letniej wody 40 ml oleju 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oregano dodatki: 50 dag pieczarek 2 cebule ser żółty ( najlepsza mozzarella) sos: 1 łyżka ostrego ketchupu 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól i biały pieprz Z podanych składników wyrabiam ciasto, można wcześniej zrobić zaczyn, ale nie jest to konieczne. Ciasto odstawiam do wyrośnięcia. Zostawiam, aby wyrosło. Gotowe(...)cebule obieram, następnie kroję w plasterki. Następnie przesmażam na maśle. Ketchup miksuję z przyprawami i koncentratem pomidorowym. Gotowym sosem smaruję ciasto. Wykładam przestudzone pieczarki, obsypuję tartym serem. Piekę w 200 st C około 25 minut. smacznego
Takie tam pichcenietapecie moja propozycja na PIZZERINKI z ciasta francuskiego! Tak samo, proste szybkie i smaczne ! :) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 pomidory 1 cebula biała/czerwona 5-6 pieczarek 10 dag szynki w kawałku 20 dag sera żółtego np Goudy oregano suszone Sos: koncentrat pomidorowy 2 łyżki ketchupu 1-2 ząbków czosnku łyżeczka suszonego oregano sól, pieprz do smaku Blacha
Justa próbuje gotowaćziemniaki 3 marchewki 1 pietruszka 2 l bulionu z kurczaka 200 ml śmietanki 2 łyżki oliwy 1 cebula sól do smaku po ½ łyżeczce białego i czarnego pieprzu szczypta kajeńskiego pieprzu 1 liść laurowy 200 g sera cheddar natka do posypania Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do bulionu wraz z przyprawami, laurowym liściem i gotuj
codojedzeniamusicie podwoić ilość składników . Wykonanie i czas pieczenia w takim wypadku nie zmieniają się. SKŁADNIKI - MASA SEROWA 550g sera twarogowego – sera na sernik z wiaderka, serka typu Philadelphia albo Bieluch 120g drobnego białego cukru 100ml śmietany 30-36% tłuszczu 1 budyń waniliowy bez cukru (opakowanie 36-40g) 2 jajka M lub 3 jajka S 0,5 łyżeczki soli
Karo in the Kitchendanie kuchni kaszubskiej. Mięso jest delikatne i rozpływa się w ustach. Składniki: 6 udek z kurczaka 500 g ziemniaków 200 g marchewki 2 białe części pora 2 łyżki oleju 5 łyżek mleka 200 g startego sera żółtego kiełki rzodkiewki koperek papryka słodka mielona gałka muszkatołowa sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1\:*{behavior:url(#ieooui
R'n'G Kitchendużo oleju, a u mnie jest jedynie troszkę masła ghee :) Składniki: 5 dużych papryk 350-500g mięsa mielonego 2 woreczki kaszy gryczanej (białej i prażonej) 1/2 cebuli 2 łyżeczka masła ghee 4 łyżki startego sera (u mnie cheedar i gouda, produkty seropodobne nie wchodzą w grę!) Sól himalajska Chilli Papryka słodka Curry Oregano Bazylia Przygotowanie: Gotujemy kaszę zgodnie
Czarnawisienkazagnieść ciasto i schłodzić w lodówce ok 1 h, przygotować tortownicę, wyłożyć papierem lub posmarować, na spód tortownicy wykładamy ciasto, do miski wkładamy ser, śmietanę, cukier puder,cukier waniliowy i mąkę - miksujemy, obieramy pomarańczę bez białej błonki i wykrawamy małe cząstki, do masy serniowej dodajemy po 1 jajku, każde miksujemy 0,5 min., dodajemy kawałki pomarańczy i mieszamy już ręcznie
Anioły w kuchniosobiście lubię zielone i to nie tylko ze względu na to ze nie trzeba ich obierać ale są bardziej bogate w smaku niż białe. Szparagi w sosie serowym Składniki: - 500 g szparagów zielonych - 1 op. sera mozzarella żółtego tartego - 100 ml śmietanka 30 % - 100 ml woda - łyżka mąki do zasmażki - łyżka masła do zasmażki - sól - pieprz - gałka muszkatołowa Przygotowanie
Kulinarne życiepieprzem , a następnie posmarować majonezem. Na majonezie ułożyć cebulę pokrojoną w piórka, pieczarki pokrojone w plasterki. Na sam wierzch ułożyć starty żółty ser. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Mięso powinno być białe po upieczeniu. Podawać gorące pierś z kurczaka pod pierzynką
O kuchni z uczuciemcukinii, 1 papryka czerwona, 200 g sera feta, 250 g startego sera mozzarella, 1 łyżka oliwek czarnych, 1 łyżka oliwek zielonych. Przygotowanie: 1. Białą część umytego pora pokrój w cienkie krążki i przesmaż w rondlu z odrobiną masła . Zrób ziołowy sos – pomidory
SzczyptaSmaQjajka 7-8 pomidorów suszonych w oliwie 1 szklanka ryżu Arborio 3 łyżki oleju lub oliwy 3 szklanki bulionu warzywnego 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 1 duża cebula 5-6 ząbków czosnku 3 łyżki sera grana padano lub parmezanu tymianek, rozmaryn, zioła do pizzy sól i świeżo mielony pieprz do smaku W garnku z grubym lub najlepiej teflonowym dnem rozgrzać
Czerwień i błękitciasta z dynią i dopiero teraz plany zrealizowałam ;) Przepis na formę tortownicy 26 cm Składniki: ok 800-900 g surowej dyni 1 kg sera twarogowego 3 krotnie zmieonego 2 galaretki pomarańczowe 1 szklanka vermutu lub białego wina 1/2 szklanki wody 1 laska cynamonu 2 gwiazdki anyżu 6 goździków 2 pomarańcze bułka tarta 3/4 szklanki cukru Dynię obieramy ze skóry kroimy
W kuchennej krainiewspólnego delektowania się smakiem podczas obiadku. Spróbujecie? ;) Szybka pizza na cieście francuskim - 1 opakowanie ciasta francuskiego - 1 biała cebula - 150g boczku wędzonego parzonego - świeże kolorowe papryczki chili - pół kostki sera sałatkowego typu feta Na sos pomidorowy: - 1 puszka pomidorów z puszki - mały słoiczek koncentratu pomidorowego - suszony tymianek, bazylia - 1/2 łyżeczki pieprzu
Sajkofanka smakuSkładniki: 1/2 kg cebuli czerwonej 1/2 kg cebuli białej 2 łyżki masła klarowanego 500 g ciasta francuskiego 80 g żółtego sera gouda 1 łyżeczka tymianku sól, pieprz Wykonanie: Cebulę obrać i pokroić w piórka. Masło rozgrzać na patelni i zeszklić cebulę. Oprószyć ją solą i pieprzem. Naczynie do zapiekania posmarować masłem i rozłożyć ciasto, a następnie wyłożyć zeszkloną cebulę. Posypać
O kuchni z uczuciemjajeczny (Receptura na 4 porcje) - 10 jaj od szczęśliwych kur rozmiar M - 450 g mrożonego szpinaku (u mnie brykiet) - 2 duże białe cebule - 2 ząbki czosnku - kilka plasterków ulubionej wędliny - kilka plastrów ulubionego sera żółtego - sól, pieprz świeżo mielone - łyżeczka zielonej srirachy (z papryczek jalapeno) - jeśli nie macie dajcie odrobinę ostrego pieprzu cayenne - pół łyżeczki
Sajkofanka smakuSkładniki : 5 większych ziemniaków 4 cebule 4 łyżki mąki 1 jajko 150 g zielonego groszku sól, pieprz olej do smażenia ser feta 150 g mrożonego groszku 600 ml bulionu warzywnego 150 ml białego wytrawnego wina 150 ml śmietany 50 g świeżego koperku 50 g masła szczypior Przygotowanie: Ziemniaki i 2 cebule zetrzeć do miski. Nadmiar wody odlać, wbić do ziemniaków
Gaździnka warzymęczy. W ramach kolacji, faszerowane ziemniaczki. SKŁADNIKI: 8 średniej wielkości ziemniaków 1 szalotka 1/2 strąka czerwonej papryki 1/2 strąka żółtej papryki 1/2 strąka białej papryki 1/2 średniej cukinii 1 mały pomidor 1 ząbek czosnku żółty ser 1 łyżka pokrojonego szczypiorku sól ziołowa pieprz kolorowy papryka słodka mielona oliwa A jak to zrobić: Ziemniaki ugotować w mundurkach, pomidora sparzyć i obrać
Kuchnia w opałachgałązek tymianku1 łyżeczka suszonego oregano2 liście laurowe1 nieduża marchewka, obrana, przekrojona wzdłuż1 puszka( 400 g) krojonych pomidorów , lub świeże pokrojone w kostkęszklanka białego wytrawnego wina + bulion do uzupełnieniaŚwieżo zmielony czarny pieprz100 g sera feta2 do 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki, oregano lub liści bazyliiprzygotowanieRozgrzać piekarnik do 160 stopni C.Mięso umyć, osuszyć,pokroić w dużą kostkę
Stare Garyjest produkowane według specjalnego przepisu pochodzącego z włoskiego Turynu i jego okolic. Ma postać wąskich paluszków i jest wyrabiane z drożdżowego ciasta z białej mąki pszennej. Obecnie robi się je w wersjach smakowych, np. z serem, oregano, cebulą, kminkiem, itp. Mimo iż niektórzy uważają, że receptura pochodzi z XIV w., została ona stworzona w roku 1679 w miejscowości Lanzo Torinese
Grahamka, weka i kajzerkatwardo :( oraz dla tych, którzy kochają jajka sadzone ale chcą ograniczyć tłuszcz. Polecam je jako śniadanie :) Składniki: 1 jajko 1 łyżka białego octu winnego sól garść rukoli 3 plastry wędzonego boczku 10 g sera typu włoskiego kilka orzechów włoskich sos: 1 łyżka miodu 1 łyżka oliwy 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz Przygotowanie: Na talerzu układamy
Niezły Młynekzagnieść ciasto i schłodzić w lodówce ok 1 h, przygotować tortownicę, wyłożyć papierem lub posmarować, na spód tortownicy wykładamy ciasto, do miski wkładamy ser, śmietanę, cukier puder,cukier waniliowy i mąkę - miksujemy, obieramy pomarańczę bez białej błonki i wykrawamy małe cząstki, do masy serniowej dodajemy po 1 jajku, każde miksujemy 0,5 min., dodajemy kawałki pomarańczy i mieszamy już ręcznie
Anioły w kuchniwyjątkowe okazje. Ja przygotowałam je ze szparagami oraz podgrzybkami, jeszcze z moich zimowych zapasów;) Składniki: 1op. ciasta francuskiego, 3 jajka, 3 białe szparagi, 100g podgrzybków (lub inne grzyby) - ja miałam mrożone, 50g koziego sera twarogowego, 2 szalotki, sól, pieprz, olej rzepakowy, 2 łyżki masła, zioła do dekoracji. Przygotowanie Z ciasta francuskiego szklanką o ostrych brzegach wyciąć kółka. W połowie krążków
Z miłości do słodkościpyszny hummus jest tutaj klik . Zmodyfikowałam go trochę dodając pikantną papryczkę chilli. Wyszło wspaniale. Składniki na sałatkę dla dwóch osób: 1 opakowanie sera camembert pół sałaty lodowej 50 gram bryndzy 1 gruszka ćwierć papryki białej ćwierć papryki zielonej 4 rzodkiewki pół ogórka oliwa z oliwek Sałatę lodową myjemy i rwiemy na mniejsze części. Rozkładamy na dwa talerze, niech
Mango Papajacukinii możecie dodać inne ulubione warzywa lub grzyby. Składniki: 200 g ryżu do risotto 1 średniej wielkości cukinia 1 średnia cebula 100 ml białego wina 1 l bulionu warzywnego 6 łyżek masła 10 dag żółtego sera sól, pieprz Wykonanie: Na patelni roztopić 3 łyżki masła, podsmażyć na nim drobno pokrojoną cebulę, a po chwili pokrojoną w półplasterki
Pasja Smakukurczaka. Polecam spróbować! Składniki : * duży filet z kurczaka pieczony czy gotowany - może być wędlina która została nam ze świąt bądź 40g szynki drobiowej * biała część pora * papryka czerwona * pół zielonego ogórka * 4 korniszony * garść startego sera wędzonego * mała śmietana 10% * pół słoiczka majonezu * koperek * sól , pieprz Przygotowanie : Mięso bądź wędlinę kroimy w kostkę. U mnie pierś z kurczaka pieczona
Magiczne Życie Martyfasoli, aromatem kolendry i sera, doskonale syci, rozgrzewa i przede wszystkim smakuje. Przygotowanie zupy zajmuje mało czasu, choć im dłużej się ona gotuje, tym jest lepsza. Do przygotowania zupy użyłem: 1 litra bulionu warzywnego, 500 gram mielonego mięsa wołowego, 1 czerwonej papryczki chili, 1 puszki czarnej fasoli, 1 puszki czerwonej fasoli, 1 puszki białej fasoli, 1 puszki kukurydzy(...)puszek pomidorów, 2 średnich cebul, 2 ząbków czosnku, 1 cytryny, 4 łyżeczek koncentratu pomidorowego, 2 łyżek białego octu winnego, 3 łyżek oliwy, 1 łyżeczki suszonych nasion kolendry, 1 łyżeczki nasion kminu rzymskiego, 3 liści laurowych, pęczka świeżej natki kolendry, 20 gram żółtego sera, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu, kilku nachosów. Zupę zacząłem przygotowywać od przesmażenia wołowiny. Na rozgrzaną na patelni
Wyprawy kulinarnetłustym, ciężkim żółtym serem, a mianowicie pizzę w greckim wydaniu. Zaręczam, że na "żywo" wygląda o wiele lepiej ;) i smakuje wybornie. Za nadzienie posłużył mi świeży szpinak i ser feta, a wszystko to doprawione czosnkiem, smażoną cebulą, porem i miętą. Choć takie połączenie może się wydawać kontrowersyjne, zaręczam, że mięta nadaje całości wyjątkowości i orzeźwienia. Pizzę podałam oczywiście z domowym(...)oprószamy mąką lub smarujemy oliwą, miskę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w cieple przez około 30-40 minut. NADZIENIE: 1 cebula 1 por (część biała i jasnozielona) 1-2 ząbki czosnku 200 g świeżego szpinaku 100 g sera feta 2 łyżki posiekanej mięty szczypta oregano sól pieprz 1-2 łyżki oliwy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i szklimy
Rozpustne gotowanieAromatyczna, rozgrzewająca, pyszna, a przy tym tania jak barszcz… jednak tym razem nie barszcz, a kremowa zupa cebulowa z dużą ilością sera oraz chrupiącymi paluchami z ciasta francuskiego. Obiecuję, że jej smak wynagrodzi Wam wylane łzy podczas krojenia cebuli i sprawi, że na nowo zakochacie się w zupach. Składniki (3-4 porcje): 5-6 dużych(...)szklanki (180 ml) białego wytrawnego wina 1/2 szklanki (125 ml) śmietanki 30% 1 łyżeczka brązowego cukru 4 gałązki świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 liść laurowy świeżo mielony pieprz sól Paluchy z ciasta francuskiego (10 sztuk): 1 płat (25cm x 42cm) ciasta francuskiego 1 jajko 2 łyżki sezamu Dodatkowo: tarty parmezan lub ser Gruyère do podania świeży tymianek
Fitsweet.mekurczaka 1/3 pęczka natki pietruszki 250g ryżu do risotto 100ml białego, wytrawnego wina 1 duża cebula 1/2 pęczka selera naciowego 3 garści świeżego szpinaku 1 puszka groszku konserwowego 2 czubate łyżki skórki startej z cytryny sok z 1/2 cytryny 15 listków świeżej mięty lub 2 łyżki suszonej 100g sera długodojrzewającego 1l wody sól, pieprz 1. Filety kroimy w kostkę(...)seler drobno siekamy, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy ryż, przesmażamy, po czym wlewamy białe wino, które odparowujemy. Po tym czasie dodajemy po chochelce wody, za każdym razem czekając aż ryż ją wchłonie. 3. Kiedy ryż będzie już miękki, dodajemy skórkę z cytryny, miętę, groszek, ser i podsmażonego kurczaka. Na sam koniec wlewamy sok z cytryny, doprawiamy do smaku solą
Szefowa kuchni