ser biały - 9461 przepisów (strona:418/631)

'1 stock,50 soups' Linda Doeser 114

hearty, tasty, stylish, cool i world classics. I trzeba przyznać, że wszystkie wygladaja bardzo zachęcajaco i apetycznie. Pomidorowa z biała fasolka na pewno się u nas pojawi, podobnie, jak dyniowa z soczewica, marchewkowo-pietruszkowa, pomidorowo-pietruszkowa, czy brokułowa ze serem stilton.  Składniki sa zawsze pod ręka, wystarczy tylko odrobina dodatkowej inspiracji

Lejdi of the house
TEST PATELNI WOLL SZAFIR 168

często bywa  spaliły  na maśle 😏  Również przygotowanie Frittaty z Ziemniakami i Białą Kiełbasą poszło wyjątkowo sprawnie - całość, po  uprzednim podsmażeniu, bez problemu zapiekłam na patelni w piekarniku - wnętrze frittaty było doskonale upieczone, a ser na wierzchu świetnie się zrumienił. Wszystkie trzy przepisy oczywiście pojawią się wkrótce na Blogu 😃 PODSUMOWANIE Zalety: możliwość beztłuszczowego smażenia nieprzywierająca

Słodko-Słony Świat Ilony
francuskie jabłkowo-serowe... 127

Składniki: ciasto francuskie 1 opakowanie/nie mrożone, ser twarogowy śmietankowy 40 dag, jabłka 3 sztuki, żółtka 2 sztuki, cukier 4 łyżki, cynamon 1 łyżeczka, kasza manna 1 łyżka, lukier biały - w opisie twaróg śmietankowy łyżką utrzeć z żółtkami, cukrem, cynamonem, kaszką manną, startymi, obranymi jabłkami na tarce o grubszych oczkach ciasto francuskie rozwinąć z rolki, umieścić na blaszce z papierem

W Mojej Kuchni Lubię
Łosoś w papilotach, podawany na plastrach cytryny, pod kołderka z duszonych porów i świeżych ziół. 87

się strzałem w dziesiątkę-zasmakował nawet mi :) SKŁADNIKI:(2 porcje) 2 filety łososia ok. 10 cm pora (biała lub jasnozielona część) 6 plasterków cytryny ok. 3-4 łyżki posiekanych ziół (natka pietruszki i mięta)  sól pieprz kilka malutkich kosteczek sera feta oliwa ev. folia aluminiowa PRZYGOTOWANIE: Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Por kroimy w półksiężyce, przesmażam na odrobinie oliwy

Kopystką po garach
ZAPIEKANKA Z SOCZEWICĄ I PUREE ZIEMNIACZANYM 165

kuminu  łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 suszona papryczka chilli 1 łyżeczka garam masala 1/2 szklanki białego wina oliwa sól  pieprz oliwa z oliwek puree: 6 ziemniaków ( ok 500 g) 1 łyża masła  1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej  dodatkowo: ser kozi dojrzewający Opłukaną i odcedzoną soczewicę wrzucamy do garnka i zalewamy 2 szklankami wody. Gotujemy do miękkości

KuchcikoweLove
zupa szpinakowa z fetą 130

składniki: 600 g liści szpinaku 1000 ml bulionu 100 g sera feta 100 g śmietany kremówki 1-2 ząbki czosnku 3 dymki 1 łyżeczka mąki 2 łyżki masła pieprz, gałka muszkatołowa wykonanie: Białą część dymki oraz czosnek siekamy i podsmażamy na maśle. Zalewamy gorącym bulionem, doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy mrożony szpinak i gotujemy pod przykryciem przez

Domowy Smak Jedzenia
NALEŚNIKOWA BABKA 190

wody 1-2 jajka 1/2 szkl.cukru 2 jajka można dodać ulubione owoce Na nadzienie: ************************* 30 dag.sera białego  2 szkl.jogurtu naturalnego 1/2 szkl.cukru 2 jajka ****************************************** Wymieszać mąkę z mlekiem, jajkiem i wodą, dodać 1 łyżkę oleju,usmażyč naleśniki,ostudzič.Ser rozetrzeć z połową cukru i 1 szkl.jogurtu naturalnego na gładką masę.Smarujemy każdy naleśnik serem , na nim możemy

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Uczciwa włoska kuchnia w Mercato Bar i Delikatesy - recenzja 103

minut.  Gdy weszłam do Mercato, poczułam się jak sklepie lub na małym bazarze. Surowy wystrój i białe kafelki na ścianie przywiodły mi na myśl sklep mięsny albo rybny. W dużej witrynie chłodniczej pyszniły się oliwki, marynowane karczochy, przeróżne sery i włoskie szynki. Na półkach wspaniałe sosy, makarony, konfitury, oliwy. Menu wypisano na kafelkowej ścianie nad barem. Warto przyjrzeć się

Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa krem z pieczonego kalafiora 199

fileciki anchois   skórka otarta z połowy cytryny   1/5 łyżeczki białego pieprzu   1/5 gałki muszkatołowej   sól do smaku   Do podania   1/2  pęcz k a   szczypior k u  grubo  posiekanego     4 łyżki startego  ser  Grana Padano   grzanka (opcjonalnie) Przygotowanie:   Kalafior p odziel na różyczki

SzczyptaSmaQ
38 Najlepszych przekąsek na Sylwestra 188

krem orzechowy Hummus buraczany Żołnierzyki z owoców z dipem Frytki z batatów Różyczki z ciasta francuskiego Przekąska z białej rzodkwi Parówki w cieście francuskim Banana Bites Przekąska a'la tacos Pischinger'y Dip serowy z ziemniaka Naleśniki z parówkami i serem

Be Fit Be Strong
Tort podwójnie czekoladowy z gruszkami 167

Dziś coś wyjątkowego. Tort mocno czekoladowy z frużeliną gruszkową. Tort przygotowałam jako prezent – niespodziankę dla uroczej 3 latki. Jako że niania dziewczynki też upiekła tort

moj przepis na
Sernik w kruchym cieście. 184

twarogu z wiaderka) 150 g cukru 1 łyżka  cukru waniliowego 30 g mąki ziemniaczanej lub białego budyniu (np. waniliowego) 6 ubitych na sztywno białek 20 g drobno pokrojonej  kandyzowanej skórki cytrynowej      Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Ser ubijamy z cukrami, mąką, połową piany z białek, skórką cytrynową, a na koniec dodajemy resztę piany

Rozpustne gotowanie
Cannoli Siciliani czyli chrupiące rurki z kremem 267

szklanki (230 g) mąki 1 łyżka cukru 2 łyżeczki tradycyjnego kakao 60 ml czerwonego octu winnego (użyłam białego) 3 łyżki (45 ml) wina Marsala (nie miałam, więc użyłam Porto) 2 łyżki (ok. 30 g) masła Nadzienie: 900 g świeżego sera ricotta (dobrze odsączonego), najlepiej domowego (dałam mniej - 750 g) 200 g cukru (użyłam cukru pudru - czubata szklanka) 1 łyżeczka ekstraktu

Domowa Cookierenka Agi
Kanapka ze szparagami, chipsem z szynki parmeńskiej, smażonym liściem botwiny i jajem 136

Składniki: 3 kromki chleba- u mnie z tego przepisu 3-4 liście botwiny 6 szparagów białych lub zielonych, w zależności od upodobań- gotujemy 7-8 minut w osolonej wodzie 3 jaja 3 plastry szynki parmeńskiej 3 plastry sera typu włoskiego sól, pieprz łyżka oliwy z oliwek Na suchej, rozgrzanej patelni smażymy szynkę parmeńską po 1 minucie z każdej strony

Mango Papaja
Sałatka z kurczakiem i ananasem 321

idealna dla osób lubiących połączenie kurczaka z ananasem.  Jest delikatna a zarazem bardzo wyrazista. 1 duży por (biała część) 500 g makaronu muszelki 400 g ananasa z puszki 300 g filetu z piersi kurczaka Przyprawa do kurczaka 300 g sera 3 łyżki majonezu Sól Pieprz Filet z piersi kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka

VioletoweKucharzenie
Mintaj z piekarnika (z marchewką i porem) 257

młodymi ziemniakami lub kromką pieczywa.  Składniki: 1/2 kg rozmrożonych filetów z mintaja 1 obrana marchewka 1 por (biała część) połowa soku z cytryny 125 g śmietany 30% (połowa małego opakowania) sól, pieprz przyprawa do ryb oliwa z oliwek starty ser Rybę umyć, osuszyć, przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do ryby, a także skropić sokiem z cytryny. W międzyczasie

Ugotować
Marchewka z groszkiem w białym sosie z gorgonzolą. 139

przełknięcia. Macie podobne wspomnienia ? Może już dość wspomnień i skupmy się na przystawce :)   Marchewka z groszkiem w białym sosie.  Składniki: 1/2 opakowania mrożonego groszku z marchewką 1 słodka śmietanka ok. 150 ml 1/2 opakowania gorgonzoli 1/2 szklanki dobrego żółtego sera w typie Mazdamer oliwa z oliwek pieprz, tymianek, ostra papryka W rondlu rozgrzewamy nieco oliwy z oliwek

vegetanie
Pappardelle z indykiem w sosie kaparowo-musztardowym 282

opakowanie makaronu Pappardelle Lubella 600 g filetu z indyka 200 ml śmietanki słodkiej 18% 100 ml wina białego wytrawnego 3 łyżeczki kaparów 2 łyżki oliwy z oliwek 3 pełne łyżki musztardy sarepskiej 1 łyżka miodu wielokwiatowego 1 łyżka startego sera dojrzewającego 1 łyżka posiekanej kolendry sól pieprz Wykonanie: Mięso z indyka umyć, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę

kolorowotorcikowo
Mini hamburgery 1357

świeżych drożdży 1 łyżka cukru małe jajko 1 łyżka masła sól 1 żółtko 1 łyżka mleka sezam biały i czarny Mięso: 500 g mielonego mięsa wołowego 2 łyżki ostrej musztardy czosnek granulowany pieprz 1-2 łyżki oleju Dodatki: 6-7 plasterków żółtego sera kilka małych pomidorków młode liście szpinaku (lub innej małej sałaty) 2-3 małe ogórki kiszone

PatiGotuje
Menu na tydzień – ziemniak kontra makaron 202

krewetek koktajlowych Dwie bułki hamburgerowe Pół szklanki tartego cheddaru Makaron tagliatelle Noodle, czyli pszenny makaron chiński Żółty ser (będą potrzebne 2 plastry) 4 plastry szynki prosciutto Cieciorka w puszce Mały przecier pomidorowy Dwie passaty pomidorowe Piwo stout 1 jajko 2 białe cebule 2 czerwone cebule 3-4 pomidory Natka pietruszki lub kolendra Pęczek bazylii Pęczek szczypioru 2 ogórki kiszone Sałata(...)jędrnym mięsie są wręcz stworzone do kompozycji z miękkim batatem i nieco bardziej al dente burakiem. Ale jeśli nie przepadacie za krewetkami lub chcecie obniżyć koszt lunchu – kozi ser też się sprawdzi w tej sałatce. Upieczone w niedzielę bataty, buraki i brukselki czekały już na nas w lodówce (po wystygnięciu i pokrojeniu włożyliśmy je do szczelnie zamkniętego pojemnika

Niedzielny kucharz
Kakaowe serniczki z nutą pomarańczy 176

Przygotowanie: Przygotować kandyzowaną skórkę. Pomarańczę wyszorować, sparzyć, obrać w szerokie paski , usunąć białe albedo ze skórrek, pokroić w słupki. Wodę zagotować z sokiem i cukrem, włożyć pokrojoną skórkę, gotować aż będzie przezroczysta.  Foremki nasmarować masłem, wysypać zmielonymi herbatnikami. Ser zmiksować w melakserze z wanilią, skórką otartą z pomarańczy, cukrem, budyniem i jajami. Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Masę wylać

SzczyptaSmaQ
Makaron ze Szparagami i Piersią Kurczaka 200

grubego 1 podwójna pierś kurczaka (około 600g) 1 strąk czerwonej papryki 1 szklanka bulionu drobiowego 1 garść świeżych listków bazylii 3 ząbki czosnku sól, pieprz olej do smażenia żółty ser do posypania makaronu na talerzu Link do filmu z przygotowania: Makaron ze szparagami https://www.youtube.com/watch?v=G6lUPz4DClk Przygotowanie: Szklankę bulionu odlałam z wywaru na którym przygotowywałam zupę ale można użyć rosołu(...)centymetrów. Umytą paprykę przekrawam wzdłuż na pół, oczyszczam z gniazd nasiennych i białych błonek i kroję w paseczki o długości około 4 – 5 centymetrów. Umytą i osuszoną pierś z kurczaka kroję w nie za dużą kostkę. Listki bazylii drobno siekam. Czosnek kroję w drobniutką kostkę. Żółty ser ścieram na tarce o grubych oczkach . Teraz gotuję makaron według przepisu na opakowaniu

Uwaga Babcia Gotuje
Wegańska pizza ze szparagami, białym sosem i karmelizowaną cebulką. 198

czas temu wyszedł mi spód idealny i od tego czasu nie ma tygodnia bez pizzy! Bardzo długo chodziła za mną wegańska pizza ze szparagami. Od razu zobaczyłam ją z białym sosem z nerkowców. Kiedyś pewnie zrobiłabym ją z przyjemnie ciągnącą się mozzarellą. Do tego karmelizowana cebula, która dodaje słodyczy i idealnie komponuje się ze szparagami. Reszta dodatków tak naprawdę zależy(...)używamy pomidorków koktajlowych to te dodajemy pod koniec pieczenia). Na cebulę kładziemy szparagi i ewentualnie, wegański ser. Pizzę wsadzamy do piekarnika. Pieczemy ok. 10 minut w 175C. Gotową pizzę wyciągamy z piekarnika, dodajemy resztę dodatków i zajadamy! Artykuł Wegańska pizza ze szparagami, białym sosem i karmelizowaną cebulką. pochodzi z serwisu Fill The Bowl

Fill The Bowl
Drobiowe roladki z wędzoną newellą 184

kurczaka 1 opakowanie wędzonej newelli (200 g) 150 g koziego sera (roladka) mieszanka sałat garść pestek dyni Marynata: 50 ml oliwy z suszonych pomidorów 1/2 płaskiej łyżeczki soli 1 ząbek czosnku Dressing: 70 ml oliwy z oliwek 50 ml miodu 1 łyżeczka musztardy dijon 20 ml octu z białego wina Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Filety

R'n'G Kitchen
Ciasto łaciate z jabłkami 320

Żółtka ucieramy z cukrem aż masa zrobi się biała, dodajemy olej i wodę, miksujemy na najwyższych obrotach. Do masy dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy najlepiej łyżką silikonową. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao, dodajemy do masy i mieszamy na niskich obrotach, na koniec dodajemy pokrojone jabłka, mieszamy łyżką. Ser twarogowy miksujemy z cukrem, cukrem wanilinowym i budyniem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Szybki torcik cappuccino z malinami bez pieczenia 216

opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 350g gotowego sera na sernik (użyłam „Mój ulubiony” z Wielunia) 50g kawy cappuccino w proszku (użyłam o smaku orzechowym) 15g żelatyny 100ml zimnej wody 4-6 łyżek cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku) 50g startej na drobnych oczkach gorzkiej czekolady 400g malin Dodatkowo: maliny do ozdoby biała czekolada lub wiórki z białej czekolady 1. Żelatynę(...)Napęczniałą żelatynę podgrzewać na małym ogniu, czasy czas mieszając, że się rozpuści (potraw to koło 30 sekund, max 60 sekund). Zdjąć z ognia. 4. Do ubitej śmietanki dodać ser, kawę cappuccino i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Dodać cukier puder, wymieszać (proszę dosłodzić do smaku). Następnie cały czas mieszając mikserem stopniowo dodawać ciepłą żelatynę (ale nie gorącą

Mała Cukierenka
Medaliony w sosie z białego wina z serem brie i żurawiną 179

masła 3-4 gałązki tymianku 150 g bulionu warzywnego 150 g białego wytrawnego wina 3 łyżki Crème fraîche Medaliony: garść świeżej żurawiny 1 łyżka cukru 2 łyżki wody 6-8 plastrów polędwicy wieprzowej o grubości 2 cm 5 łyżek oliwy z oliwek do smażenia sól, pieprz 4 plastry sera brie wielkości medalionów 1 . Na patelni rozpuszczamy łyżką cukru

Kuchnia Prezydentowej
PUSZYSTY SERNIK Z JEŻYNOWĄ POLEWĄ 213

Ponieważ od Świąt Wielkanocnych pozostał mi nie wykorzystany mielony ser, postanowiłam upiec sernik.  Stary, sprawdzony przepis pochodzi z mojego "zeszytu z przepisami", w oryginale sernik oblany jest cytrynowym lukrem, ale w ramach porządków w zamrażarce postanowiłam pozbyć się zamrożonych jeżyn i zrobiłam do sernika jeżynową polewę.  Sernik jest wysoki i bardzo puszysty a dodatek jeżynowej polewy dodatkowo wzbogacił(...)opcjonalnie: 100g rodzynek 100g skórki pomarańczowej Składniki na mus: ok 250g jeżyn 1 tabliczka białej czekolady (100g) 2 czubate łyżki cukru Wykonanie: Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie. Żółtka oddzielić od białek, ucierać je z cukrem i cukrem waniliowym do białości, dodając stopniowo  zmielony ser, budyń, aromat . Masło roztopić i wystudzić. Pod koniec ubijania dodać stopione masło i miksować

Walijskie Pichcenie
Zapiekana zupa cebulowa 110

zwykł jadać w czasach studenckich. Słodka, skarmelizowana cebula, a na wierzchu słona, ciągnąca się wartswa rozpuszczonego sera. Grzanka z masłem to chrupiący dodatek, miło ją namaczać w parującej zupie. Składniki (na 4 porcje): 1kg cebuli 2 łyżki masła 800ml bulionu wołowego 100ml białego wina sól i pieprz do smaku Dodatkowo: pół szklanki tartego parmezanu bagietka odrobina masła do posmarowania grzanek(...)zupę do żaroodpornych miseczek. Na wierzch każdej porcji sypiemy po 2 łyżki tartego parmezanu. Wstawiamy do zapieczenia na 5-10 minut – musimy pilnować i wyciągnąc w chwili gdy ser zrobi się złocisty.   W międzyczasie przygotowujemy grzanki – kroimy bagietkę w skośne kromki i smarujemy odrobiną masła. Podpiekamy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej, aż pojawią się przypieczone paski

Smaczna Strona
Grzanki z kurkami i suszonymi pomidorami 203

dzieciństwa. Pszenna bułeczka, a na niej jajecznica z dużą ilością pieczarek i żółty ser. Wszystko zapieczone w piekarniku i podane z domowym keczupem. Co ciekawe, w dzieciństwie nie przepadałam za keczupem w wykonaniu mojej babci, a dziś z przyjemnością bym taki zjadła... Jakiś czas temu odstawiłam białe pieczywo i przerzuciłam siebie i całą naszą rodzinkę na grahamki i pełnoziarnisty chleb(...)poprzedniego dnia - grzanki to świetny sposób na wykorzystanie nie najświeższego pieczywa. Do tego kurki, w końcu mamy na nie sezon, oraz kilka suszonych pomidorów, wiejskie jaja i odrobina żółtego sera. Całość podana z domowym ajwarem wymieszanym z łagodnym keczupem i posypana świeżym szczypiorkiem. Danie może niezbyt wykwintne, ale super smaczne!     Składniki: 2-3 grahamki (w zależności

Kulinarne Inspiracje