wzbogacona. Może całe danie nie jest niskokaloryczne, ale od czasu do czasu można zaszaleć. SKŁADNIKI: 4 kotlety ze schabu 8 pieczarek 1 ser Camembert President 1 jajko bułka tarta sól, pieprz olej do smażenia 1 średnia biała kapusta 200 g wędzonego boczku 1 mała cebula sól pieprz słodka papryka mielona kminek mielony mąka 1 łyżka margaryny(...)Smażyć z dwóch stron na rozgrzanym oleju. Pieczarki obrać ze skórki, pokroić w plasterki i podsmażyć na patelni. Na każdym usmażonym kotlecie ułożyć na przemian plasterki podsmażonych pieczarek i ser. Całość lekko podgrzać, aż ser lekko zmięknie. Kapustę poszatkować i zagotować w niewielkiej ilości lekko osolonej wody. Na patelni podsmażyć pokrojony w kostkę boczek, razem z drobno pokrojoną cebulą. Dodać
Kuchnia w opałachresztą mięsa i szpinaku. Wszystko zalać reszta sosu i posypać po wierzchu utartym żółtym serem. Sos beszamelowy: 3 łyżki masła, 1 czubata łyżka mąki około 1,5 - 2 szklanki mleka , sól , świeżo zmielony pieprz (najlepiej biały) gałka muszkatołowa (też najlepiej starta na świeżo). Masło stopić w garnuszku, dodać mąkę i zaparzyć(...)ogniu i miesza cały czas aż do zagotowania. Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem (najlepiej białym) i świeżo startą gałką muszkatołową. Tak przygotowane cannelloni wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 180 -190 stopni i zapiekać przez około 30 minut aż do zrumienienia sera. Nałożenie tego dania na talerz jest zdecydowanie prostsze niż nałożenie porcji lasagni
Codzienna kuchnia niecodziennakurczaka ok. 300 g. pieczarek cebula 1 łyżka koncentratu pomidorowego słodka papryka sól,pieprz Składniki na sos serowy: 1 ząbek czosnku 100g sera pleśniowego typu błękitny lazur 200g serka topionego 1 szkl. mleka 1/2 szkl wytrawnego białego wina 4 łyżeczki musztardy francuskiej z całą gorczycą sól pieprz Etapy przygotowania Filety poprzekrawać tak by powstał większy płat. Opruszyć przyprawami(...)Dodać koncentrant i przyprawy. Farsz nakładać na płat, następnie zwinąć ciasno roladkę. Roladki można spiąć wykałaczką, obwiązać nicią lub obtoczyć w mące mocno przyciskając roladki co ja zrobiłam. Sery zmiksować z mlekiem i wlać na patelnię. Dodać przeciśnięty czosnek, wino, musztardę. Doprawić solą, pieprzem i zagotować. Gotowe roladki układać w naczyniu żaroodpornym. Zalać sosem. Wstawić do zimnego piekarnika
Kubki smakuwspaniały weekend. Sałatka z rukoli, krewetek i pomidorów koktajlowych SKŁADNIKI: kilkanaście surowych krewetek pomidorki koktajlowe rukola 1-2 ząbek czosnku czarne oliwki ser typu greckiego lub feta 1 łyżka utartego parmezanu 2 łyżki oliwy z oliwek 50ml białego wina sól, czerwona czubrica Na patelnie wlać oliwę z oliwek. Czosnek pokroić w cieniutkie plasterki, pomidorki koktajlowe przeciąć na pół. Na patelnię
MarciochaKucharzySkładniki: 75 dag ziemniaków 10 dag sera żółtego 2 żółtka 30 dag śmietany 3 pory 20 dag pieczarek 5 dag siekanych orzechów laskowych mielona gałka muszkatołowa biały pieprz, sól Sposób wykonania: Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 20 minut (nie powinny być do końca miękkie). Następnie kroimy je w plasterki. Ścieramy na tarce ser i mieszamy z żółtkami
Qchnia po prostudanie chodziło za nami od dawna... Zupa cebulowa pod ciastem francuskim SKŁADNIKI: 700 g cebuli 2 łyżki masła 250 ml białego wytrawnego wina bulion- 1 litr rosołu z 2 nóżek kurczaka sól i świeżo zmielony czarny pieprz tarty żółty ser dodatkowo: gotowe ciasto francuskie Cebulę obrać, posiekać w pióra ok. 1,5-2 mm (my od wczoraj możemy się(...)dużym i szerokim garnku roztopić masło, dodać cebulę. Mieszając smażyć na średnim ogniu przez minimum 10 minut aż cebula będzie lekko złocista, dodać szczyptę cukru. Wlać białe wino i wymieszać cebulę drewnianą łyżką. Dusić przez 3 minuty, aż wygotuje się prawie całe wino, następnie dodać wrzący bulion i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około
MarciochaKucharzynawet pyszne sery. Grillowany ser Brie z figami Składniki: 1 deska cedrowa (do kupienia w DYNAMIC Centrum Grilla ) Wysokiej jakości koło sera Brie 300g świeżych owoców (w tym przepisie użyliśmy fig) 1 łyżka brązowego cukru 2 szklanki białego wina ¼ szklanki orzechów laskowych świeża szałwia, posiekana cienkie plastry bagietki Przygotowanie: Deski cedrowe moczyć przez co najmniej jedną godzinę, Figi przeciąć(...)figi, brązowy cukier i jedną szklankę białego wina. Pozostałą część wina wlać do kieliszka i cieszyć się nim podczas mieszania figowego winnego musu. Grilla rozgrzać do około 230 stopni. Włożyć deskę do grilla i zaczekać aż się zacznie lekko palić tlić. W międzyczasie do figowej mieszaniny o konsystencji dżemu dodać orzechy laskowe. Ser Brie delikatnie ustawić na desce w grillu
naRuszciebabeczki orzechowe Sałatka z kaszy bulgur z kurczakiem curry i ananasem Kwiat jabłoni – ciasto orzechowe z jabłkami i kremem z białej czekolady Makowiec na kruchym spodzie Mini tartaletki makowe Piernikowy murzynek z gruszkami Kruszonka lasowiacka Placek z gotowanym serem i jabłkami - kuchnia podkarpacka Kruche kwiatki waniliowe jogurtowe i czekoladowe
Trzeci talerzczejkolady 100 ml śmietany kremówki opcjonalnie: rodzynki skórka pomarańczowa Wykonanie: odzielić białka od żółtek. Zółtka utrzeć z ksylitolem na biały, puszysty kogel-mogel. Ksylitol należy wcześniej zmielić na puder np. w młynku do kawy ser utrzeć z maskarpome na gładką masę. Przesiać budyń i powtórnie zmiksować. Dodawać do masy serowej w porcjach ubite żółtka i miksować
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!łyżeczka cukier , 300 g mąka , 0,5 łyżeczka Sól , 250 g ketchup pikantny , 500 g pieczarki , 150 g salami w plastrach , 150 g ser salami paprykowo-pomidorow , 1 szt cebula czerwona , 0,5 szt cebula biała , 0,3 szt czosnek , 2 szt pomidor , 1 szt papryka czerwona , 1 łyżka masło , do smaku tymianek W misce kruszymy drożdże i zalewamy(...)plastry salami. Obieramy pomidory ze skórki, kroimy je w kostkę, układamy na warstwie salami wraz z podobnie pokrojoną papryką. Dodajemy świeże listki tymianku. Ostatnią warstwę stanowi ser salami, najlepiej w wersji smakowej (paprykowo-pomidorowy, ziołowy). Pizzę wkładamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i pieczemy ją około 15 -20 minut
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałakolei postanowiliśmy dodać do tego polski akcent, wykorzystując polski makaron jajeczny oraz domowe, pikantne chutney (konfiturę) z białej cebuli, które swoją słodkością z powodzeniem zastępuje ketchup i świetnie pasuje do wołowiny. Do kompletu dodaliśmy soczystego, wołowego burgera, plaster sera, jajko sadzone oraz majonez i rukolę dla kontrastu smakowego. Istna fuzja smaków! Jeśli chcecie go wykonać, przestrzegamy, że danie wymaga nieco(...)czasu do czasu mieszając. Kiedy zawartość patelni nabierze złocisto-brązowego koloru, podlewamy ją białym winem, dodajemy łyżkę masła i podgrzewamy (pamiętając o mieszaniu)do momentu, gdy cały płyn wyparuje a masa stanie się lepka, gęsta i mocno brązowa. Zdejmujemy z ognia. 3. MIĘSO + SER (5 min) Mięso umieszczamy w misce, dodajemy świeżo zmielonego pieprzu oraz musztardy, NIE SOLIMY. Formujemy burgery
Nerds KitchenProsty, wilgotny, pyszny sernik czarno biały. Ciasto wymyślone jeszcze w latach 80-tych na cześć bohaterki najpopularniejszej brazylijskiej telenoweli Izaury. Czy ktoś ją jeszcze pamięta, bo
Bernika - moj kulinarny pamietnikszparagami i czosnkiem – szparagi z jajkiem – mini tarty ze szparagami – krem z białych szparagów – spaghetti carbonara ze szparagami Przygotowanie : 5 minut Ilość porcji: 1 Składniki: – garść sałat typu rukola, musztardowiec, roszponka lub inne podobne – 50 g sera gorgonzola – pół gruszki – garść orzechów włoskich lub orzechów pekan – 1,5 łyżki oliwy z oliwek
nietylkopasta.plduża szczypta pieprzu ¾ litra wywaru warzywnego, rosołu lub 1,5 ekologicznej kostki rosołowej lub warzywnej rozpuszczonej w ¾ litra gorącej wody 200 g ryżu białego długoziarnistego 1 łyżka masła (14 g) 2 łyżki parmezanu lub żółtego sera startego na tarce o małych oczkach (25 g) natka pietruszki do posypania risotto Wykonanie: Marchewkę i seler obieramy, myjemy i ścieramy na tarce
KulinarneImpresje.pl