ser biały - 9461 przepisów (strona:374/631)

Sernik królewski – prosty przepis 171

łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki naturalnego kakao 3/4 szklanki cukru 1 kostka masła (200 g) 3 żółtka jaj Na masę serową: 1 kg zmielonego trzykrotnie twarogu lub doby ser na sernik z wiaderka np. Wieluń Mój Ulubiony 1 opakowanie budyniu śmietankowego (40 g) 200 g miękkiego masła 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 4 jajka Przygotowanie: Formę(...)stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Przygotowujemy masę serową. Masło dokładnie miksujemy z cukrem (dodajemy oba rodzaje) aż będzie białe i „puszyste”. Następnie stopniowo dodaj po jednym żółtku, cały czas miksując. Kolejno dodajemy stopniowo nasz ser. Na koniec wszystko miksujemy z budyniem (proszek). Białka ubijamy w oddzielnej misce, dodajemy do masy serowej i całość mieszamy lub krótko

Słodkie okruszki
Środa: Wegetariańskie burgery z cieciorki i koziego sera 176

smażenia 4 bułki z mąki pełnoziarnistej 1 mała cebula Kilka liści sałaty lub garści rukoli, lub poszatkowana kapusta biała albo czerwona, posiekana kalarepka, cukinia itp Kilka łyżek sosu pomidorowego lub keczupu (opcjonalnie) Wegetariańskie burgery z cieciorki i koziego sera – takim daniem naprawdę można się najeść, choć ma zdecydowanie mniej kalorii niż zwykły hamburger. To ulubiony burger Eugeniusza z mieszkają

Niedzielny kucharz
Sałatka z pęczaku, soi i fasoli 287

pęczaku małe opakowanie mieszanej sałaty 100 g zielonej soi 1 marchewka 100 g białej fasoli, gotowanej 100 g czarnej fasoli, gotowanej 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanej rukoli 2 łyżki winnego octu sól i pieprz do smaku 2 łyżki oliwy 100 g owczego sera typu feta Opłukaj pęczak w zimnej wodzie. Zalej czystą wodą, lekko posól i ugotuj(...)pęczak na sypko. Trwa to około 15 minut. Zdejmij pokrywkę i odstaw do odparowania. Ugotuj soję do miękkości w lekko osolonej wodzie, odcedź i opłucz zimną wodą. Białą fasolę odcedź i opłukaj. To samo zrób z czarną fasolą. Jeśli użyjesz suchej fasoli pamiętaj aby namoczyć je na noc i w osobnych garnuszkach. Czarna fasola farbuje. Do dużej miski wlej ocet

codojedzenia
Szakszuka - jajka gotowane w sosie pomidorowym 148

kaca po weekendowym imprezowaniu. 😉 Szakszuka: ok. 150-200g kiełbasy wieprzowej dobrej jakości 2 papryki - u mnie biała i czerwona 1 średnia czerwona cebula 3 ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego 700ml passaty pomidorowej lub 2 puszki pomidorów w puszce 100g sera feta 1 pęczek szczypiorku 4-5 jajek wiejskich lub ekologicznych (wg uznania)  kilka pomidorków koktajlowych do ozdoby

Cooking Monster
Sałatka z pora z sosem chrzanowym 430

pieczarek 1 puszka kukurydzy 3 ogórki kiszone 6 jajek 1 - 2 łyżki chrzanu 2 - 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka soku z cytryny 80 - 100 g twardego sera żółtego (opcjonalnie) pieprz i sól do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak zrobić sałatkę z pora i jajek z sosem chrzanowym? Jajka ugotować na twardo (8 - 9 minut), wystudzić, obrać i pokroić w kostkę(...)minut w osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Wystudzić i pokroić w kostkę. Pora umyć, przeciąć na pół i białą część pokroić w cienkie półplasterki. Pokrojonego pora delikatnie posypać solą. Ogórki pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Majonez wymieszać z chrzanem i dodać do przygotowanych składników, wymieszać i doprawić pieprzem

Kuchcik gotuje
40 szybkich obiadów wege na lato, Ostrawa 242

veggies you want) 3.  Poduszeczki ze szpinakiem / Spinach puffs 4.  Rozmarynowe placuszki z cukinii / Zucchini fritters with rosemary  5.  Placuszki z cukinii z wędzonym serem / Zucchini fritters with smoked cheese 6.  Wegeburgery z kotletami sojowymi / Veggie burgers with soy protein 7.  Sałatka grecka z cornbreadem / Cornbread with Greek salad Makaron/Pasta 8.  Amore pomidore(...)version: vegetable strips) + cutles (+sauce) Szybko przygotujesz, np. cukinię panierowaną w jajku i bułce tartej,  nuggetsy jaglane , kotlety z białej lub czerwonej  fasoli , tofu z nori , kotlety sojowe inaczej , kotlety selerowe , ryżowe z papryką , ser żółty lub seler w cieście ./ You can quickly prepare, e.g. zucchini slices coated in egg and breadcrumbs,  millet nuggets , white bean

Qlinarnie i Qlinarnie
SURÓWKA COLESLAW 452

czyli kopru włoskiego dymka lub średniej wielkości cebula pół papryczki chili kawałek sera parmezan sok z połowy cytryny opakowanie jogurtu bałkańskiego około 300g 1-2 łyżki majonezu (opcjonalnie) 1 łyżka musztardy (dijon / francuska/ inna ulubiona) sól do smaku świeżo zmielony czarny pieprz Przygotowałam warzywa. Kolejno szatkowałam białą i czerwoną kapustę. Marchewkę.   Kalarepkę.    Czerwoną paprykę.    Rzodkiewki

potrawyregionalne
MAKARON RIGATONI Z INDYCZYM RAGU BIANCO 125

makaronu rigatoni 300 g mielonego udźca indyczego 80 ml wytrawnego białego wina 40 g masła extra 20 g selera naciowego 20 g marchewki 20 g białej cebuli 20 g zielonego groszku 2 ząbki czosnku 10 g suszonych pomidorów w oleju 40 g sera Parmigiano Reggiano lub Grana Padano do duszenia: ok. 800 ml wywaru z szyi indyczej i włoszczyzny(...)rumiany kolor. W międzyczasie pokrój w drobną kostkę: selera, marchewkę, cebulę oraz suszone pomidory. Całość dodaj po kolei na patelnię i smaż dalej na dużym ogniu. Dodaj odrobinę białego wina, zmniejsz źródło ciepła i stopniowo dolewaj uprzednio przygotowany wywar. Duś mięso aż do miękkości. Następnie dodaj przyprawy, świeże zioła, groszek zielony oraz masło.  Etap III - makaron W osobnym garnku

Wylizany Rondel
Sałatka owocowa z serem pleśniowym i kiełkami rzodkiewki 185

należę z decy dowanie do grona osób, które uwielbiają sałatki owocowe.  Oto właśnie je dna z nich. Skła dniki: 8 białych winogron pół gruszki 1 brzoskwinia (u mnie UFO) garść rukoli garść kiełków rzo dkiewki 8 plastrów sera pleśniowego typu camembert pół banana 2 łyżeczki jogurtu naturalnego świeżo zmielony pieprz           Przygotowanie: W głębokim talerzu

ChilliJemy
Ravioli z semoliny z ricottą, cukinią i suszonymi ziołami skropione oliwą z oliwek z białych trufli 198

szczypta soli  na farsz  250 g sera ricotta  2 ząbki czosnku  1/3 małej cukinii  1,5 łyżeczki suszonych ziół: czosnek, bazylia, oregano, tymianek   2 łyżeczki oliwy extra virgin  sól, pieprz do smaku  ponadto do skropienia oliwa z oliwek extra virgin z białych trufli, użyłam Monini  1 łyżeczka soli do wody

Moja smaczna kuchnia
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem 380

można sobie pozwolić na taką kaloryczną rozpustę…;)Zapiekanka ziemniaczana z boczkiemSkładniki (porcja na 4-6 osób):1 kg ziemniakówok 500 g boczku wędzonego1 duża cebula1 duży brokuł2 pory (białe części)4-5 ząbków czosnku300 ml śmietany 30%3 jajka250 g startego żółtego sera3-4 łyżki masła do smażeniasól, pieprz, szczypta mielonego kminu rzymskiego, papryka słoska i opcjonalnie płatki chillimasło(...)wysmarować masłem. Wyłożyć 1/3 część ziemniaków. Na ziemniaki wyłożyć połowę ugotowanego brokuła, połowę usmażonego boczku, połowę porcji pora z cebulą. Posypać 1/3 częścią startego żółtego sera. Na to wyłożyć drugą część ziemniaków. Na ziemniaki drugą część brokuła, boczku, pora i cebuli oraz drugą część startego żółtego sera. Na ser wyłożyć ostatnią część ziemniaków. (Ostatnia część sera zostaje do posypania

UgotujmyTo.pl
Tarta z kalafiorem i oscypkiem 175

zalewie pół cebuli szczypta bazylii pieprz 2 ząbki czosnku łyżeczka tłuszczu do smażenia nadzienie; pół kalafiora 150 g oscypka białego (nie wędzonego) pół szkl mleka 1 jajko szczypta suszonych pomidorów sól pieprz pieprz ziołowy szczypta oregano łyżka żółtego sera startego Z podanych składników zagnieść ciasto i wylepić formę do tarty. Na patelni przyrumienić cebulę i czosnek, dodać lekko rozdrobnione pomidory

Gotowanie jest łatwe
Risotto z gruszką, gorgonzolą i migdałami 173

gram ryżu arborio cebula ząbek czosnku łyżka masła 2 łyżki oliwy  łodyga selera naciowego ser gorgonzola 150 gram 3 łyzki migdałów w płatkach 1 szt kardamonu 1 dojrzała gruszka 700 ml bulionu  150 ml białego wina  Przygotować bulion. W kostkę pokroić gruszkę i cebulę.Czosnek w plasterki a seler w talarki.  Rozgrzać rondel z oliwą

AZgotuj!
Szczypta Hiszpanii - Terremolinos, Ronda, Malaga (Andaluzja) 188

chłód - nie zachęcało do kapieli W „naszym” mieszkanku było sympatycznie, przytulnie – atmosfera sprzyjała alkoholizowaniu się hiszpańskim winem, zajadaniem świeżymi omułkami gotowanymi na białym winie z masłem, czosnkiem i pietruszką. Standardowo i nieodłączną „przegryzką” były wyśmienite oliwki, półtwarde sery i oczywiście pachnące plastry szynki serrano. W supermarketach (najbardziej chyba popularnym jest Mercadona ) można kupić wstępnie podsmażoną tortille hiszpańską. Wystarczy ją podgrzać(...)fileciki śledziowe, smażone rybki, duszone kuleczki wieprzowe, krokiety mięsne, ser smażony, chorizo duszone w warzywnym sosie. Ale chyba najlepsze były zimne przekąski - talerz z ostrą kiełbasą chorizo i półtwarde sery. Dech mi zaparło w piersi gdy kolejna Pani Halina zaczęła kroić plastry szynki z czarnej, iberyjskiej świni. Jej plastry kroi się tak cienko, że mięso to jest niemal przezroczyste

Right Behind The Kitchen
Zupa cebulowa 170

chłodne dni. Sycącą, pachnąca, rozgrzewająca. Składniki: 4-5 dużych cebul 2 łyżki brązowego cukru 200 ml białego wytrawnego wina 1 litr wywaru wołowego (może być warzywny) 1 średnia marchew  5 łyżek masła 4 łyżki oliwy  ząbek czosnku sól, pieprz, tymianek, ser żółty Opcjonalnie: ziemniaki, czerwone wytrawne wino Masło topimy w garnku z oliwą. W tym czasie cebulę kroimy(...)minut i zależy od niego kolor zupy - im bardziej przyrumieni nam się cebula - tym zupa będzie ciemniejsza. Cebulę mieszamy od czasu do czasu po trochu dolewając do niej białego wina - w ten sposób sprawimy, że cebula zmięknie i zbrązowieje. Jeśli tak już się stanie, do garnka ścieramy marchew na tarce o grubych oczkach i zalewamy całość wywarem wołowym. Jeśli ktoś

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!