nami lekka i zdrowa kolacja. Talerz sałatki z kozim serem i granatem podany na stół wyglądał barwnie i zachęcająco, kolory składników świetnie się uzupełniały. Gdyby nie fakt, że robimy zdjęcie naszych potraw, to nie wiem, czy ta sałatka zostałaby zjedzona, czy też siedzielibyśmy przy stole ją podziwiając. Jesienny, późny wieczór może być bardziej optymistyczny właśnie dzięki bogactwu kolorów i witamin(...)Osoby obok wspominać nie trzeba. Składniki na sałatkę z granatem i kozim serem Sałatka: 2 główki sałaty rzymskiej 1 granat 1 ser kozi 1 łyżka pestek słonecznika 1 łyżka pestek dyni 150 g pomidorków cherry 1 garść rukoli Sos: 3 łyżki oliwy 3 łyżki octu z białego wina 1 / 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny sól i pieprz
niecodziennikparyktóre powinno każdemu zasmakować. Uwielbiam truskawki, więc sam wygląd tego ciasta przypomina mi gorące lato. Składniki: 1 kg sera mielonego w kubełku cukier puder do smaku 2 galaretki truskawkowe truskawki (ja użyłam 300 g) 200 herbatników 1/2 kostki masła 1/2 tabliczki białej czekolady Na samym początku przygotować galaretki - rozpuścić je w 3 szklankach wrzącej wody. Za pomocą blendera zmiksować herbatniki
UgotowaćSKŁADNIKI : 300 g makaronu penne Malma 200 g grzybów 100 g sera gorgonzola 1 cebula 2 łyżki śmietany 18 % + 1 łyżka mąki pszennej 1 szklanka bulionu 3 łyżki masła por, biała część sól, pieprz do smaku przyprawa warzywna do sosu natka pietruszki do posypania parmezan, opcjonalnie(...)wody, sos zagęszczamy śmietaną wymieszaną z mąką i wodą. Na pozostałym maśle podpiekamy pokrojony por, chwilkę aż zmięknie. Doprawiamy do smaku. Sos zdejmujemy z gazu, dodajemy pokruszony ser i parmezan, mieszamy. Makaron nakładamy na talerz, polewamy sosem i posypujemy podpieczonym porem. Smacznego
Kulinarne Fantazje Marioliwęglowego grilla. Przecinamy na ukos albo kroimy w mniejsze kawałki, takie na jeden kęs i od razu podajemy. Białe wino lub lekkie jasne piwo jak najbardziej do popicia wskazane. SKŁADNIKI 4 duże pszenne tortille 150g wędzonego na zimno łososia 250g sera twarogowego, smarownego 2 łyżki drobno posiekanego koperku 1 mała cytryna 2 łyżki tartego chrzanu ze słoika mix sałat sól
Karo in the Kitchenpolewie czekoladowej 50 g masła Masa serowa: 600 g sera na serniki 250 g sera mascarpone 250 g sera ricotta 1 opakowanie budyniu kokosowego lub waniliowego 1szklanka cukru 5 jajek kilka kropel aromatu koksowego (opcjonalnie) ¾ szklanki wiórków kokosowych 100 g białej czekolady z kokosem (można pominąć lub użyć tradycyjnej) Wierzch: polewa czekoladowa (opcjonalnie) Przygotowanie: Masło roztapiamy. Ciasteczka mielimy w blenderze
Mania Gotowaniamąki orkiszowej 200 g masła 2 łyżki śmietany 30 g cukru szczypta soli Masa serowa: 1 kg sera na sernik 150 g puree z dyni 30 g budyniu waniliowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka 100 g białej czekolady 4 łyżki cukru kokosowego lub zwykłego Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, cynamon, cukier oraz masło pokrojone na małe(...)masłem i obsyp kaszą manną). Spód piecz ok. 16 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Składniki na masę powinny być w temperaturze pokojowej. Do misy miksera kolejno przełóż ser, jajka, budyń i cukier i puree z dyni. Całość miksuj do połączenia się składników. Nie miksuj zbyt długo, ponieważ niepotrzebnie napowietrza to masę serową. Gotową masę przelej na podpieczony spód
365 dni dookoła kuchniGarść świeżego szpinaku Kawałek pora 2 łyżki masła ½ krążka sera camembert Sól i pieprz do smaku Przyprawa ziołowa do kurczaka Olej rzepakowy do smażenia Sos cytrynowy: 200 g jogurtu naturalnego greckiego 2 łyżki majonezu Skórka otarta z ½ cytryny 1 łyżka soku z cytryny Szczypiorek so posypania Sól i biały pieprz do smaku Sposób wykonania: Fileta z kurczaka dzielimy wzdłuż(...)grubsze paski. Kieszonki nadziewamy szpinakiem oraz serem, dociskamy lekko, aby nadzienie nie wypływało. Można spiąć wykałaczkami. Tak przygotowane mięso, smażymy na niewielkiej ilości oleju pod przykryciem na patelni do momentu aż będzie usmażone. Sos: Jogurt ucieramy z majonezem oraz skórką startą ze sparzonej cytryny, łączymy z sokiem cytrynowym, doprawiamy do smaku białym pieprzem oraz solą , dodajemy posiekany drobno szczypiorek
Wanilia i Kardamonłyżeczki proszku do pieczenia Pianka bezowa : 6 białek 1 szklanka cukru 10 dkg kokosu białego kisiel cytrynowy Sposób wykonania : Ciasto na spód : Z podanych składników zagnieść ciasto. Wywałkować i wyłożyć na blaszkę z wysokim bokiem. Boki blaszki także wyłożyć ciastem. Masa serowa : Ser, jajka, żółtka, cukier,olej, budyń - wszystko razem dokładnie zmiksować na jednolitą masę. Następnie wlać mleko, wymieszać
Przepisy i porady kulinarneKoniecznie spróbujcie! Ps. jest bardzo łatwa w przygotowaniu! SKŁADNIKI: RO LADA: * ser żółty Gouda SERENADA – 330 g * jogurt grecki – 3 łyżki ( możemy go zastąpić majonezem – sprawdzone! ) * jajko rozm. M – 4 szt FARSZ: * filet z kurczaka – ok. 500 g * świeży szpinak – 100 g * biała cebula – 1 szt * suszone pomidory w oleju
Ostra na Słodkopolecam, ze zrozumiałych względów ;) Jednak na obiad, podana z pszennymi grzankami ze zrumienionym serem jest wyśmienita. Inspiracją był dla mnie przepis z książki "Kuchnia polska" Elżbiety Adamskiej. Składniki: ok. półtora litra rosołu lub wywaru mięsno-warzywnego, 10-12 sporych ząbków czosnku , 3 łyżki masła , mielony biały pieprz , sól , 100-150 ml kwaśnej gęstej śmietany , ewentualnie 1 łyżeczka mąki pszennej. Czosnek(...)dokładnie z łyżeczką mąki i wtedy wlać do zupy, i zagotować. Doprawiamy białym pieprzem i solą. Przed podaniem można posypać zieloną pietruszką, która bardzo pasuje do tej zupy. grzanki przygotowałam oczywiście z własnoręcznie upieczonego chleba tostowego, który opiekłam na patelni i posypałam utartym serem Smacznego! Przepis opublikowałam również na portalu Przepis na Kobietę > KLIK
Codzienna kuchnia niecodziennasię do czegoś, w tym przypadku zachęcam do zmieniania nawyków etapami. np. gdy przez całe życie na śniadanie jesz białe bułki z czekoladą albo kremem orzechowym to w większości sytuacji nie będzie Ci smakowała kanapka pełnoziarnistego pieczywa z szynką, chudym serem, sałatą czy kiełkami. Ze swojego doświadczenia wiem, że zmieniając po jednym składniku z porannej kanapki można dojść do całkiem(...)zacznie się przyzwyczajać i tak oto po jakimś czasie (nie ma określonej liczby, gdyż każdy z nas jest inny) nasze zdrowe śniadania zaczną nam smakować. Podobnie jest z eliminacją białego cukru, o którym pisałam tutaj . Najważniejsze w tym wszystkim jest nasze nastawienie, nasza motywacja i silna wola. Jeżeli będziemy mocno chcieć coś zmienić to damy radę to zrobić :) Oprócz
Tagebuch po polskusięgania po takie przepisy. Składniki: 3 pietruszki 1 seler 1 mały kalafior 2 średnie ziemniaki 1 duża cebula biała 3-4 ząbki czosnku 2 szklanki mleka 1 szklanka wody łyżka miodu pieprz, gałka muszkatołowa olej kokosowy mały ser pleśniowy lazur błękitny 100 g chipsy z jabłek* Przygotowanie: Warzywa obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Układam na blaszce(...)dolewanych płynów, zależy tylko i wyłącznie od konsystencji jaką chcemy uzyskać. Zmiksowane warzywa przelewam do garnka. Doprawiam miodem, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Jeśli zależy Wam na prawdziwie białym kolorze, to warzywa proponuję ugotować na parze. Łącznie z cebulą i czosnkiem. W piekarniku zawsze się nam trochę przyrumienią, co wpłynie na kolor. *Ja użyłam gotowych, czyli kupionych. Oczywiście jeśli
Karczma Honoriettywarzywną pierzynką – składniki (na 2-4 porcje): około 500g ryby (polecam dorsza lub halibuta), 2 średnie marchewki, duża biała cebulka, 1 por (biała część), około 1 łyżka oleju rzepakowego, 3-4 łyżki śmietanki 18%, 2-3 łyżki tartego sera typu parmezan lub grana padano, sól, pieprz, pieprz cytrynowy, zioła prowansalskie. Sposób przygotowania Najpierw myję i osuszam rybę. Kroję
Natka Pietruszkibiała końcówka · Pęczek rzodkiewki · 3 ogórki kiszone · 4 jajka ugotowane na twardo · ½ puszki kukurydzy · 15 dag sera żółtego · 15 dag szynki konserwowej
Kulinarna Chwilailości i wedle uznania młode ziemniaki oliwa z oliwek pieprz ziołowy sól różowa himalajska cienkie plasterki marchewki świeża natka pietruszki obowiązkowo ser Pecorino Romano, może być parmezan, ale to już nie będzie to samo opcjonalnie czarny i biały sezam sałata rzymska, pomidorki koktajlowe, czarne oliwki Sara obrała ziemniaki i pokroiła w cząstki. Dodałam sól, oliwę, marchewki, pieprz. Wymieszałam. Na rozgrzaną
Z Kuchni Do Kuchniplacki jest gęste i placuszki nie rozpadają się podczas smażenia. Do placuszków można dodać drobno posiekaną cebulę, posiekaną papryczkę jalapeno. Ser żółty użyty do placków powinien łatwo się topić. Może to być gouda, ementaler, edam, cheddar (biały i czerwony). Placuszki można podać z kwaśną śmietaną (jak u mnie), ketchupem czy sosem czosnkowym. Źródło przepisu: BuzzFeed
Gospodyni Miejskabędzie pyszna! Składniki: 12 cebul, pokrojonych w piórka 45 g masła 2 łyżki oliwy 15 g mąki pszennej 250 ml białego wytrawnego wina 1,5 litra bulionu 2 liście laurowe 2 gałązki tymianku bagietka 100 g sera, startego na tarce o grubych oczkach świeżo mielony pieprz świeżo mielona sól Przygotowanie: W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek, do oliwy dodajemy masło
Smakowity Blog Kulinarnypapryki wędzonej/ 1/3 łyżeczki ostrej mielonej papryki 1 puszka krojonych pomidorów 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka białej fasoli 1 puszka kukurydzy 500ml bulionu mięsnego lub warzywnego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki płatków chili sól do smaku Do tego: tarty ser żółty natka kolendry lub pietruszki Sposób przyrządzenia: 1. W garnku, w którym zamierzasz ugotować zupę rozgrzej ok.3 łyżek
Kuchnia w Słońcu Skąpanazachciankę . Składniki: 300 g ryżu risotto 2 gruszki (ja dałabym 3) 50 g masła pół posiekanej cebuli litr bulionu kieliszek białego wytrawnego wina 100 g gorgonzoli (ja dałam pikantnej) 40 g pokruszonych orzechów włoskich 100 g sera Grana Padano Wykonanie: Na połowie masła zeszklić cebulę. Dodać ryż i kilka minut podsmażać ciągle mieszając aż ryż zrobi się przezroczysty. Następnie podlać
Mama z miastacukinii 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryczki chilli 2 cebule szalotki 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy extra virgine 100 ml białego wytrawnego wina 200 ml słodkiej śmietanki 22% 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 50 g sera grana padano 1 łyżeczka włoskiej przyprawy Aglio Olio e Chili Sól morska do smaku Pieprz czarny do smaku natka pietruszki do posypania Sposób
Wanilia i Kardamonprzy okazji spotkania z przyjaciółmi, polecam to danie. Sprawdzi się zarówno jako oryginalna przystawka, jak danie główne. Składniki: 2 szklanki ugotowanej białej quinoy 2 ziemniaki 2 puszki ślimaków 5 świeżych grzybów shitake 3 szalotki 2 ząbki czosnku ser blue stilton (lub inny z niebieską pleśnią) klarowane masło świeży rozmaryn suszony tymianek 5 pręcików szafranu świeżo mielony kolorowy pieprz sól Wykonanie
Quinoa Raz!cukier, skórkę pomarańczową utrzeć mikserem na puch z 5 minut, im lepiej ubite żółtka tym sernik jest delikatniejszy i puszysty dodać ser z wiaderka, budyń, kaszkę manną, olej i mikserem tylko połączyć składniki bez długiego miksowania 3/4 białej masy odłożyć do osobnego pojemnika, do pozostałej części masy wsypać kakao i wymieszać, białka ubić na sztywno i również dać
W Mojej Kuchni Lubięprzed zakupami więc korzystałam z tego co pozostało w lodówce. Składniki 1 ciasto francuskie mała gałązka pomidorów koktajlowych 2 czerwone cebule (biała mi się skończyła :)) 1 opakowanie szynki szwarcwaldzkiej (100 g ja kupuje w Lidlu) 1/2 opakowania sera feta ok 100-150g (standardowo Mlekovity tu był ten w niebieskim opakowaniu) 1 ser camembert (1 opakowanie standardowe
Piekielna Kuchnia Patiliście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego pieprz i sól do smaku Składniki na zupę: 1 duża marchewka 1 mała pietruszka biała część pora kawałeczek selera 1 puszka pomidorów (400g) 2-3 ząbki czosnku 250 g tortellini ser ricotta ze szpinakiem 1 litr bulionu warzywnego natka pietruszki sól, pieprz Sposób przygotowania: Do garnka z wrzątkiem wkładamy składniki na bulion
Kolorowy PrzepisownikKrokiety lubimy ,prawda? Składniki 1/2 główki (małej) kapusty białej sól liść laurowy cebula łyżka masła 250 g pieczarek pęczek koperku 100 g ulubionego żółtego sera Naleśniki: 2 jajka 5 łyżek mąki 125 ml mleka 125 ml wody gazowanej Panierka: 2 jajka bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie Kapustę szatkujemy ,zalewamy 100 ml wody ,dodajemy liść laurowy ,sól i dusimy
R'n'G Kitchenłyżeczka suszonej bazylii 8 łyżek oliwy z oliwek (do smażenia, a więc nie może być extra virgin!) lub oleju 1 łyżeczka białego octu balsamicznego 1 płaska łyżeczka cukru sól, pieprz czarny z młynka 15 dag wyrazistego żółtego sera Kartofle ugotowałam w mundurkach, obrałam, każdego przekroiłam na pół, przełożyłam do miski, zalałam marynatą sporządzoną z tymianku, rozmarynu, łyżeczki octu, płaskiej łyżeczki
Kuchnia Prezydentowejwyciągamy z folii i pozostawiamy do wystygnięcia. Do miski wrzucamy mix sałat a potem buraki pokrojone w kostkę. Do tego dodajemy ser kozi też pokrojony w kostkę. Mandarynki obieramy na cząstki a każdą z nich obieramy z białej skórki i wrzucamy do sałatki. Na koniec sałatkę kropimy oliwą i przyprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę można też polać ulubionym dressingiem Smacznego
Kuchenne Wariacjerozgrzaną patelnię lekko posmarowaną oliwą, dosłownie 3-4 krople, żeby patelnia nie była sucha. Przypiekamy z dwóch stron, aby roztopić żółty ser. Gotowe :) Przekładamy na talerze i podajemy z salsą. Salsa : 2 świeże pomidory 1 żółta lub biała papryka 1 czerwona cebula lub szalotka jalapeno konserwowe kukurydza z puszki pieprz, sól, tymianek passata oliwa z oliwek Pomidory kroimy w drobną
vegetanieosób)1 łyżka masła + masło do grzanek2 łyżki oliwy z oliwek1 kg cebuli5 dużych ząbków czosnku2 łyżki mąki200 ml białego, wytrawnego wina3 łyżki koniaku (opcjonalnie)1,5 l bulionu 6 kromek bagietki ok 200g sera gruyere lub chedar'a sos Worcestershiresól, pieprzprzygotowanieW garnku z grubym dnem rozpuścić masło i oliwę Cebul e pokroić w cienkie krązki, dodać
Stare Garyparę minut (ok 15 - 20 minut ) do czasu aż całość się zagrzeje a ser stopi i zrumieni. Udekorować danie posiekaną natką pietruszki lub koperkiem i podawać na gorąco z białym pieczywem. Smacznego
Stare Garysmaku, mielona ostra papryka - do smaku, łyżka słodkiej mielonej papryki , świeżo zmielony pieprz (najlepiej biały) - do smaku, gałka muszkatołowa (najlepiej starta na świeżo) - do smaku, 1 łyżka ziół prowansalskich , żółty ser do posypania, 2-3 łyżki oleju . Mięso mielimy. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Na dużej patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę
Codzienna kuchnia niecodzienna