pełnego przemiału, 1 duża główka czosnku, 1 biała cebula, 100 g pora, 2 łyżki oleju rzepakowego, 3 szt. polędwiczek z kurczaka, 0,7 l bulionu, 2 ziela angielskie, 2 liście laurowe, suszony cięty czosnek niedźwiedzi do smaku, 1 łyżeczka sosu worcestershire, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, sól himalajska do smaku, ser parmezan. Przygotowanie: Czosnek dzielimy na ząbki
Moniki SmakołykiSauvignon Blanc. Wino bardzo aromatyczne, czyste, owocowe. Dominują nuty owoców tropikalnych ananasa i grejpfruta oraz białych kwiatów, gruszki i miodu. W ustach jest aksamitne, świeże, mineralne z leciutką słodyczą. Idealne do ryb, skorupiaków i owoców morza. Burger Carlos (22 zł): wołowina, bekon, ser havarti, konfitura z czerwonej cebuli, pomidor, kiszony ogórek, sos chrzanowy, mix sałat z car city burger(...)smaku i aromatu, 5 krewetek na wiadro makaronu i surowych oraz smażonych kiełków...Do niego Salomon Undhof Gruner Veltliner 2013. Dużo owoców cytrusowych, gruszek i brzoskwiń plus biały pieprz. Lekko pikantne, świeże z przyjemną kwasowością. Wino bardzo dobre, zastanawiam się czy potrzebne było mu towarzystwo …. Burritos Muu...rrito (22 zł) z wołowiny z dodatkami. Bardzo dobre. A do burritos
królestwo garóworzechami laskowymi Masa: * 500 g sera do serników - u mnie President * 100 g fruktozy (dopisek: teraz używam ksylitolu) * ok. 200 g jogurtu - użyłam Danone, ale lepszy by był tak jak w przepisie - grecki * 200 g śmietanki kremówki * 3-4 łyżeczki żelatyny - dałam 3, ale mogłoby być więcej * 100 g stopionej białej czekolady * 100 g stopionej gorzkiej
Zdrowa Kuchnia Sowyjest ok) 400 g pokrojonych w kostkę pimidorów (mogą być z puszki) ser pecorino romano (u mnie bez- unikamy mleka, ja sobie czasem posypuję makaron drożdżami nieaktywnymi) sól i pieprz 300 g makaronu (u mnie bezglutenowa Barilla lub Rummo) Ja dodaję od siebie: szczyptę cukru, chlust białego wina i czasem mały ząbek czosnku lub gałązkę świeżego rozmarynu Pokrojone w kostkę(...)wino wyparuje pomidory, sól, pieprz. Ja dodaję też troszkę cukru, jeśli pomidory są kwaśne. Gotujemy makaron. Gdy będzie al dente z odrobiną wody przekładamy go do sosu. Mieszamy, dodajemy ser pecorino romano
Cytryna&Co.szklanki passaty pomidorowej 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki mielonego kminku Pozostałe składniki: 1/4 główki białej kapusty 200 g surowego boczku 1 cebula 1 łyżka mąki 2 łyżki posiekanego koperku 10 plasterków kiełbasy żywieckiej 100 g startego żółtego sera (gouda) Przygotowanie: Ciasto: Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy drożdże, cukier, szczyptę soli
R'n'G Kitchenręką wystarczy mieć ulubione warzywa. Ja najczęściej dobieram je w wersji kolorystycznej. Kremy zielone, pomarańczowe, czerwone i białe - wszystkie są zawsze przepyszne. Najczęściej zabielam je właśnie mleczkiem kokosowym, a ostatnio zakochałam się w płatkach drożdżowych nieaktywnych, które świetnie imitują smak sera. W przedszkolnej kuchni używam ich również do makaronów i wegańskich kotlecików - np. z kaszy gryczanej (to moje ulubione
Symfonia Smakóworzechowym. Owoce myjemy, osuszamy, blendujemy w osobnych miseczkach Masą wykładamy spód tortownicy Śmietanę podgrzewamy z żelatyna, Ser ucieramy z cukrem, sokiem z limonki, dodajemy ostudzoną śmietanę, Masę serową dzielimy na 4części, każdą mieszkamy z innym musem owocowym, jedną zostawiamy białą Masę bez dodatków wkładamy na spód ciasta, potem wykładamy masę jeżynowa, jagodową i malinową Dekorujemy owocami, galaretką
Luźna Kuchniajeśli znudził Wam się już filet pieczony/grillowany bez dodatków. 2 filety z kurczaka 1 duży por 50g sera mozzarella 2 łyżki śmietany sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka, kurkuma 1 łyżeczka oleju 1. Z pora odcinamy ciemnozielone liście, zostawiamy część białą i jasnozieloną. Kroimy w krążki, podsmażamy na rozgrzanym oleju z przyprawami: solą, pieprzem, papryką słodką i odrobiną kurkumy
Szefowa kuchnifasoli azuki, sernik z shiro miso i słonym karmelem, ciasteczka z miso, albo muffinki z wasabi i białą czekoladą. Z wytrawnym wypieków dobrze wyglądają quiche z kurkami, ze szparagami, z łososiem lub ze szpinakiem i cukinią, tarta cytrynowa z kozim serem i tarte flambee. Deserownik. Kuchniokracja Autorka: Magdalena Tomaszewska-Bolałek Wydawnictwo: Publicat Data premiery: 2019 Liczba stron: 208 Okładka: twarda
Ugotowane pozamiatanemogę cieszyć się z najlepszej jakości warzyw i owoców. Składniki na porcję dla 4 osób: 0,5 kg białej ryby, np. morszczuka 1 opakowanie mrożonej włoszczyzny krojonej w paski firmy Hortex (450 g) 1/4 kostki masła (50 g) 50 g startego sera mozzarella sok z cytryny sól, pieprz do dekoracji posiekany koperek, szczypiorek i natka pietruszki Rybę umyć, osuszyć
Ugotowaćzdrowia oraz baranka (zwykle z masła lub cukrowego) – oznaczającego zmartwychwstałego Chrystusa. W koszyczku najczęściej umieszczamy także wędliny, ser czy kawałek drożdżowej babki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Świąteczne śniadanie uzupełniamy także o ciepły posiłek – ten zwykle zdominowany jest przez tradycyjny żur z białą kiełbasą, jajkiem a nawet chrzanem . Domowy żurek na zakwasie nierzadko serwowany jest w chlebie. Kuchnia na Wielkanoc obfituje
Kulinarne Przebojeszklanka ( 250 ml ) ciepłej wody farsz : 1 szt pojedyńczej , dużej piersi z kurczaka 1 korniszon 1 mała cebulka biała lub czerwona 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa 1 łyżeczka granulowanego , suszonego czosnku 1 płaska łyżeczka suszonego tymianku sól do smaku żółty tarty ser – dowolnego gatunku sos : 1/2 szklanki gęstej passaty pomidorowej 2 ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka mielonego chili sól
Ogrodnik w podróżykopiaste łyżki masła 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka brązowego cukru 2 ząbki czosnku 1/2 szkl. białego wytrawnego wina 1/4 łyżeczki kurkumy 1/3 szkl. suchej czerwonej soczewicy 750 ml. słonego wywaru warzywnego 1 łyżeczka świeżego tymianku 1/2 małej bagietki ser gruyѐre do posypania sól, pieprz Cebulę pokrój w piórka. Bagietkę pokrój w ukośne kromki, opiecz na suchej patelni
Delicious Placerazem przytulny. Obsługa sympatyczna i sprawna. Na nasz stół trafia najpierw pyszna kawa z przelewowego ekspresu - biała i czarna. Za 2 zł można później domówić dolewkę kawy. Z zestawów śniadaniowych wybieramy: śniadanie regionalne - schab musztardowo-miodowy, grillowany góralski ser, pasta z bryndzy, tosty francuskie z chałki, krem cytrynowy (lemom crud), ciemnie pieczywo (21 zł) energetyczne śniadanie - łosoś wędzony, awokado, jajka
Kulinarne przygody GatityBułeczki kwiatki imprezowe, na wynos i nie tylko. Stanowią fajną przekąskę podczas nie jednej szampańskiej zabawy do białego rana. 20 dkg mąki pszennej 1 dkg drożdży sól szczypta cukru 1 jajko 1/3 szklanka mleka farsz: 6 parówek cienkich 6 plastrów sera żółtego 7 pomidorów suszonych 1 łyżka słonecznika nasiona oliwa od pomidorów do posmarowania: 1 żółtko Do miski przekładam drożdże
wesoła kuchniaszparag pęczek botwinki bez korzenia 5-6 mini cukinii 200 gram sera ricotta 400 gram piersi kurczaka 1 szalotka 1 ząbek czonku rozmaryn świeży natka pietruszki sólo i pieprz oliwa z oliwek 1 lampka białego wina Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Na oliwie z oliwek podsmaż posiekaną szalotkę i czosnek
Mango Papajakurczaka 2 ząbki czosnku 1 duża marchewka 1 cukinia (ok. 300 g) 2 pory (białe części) 100 ml białego wytrawnego wina 300 ml pomidorów w zalewie (całe) 6 suszonych pomidorów z oleju 1 łyżka świeżego majeranku kilkanaście czarnych oliwek 100 g sera feta 2 łyżki oliwy z oliwek sól morska, pieprz świeżo mielony, pieprz cytrynowy PRZYGOTOWANIE Marchew i cukinię kroimy
Moje Kuchenne Rewelacjebyć czerwona, może być żółta lub czerwona, a przygotowana z niej zupa być zielona, żółta..... Przygotowałam botwinkę z białych buraczków z liśćmi. Wyszła zielon :) 1 pęczek botwinki z ładnymi buraczkami, sok z 2 pomarańczy, sok z 1/2 cytryny, sól, cukier, dodatki: ser kozi dojrzewający, Botwinkę oczyścić, wyrzucając brzydkie liście, porządnie umyć i posiekać. Włożyć do garnka, zalać niewielką! ilością wrzącej
królestwo garówwypłukanej w zimnej wodzie około 750 – 850 ml bulionu warzywnego (przecedzony, bez ‚farfocli’) 1/2 szklanki białego wina 1 średni por – biała część drobno posiekana 1 cebula – pokrojona w małą kostkę 2 – 3 ząbki czosnku – drobno posiekane 3 łyżki tartego parmezanu, grana padano lub sera cheddar + odrobina do posypania masło + oliwa z oliwek sól, świeżo zmielony pieprz, tymianek 2 łyżki natki
Moja pasja smakusól do smaku, u mnie himalajska 100 ml oleju luboliwy z oliwek FARSZ 2 bataty 200 g białego twarogu bez laktozy sól i pieprz ziołowy do smaku Ugotuj na parze lub upiecz w piekarniku 2 bataty. Obierz i pomieszaj z serem tworząc pastę. Jeśli chcesz możesz dodać smażonej cebulki. Nie ukrywam, że w przygotowaniu ciasta, w fazie początkowej , bardzo
Z Kuchni Do Kuchnifetą, żeberka z grilla, szaszłyki, salsa z grillowanej papryki, dip rzodkiewkowy, grillowane warzywa, ziemniaczki z boczkiem i serem, i mnóstwo pysznego soczystego mięsa! Tyle smaków, aromatów, kolorów! Nie mogło zabraknąć też deseru. Wymyślone przez Dominika grillowane banany z sosem z białej czekolady rozkosznie dopełniły całość. Ale, ale - do takiego biesiadowania aż się prosi dobre wino. I muszę powiedzieć, że było
Obiad gotowykulka mozzarelli (125g) pieprz sól mąka do obtoczenia roladek olej lub olej z suszonych pomidorów do smażenia 150ml białego wina 100ml śmietanki 30% 2 gałązki rozmarynu Schab w kawałku pokroić na 8 kotletów. Każdy plaster mięsa rozbić tłuczkiem na cienki płat. Ser pokroić w ósemki. Kotlety oprószyć pieprzem, posmarować cienko musztardą, wyłożyć pół łyżki pasty pomidorowej i kawałek sera, zwinąć
Obiad gotowyŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 27 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 10-12 Składniki: 500 g ser ka mascarpone, mała śmietana 30%, 6 mniejszych bananów, 2 kiwi, 250 g truskawek, 2 opakowania cukru waniliowego, galaretka agrestowa i truskawkowa, płatki białej i mleczn ej czekolady. Przygotowanie: Mascarpone miksuję na gładką masę z bananami i śmietaną, dodaję cukier waniliowy. Przygotowuję
JejKuchniazimnego masła - 1 jajko - szczypta soli Farsz: - 2 opakowania mieszanki owoców morza (u mnie omułki, krewetki, kalmary) - biała część dużego pora - duża cebula - 4 ząbki czosnku - pęczek natki pietruszki - 150 gram śmietanki 36% - jedno jajko - łyżka sosu rybnego - 50 gram sera lazur - masło do smażenia i wysmarowania formy - sól, pieprz Mąkę wysypać na stolnicę, wbić jajko, dodać sól
Cook&Lovepodgrillowane lekko liście dzikiego czosnku. Skrapiamy całość delikatnie sokiem z cytryny i podajemy od razu. Z kieliszkiem schłodzonego białego wina – wyżerka idealna! ;) SKŁADNIKI 3 duże kromki wiejskiego pszennego chleba na zakwasie 250g boczniaków 12 liści świeżego dzikiego czosnku (czosnku niedźwiedziego) 200g sera ricotta lub kremowego naturalnego twarożku 1 łyżeczka skórki startej z cytryny 1 łyżeczka drobno posiekanego koperku 1 łyżeczka
Karo in the KitchenDziś na obiad była cukinia faszerowana komosą ryżową, boczkiem i serem. Bardzo lubimy takiego typu dania. Jest to moje pierwsze doświadczenie z komosą ryżową ale na pewno nie ostatnie. Komosa jakiej użyłam jest biała. Musze teraz pokombinować co by jeszcze dobrego z nią zrobić. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniWłoska kuchnia, lazania jako cannelloni , sprawdza się , polecamy bardzo. Składniki 12 płatów lazanii 400 g sera ricotta 500 g mozzarelli 100 g startego parmezanu 12 cienkich plastrów szynki 1 cebula 10 listków bazylii 1 łyżka masła sól pieprz biały 400 ml beszamelowego 400 ml sosu pomidorowego z bazylią Przygotowanie Cebulę przesmażyłem na maśle. Na tym samym tłuszczu
R'n'G Kitchenwykonaniu tej zupy, efekt jest przepyszny, więc opłaca się trochę pomęczyć. Porcja na 4 osoby: 6 dużych białych cebul 700ml bulionu 3 kromki razowego chleba gałka muszkatołowa imbir sól świeżo mielony pieprz Dodatki: 2 pszenne bułki na grzanki 150g żółtego sera Sposób wykonania: Cebulę kroimy na grube plastry, przenosimy do garnka i szklimy na oleju. Po przygotowaniu cebulę zalewamy
Kuchnia Pani Wiosnyłyżeczka oregano 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich 2 łyżki dobrej, gęstej kwaśnej śmietany 1-2 łyżeczki mąki biały pieprz, sól łyżka masła PONADTO: mąka do obtaczania płatki chili lub papryka ostra paseczki marynowanej papryki (wystarczy 1 większy kawałek ze słoika) ser feta pokrojony w słupki/bloczki 1x1x3 cm (takie dłuższe kostki) olej lub sklarowane masło do smażenia Mięso mieszamy
Kuchnia Prezydentowejnapis „nie hartować” i dlatego nie przelewałam go zimną wodą gruby na ok. centymetr plaster karkówki pieczonej kawałek białej części pora 1/2 młodej cukinii duży ząbek czosnku 4 duże listki szałwii – tylko tyle zostało mi na krzaczku oliwa z oliwek żółty ser do posypania – z braku parmezanu dałam edamski sól Wykonanie: Cukinię i pora opłukałam osuszyłam i pokroiłam w plasterki
Kuchenne zapiski Edytywięcej przepisów tego typu. Bon appetit! Składniki: 1 średnia cukinia garść liści szpinaku garść orzechów laskowych ser feta oliwa z oliwek do smażenia Składniki na sos (na prezentowaną ilość): 3 łyżeczki oliwy z oliwek 1 łyżeczka octu winnego z białego wina 1/2 łyżeczki musztardy Dijon 1/2 łyżeczki oregano 1 średni ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę szczypta soli szczypta
Garniec Magalienieco odmiennej odsłonie :) Składniki: 85 dag chudego twarogu, 3 jajka, 2 ¼ czekolady deserowej ciemnej, 2 ¼ czekolady deserowej białej, ¾ szklanki cukru, tłuszcz do formy, suszone skórki z pomarańczy do formy. Wykonanie: Formę wysmarować tłuszczem i posypać obficie mielonymi skórkami z pomarańcza. Ser zmielić, utrzeć z jajkami i cukrem. Następnie masę podzielić na pół. Czekolady połamać i rozpuścić
Tradycyjna Kuchniachoć to co widzę za oknem nie potwierdza jego słów) Składniki (1 porcja): 1 jajko 5 łyżek serka białego Emilka 1 łyżka kaszki manny firmy Kupiec 1.5 łyżki stewii 0, łyżeczki kakao aromat waniliowy Sposób przygotowania: Białko ubić na sztywną pianę ser,żółtko, kaszkę, stewię, aromat wymieszać dodać białko i delikatnie wymieszać przekładamy masę do małego żaroodpornego naczynia, pozostawiając około
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćprzygotowania obiadu użyłam gotowego ciasta francuskiego, a farsz przygotowałam dzień wcześniej. Potrzebujemy: 1 opakowanie ciasta francuskiego 3 pory (białe części) 150g boczku surowego wędzonego 2 jajka 4 łyżki gęstej śmietany 18% (jak mamy 12% śmietanę i jest gęsta to również ok) ser żółty Zaczynamy od farszu. Boczek kroimy w kostkę, a pory w piórka. Podsmażamy boczek i dodajemy pory. Dodajemy
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/bezzapachowy (2 łyżki) - 2 łyżki masła - sól i świeżo mielony pieprz do smaku - 1 łyżeczka kurkumy - 80ml białego, wytrawnego wina - szczypiorek do posypania - grzanki z 2-3 kromek chleba (użyłam własnego chleba na zakwasie) - zioła prowansalskie (pominęłam) - długo dojrzewający żołty ser Grzanki: - 2 -3 kromki chleba - olej kokosowy bezzapachowy lub masło - chili i zioła prowansalskie (pominęłam) Kromki chleba posmarować
Smaczne Zdrowezasadzie każdy melon mi odpowiada, a najbardziej watermelona, czyli po naszemu arbuza. Dziś jednak zatrzymam się na białym melonie i bardzo szybkiej i pysznej sałatce. Czego potrzebujemy? -kawałek melona, obrany i pokrojony w łódkę -kiełki rzodkiewki -pieczywo żytnie -gorgonzola -żółty ser edamski. Sos: -łyżka syropu brzoskwiniowego -łyżeczka octu balsamicznego -łyżka oliwy -mała szczypta soli Z pieczywa robimy dwie kanapki (mini
BaRepasawokado a wkrótce pesto :)Składniki:1 duże, dojrzałe awokado (albo 2 małe)5 jajek ugotowane na twardodo 200 g białego twarogu1 ogórek kiszony (może być konserwowy)paczuszka zielonych oliwekwiązanka czosnku dzikiegoszczypioreksok z poloły cytrynypieprz(możemy dodać żółty ser, ja nie dodałam)dodatkowo:do dekoracji plasterki cytryny, parę oliwek oraz szczypiorekMiąższ awokado wydrążamy z łupin. Jajka ścieramy na tarce
Bon Appetit Małgorzatyzasady uznawane tylko za dodatek do rosołu, a przecież również może być bazą pysznego dania. Składniki: - 3 pory (białe części) - 1 litr bulionu warzywnego - 100 g masła - 2 łyżki mąki - 1 łyżka śmietany - sól, pieprz - chleb do zrobienia grzanek - twardy starty ser do posypania Przygotowania zaczynamy od bulionu - jeśli robimy go z warzyw, musi być gotowy wcześniej, w sumie
Kulinarne zapędy Kokosamoją wersję. Ja podałam do niej kotlet z piersi kurczaka i było pysznie. Składniki: 250 g tortellini z serem 0,5 czerwonej papryki 0,5 puszki groszku konserwowego 0,5 małego słoiczka pieczarek marynowanych 4 -5 ogórki konserwowe 10 cm pora biała część 1 łyżka Musztarda Kielecka delikatesowa stołowa 1 łyżka Chrzan luksusowy Społem 4-5 łyżek Majonez Kielecki
Ala piecze i gotujemuszę, że wcale jego brak nie jest mocno odczuwalny. Jeśli lubicie, polecam przed dodanie bulionu, podlać ryż 150ml białego wytrawnego wina. Składniki: * 1 szklanka ryżu arborio * 1-2 szalotki * 150 g kurek świeżych * 600-700 ml bulionu drobiowego * 30 g twardego sera, no parmezanu * 1 łyżka masła * oliwa z oliwek * sól * pieprz Wykonanie: Cebulkę pokroić w drobną kostkę - usmażyć
kolorowotorcikowo