Składniki: 2 garści roszponki 1 gałązka selera naciowego 4 orzechy włoskie 80 g sera gorgonzola Sos winegret: 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka oleju z orzechów ziemnych (można pominąć jeśli nie mamy akurat w domowych zapasach) Kilka kropli soku z cytryny Kilka kropli białego octu winnego Świeżo mielony pieprz i sól Roszponkę myjemy pod bieżącą wodą i odrywamy zgrubienia
Kolizje Smakówprzesmażamy na nim dokładnie umyte i pokrojone w krążki pory (tylko białe części). Następnie zmniejszamy ogień i dusimy zawartość garnka pod przykrywką, w miarę potrzeby dodając odrobinę wywaru. Gotujemy, dopóki pory nie zmiękną. Po około dwudziestu minutach wyłączamy płytę. Do gorących porów dodajemy ser topiony i mieszamy, stopniowo dodając ½ bulionu. Następnie całość miksujemy dodając resztę wywaru, aż do osiągnięcia
Miód i pieprznastępnie duszę w garnku aż stanie się bardzo gęste. Ser kroję w plastry i smażę na patelni grillowej po 2-3 minuty z każdej strony. Pozostałe pistacje siekam, maliny myję i osuszam. Jeżeli chcesz to danie podać tak jak ja to przygotuj duży, biały talerz. W musie z mango zamocz duży pędzel lub pędzel silikonowy, który w domu
Mango Papajamiodu 1/4 kostki masła 2 całe jajka olejek migdałowy cukier waniliowy garść rodzynek Ciasto serowe: 1 kg sera 1 kostka masła 30 dkg cukru pudru 2 cukry waniliowe 8 jaj 1 budyń śmietankowy 5 dkg rodzynek Polewa: 1 czekolada mleczna 1 czekolada biała Sposób przygotowania: Ciasto ucierane: Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy po całym jajku, następnie mąkę i łyżeczkę(...)zostawiamy go najlepiej na całą noc i odcedzamy rano. Mielimy dwa razy. Dodajemy do niego resztę składników i smażymy na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Ciasto serowe: Zmielony ser ucieramy mikserem z żółtkami, budyniem, margaryną i cukrem. Z białek ubijamy pianę ze szczyptą soli. Łączymy ze sobą, dodajemy rodzynki. Na blachę dajemy ciasto ucierane, na cieście kładziemy na przemian
Kuchnia w czekoladziełyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Masa serowa: 1kg sera z wiaderka 6 jajek 2 łyżki śmietany 30% 100g masła 1 duży budyń waniliowy bez cukru 3/4szkl. cukru szczypta soli Polewa: 4 łyżki śmietany 30% 70g czekolady gorzkiej lub mlecznej 30g białej czekolady Sposób przygotowania: Składniki na ciasto wyjęłam wcześniej z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej(...)stopni. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W czasie gdy ciasto się podpiekało, przygotowałam masę serową. Żółtka oddzieliłam od białek. Żółtka utarłam z cukrem, śmietaną i miękkim masłem. Następnie partiami wmiksowałam ser i budyń. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę i wmieszałam je delikatnie drewnianą łyżką do masy serowej. Masę serową wyłożyłam na podpieczone ciasto. Wierzch polałam resztą ciemnego ciasta. Sernik
Waniliowe ImprowizacjeBazą tej surówki jest kapusta czerwona , ale znajdziecie w niej również białą rzepę i marchew. Białą rzepę najczęściej spożywam na świeżo jako dodatek do kanapek oraz połączoną z innymi warzywami w surówkach właśnie. Smak białej rzepy jest delikatny, odrobinę podobny do smaku rzodkiewki, jednak biała rzepa jest zdecydowanie delikatniejsza. Ta surówka z czerwonej kapusty i rzepy jest świetna jako surówka(...)serem czy rybami, ale sprawdza się także w gyrosie oraz burgerach. Jeśli nie próbowaliście jeszcze surówki z czerwonej kapusty w takim wydaniu, poniżej znajdziecie przepis na surówkę z czerwonej kapusty i rzepy . Smacznego Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Surówka Składniki na surówkę z czerwonej kapusty i rzepy. 20 dkg czerwonej kapusty 15 dkg białej
MeCooksmajonezem i jajka faszerowane na różne sposoby. Jajeczne nadzienie to często szynka , żółty ser , wędzony łosoś bądź pieczarki – wszystko bardzo smacznie i efektowne. Tym razem poniosła mnie jednak fantazja, na świąteczne śniadanie postanowiłam przygotować koreczki, trochę niezwykłe: Wielkanocne koreczki z jajek przepiórczych i białej kiełbasy. Te koreczki to pyszna przystawka łącząca tradycyjne smaki- białą kiełbasę, chrzan i majonez
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsól do smaku, odsączyć. Twaróg pokroić w małe kosteczki. Wymieszać z kosteczkami białego twarogu z papryką. Obciąć wierzch kajzerki i wydrążyć - usunąć miąższ bułeczki ze środka. Do wydrążonej kajzerki włożyć paprykę z twarogiem i wbić 1 jajko do każdej z bułeczek, posypać startym serem i przyprawami. Włożyć do piekarnika.Piec aż białko się zetnie a żółtko nadal pozostanie płynne
KreatywnePinyjest wytwarzane z białej odmiany winogron glera z wyczuwanalną nutą miodu, dojrzałego jabłka oraz białej brzoskwini. Idealnie chłodzi i orzeźwia w skwarne dni zostawiając delikatny owocowy posmak. Czas przygotowania: 10 minut Ilość porcji: 2 Składniki: Bagietka (jedna duża) kawałek masła ok. 30g Krążek sera camembert Konfitura wiśniowa Koperek (2-3 gałązki) Dodatkowo: Melon (1/2 jakie wielkości) Szynka parmeńska
Kolizje Smakówpowstawaniu grudek. Wlewamy już zahartowaną serem żelatynę do pozostałego sera i całość dokładnie miksujemy. Połowę masy wlewamy do tortownicy na ciasteczkowe dno, połowę zostawiamy w misce. Truskawki myjemy, osuszamy, pozbawiamy szypułek i blendujemy lub drobno rozgniatamy widelcem. Łączymy z pozostałą masą serową i wylewamy od środka na białą masę. Sernik chłodzimy przez minimum 7-8 godzin, najlepiej jednak schłodzić
Karo in the Kitchentymiankiem i żurawiną. Pokrój na kawałki i podaj z surówką z białej kapusty . Pizza z grzybami ma trochę grubsze spody. Ponieważ mozzarella idzie na sam spód pizzy, więc lepiej rozwałkować je trochę grubiej aby nie były “mokre”. The post Pizza z grzybami, dynią i owczym serem do góry nogami appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniakiełbasy diots. Raclette jest potoczną nazwą potrawy, w której właśnie główną rolę gra on, SER (raclette). Zazwyczaj jego wielki kawałek podgrzewa się na specjalnym, rozgrzanym urządzeniu "grillu", a gdy ser się rozpuści, ściera się go drewnianą łopatką i dodaje do czekających na talerzu dodatków takich jak szynka, gotowany ziemniak, korniszony. Warto spróbować tej wersji, zaraz po fondue(...)stolnicy, kładziemy wystudzony sos pomidorowy, kiełbasę, cebulę, oliwki oraz ser. Pieczemy ok. 25-30 minut. Ma ktoś ochotę na taką francuską odmianę? :) a jakie było Wasze najdziwniejsze połączenie na pizzy? :) A oto przyrząd do robienia potrawy Raclette, podaje się je na 2 sposoby: A oto kiełbasy Diot w białym winie
Kitchens Alphabetksiążki “Christmas with Gordon” Gordona Ramsay’a. Krem z selera i ziemniaków z dodatkiem jabłek deserowych oraz sera pleśniowego Gordon Ramsay proponuje najbliższym na Święta Bożego Narodzenia. Zupę selerową przygotowuje się na bulionie warzywnym. Ja wykorzystałam bulion warzywny z dodatkiem wytrawnego białego wina Chardonnay, które słynie ze swojego przyjemnego bukietu z cytryn i jabłek, również wg. przepisu Gordona Ramsay(...)Ligol, Rubin, Jonatan, Gala) 1,2 l domowego bulionu warzywnego (najlepiej takiego) 50 ml śmietany 30% garść świeżego tymianku (tylko listki) wyciśnięty sok z połowy cytryny (niecały) 150 g sera z niebieską pleśnią (Stilton*) sól morska oraz świeżo mielony pieprz * Ser Stilton jest typem pleśniowego sera angielskiego. Bardzo popularny w Wielkiej Brytanii i dla wielu Brytyjczyków obowiązkowy składnik na Święta
Moja Delicjawith Gordon” Gordona Ramsay’a. Krem z selera i ziemniaków z dodatkiem jabłek deserowych oraz sera pleśniowego Gordon Ramsay proponuje najbliższym na Święta Bożego Narodzenia. Zupę selerową przygotowuje się na bulionie warzywnym. Ja wykorzystałam bulion warzywny z dodatkiem wytrawnego białego wina Chardonnay, które słynie ze swojego przyjemnego bukietu z cytryn i jabłek, również wg. przepisu Gordona Ramsay(...)Ligol, Rubin, Jonatan, Gala) 1,2 l domowego bulionu warzywnego (najlepiej takiego) 50 ml śmietany 30% garść świeżego tymianku (tylko listki) wyciśnięty sok z połowy cytryny (niecały) 150 g sera z niebieską pleśnią (Stilton*) sól morska oraz świeżo mielony pieprz * Ser Stilton jest typem pleśniowego sera angielskiego. Bardzo popularny w Wielkiej Brytanii i dla wielu Brytyjczyków obowiązkowy składnik
Moja Delicjazielonych szparagów (tylko muszą być młode i twardziutkie!) 80 g listków młodego szpinaku pęczek rzodkiewek 40 g sera feta 60 g zielonego groszku (z puszki) 40 g orzechów laskowych 2 łyżki oliwy (lub ulubionego oleju sałatkowego tłoczonego na zimno) 1 łyżka białego octu balsamicznego sól i pieprz do smaku listki kolendry do podania Szparagi oczyścić i oderwać zdrewniałe końcówki(...)osuszyć. Rzodkiewki umyć, odciąć ogonki i pokroić w cienkie plasterki. Odcedzić groszek. W salaterce wymieszać pokrojone wzdłuż szparagi, szpinak, groszek i rzodkiewki. Posypać pokrojonym w kostkę lub pokruszonym serem i posiekanymi orzechami laskowymi. Oliwę (lub olej) połączyć z łyżką octu balsamicznego, doprawić solą i pieprzem. Polać sałatkę i posypać posiekanymi listkami kolendry. Porcja zawiera ok. 180 kcal , węglowodany: 5g, białko
Dietolog