cebulę, dusimy do miękkości na średnim płomieniu często mieszając, żeby się nie przypaliła, dodajemy pokrojonego w cienkie plasterki pora (część biała i delikatna zielona), dusimy do miękkości, często mieszając. Kiedy cebula i por będą miękkie wlewamy rosół , dodajemy ser topiony, mieszamy, gotujemy na mniejszym płomieniu 10 minut, aż ser się rozpuści. Na koniec doprawiamy. Na ogół sól nie jest już
Bułka z Chlebemmałe kanapeczki na jeden kęs. Małe kanapeczki można podać na zwykłym pieczywie tostowym białym lub ciemnym. Moje kanapeczki są przygotowane na pieczywie ciemnym. Przygotowałam trzy pasty z białego twarogu. Jeżeli mamy twaróg imperial to nie trzeba przepuszczać przez praskę, natomiast zwykły twaróg radziła bym zmielić. Ser wymieszać z solą pieprzem i niewielką ilością śmietany lub mleka ( łatwiej będzie nam dekorować
Pomysłowa kuchniapotrzebne składniki 1//3 białej kapusty ugotowanej już 3 łyżki śmietany lub jogurtu greckiego 1 szklanka mąki tortowej 3 jajka .,50 g sera żółtego startego na tarce słodka papryka łyżeczka olej do smażenia przyprawy wszystkie składniki dajemy do jednej miski i wyrabiamy na jednolita masa ,kładziemy łyżką na gorący olej
Moje Wyrobywszystkim smakowało. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 szklanka ryżu arborio 1 cebula 1 marchewka kawałek pora (biała część) kilka różyczek brokułu i kalafiora 1/3 szklanki białego wina 3 szklanki bulionu drobiowego sól, pieprz 2 łyżki masła 2-3 łyżki oleju 50 tartego żółtego sera (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Marchew obrać, pokroić w kostkę. Pora oczyścić
Danka Pichcicharakterystyczne. Składniki (4 porcje) -300 g makaronu penne -100 g anchois -2 łyżki marynowanych kaparów -2 ząbki czosnku -200 ml białego wina -mały pęczek natki pietruszki -mała gałązka świeżego rozmarynu -2 łyżki oliwy z oliwek -50 g tartego sera -sól, pieprz Przygotowanie Na patelni rozgrzać oliwę. Czosnek posiekać, anchois pokroić w mniejsze kawałki. Wyłożyć na patelnię. Przesmażyć kilka minut
Zielona Kuchniagolonki wieprzowej bez skóry 20 listków bazylii szczypta ostrej papryki 200 g makaronu nitki Arc Pol 100 g sera gouda 500 ml pomidorów w puszce 1 op włoszczyzny 4 łyżki oliwy 1 papryka czerwona 200 g białej fasoli 2 cebule 2 ząbki czosnku sól pieprz Fasolę namoczyć przez noc w wodzie. Następnego dnia przez 10 minut gotuję białą fasolę
Kuchnia w oparachzamrożone wiśnie wrzucam do garnuszka lub mikrofali i gotuje przez chwilkę, aż znaczna część soku odparuje. Dodałam dwie łyżki serka białego, wybieram zazwyczaj Mój Ulubiony z dwóch powodów, teksturą przypomina mi serek mascarpone, a drugi to skład - tylko ser twarogowy bez żadnych dodatków. Jak nie mam tego to sięgam wtedy po jakiś homogenizowany, albo jogurt kokosowy w szklanym słoiku, który
SMYKWKUCHNIfetą i grzankami Składniki: 500g bobu 150g grzanek 100ml oliwy z oliwek extra virgin 2 łyżki octu z białego wina 2 ząbki czosnku sól, pieprz kilka gałązek dymki lub 2 szalotki, ewentualnie mała czerwona cebula 200g sera feta garść świeżej mięty 2 łyżki posiekanego koperku 4 garście ulubionej mieszanki sałat (opakowanie) u mnie mieszanka szpinaku, roszponki i rukoli
Codzienne GotowanieSpaghetti bez mięsa jest również smaczne i pożywne. Składniki: Makaron spaghetti 1 opakowanie Groszek konserwowy 1 puszka Cebula biała 1 szt. Pieczarki świeże 25 dag Śmietanka 18% ½ szklanki Masło 2 łyżki Sól i pieprz do smaku Ser żółty 5 plasterków Natka pietruszki Wykonanie: Makaron ugotować według opisu na opakowaniu. Cebulę obrać, drobno posiekać i udusić na maślę z pokrojonymi
Tradycyjna Kuchniagarści świeżych liści szpinaku (najlepsze będą małe listki baby) – 6 łyżek śmietany 18% – 50 ml białego wina – 10-12 oliwek bez pestek (zielone lub czarne, obydwa rodzaje będą pyszne) – parmezan lub inny dojrzewający ser do posypania – 1 łyżka oliwy do smażenia – sól, pieprz Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu, powinien być al dente
nietylkopasta.plciepłe. Tak, żeby brzuchy nie bolały, ale jeszcze masełko ładnie się po powierzchni rozpływało. Jak widzicie, miąższ nie jest idealnie biały, przez pomidory suszone i oliwę spod pomidorów. Dodatkowo podkręciłam smak bułek ziołami prowansalskimi. Idealne do wszelkiego rodzaju serów, a pewnie i z wędlinami niezgorzej smakują. Moje bułeczki pękły, jeśli chcecie tego uniknąć, przed etapem odstawienia do napuszenia, można naciąć
Mieszam w Garnkucukru 350 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy z oliwek czarny sezam Nadzienie (2 placki): 8 cienkich białych kiełbasek Maestro Henryk Kania 12 plastrów wędzonego boczku 4 łyżki sosu pomidorowego, u mnie brusketta 300 g sera żółtego Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru. W misce mieszamy mąkę z solą. Dodajemy oliwę i rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy
MamaOskarkasię rozpuści. Jak przestygnie dodaję do jednej części sera. Jagody miksuję blenderem i dodaję z łyżką budyniu do drugiej części sera. Na ciasteczkowy spód wykładam masę czekoladową, na nią delikatnie wylewam łyżką masę jagodową, i na końcu masę białą. Sernik wstawiam do nagrzanego piekarnika termoobieg temp 180 stopni na 20 minut, zmniejszam na 135 stopni i piekę jeszcze około
wesoła kuchniaIdealna kompozycja do białego półwytrawnego wina ...albo jak kto lubi ;) SKŁADNIKI: 1/2 cukini 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku około 50 g sera gorgonzola kilka czarnych oliwek garść świeżych liści bazylii sól, świeżo mielony czarny pieprz oliwa z oliwek bagietka pszenna SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Cukinię, cebulę i czosnek podsmażamy na oliwie z oliwek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Następnie miksujemy wszystko
wege i kropkamasła seler naciowy, oczyszczony i pokrojony w półksiężyce 2 duże pory oczyszczone i pokrojone w cienkie plasterki 200 ml białego wina 1,2 l bulionu warzywnego lub drobiowego sól morska czarny pieprz świeżo zmielony Ponadto grzanki z serem camembertem: 4 kromki bagietki 100 g sera camembert pokrojony w plasterki Masło estragonowe: 50 g masła 1 łyżka posiekanego estragonu Wykonanie
Kuchnia u Krysimigdałami Odwrócony piernik z żurawiną i gruszkami Świąteczne choinki bezowe Śledzie wigilijne Obłędne Śledzie w sosie curry Piernikowe ciasteczka z białą czekoladą wg. Marthy Stewart Świąteczny kapuśniak z grochem i grzybami mojej mamy Pierogi ze szpinakiem, grzybami i serem cheddar Artykuł Zestawienie moich najlepszych przepisów na Święta! pochodzi z serwisu Karmelowy blog kulinarny
karmelowyjest bardzo zbliżona do sosu pieczarkowego. Jej zrobienie nie jest trudne, ma niewiele składników. 250g makaronu tortellini z serem 2 filety z kurczaka 2 cebule 250g pieczarek 1/3 szklanki śmietany 150g tartej mozzarelli 1 jajko sól, biały pieprz, czosnek granulowany, gałka muszkatołowa olej 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Filety i cebulę kroimy
Szefowa kuchnipuszce – 1 szt. 1,80 zł koncentrat pomidorowy – 1 łyżka (20g) 0,20 zł wino czerwone (lub białe) wytrawne – 1 szkl. (250ml) 4,50 zł mleko 3,2%- 3/4 szkl. (190 ml) 0,40 zł ser żółty, twardy, najlepiej Parmezan (50g) 2 zł liść laurowy – 1 szt. 0,10 zł natka pietruszki – 1/3 pęczka
Nerds Kitchenplacków) zwanych arepami. Wypchane dużą ilością awokado i czerwonej fasoli, od razu skradły moje serce. Tradycyjne arepy przygotowuje się z białej mąki kukurydzianej (masarepa), ale możecie także przygotować ze zwykłej. KUKURYDZIANE AREPY Z AWOKADO, MASŁEM ORZECHOWYM I KOZIM SEREM. Składniki: Arepy 230g mąki kukurydzianej 310ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki oleju (olej kokosowy lub masło ghee) Farsz
Fill The Bowlarborio 1 duża marchewka 1 szklanka młodego bobu 1 cebula 2 ząbki czosnku Kawałek pora 3 łyżki masła 150 ml białego wytrawnego wina Około 1 litr lub więcej warzywnego bulionu 100 g kremowego serka pleśniowego 100 g startego sera cheddar Sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Cebulę i por siekamy w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło, wsypujemy cebulę
Wanilia i Kardamonsuchej patelni ( o ile taką macie) lub na niewielkiej ilości oleju. Racuszki wystudzić. Podawać z kilkoma gatunkami sera i musami z owoców. Racuszki z musem z mirabelek z brie. Do racuszków polecam wina. Ja wybrałam białe, mąż czerwone
AZgotuj!migdałami Odwrócony piernik z żurawiną i gruszkami Świąteczne choinki bezowe Śledzie wigilijne Obłędne Śledzie w sosie curry Piernikowe ciasteczka z białą czekoladą wg. Marthy Stewart Świąteczny kapuśniak z grochem i grzybami mojej mamy Pierogi ze szpinakiem, grzybami i serem cheddar
karmelowymojprzepisna.pl| Wiśniowy torcik z białą czekoladą na jogurtach Już dawno miałam ochotę zrobić jakieś warstwowe ciasto bez pieczenia. Uwielbiamy serniki na zimno, więc wymyśliłam taki oto
moj przepis naryżu arborio, 3 łyżki oleju rzepakowego, 2 cebule szalotki, szczypta cukru, ½ papryki czerwonej, 100 g polędwicy wieprzowej, 50 ml wytrawnego białego wina, 0,5 ml bulionu, 1 łyżka marynowanego pieprzu zielonego, garść grzybków brązowych shimeji, 10 g startego sera żółtego, ½ łyżeczki przyprawy grama sala, pęczek zielonej pietruszki, 1 łyżka masła. Przygotowanie: Cukinię i marchew kroimy w cienkie słupki, a paprykę
Moniki Smakołykijeśli jeszcze do niego podamy mizerię , to mamy kompletny obiadek . Składniki na 6 porcji : 0,5 kg drobiowej wątróbki 3 białe papryki 150 g wędzonego boczku 1 łyżeczka miodu 2 cebule średniej wielkości kawałek 4 -5 plastrów wędzonego sera np. rolady ustrzyckiej 4 łyżki majonezu 2 łyżki bułki tartej 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego kminku 1 ząbek czosnku sól , pieprz
Ogrodnik w podróżypęczek białych szparagów pół brokuła makaron farfalle ( kokardki ) 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek sól i pieprz ser do posypania Ugotować makaron w osolonej wodzie, aż będzie al dente ( nie przelewamy wodą ). Brokuł podzielić na różyczki i ugotować al dente. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać obrane szparagi i smażyć ok 5-7 min. Po chwili dodać posiekany czosnek
Atlas SmakówNadzienie: 1 duży kubek kwaśnej śmietany 18% (około 300 g) 3 całe jajka 1 łyżka posiekanego drobno świeżego tymianku ½ łyżeczki białego pieprzu ½ łyżeczki soli 1 pęczek zielonych szparagów (im cieńsze, tym lepsze) 100 g wędzonego łososia 100 g sera roquefort (może być również inny ser z niebieską lub zieloną pleśnią) 50 g prażonych płatków migdałów Szparagi umyj, obetnij ich twarde
Food Squaremasła 1 jajko 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu nadzienie 1 cukinia 70 g rukoli 5 ugotowanych białych szparagów zalewa jajeczna 2 jaja ok 1/2 szklanki śmietany zmieszanej z mlekiem, pół na pół 60 g sera np cheddar łyżka posiekanego koperku sól, pieprz przygotowanie Wszystkie składniki ciasta wrzucić do malaksera, wyrabiać do czasu , aż ciasto utworzy
Stare Garyopakowanie drożdży instant 8 g szczypta soli Na masę serową: 1 1/2 opakowania sera półtłustego 250 g (, czyli 375 g sera) 7 łyżeczek cukru kryształ 1 opakowanie cukru waniliowego 3-4 kostki czekolady mlecznej i 3-4 kostki białej czekolady 2 żółtka 3 łyżki miękkiego masła Na kruszonkę: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka cukru Do posmarowania
Słodkie okruszkijest ocet balsamiczny Polecam!! Sałatka smakuje najlepiej z ciepłą bułeczką. Składniki: torebka świeżego szpinaku kiść białego winogronu ok. 10 koktajlowych pomidorków garść prażonych pestek dyni oliwa ocet balsamiczny ugotowana pierś z kurczaka (opcjonalnie) ser sałatkowy typu feta Sposób przyrządzenia: Szpinak dokładnie wypłukać, usunąć ogonki, wysuszyć. Pomidorki przekroić na pół
pieprzny smaczekSkładniki: 150 g makaronu rurki 3 łodygi selera naciowego opakowanie sera M ozzarella kilka pomidorków koktailowych pęczek natki pietruszki kilka czarnych oliwek pół piersi z kurczaka 50 ml białego wytrawnego wina sól , pieprz, tymianek, ząbek czosnku, słodka pap ryka Sos: 3/4 kubka oliwy mał y ząbek czo snku pół łyżeczki cukru kilka kro pel cytryny sól
Gaździnka warzynajmniej :) Zapraszam do gotowania!Składniki na 5-6 porcji:1 l wywaru drobiowego lub warzywnego500 g cebuli (u mnie jedna czerwona, dwie białe, 5 szalotek)250 ml piwa ciemnego1 łyżka masła10-12 kromek bułki lub bagietki200 g sera ementaler lub radamer1 łyżeczka cukrugałka muszkatołowasól, pieprzCZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY1. W garnku z grubym dnem rozpuszczamy masło. Wszystkie cebule kroimy
My Culinary ArtSernik na zimno z brzoskwiniamiSernik na zimno z owocamiSernik orzechowy z brzoskwiniamiSernik szachownica Sernik z brzoskwiniamiSernik z mlekiem i kokosem Sernik z pomarańczową piankąSeromakowiec Strucla drożdżowa z serem i jagodami Szarlotka idealna Szarlotka krucha Szarlotka Sióstr DuchaczekSzarlotka sypanaSzarlotka tatrzańska Śmietanowiec z galaretkamiTiramisuTorcik serowo-truskawkowyTort brzoskwiniowyTort czekoladowyTort czekoladowy z wiśniami Tort kajmakowy Tort kawowo-makowy z masą kawową(...)brzoskwiniamiMuffinki z jagodami Muffinki z mirabelkamiMuffinki z musli Muffinki z rabarbaremMuffinki z truskawkamiOponki z seremPączki hiszpańskie Pączki rogatePączki serowe Pierniczki czeskie Pierniczki lukrowanePierniczki świąteczne Torciki warszawskie / Ciastka warszawskiWafle białe z bakaliami Wafle kajmakowe z powidłem Wafle kajmakowe Wafle kakaowe z aromatem rumowymWafle mleczneWafle z masą galaretkową
Kuchnia domowa Anikrewetkami pomiędzy naczynia do zapiekania, posypujemy fetą , a następnie wstawiamy na chwilę pod grill w piecyku (ok 4 - 5 minut, ser ma się tylko lekko roztopić )Udekorować danie posiekaną natką pietruszki lub koperkiem i podawać na gorąco z białym pieczywem. Dobrze smakuje z kieliszkiem ouzo. Smacznego
Stare Garyopakowanie polewa czekoladowa gotowa, - ile potrzeba posypka kolorowa całe jajka, cukier i cukier waniliowy utrzeć mikserem na kogel-mogel dodać ser z wiaderka, budynie, kaszkę manną, śmietanę i mikserem dobrze połączyć wszystko pomarańczę sparzyć wrzątkiem, ściąć skórkę bez białej części i posiekać na drobno wsypać do masy serowej i łyżką wymieszać tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym
W Mojej Kuchni LubięMuffiny upiekłam na wyjazd wakacyjny. W domu, ciepłe polecam jako dodatek do białego lub czerwonego barszczu. Składniki na 12 muffinek: 2 jajka 100 ml oleju 100 ml mleka 220 g sera Capri (serek typu włoskiego, sprzedawany w okrągłych opakowaniach, mało kwaśny) lub sera ricotta 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki ziół
Czerwień i błękitformie talerza przystawek, plus jakaś sałatka i mały wtręt na ciepło. Do łapki lampka szampana i bawimy się do białego rana. Zestaw sylwestrowy Tromsø 2014 zawiera: Ostre quesadillas 2 płaty tortilli kilka pieczarek garść kukurydzy starty żółty ser papryczka piri piri Żółty ser połączyłam z drobno pokrojoną papryczką piri piri i kukurydza. Pieczarki podsmażyłam na oliwie. Płaty tortilli wysypałam częścią
bastalenaMusiałam go wykorzystać. RISOTTO ZE SZPINAKIEM /źródło: Pora coś zjeść ; / 120 g ryżu arborio 200 g świeżego szpinaku 100 ml białego wina 500 ml bulionu warzywnego 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy sól, pieprz 100 g sera gorgonzola kilka łyżek masła Szpinak drobno szatkuję i wrzucam na rozgrzane masło z rozdrobnionym czosnkiem, smażę na małym ogniu
W kuchni Karmel-itkiOkrasy Filet z pstrąga w sosie holenderskim ze szparagami w szynce Szparagi w cieście francuskim (z szynką / boczkiem i serem) Szparagi w cieście francuskim z sezamem Szparagi z szynką szwarcwaldzką / parmeńską Piersi kurczaka w kremowym sosie z białymi szparagami Szparagi zapiekane w sosie serowym Post Szparagi przepisy, jak kupować, obierać i gotować szparagi? pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeDanie dla wielbicieli tego gatunku sera, bo zapach i smak jest bardzo intensywny. Makaron najlepszy zaraz po przygotowaniu, świeży najlepiej jeszcze w garnku podany na stół do jedzenia. Dla 4 osób Potrzebujemy: 400g makaronu np.taglierini (cienkie wstążki) 225g gorgonzoli (np. w Lidlu) 150ml gęstej śmietany 2 łyżki wytrawnego białego(...)wina 4-5 gałązek świeżej szałwii 1 łyżeczka mąki kukurydzianej 2 łyżki masła sól biały pieprz Na początku nastawiamy duży garnek, z osoloną wodą na makaron. W drugim rondelku topimy masło, dodajemy 175g gorgonzoli i podgrzewamy 2 min., na małym ogniu, mieszamy i czekamy aż ser się rozpuści. Dodajemy śmietanę, wino i mąkę kukurydzianą. Mieszamy, aż uzyskamy gładki sos. Sprawdzamy
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Wczoraj robiłam omlet ze szpinakiem i serem feta . Od razu przygotowałam całe opakowanie szpinaku, a zużyłam pół, więc dziś trzeba wykombinować coś z drugą połową. Szpinak bardzo lubię, dlatego nie mam z tym problemu. Naszła mnie wielka ochota na białe pieczywo, choć zazwyczaj jadam tylko ciemne razowe. Kupiłam gotową bagietkę czosnkową i z resztek w lodówce wykombinowałam taką przekąskę
Pyza i Surówkałyżki śmietany - 0,5 dużej cebuli. - makaronowe muszle (ok.10 szt) - kawałek cheddara (lub innego mocniejszego w smaku sera) * beszamel: - 0,5 szklanki mleka - 1 łyżka masła - 1 łyżka mąki - 0,5 łyżeczki soku z cytryny - szczypta gałki muszkatołowej - szczypta białego pieprzu - 1 ząbek czosnku - sól, pieprz Piersi i cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelnię wylać trochę oleju(...)pieprz. Mieszać aż zgęstnieje (ok.2-3 minuty - sos zgęstnieje jeszcze po zestawieniu go z ognia). Na dno żaroodpornej formy wylać sos. Układać na nim nadziane muszle. Na wierzch zetrzeć ser. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C na ok 15 minut (do rozpuszczenia się sera). Smacznego! ___________________________ /*wpis zawiera lokowanie produktu
CookYourselfchrupiącej kukurydzy odnajdziecie i zielony groszek oraz paprykę czerwoną w smaku odkryjecie. Ser sprawił, że risotto jeszcze bardziej zrobiło się kremowe, a zioła i przyprawy wyjątkowe. Składniki na ok 2-3 porcje: 150 g ryżu na risotto, 2 – 3 łyżki oleju rzepakowego, 1 mała biała cebula, ok. 750 ml bulionu warzywnego, 1 puszka mix meksykański Rolnik (kukurydza groszek, czerwona papryka
Moniki Smakołykiłyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper sos żurawinowy / cranberry sauce Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 30 min, ilość porcji: dla 3 osób Na początku robimy sos żurawinowy (link do przepisu na końcu posta). Ser kroimy na ok. 1 cm kawałki. Potem roimy marynatę z oliwy
Projekty ze smakiemśmietany 18% Masa serowa: 50g masła w temperaturze pokojowej 800g gotowego sera na sernik (wyciągnąć ser z lodówki na około 2 godziny przed pieczeniem) 160g cukru 4 jajka w temperaturze pokojowej 1 czubata łyżka mąki 250g gotowej masy krówkowej Polewa: 100g białej czekolady 150 g masy krówkowej Spód: Wszystkie składniki na spód przekładamy do miski i przez chwilę zagniatamy(...)papierem do pieczenia(tylko dno). Wsypujemy do niej kruszonkę i wyrównujemy, nie dociskamy. Masa serowa: Jajka ubijamy z cukrem na puszystą pianę. Ciągle miksując, dodajemy masło, następnie mąkę i ser. Mieszamy na jednolite ciasto. Masę dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy masę krówkową i mieszamy. Na spód w tortownicy na przemian dodajemy łyżką obie masy serowe. Wierzch sernika
Moje-pitraszenieSernik na kakaowych biszkoptach z 2 warstwami masy serowej. Jedna to masa serowa z czekoladą, drugą warstwę tworzy biała masa serowa. Wszystko przykryte warstwą konfitury, bitą śmietaną i świeżymi truskawkami. Składniki na tortownicę o średnicy 21cm: z przepisu ze strony Kwestia Smaku Spód: 200 g ciasteczek kakaowych z dziurką 1 łyżka kakao 50 g masła 50 g gorzkiej czekolady Ciasteczka(...)sera 1/2 szklanki cukru 1 białko 150 g gorzkiej czekolady, rozpuszczonej Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Ser wymieszać z cukrem i białkiem. Odłożyć 1/4 masy i wymieszać ją z rozpuszczoną czekoladą. Masę czekoladową wyłożyć na ciasteczka. Na nią nałożyć warstwę białą, wyrównać powierzchnię. Ciasto włożyć do piekarnika, od razu zmniejszyć temperaturę do 120 stopni. Piec przez 45 minut. Ostudzić, włożyć
Moja Galeria Smakupolskich, drobnych owoców. Jestem pewna, że dzisiejszy przepis na porzeczkowy sernik przypadnie Wam do gustu. Zestawienie kwaśnej czarnej porzeczki ze słodką białą czekoladą jest fenomenalne! Ja do musu użyłam białej czekolady z drobinkami jagód (taką akurat miałam). Serniczek pieczemy na spodzie z pokruszonych herbatników, który wcześniej podpiekamy w piekarniku. Sernik najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce(...)herbatników maślanych 50 g masła, stopionego 3 łyżki mleka Masa serowa: 600 g sera twarogowego, zmielonego (można użyć z wiaderka) 4 jajka 1 szkl cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka kaszy manny 250 g czarnej porzeczki Mus z białej czekolady: 150 g śmietany kremówki 36% 80 g białej czekolady, posiekanej Dodatkowo: czarna porzeczka do dekoracji cukier puder
Nastoletnie Wypiekanieszklanki ciepłej wody 1 łyżka ciepłej wody 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 10 gram drożdży 20 gram sera mozzarella 3 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka ketchupu 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki majeranku 1/4 łyżeczki pieprzu białego 1/8 łyżeczki soli dodatki (np. kurczak, pomidor) Do miseczki rozkruszyć drożdże, dodać sól, cukier, 1/2 łyżki mąki i łyżkę(...)wziąć ciasto i przełożyć na patelnię. Palcami rozciągnąć ciasto po patelni. Na cieście rozsmarować sos i położyć dodatki. Smażyć na małym ogniu pod przykryciem. Po około 20 minutach położyć ser i smażyć jeszcze 15 minut. Alternatywnie: Palcami rozciągnąć ciasto po patelni. Smażyć na małym ogniu pod przykryciem. Po około 10 minutach ciasto obrócić na drugą stronę. Posmarować sosem i położyć
Czerwony Gupikzamrozić. Nie ma się co oszukiwać - chleb bezglutenowy nigdy nie będzie smakował tak jak białe pieczywo pszenne, ale jeśli poszukujecie sprawdzonego przepisu na miękki i smaczny chleb bez glutenu , zdecydowanie wypróbujcie przepis. Dobrze smakuje z wytrawnymi dodatkami, na przykład wegeteriańskimi pastami, wędliną czy serem, ale pasują też do niego słodkie dodatki. Polecam, smacznego:) TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na chleb
Lekcje w kuchnikrótkiej Nove – produkt wsparła Natura, 1 puszka fasoli czerwonej, 500 ml przecieru pomidorowego, 1 duża biała cebula, 2 łyżki oleju rzepakowego, ¼ łyżeczki cukru, pieprz świeżo mielony do smaku, 1 łyżka suszonej bazylii, 150 ml śmietany 18%, 2 łyżki sosu sojowego, sól do smaku, ponadto: ser żółty, pietruszka zielona. Przygotowanie: Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy
Moniki Smakołyki