wiaderkowego 1 szklanka cukru 1 szklanka mleka 3/2 % 1 szklanka mleka w proszku 5 dużych jajek 100 g masła, rozpuszczonego 100 g czekolady białej, rozpuszczonej 100 g czekolady białej na polewę 2 budynie śmietankowe bez cukru herbatniki na dno blaszki blaszka 25/30 cm lub trochę większa(...)PRZYGOTOWANIE : Żółtka ucieramy z cukrem, następnie wlewamy mleko, miksujemy, wsypujemy mleko w proszku, miksujemy. Następnie wlewamy czekoladę rozpuszczoną i masło, miksujemy. Wsypujemy budynie waniliowe, miksujemy i dodajemy ser, wszystko dobrze należy wymieszać. Na koniec dodajemy pianę ubitą z białek, mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na to rozkładamy herbatniki, wylewamy ser i pieczemy 1 godzinę, Studzimy przy
Kulinarne Fantazje Mariolisię z gorzką czekolada a zwłaszcza tą powyżej 70 % zawartości kakao, które jest jednym z głównym składników mojego dzisiejszego wypieku. Czekoladowy tort powstał bez mąki, bez glutenu i bez białego cukru (choć słodzik możecie dać dowolny). Głównym składnikiem biszkoptu jest fasola, która w połączeniu z pozostałymi dodatkami jest praktycznie niewyczuwalna (potwierdza to mój mąż, który z fasolą w takiej postaci(...)kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę oraz olej kokosowy. Polewamy nasze ciasto. Kiedy polewa delikatnie przestygnie z pozostawionej białej masy robimy dekoracje. Tort najlepiej smakuje schłodzony przez kilka godzin w lodówce. Do zrobienia ciasta warto użyć dobrego jakościowo kakao oraz czekolady. Zamiast zwykłego sera lub ricotty można użyć mascarpone co jest nieco bardziej kaloryczne. Smaczne go! Weronika
Health-Fit-Lifeskrętki z szynką, które moczymy w roztopionym i ciągnącym się serze podbiją Wasze serce Zapiekany camembert ze skrętkami drożdżowymi Składniki: 1 ser camembert w drewnianym opakowaniu 5-6 plastrów włoskiej gotowanej szynki 5-6 plastrów prosciutto 2 łyżki białego wytrawnego wina świeżo mielony pieprz Ciasto: 300 g mąki pszennej około 2/3 szklanki wody (około 160 ml) 25 g świeżych drożdży(...)później dałam sobie już spokój i wszystkie wyszły tak samo ładne ). Następnie każdy kawałek nacinamy w połowie i zwijamy naokoło tworząc skrętki. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta. Ser wyciągamy z opakowania i z papierka. Następnie wkładamy go spowrotem do drewnianego opakowania. Na środku wyłożonej papierem do pieczenia blaszce układamy ser w drewnianym pudełku, a dookoła niego układamy nasze
PatiGotujeWitajcie kochani.Kolejny rok już za nami.. Poprzedni żegnałyśmy na słodko - sernikiem. Dziś nasz post pachnie nieco orientalnym, białym i chudym mięskiem na patyku. Składniki salsy z awokado to spontaniczny, eksperymentalny zespół różnych składników z pozostałych, poświątecznych zapasów. Nasz obiad/lunch/kolacja na pewno wpasuje się idealnie w menu tych trzymających linię, ale tym, którzy mają już dosyć obfitego, ciężkiego jedzenia zarówno(...)mioduSalsa z awokado i żurawiny: 1 średnie awokado 1 łyżka miodu sok wyciśnięty z połowy limonki100g słonego sera typu feta garść żurawiny1/4 szklanki sezamu świeżo zmielony kolorowy pieprzPrzygotowanie:Pierś z indyka dokładnie myjemy, usuwamy białe blonki tłuszczu oraz chrząstki i osuszamy ręczniczkiem papierowym. Kroimy w dość cienkie, średniej długości paseczki(jak na zdjęciu poniżej
Symfonia Smakówdanie dla milosnikow sera i wszelakich placuszkow. Coz moze byc lepszego jak nie polaczenie tych dwoch rzeczy razem. Placuszki maja wyrazisty smak camemberta, sa tez lekko lejace gdy podamy je zaraz po usmazeniu. Zas dodatek ziol sprawia, ze placuszki nabieraja naszego ulubionego aromatu. Najlepiej smakuja w towarzystwie bukietu salat z sosem winegret i dobrego, czerwonego wina. skladniki(...)camemberta 300 g twarozku smietankowego 1 szalotka 1 jajko 50 g maki ziemniaczanej 2 lyzki posiekanych ziol sol, bialy pieprz wykonanie: Camembert obieramy ze skorki, kroimy na mala kosteczke, a potem rozgniatamy widelcem. Dodajemy twarozek i dokladnie mieszamy sery do uzyskania jednolitej masy. Szalotke drobno siekamy i wraz z jajkiem, maka, ziolami, sola i przeprzem dodajemy do masy serowej. Dokladnie
Przysmaki Karolkipowrotem do formy. Możemy ciasto nasączyć delikatnie np słabą herbatą lub wodą wymieszaną z sokiem. Masa biała : Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Żelatynę zalewamy odrobiną wody i pozostawiamy do napęcznienia. Do ciepłej czekolady partiami dodajemy ser, a następnie ubitą kremówkę. Dosypujemy cukier puder. Namoczoną żelatynę rozpuszczamy nad kąpielą wodną i dolewamy do masy serowej
My simple kitchenDelikatny, puszysty mus z koziego sera, galaretka z czerwonego wina i chipsy z buraczka. To elegancka przystawka, którą stworzyłam na konkurs Merci Chef, w którym biorę
Oryginalny smaktarta to właściwie quiche, ale nie czepiałabym się nomenklatury. Skupiłabym się na smaku. A ten jest genialny. Klasyczne połączenie pora i koziego sera nie zawodzi. Niedługo minie rok, jak bawiliśmy się gotując według hasła quiche me, quiche me, quiche me! . Fajne rzeczy wtedy powstały. Maciek pisał, że tarty w gruncie rzeczy są prostymi daniami, a potrafią uratować(...)mąki pszennej krupczatki 100 g masła (zimnego) 1 jajko 1 łyżeczka soli 2 łyżki zimnej wody Farsz: 2 pory (tylko białe i jasnozielone części) sól pieprz masło klarowane Masa jajeczna: 3 jajka 3-4 łyżki kwaśnej śmietany 200 g sera koziego w talarkach sól (opcjonalnie) pieprz (opcjonalnie) Wykonanie: Składniki na ciasto szybko zagnieść. Wyrobione ciasto owinąć folią spożywczą i odłożyć
zadanie-gotowaniewarto podkreślić smak zapiekanki zwłaszcza młodziutkimi i aromatycznymi warzywami. Polecam! :-) Składniki (na formę blaszkę 35x25): makaron penne Lubella - 400 g żółty ser 400 g kilka gałązek natki pietruszki 20 dag marchewki 20 dag obranej cukinii 2 ząbki czosnku biała cebula 2 pomidory malinowe 100 ml soku pomidorowego 1 czerwona papryka 80 dag mięsa mielonego wieprzowego przyprawy: oregano, majeranek, pieprz, sól(...)pikantna. Całość podsmażać około 30 minut, tak by odparować część soków. Wyjąć z patelni liść laurowy i wyłożyć masę na makaron. Na wierzch wyłożyć starty na tarce żółty ser, i włożyć do piekarnika na 20 minut do temperatury 180 stopni. Wyjąć, pozwolić 10 minut zapiekance przestygnąć, następnie kroić i zajadać :-) Smacznego! Pozdrawiam, Kasia
Poezja Smaków - blog kulinarnynami lekka i zdrowa kolacja. Talerz sałatki z kozim serem i granatem podany na stół wyglądał barwnie i zachęcająco, kolory składników świetnie się uzupełniały. Gdyby nie fakt, że robimy zdjęcie naszych potraw, to nie wiem, czy ta sałatka zostałaby zjedzona, czy też siedzielibyśmy przy stole ją podziwiając. Jesienny, późny wieczór może być bardziej optymistyczny właśnie dzięki bogactwu kolorów i witamin(...)Osoby obok wspominać nie trzeba. Składniki na sałatkę z granatem i kozim serem Sałatka: 2 główki sałaty rzymskiej 1 granat 1 ser kozi 1 łyżka pestek słonecznika 1 łyżka pestek dyni 150 g pomidorków cherry 1 garść rukoli Sos: 3 łyżki oliwy 3 łyżki octu z białego wina 1 / 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny sól i pieprz
niecodziennikparyktóre powinno każdemu zasmakować. Uwielbiam truskawki, więc sam wygląd tego ciasta przypomina mi gorące lato. Składniki: 1 kg sera mielonego w kubełku cukier puder do smaku 2 galaretki truskawkowe truskawki (ja użyłam 300 g) 200 herbatników 1/2 kostki masła 1/2 tabliczki białej czekolady Na samym początku przygotować galaretki - rozpuścić je w 3 szklankach wrzącej wody. Za pomocą blendera zmiksować herbatniki
UgotowaćSKŁADNIKI : 300 g makaronu penne Malma 200 g grzybów 100 g sera gorgonzola 1 cebula 2 łyżki śmietany 18 % + 1 łyżka mąki pszennej 1 szklanka bulionu 3 łyżki masła por, biała część sól, pieprz do smaku przyprawa warzywna do sosu natka pietruszki do posypania parmezan, opcjonalnie(...)wody, sos zagęszczamy śmietaną wymieszaną z mąką i wodą. Na pozostałym maśle podpiekamy pokrojony por, chwilkę aż zmięknie. Doprawiamy do smaku. Sos zdejmujemy z gazu, dodajemy pokruszony ser i parmezan, mieszamy. Makaron nakładamy na talerz, polewamy sosem i posypujemy podpieczonym porem. Smacznego
Kulinarne Fantazje Marioliwęglowego grilla. Przecinamy na ukos albo kroimy w mniejsze kawałki, takie na jeden kęs i od razu podajemy. Białe wino lub lekkie jasne piwo jak najbardziej do popicia wskazane. SKŁADNIKI 4 duże pszenne tortille 150g wędzonego na zimno łososia 250g sera twarogowego, smarownego 2 łyżki drobno posiekanego koperku 1 mała cytryna 2 łyżki tartego chrzanu ze słoika mix sałat sól
Karo in the Kitchenpolewie czekoladowej 50 g masła Masa serowa: 600 g sera na serniki 250 g sera mascarpone 250 g sera ricotta 1 opakowanie budyniu kokosowego lub waniliowego 1szklanka cukru 5 jajek kilka kropel aromatu koksowego (opcjonalnie) ¾ szklanki wiórków kokosowych 100 g białej czekolady z kokosem (można pominąć lub użyć tradycyjnej) Wierzch: polewa czekoladowa (opcjonalnie) Przygotowanie: Masło roztapiamy. Ciasteczka mielimy w blenderze
Mania Gotowaniamąki orkiszowej 200 g masła 2 łyżki śmietany 30 g cukru szczypta soli Masa serowa: 1 kg sera na sernik 150 g puree z dyni 30 g budyniu waniliowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka 100 g białej czekolady 4 łyżki cukru kokosowego lub zwykłego Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, cynamon, cukier oraz masło pokrojone na małe(...)masłem i obsyp kaszą manną). Spód piecz ok. 16 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Składniki na masę powinny być w temperaturze pokojowej. Do misy miksera kolejno przełóż ser, jajka, budyń i cukier i puree z dyni. Całość miksuj do połączenia się składników. Nie miksuj zbyt długo, ponieważ niepotrzebnie napowietrza to masę serową. Gotową masę przelej na podpieczony spód
365 dni dookoła kuchni