czasami szkolnymi. Pamiętam jak w szkole średniej, po lekcjach z koleżankami chodziłyśmy na zapiekanki. Były tam jeszcze najlepsze bułki nadziewane pieczarkami i wspaniałe tosty z pieczarkami i ciągnącym się serem. To były fajne czasy. Wiecie, że chętnie bym wróciła jeszcze do szkoły. No to się rozmarzyłam . Powrót do rzeczywistości. Składniki 2 bagietki 3 plasterki salami 3 plasterki szynki kilka pieczarek(...)żóltego sera masło pieprz ketchup Bagietki rozkroić na pół i posmarować masłem. Na dwóch bagietkach ułożyłam salami , a na dwóch szynkę. Pieczarki pokroić w plasterki . Ser zetrzeć na tarce. Ułożyć wszystko na zapiekankach i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C do momentu aż ser się rozpuści. Po wyjęciu z piekarnika polać ketchupem zapiekanka na bagietce
O kuchni z uczuciemtworzy się chrupiąca skórka. Już bez żadnego farszu są bardzo smaczne. Ja wykorzystałam te placki do zrobienia a`la tostów z farszem pieczarkowym, które zapiekłam z żółtym serem w piekarniku. Wyszło bardzo sycąco i pysznie. Na 16 placków (czyli 8 gotowych "tostów") użyłam: 50 dkg surowych, obranych ziemniaków 25 dkg ugotowanych i zmielonych ziemniaków(...)pieczarek cebula 3 łyżki pikantnego ketchupu 2 łyżeczki przecieru pomidorowego sól i pieprz do smaku pęczek natki pietruszki 4 łyżki oleju do smażenia Dodatkowo: 15 dkg sera żółtego startego na grubych oczkach Najlepiej zacząć od zrobienia farszu, żeby usmażone placki nie ostygły i były chrupiące. Pieczarki obrać i pokroić w drobną kostkę. Cebulę drobno poszatkować i zeszklić
Maślane ciasteczkoCiasto jest dość pracochłonne, jeśli nie mamy gotowej masy makowej i sera z wiaderka, ale naprawdę warto poświęcić mu nieco więcej czasu. Jest to idealne połączenie - ser, mak i śliwka cieszy podniebienie i oczy! Składniki: Ciasto na kruchy spód: 450 g mąki, 300 g masła, 150 g cukru pudru, 3 żółtka, 3 duże łyżki kwaśnej śmietany, ½ torebki cukru waniliowego(...)bawełnianej ścierce. Mielimy trzy razy. Dodajemy do niego cukier, żółtka, masło, miód, cynamon i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy bakalie, bułkę tartą i ubite na sztywno białka, mieszamy. Ser mielimy dwa razy. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy po jednym jajku, następnie cukier puder i budyń. Do masy porcjami dodajemy zmielony ser. Mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Schłodzoną
Nie tylko w kuchniKolorowa, apetyczna surówka - idealna jako samodzielna przekąska. Połączyłam sałatę, słodkie truskawki, miód i przyprawę do piernika z serem blue - efekt smakowy zaskoczył wszystkich...po prostu pycha! Całości dopełniły jadalne kwiaty, które przede wszystkim podniosły walory estetyczne surówki :) Składniki: 3 -4 garści miksu sałat, 6 - 7 sztuk dojrzałych truskawek, 100 g sera blue, po 1 garści kwiatów jadalnych z rodzaju: stokrotka(...)zerwane kwiaty oczyścić. Ze stokrotek oberwać płatki, kwiatki pierwiosnka wyrwać z kielicha, bratki pozostawić całe. Sałatę i truskawki opłukać i osuszyć. Z truskawek oberwać szypułki, owoce podzielić na ćwiartki. Ser pokroić w drobną kostkę. W kubeczku wymieszać miód z przyprawą do piernika. W miseczkach ułożyć sałatę, ser i truskawki - całość posypać kwaitami i polać miodem
Nie tylko w kuchniwygląda.Przepisów jest mnóstwo,tutaj możemy kombinować na wszelkie sposoby wg naszego smaku i gustu.W mojej wersji papryka jest przecięta podłużnie,a środek stanowi pierś kurczaka z pomidorami i serem. Składniki: 3-4 papryki czerwone podwójny filet z kurczaka op mozzarelli(kula) 2-3 pomidory ser żółty przyprawy wg uznania Fileta z kurczaka należy umyć,osuszyć ręcznikiem papierowym(...)osuszyć i przekroić na pół usuwając gniazda nasienne.Zielone ogonki można zostawić,będą stanowiły zielony akcent dekoracji. Fileta podsmażamy w niewielkiej ilości oleju.Mozzarellę pokroić w małą kostkę,zaś żółty ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach wg uznania.Pomidory sparzyć wrzątkiem,usunąć skórkę i pokroić w kostkę. Usmażone mięso mieszamy z pomidorami ,połową mozzarelli i połową żółtego sera.Możemy doprawić czosnkiem
Niespełnione zdolności kulinarneSkładniki: (na 6 porcji) -1 kg ziemniaków ugotowanych na półmiękko -400 g kiełbasy -300 g sera mozzarella -1 cebula -ok. 700 g różnych warzyw (np. gotowej mrożonej mieszanki: fasolki szparagowej, kukurydzy, marchewki, papryki, brokułów) -400 ml gęstej śmietany 18% -1 jajko -2 ząbki czosnku -przyprawa do ziemniaków -bazylia, oregano -sól, pieprz -olej Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy(...)się zezłoci. Następnie dorzucamy do niej pokrojoną w półtalarki kiełbasę i smażymy do jej zrumienienia. Kiełbasę z cebulką można doprawić solą, pieprzem, oregano i bazylią. Ser mozzarella ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy olejem i wykładamy pokrojone w cząstki ziemniaki. Wierzch ziemniaków posypujemy przyprawą do ziemniaków. Na to wykładamy warstwę kiełbasy z cebulą, a następnie podduszone
KasiekGotujeSer i mak tworzy doskonałe w smaku połączenie, do tego jabłka i mamy pyszne ciasto. Trochę musimy się pobawić ze składnikami, ale efekt murowany. Zapraszam SKŁADNIKI: Na ciasto: 30 dag mąki 15 dag margaryny 15 dag cukru pudru 2 żółtka 2 całe jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: ok. 1 kg sera 6 jajek 15 dag masła(...)ciasto wyłożyć rozprażone jabłka. Jajka z cukrem utrzeć na puszystą masę, dodać mak i pozostałe składniki. Mak wyłożyć na jabłka. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać przemielony ser -mieszać. Na koniec dodać proszek i ubitą pianę z białek. Wymieszać bardzo delikatnie. Na mak wyłożyć ser. Wierzch ciasta posypać po skosie ( lub jak nam pasuje) sypkim makiem
W kuchennym oknie EwyZapiekanka to taki szybki obiad, z różnych składników, ale bardzo smaczna i syta. Przeglądając moją magiczną szufladę z zapasami kuchennymi , wynalazłam tortellini z serem. Pomyślałam i zrobiłam :) . Wcześniej z tortellini przygotowałam sałatkę, która od jakiegoś czasu jest już na blogu (przepis) Wypróbujcie , polecam Składniki: 250 g tortellini 1 duża czerwona papryka 300 g pieczarek 1 łyżka masła klarowanego 1 cebula(...)żółtego sera 250 ml śmietany 1/4 łyżeczki ostrej papryki sól pieprz Tortellini ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić na sitku. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę pokrojoną w piórka, a następnie dodać pieczarki pokrojone w plasterki. Smażyć do odparowania wody, doprawić solą i pieprzem, a na koniec dodać paprykę pokrojoną w kostkę. Smażyć jeszcze około
O kuchni z uczuciemPołączenie gruszki i sera pleśniowego nigdy nie zawiedzie. Składniki 4 kotlety schabowe 1 gruszka (u nas klapsa, faworytka) 50 g sera pleśniowego (ulubionego) mąka 100 ml bulionu warzywnego sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso cienko rozbijamy, oprószamy z obu stron solą i pieprzem. Gruszkę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki (najlepiej w kostkę). Ser kroimy(...)plasterki. Na mięsie (blisko krawędzi) układamy ser, a na nim gruszkę, zawijamy w roladki i spinamy wykałaczkami. Obtaczamy w mące i zrumieniamy z każdej strony na rozgrzanym oleju. Mięso przekładamy do rondelka z pokrywką, dodajemy bulion i dusimy na wolnym ogniu 30-35 min. Podajemy z ulubionymi dodatkami. U nas risotto śmietanowe z natką. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style
R'n'G Kitchenskładniki: 300 g świeżych pomidorów 150 g sera żółtego natka pietruszki lub selera majonez sól, pieprz opcjonalnie: śmietana wykonanie: Pomidory myjemy i dowolnie kroimy. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Natkę siekamy. W salaterce układamy warstwowo: pomidory, solimy i pieprzymy, ser, natkę, majonez (wymieszany opcjonalnie ze śmietaną) i ponawiamy warstwę: pomidory, sól, pieprz, ser, natka i majonez (wymieszany opcjonalnie
Domowy Smak Jedzeniapietruszką i olejem zblendować na pastę naczynie do zapiekania natłuścić. Układać naprzemiennie warstwy ziemniaków, grzybów i pasty z pieczywa, każdą warstwę doprawić solą i pieprzem. Na końcu posypać starym serem piec w piekarniku około 45 minut(...)SMACZNEGO ! Uwagi: Prawdziwy ser gruyere, parmezan czy pecorino to jedyne gatunki serów, jakie można wykorzystać do tej potrawy - one się nie przypalą. Zapomnij o goudzie albo ementalerze: zapiekanka będzie kleista lub czarna. Prawdziwy ser się topi, a nie pali
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!japoński prawdziwy odpowiednik - tym zaskoczycie swoich gości, gwarantujemy. Składniki : 2 większe chlebki pita 1 nieduży ogórek szklarniowy 1/2 papryki czerwonej 1/2 czerwonej cebuli 50g zielonych oliwek z zalewy 100g sera owczego typu greckiego czarnuszka nać pietruszki Sposób przyrządzenia : przygotowane wcześniej chlebki pita - obkrawamy na kształt prostokąta o długości około 18-20cm rozdzielamy dwie warstwy i każdą z nich kładziemy(...)zewnętrzną/chrupką stroną ku dołowi ser kroimy polanym gorącą, bieżącą wodą nożem na plastry o grubości około 3-4mm i układamy na całej szerokości, około 4cm od krótszej krawędzi chlebka pita na ser dajemy plaster krojonego wzdłuż ogórka o grubości około 4-5mm (z zieloną skórką) na ogórku układamy cienką warstwę pasków z czerwonej papryki, a następnie
zobacz ich smakNietypowy przepis na tradycyjną pizze, w jajecznej osłonce. Wyszła pysznie. Składniki: 2 ½ szklanki mąki, 2 dag drożdży, ½ łyżeczki cukru, 1 szczypta soli, 2 łyżki oleju, 20 dag żółtego sera, 30 dag pomidorów, 3 jajka, ¾ szklanki mleka , 2 łyżki masła, sól do smaku, pieprz do smaku, świeże zioła do smaku. Wykonanie: Z mąki drożdży, cukru, oleju i ½ szklanki ciepłej wody zarobić(...)ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Następnie ciasto rozwałkować i wyłożyć formę. Posypać startym masłem, obłożyć pokrojonymi w plastry pomidorami i żółtym serem (5 dag sera odłożyć do posypki). Posypać ziołami i zalać rozmąconymi jajkami z mlekiem i przyprawami. Posypać resztą startego sera. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni około 25 minut
Tradycyjna Kuchniajaglaną to postanowiłam nią napełnić papryczki :) W lodówce znalazłam serek feta, który dodał fajnego słonego smaku, a słodyczy dodała brzoskwinia :) Składniki: 2 czerwone papryki, 1/2 szklanki kaszy jaglanej, 1/5 sera feta, 1 brzoskwinia, 4 plasterki żółtego sera, szczypta soli, 1 łyżka oleju rzepakowego uniwersalnego Olandia . Przygotowanie: Papryki myjemy i osuszamy. Przecinamy je wzdłuż, tak by powstały dwie połówki. Usuwamy(...)delikatnie olejem. Kaszę jaglaną gotujemy w 1 szklance wody (osolonej). Do ugotowanej ciepłej kaszy dodajemy rozgniecioną fetę i brzoskwinię pokrojoną w kosteczkę. Takim farszem napełniamy papryki. Przykrywamy je plasterkiem sera lub startym serem i zapiekamy 15-20 minut w 180 stopniach
Aga w kuchnizupa porowa z serem Gotowa zupa porowa Energetyczne danie w sam raz na jesienną słotę. Jeśli zaś wzbogacimy smak zupy o grzanki, wykonane z domowego chleba, to z prostej potrawy zrobimy prawdziwe dzieło sztuki. Składniki dla czterech osób 3 średnie pory 100 ml słodkiej śmietany 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego 80 gr topionego serka 20 g sera pleśniowego(...)zmniejszamy ogień i dusimy zawartość garnka pod przykrywką, w miarę potrzeby dodając odrobinę wywaru. Gotujemy, dopóki pory nie zmiękną. Po około dwudziestu minutach wyłączamy płytę. Do gorących porów dodajemy ser topiony i mieszamy, stopniowo dodając ½ bulionu. Następnie całość miksujemy, dodając teraz resztę wywaru, aż do osiągnięcia odpowiedniej gęstości. Całość ponowne zagotowujemy na 2-3 minuty, dodajemy śmietanę, gałkę muszkatołową
Miód i pieprz