę wstawiamy do piekarnika nagrzanego(...)gorącej wody, aż całkowicie się rozpuści. Przelewamy do trzech naczyń: w pierwszym mieszamy żelatynę z ½ części cukru i 2 łyżkami kakao. Następnie do miski dodajemy 1/3 sera twarogowego, ponownie mieszamy, studzimy i układamy na spodzie tortownicy. Czekamy aż warstwa lekko stężeje. W drugim naczyniu mieszamy żelatynę z konfiturą czereśniową. Do miski dodajemy
Miód i pieprzPrzepis dla 4 osób 4 papryki 1 brokuł 250 g pieczarek 2 pomidory 100 g ugotowanego ryżu 5 łyżek oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku Sól, pieprz 50 g sera pleśniowego typu brie 80 g twardego żółtego sera dojrzewającego typu holenderskiego Sposób przygotowania Pieczarki myjemy i kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oliwy i przesmażamy na niej pieczarki(...)Wykładamy pergaminem blachę do pieczenia i układamy na niej połówki papryk. Każdą z nich napełniamy do połowy farszem z pieczarek, ryżu i pomidora, a następnie wkładamy po kawałku sera pleśniowego, a na wierzch kładziemy pomidora pokrojonego w cząstki i różyczki brokuła. Tak przygotowane papryki skrapiamy łyżką oliwy i wkładamy na 15-20 minut do piekarnika nagrzanego
Miód i pieprzzapiekanka, idealna nawet na letnie, upalne dni Składniki: (na 2 duże zapiekanki) 1 duża bagietka 4 garście miksu sałat 4 średnie ogórki kiszone 3/4 czerwonej papryki 4 plastry żółtego sera, np. Gouda 3 łyżki prażonej cebulki Rafex łagodny keczup Przygotowanie: Bagietkę przekrawamy wzdłuż. Każdą część polewamy keczupem (zygzak). Na tak przygotowany spód nakładamy pokrojoną w paski czerwoną paprykę. Następnie układamy(...)Wszystko posypujemy prażoną cebulką - około 1 1/2 łyżki na obie zapiekanki. Na wierzch układamy miks ulubionych sałat, w taki sposób, aby sałata nam nie spadała. Na koniec kroimy żółty ser w grube paski i układamy skośnie na całej długości zapiekanki. Można również zetrzeć ser na tarce na grubych oczkach i posypać nim zapiekanki. Tak przygotowane zapiekanki wkładamy do piekarnika nagrzanego
Słodkie okruszki