doprawiłam, i z makaronem połączona. Kuleczki mozzarelli do nich dodałam i koperkiem posypałam. Całość serem regio piatto wykończyłam i miętą ozdobiłam. Danie proste, nie skomplikowane, ale wyszło pyszne makaronowe danie. Składniki: 350 g makaronu fusilli, 2 średniej wielkości młode cukinie, 1 duża cebula biała, 3 łyżki oleju rzepakowego, 1 płaska łyżeczka pieprzu cytrynowego, 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego młotkowanego
Moniki SmakołykiMonini Classico Extra Vergine, 2 łyżki syropu z agawy lub miodu, 50 ml białego wytrawnego wina, 1 łyżeczka octu winnego, szczypta kurkumy, listki tajskiej bazylii i czerwony pieprz do przybrania. Pesto: 4 małe buraki, 4 łyżki oliwy Monini Classico Extra Vergine, 4 łyżki kremowego sera koziego, 4 łyżki prażonych płatków migdałów, 1-2 łyżka syropu z agawy
SzczyptaSmaQjest tyle ilu kucharzy :) Każdy ma swoje ulubione smaki i połączenia. Ja proponuję grillowane mięso podane z domowym chutney oraz delikatną mozarellą w towarzystwie świeżej bazylii, pomidorów i wędzonego sera. Myślę, że taki burger zadowoli nie jedno podniebienie. SKŁADNIKI (4 porcje) 400 g mielonego mięsa wołowo- wieprzowego szalotka 3 łyżki sosu worchestershire 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu teriyaki(...)chili ( lub 1-2 papryczki chili) 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka papryki słodkiej 100 ml białego wina 1 łyżka soku z cytryny/ octu balsamicznego oliwa z oliwek dodatkowo: sałata mozarella pomidorki koktajlowe listki świeżej bazylii wędzony żółty ser majonez/sos tatarski/ sos jogurtowo-majonezowy SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Burgery będą miały najlepszy smak jeśli sami zmielicie mięso
DefinicjaSmakukuchni rosyjskiej, robiłam pierwszy raz i odrazu się w nich zakochałam. Zamiast białej mąki, by było zdrowiej użyłam mąki razowej i wszystko udało się z nią idealnie. Dziś przepis na wersję najbardziej tradycyjną, ale mam już kilka pomysłów na ich urozmaicenie. Składniki: 200 g sera twarogowego 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej razowej opcjonalnie 1 łyżeczka cukru/miodu do posłodzenia
Cynamonowe szczęścieskórką na mniejsze kawałki. Cebulę kroję w drobną kostkę. Oczyszczoną paprykę z gniazd nasiennych i białych błonek kroję w cienkie paseczki o długości około 2 -3 cm. Ogórek obieram ze skórki i kroję w nie za dużą kostkę. Oliwki kroję na mniejsze kawałki. Ser feta kruszę na mniejsze kawałki. Składniki sałatki mam już wszystkie gotowe w salaterce, teraz przygotuję
Uwaga Babcia GotujeJeżeli ktoś wypieka swoje croissanty, będzie deser jeszcze lepszy. Zapraszam Składniki 4 croissanty 500 g serka białego, sernikowego 250 g malin świeżych 4 łyżki cukru pudru cukier waniliowy 2 łyżki mąki 1 jajko Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Przygotować miseczki żaroodporne. Do sera dodać cukier i cukier waniliowy, mąkę, jajko, maliny, zmiksować. Każdy rogalik przez środek rozciąć
gotuj ze mnąbasenie Morza Śródziemnego. Całość jest nieskomplikowana, za to bardzo aromatyczna. Dodajemy tutaj między innymi cynamon czy goździki, dużo pomidorów, cebulkę i czosnek, a podajemy z plasterkami cytryny, posypane tartym serem i posiekaną natką pietruszki. Można tutaj wykorzystać udka, skrzydełka, ale najlepiej jest postawić na filet piersi, bo można podać ten naturalnie gęsty sos także do makaronów. To apetyczne danie jednak(...)opakowaniu 3 puszki pomidorów krojonych (można zastąpić świeżymi) łyżka koncentratu 2 białe cebule 3 ząbki czosnku 150 ml białego wina 100 ml wrzątku płaska łyżeczka cynamonu szczypta mielonych goździków pieprz ziołowy i sól pęczek natki pietruszki łyżka tartego żółtego sera łyżka oleju plasterki cytryny do podania. Wykonanie: Kurczaka umyć. Każdy filet podzielić na 3 lub 4 części w zależności
Poezja Smaków - blog kulinarnyelse. There can be a lot of versions of the salad. Let’s get to work! SKŁADNIKI: 1 mała główka białej kapusty (ok. 1 kg) garść żurawiny 1 średnia cukinia/ogórek/papryka garść pestek słonecznika/dyni żółty ser oliwa, sok z cytryny sól, cukier, pieprz, koperek INGREDIENTS: 1 small white cabbage (approx. 1kg) handful of dried cranberries 1 medium
Martyna Cooksświeżych muli 1 pęczek natki pietruszki 2 bagietki Sos cydrowy: 250 ml cydru wytrawnego 250 ml śmietanki 30 % 1 por (biała część) 1 pieczone jabłko Sos beszamelowy: 4 łyżki masła 4 łyżki mąki 750 ml mleka 1 ser camembert gałka muszkatołowa sól, pieprz Przygotowanie: Sos cydrowy: Do garnka wlałem trochę wody i śmietanę. Dodałem drobno poszatkowany por i wlałem cydr
R'n'G Kitchenwaniliowego (miałam domowy) 1/2 szklanki oleju 3 szklanki mąki szczypta soli 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 150 g. czekolady białej Do wysmarowania rogalików: białko 3 łyżki cukru pudru Wykonanie: Twaróg zmielić, lub przecisnąć przez praskę. Do sera wsypać cukier, cukier waniliowy, wbić jajko i żółtko, wlać olej. Wszystko wymieszać mikserem z hakami. Następnie, wsypać mąkę z solą
Agusiowe smakołykiminut i obiad robi się sam. Polecam z ryżem lub kaszą. 600 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do kurczaka 2 białe cebule 1 młoda cukinia 0,5 puszki kukurydzy ½ natki pietruszki 1 czerwona papryka 50 g żółtego sera 3 plastry serka topionego gouda 1 szklanka wody Sól Pieprz Liść lubczyku Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę doprawiamy przyprawą
VioletoweKucharzeniejajka, bo są bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajanego przez ludzki organizm. Jajeczna sałatka z porem Składniki na 4 porcje: biała część pora (ok. 110 g) 4 jajka 5 średnich ogórków konserwowych puszka zielonego groszku kawałek żółtego sera (ok. 100-120 g) 3-4 duże łyżki majonezu ¼ łyżeczki pieprzu ¾ łyżeczki soli Wykonanie: Jajka zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy
KulinarneImpresje.pltych co nie mają za dużo czasu bo muszą się uczyć. Składniki: 35 dag makaronu 20 dag pieczarek 1 biała cebula ½ litra śmietany sól i pieprz do smaku gałka muszkatołowa do smaku 10 dag startego żółtego sera 2 łyżki masła tłuszcz do formy Wykonanie: Makaron ugotować na półmiękko w osolonej wodzie i odsączyć na sicie. Pieczarki oczyścić, pokroić razem
Tradycyjna Kuchniaelse. There can be a lot of versions of the salad. Let’s get to work! SKŁADNIKI: 1 mała główka białej kapusty (ok. 1 kg) garść żurawiny 1 średnia cukinia/ogórek/papryka garść pestek słonecznika/dyni żółty ser oliwa, sok z cytryny sól, cukier, pieprz, koperek INGREDIENTS: 1 small white cabbage (approx. 1kg) handful of dried cranberries 1 medium
Martyna Cooksofertę kiełbas smakowych przeznaczonych na grilla: kiełbasa grillowa z cebulą, kiełbasa grillowa z papryką, kiełbasa grillowa z pieczarkami oraz kiełbasę z serem, która cieszy się ogromną popularnością również przez cały rok. Coraz częściej na grillu pojawiają się również białe kiełbasy.– Należy tu wymienić i podkreślić szczególne walory smakowe kiełbasy białej rusztowej. Jej charakterystyczny smak i aromat uwydatnia się podczas grillowania
IMPRESJA SMAKUofertę kiełbas smakowych przeznaczonych na grilla: kiełbasa grillowa z cebulą, kiełbasa grillowa z papryką, kiełbasa grillowa z pieczarkami oraz kiełbasę z serem, która cieszy się ogromną popularnością również przez cały rok. Coraz częściej na grillu pojawiają się również białe kiełbasy. – Należy tu wymienić i podkreślić szczególne walory smakowe kiełbasy białej rusztowej. Jej charakterystyczny smak i aromat uwydatnia się podczas grillowania
Słodkie okruszkiŻurawinowo-pomarańczowa z wanilią Wigilijny kompot z suszu w wersji ‘modern’ Ciastka cytrynowe. Baaardzo cytrynowe Drożdżowy warkocz z ciasta brioche, z serem i żurawiną Potrójnie czekoladowa oszukana babka – ciasto last minute Krucha tarta z żurawiną i ganache z białej czekolady ‘Magiczne ciasto’ – jedno ciasto, po upieczeniu – trzy różne warstwy! Włoska babka bożonarodzeniowa – Panettone Szybki keks makowy – ciasto nie tylko
Karo in the Kitchenłyżki migdałów w płatkach ok. 10 dag parmezanu Przygotowanie : Umytą sałatę pokroić lub porwać na kawałki Grejpfruty obrać dokładnie również z białej skórki Na talerzu ułożyć sałatę, ułożyć podzielone owoce, posypać migdałami, polać sosem, a na to zetrzeć ser. Wymieszać przed podaniem. Składniki na sos: miód, sok z cytryny, oliwa- wymieszać dokładnie. W oryginalnym przepisie sos składał się
Proste Potrawypierogi dla jednej z restauracji. Postanowiłam zrobić i są to od tej pory moje ulubione pierogi, oczywiście oprócz tych z serem i jagodami :-) Ciasto zagniata jest rewelacyjnie, jest mięciutkie i super się z nim pracuje. Farsz -czyli biała kiełbasa z dodatkiem czosnku, masła i cebulki- jednym słowem mniam :-) Także zaczynamy :-) SKŁADNIKI CIASTO -3 szklanki mąki pszennej tortowej
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuprzepis na przepyszne Risotto , którym ostatnio zajadała się cała moja rodzinka! Nie jest to klasyczne, popularne risotto z dodatkiem białego wina i parmezanu, o nie nie! Dziś Was zaskoczę! Jest to Risotto z dodatkiem cydru jabłkowego , sera pleśniowego, groszku oraz bardzo aromatycznych ziół, m.in. szałwii, tymianku i rukwi wodnej. Niesamowicie smaczne i bardzo aromatyczne! Jest świetnym pomysłem na lekki, rodzinny
Ostra na Słodkowziąć do ręki, ale bez okazji roladki z ogórka też są smaczne Piotrek ostatnio co tydzień przynosi do domu doskonały domowy biały twaróg, który wykorzystuję do przygotowania twarogu z rzodkiewką , twarogu z ogórkiem , czy do zrobienia domowego żółtego sera . Nadziewam tym serem również inne warzywa, pomidory , czy paprykę. A te roladki z ogórka stały się domowym przebojem. Roladki ze świeżego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięelse. There can be a lot of versions of the salad. Let’s get to work! SKŁADNIKI: 1 mała główka białej kapusty (ok. 1 kg) garść żurawiny 1 średnia cukinia/ogórek/papryka garść pestek słonecznika/dyni żółty ser oliwa, sok z cytryny sól, cukier, pieprz, koperek INGREDIENTS: 1 small white cabbage (approx. 1kg) handful of dried cranberries 1 medium
Martyna Cookseleganckiej restauracji. Zapraszam więc do przepisu :) Dla 2 osób Czas przygotowania: 20-30 minut Składniki: 200g ryżu arborio 50 ml białego wina półwytrwnego 1 mała cebula 0,5l bulionu drobiowego masło oliwa z oliwek szafran sól himalajska ser parmezan 75-100g Dodatki: świeży szpinak, szczaw krwisty, imbir, trawa cytrynowa, przegrzebek, sos na bazie piwa aipa, sos na bazie
Kuchnia PROzdrowotnawszystkim wrogom brukselki :) Sałatka z brukselki z parmezanem i orzechami włoskimi Składniki (na 2-4 porcje): 200 g brukselki 3 łyżki białego octu winnego lub octu jabłkowego 1 łyżka musztardy sól, pieprz 6-7 łyżek oliwy 50 g sera parmezan 100 orzechów włoskich Przygotowanie: Z brukselki odetnij zdrewniałe końcówki i oderwij brzydkie liście. Następnie pokrój brukselkę na bardzo cienkie plasterki
Chilli Czosnek i Oliwaformę, nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez ok. 15- 20 min. w 180 st. C. składniki na masę serową: 300 g serka białego 25 g masła 100 g cukru 1/2 opakowania budyniu waniliowego 1 jajko 100 ml mleka wykonanie: Ser mielimy dwa razy. Białko oddzielamy od żółtka. Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę, dodajemy żółtko, budyń oraz ser i miksujemy
Domowy Smak Jedzeniaczyniłam zawsze kiedy podawałam z keczupem. Składniki: 4 bułki pszenne kształt ,,u" 4 parówki garść poszatkowanej drobno kapusty białej 2 marchewki- poszatkowane 3 gałązki natki pietruszki 1 ogórek typu wąż 2 pomidory 8 plastrów żółtego sera Wykonanie: Bułki podgrzewamy w piekarniku ok 3 minut, po tym czasie wykładamy je serem, ponownie podgrzewamy do rozpuszczenia sera, razem podgrzewamy też parówki. Poszatkowaną
Z Majeczką w kuchnipszenna również pełnoziarnista. Muszę przyznać, że oferta makaronów ze zdrowych mąk znacznie się poszerzyła w ostatnim czasie. Nie musimy już jeść białej mąki :) Dodatkiem do tego dania jest pyszne pesto z rukoli i suszonych pomidorów z kaparami i serem ricotta. Całość jest bardzo kremowa i sycąca. Składniki: 500 g żytniego makaronu świderki np. firmy Lubella 150 g rukoli
Chocolate Muffin BlogSkładniki: * 7 białych kiełbas * 3 duże cebule * 6 ząbków czosnku * 2 łyżeczki majeranku * 2 łyżeczki tymianku * 25 dag żółtego sera * łyżka smalcu Sposób przygotowania: Kiełbasy kroimy w plastry, cebulę w piórka. Ząbki czosnku obieramy ze skórki. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym smalcem wykładamy połowę kiełbasy i połowę cebuli. Posypujemy łyżeczką majeranku i tymianku. Czynność powtarzamy. Między kiełbasę wkładamy ząbki czosnku
Pobite gary Barbarysycąca śniadaniowa odmiana. Składniki: 6 jajek 50 ml mleka Sól Pieprz Mała puszka czerwonej fasoli gotowanej na parze bonduelle Mała puszka białej fasoli gotowanej na parze bonduelle Kilka plasterków kiełbasy krakowskiej Kilka plasterków młodej cukinii 1 mały pomidor Ser tarty typu gouda Szczypiorek Łyżka masła klarowanego 1 łyżka oleju Wykonanie: Jajka roztrzepujemy z mlekiem, doprawiamy solą i pieprzem. Na rozgrzanej
Smaki Ewypieprzem. Dodajemy starty ser oraz masło. Dokładnie mieszamy. Tuż przed podaniem dodajemy posiekaną bardzo drobno bazylię i mieszamy. Na talerzu posypujemy serem i bazylią oraz pozostałymi kurkami. Podajemy ze smażonym schabem. Smacznego, Klaudia. *zazwyczaj do risotto dodaję lampkę białego wina, tuż przed wlaniem pierwszej porcji bulionu. Nie jest to konieczne ale myślę, że wtedy danie nabiera większego charakteru
Mango Papajazaczną znikać... Składniki 3-4 porcje: 1 pęczek zielonych szparagów 1 cebula 1 szklanka ryżu do risotto (użyłam arborio) 100 ml białego wina 3/4-1 litr bulionu warzywnego oliwa z oliwek lub olej 3 łyżki masła 50 g tartego sera pecorino , parmezanu lub grana padano sól i pieprz świeże zioła do podania (u mnie trybula, ale może być także tymianek, oregano
Pełny talerzSpożywane regularnie obniżają ryzyko wystąpienia nowotworów i chorób serca. Wpływają pobudzająco i regulująco na układ trawienny. Składniki (około 2 porcji): pęczek białych szparagów pęczek koperku ząbek czosnku 2-4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego żółtko z jajka 3 plastry sera żółtego 5% tłuszczu dostępnego w sklepie Centrum Sylwetki 2 "gniazdka" makaronu proteinowego 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej dostępnej w sklepie
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćfeerią kolorów. Piersi z kurczaka krótko smażymy na patelni i łączymy z ugotowaną kaszą kuskus i warzywami. Całość posypujemy greckim serem sałatkowym i podajemy z ziołowym sosem, np. greckim sosem ogórkowo-koperkowym. Do tego koniecznie kieliszek białego, schłodzonego wina
Milion Smakówwyjątkowego smaku . składniki na 4 porcje 16 rurek cannelloni 40 dag mięsa mielonego ( ja użyłam indyczego) 1 marchewka 1 por ( biała część ) 2 łyżki oliwy z oliwek mielony imbir suszona kolendra 2 łyżki sosu sojowego 10 dag sera żółtego sól pieprz sos 400 g koncentratu pomidorowego 2 łyżki
Smakowite Daniaszybka w przygotowaniu, idealna do grzanek bądź do młodych ziemniaczków. Duńska zupa porowa z zieloną cebulką SKŁADNIKI: 1-2 białe części z pora 2 zielone cebulki 100 ml śmietany kremówki 200 g serka topionego 100 g sera gouda 1 duża łyżka masła 1 l bulionu sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Pora płuczemy i kroimy w cieniutkie
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki