chorizo. Biała świąteczna. Kiełbasa a’la chorizo. Kiełbasa wiejska z rozmarynem i czosnkiem. Biała kiełbasa. Pikantna: mocno pieprzna i czosnkowa. Inne wielkanocne dania też się udały: Faszerowane jajka. Mój numer 1 na wielkanocnym stole. „Sałatka Babci Jadzi”. Najlepsza. Ser żółty, groszek, majonez, grzybki marynowane, sól, pieprz, ostra papryka w proszku. Świąteczna szynka Świąteczna szynka korzenna. Z pomarańczą
OstryKęsakurat macie) puszka krojonych pomidorów 2 łyżki łagodnego keczupu pół łyżeczki cukru 1/4 szklanki białego, półwytrawnego wina szczypta soli szczypta słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka lnu mielonego, do zagęszczenia (nie jest to konieczne) na wierzch: kulka sera mozarella startej na tarce o grubych oczkach pół puszki kukurydzy, odsączonej z wody kilka plasterków sera
Symfonia Smakówoliwek czarnych – 60g ulubionego sera żółtego (u mnie cheddar) – 1 op mini mozarelli (125g) – 200g naturalnego twarogu delikatnego – 3 jajka – zioła i przyprawy wg smaku (u mnie kurkuma, czubryca żółta, papryka ostra, papryka słodka wędzona, sól i pieprz) Najpierw należy przygotować nadzienie do naszej tarty. Białą część pora umyć, osuszyć, pokroić w cienkie krążki(...)wystudzić. Jajka rozbełtać z twarogiem (u mnie naturalny twaróg delikatny firmy President) i przyprawić wg smaku. Ciasto francuskie wyjąć z opakowania, wyłożyć ciastem dno i boki formy, ponakłuwać. Ser żółty zetrzeć na tarce na dużych oczkach, wyłożyć na spód, następnie wyłożyć nadzienie mięsne, na mięsie równomiernie rozprowadzić mieszankę jajeczną, na wierzch wyłożyć mozarellę. Piec tartę w piekarniku nagrzanym
Smaki Arminedyni 200 g cukru 3 szt. jajek 1 szt. pomarańczy (otarta skórka i sok) 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka pasty waniliowej (lub ekstraktu waniliowego) Polewa 100 g białej czekolady 50 g mlecznej czekolady 50 g jogurtu naturalnego (opcjonalnie) Sposób przygotowania Spód Roztopić masło. Ciasteczka dokładnie zmielić w melakserze, dodać roztopione masło i ponownie dokładnie zmiksować. Masę ciasteczkową wyłożyć(...)Jeśli używamy tradycyjnego twarogu należy go zmielić trzykrotnie. Do sera dodać resztę składników (wraz ze startą skórką pomarańczy oraz wyciśniętym sokiem) i zmiksować na jednolitą masę. Masę serową przelać do wcześniej przygotowanej tortownicy. Wstawić do piekarnik. Piec około 60 minut. Po upieczeniu sernik wyjąć z piekarnika i wystudzić. Polewa czekoladowa Białą czekoladę połamać na kosteczki i rozpuścić w kąpieli wodnej
Wypieki i Rumieńcektórych chyba "muszę dojrzeć" , a to ciasto należało prawdopodobnie do owych... W końcu się jednak zdecydowałam, ale to nie z byle jakiej okazji. W oryginale, jak wiadomo, przełożenie, czyli biały krem powstaje z kremówki, serka typu Philadelphia, masła i cukru. Myślicie, że u mnie było tak pospolicie? Nie! Nie dość, że przełamuję własne zahamowania, od razu rzucam się na głęboką(...)spożywczego w żelu krem: 1kg serka typu Philadelphia (ewentualnie jakiś mocno gęsty ser wiaderkowy) 2 szklanki mleka 2 łyżeczki żelatyny szklanka cukru pudru dodatkowo: 2 opakowania świeżych truskawek (bardzo dużych) ok. 20 małych bezików Spody: Miękkie masło ucieram z cukrem i ekstraktem z wanilii na puszystą, białą masę - najwyższe obroty, ok. 10 minut ucierania. Cały czas ubijając, dodaję
W kuchni Karmel-itkiwędzoną makrelą, która świetnie się z całością komponuje. Polecam szczególnie zimową porą, bo wtedy zupy smakują najbardziej. ;) * SKŁADNIKI na 6-8 porcji Zupa krem: 1 kg ziemniaków 200 g sera mascarpone 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 2 cebule 1 por 1 natka pietruszki 2 listki laurowe 3 ziela angielskie kilka ziarenek pieprzu 1 łyżeczka mielonego kminku ½ łyżeczki mielonej(...)warzywa staną się miękkie. Gotowy bulion przecedź przez sito. Do bulionu wrzuć ugotowane ziemniaki oraz białe warzywa z przygotowanego bulionu: cebulę, pietruszkę oraz seler. Zmiksuj na gładko i ponownie przecedź przez sito. Zupę przypraw kminkiem, gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Na sam koniec dodaj ser mascarpone i zmiksuj krem ponownie blenderem. Gotową zupę podawaj z porwaną na kawałki wędzoną makrelą
Food SquareCześć! Ciasto warte upieczenia. Jest bardzo smaczne a i przy okazji prezentacyjne. Składniki i wykonanie: Ciasto białe: * 6 białek * 20 dkg cukru * 15 dkg mąki ziemniaczanej * 1 łyżka octu * 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubiłam ze szczyptą soli, cukier dodawałam małymi porcjami. Kiedy piana była sztywna dosypałam mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i dodałam łyżkę octu. Odstawiłam(...)dodałam przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Wylewałam na zmianę ciasto białe z ciemnym na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Do takiej porcji ciasta potrzebowałam blachy o wymiarach 24 x 35 cm. Piekłam 45 minut w temperaturze 180 stopni. Masa serowa: * 1 kg sera mielonego * 1 szklanka cukru * 6 żółtek * 3 łyżki mąki ziemniaczanej * cukier wanilinowy
Pieprzyć z Fantazjąpomidorem z cebulką, wędliną czy serem. Jak dla mnie łudząco przypomina klasyczny majonez z dodatkiem jajek. Jest pyszny i już! Dla tych co mogą jaja polecam do ozdabiania np. wielkanocnych jaj. Majonez na kanapki, wegański, bez jajek, bezglutenowy, podawajcie go jak chcecie, jest oryginalny w smaku, pyszny! Do mojego majonezu z fasoli wykorzystałam fasolę białą aksamitną JAMAR , idealnie spełniła swoje
Zasmakuj Kuchnirozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm i nadajemy mu kształt okręgu. Okrąg, w myślach dzielimy wzdłuż, na trzy równe części. Na środek, wzdłuż rozkładamy odciśnięty szpinak, posypujemy rozkruszonym serem feta i parmezanem. Wolne brzegi ciasta kroimy po skosie na paski o szerkości ok. 3 mc. Dolny i górny brzeg zakładamy na nadzienie, a paski układamy po skosie jak warkoczyki. Analogicznie(...)Weekly "The Baking Collection" 1 łyżka oliwy 1 średnia cebula biała, posiekane drobno 300g szpinaku baby 1 łyżka świeżych liści tymianku 1 łyżka drobno posiekanego świeżego rozmarynu 300 g przesianej mąki pszennej 80g przesianej mąki razowej 120g grubo tartego parmezanu 250gml maślanki 1 jajko 60g sera fety pokruszonego 3 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki soli
Mia Cucina Sofietawłaśnie przygotowałam zostały przeze mnie nazwane: bułki rustykalne, dlatego, że ich wygląd przypomina mi właśnie takie starodawne bułki, które muszą absolutnie pęknąć, mieć nieco nieregularny kształt, a także nieco białą skórkę. Domowe bułki są bez porównania o niebo lepsze od tych, które kupicie w piekarni, czy o zgrozo w markecie. Bułki z piekarnika w domu wychodzą tak bajeczne(...)domowego pieczywa wystarczą warzywa, na przykład ogórek, czy pomidor, wędlina, albo ser i śniadanie mistrzów gotowe! Przepis na bułki Bułeczki drożdżowe: 400 g mąki pszennej 8 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 240 ml ciepłego mleka 60 ml ciepłej wody 1 i 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oliwy Biała masa: 90 g tapioki Koala odrobina ciepłej wody 5 g świeżych
MamaOskarkabulionu warzywnego (dobrego bez tłuszczy utwardzanych) oliwa z oliwek miękki żółty ser majeranek, pieprz, ostra papryka, sos sojowy, Zaczynamy od pokrojenia cebuli w proporcjach 3/4 i 1/4. 3/4 kroimy w drobną kostkę, a 1/3 w piórka. Pora dzielimy na dwie części i część zieloną zostawiamy w całości, a białą kroimy w kostkę. Marchewkę, czosnek i selera również drobno kroimy. Wrzucamy(...)pora. Teraz dodajemy resztę cebuli i gotujemy, aż zmięknie. Doprawiamy jeszcze, jeśli zajdzie taka potrzeba, dolewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Teraz zupę przelewamy do miseczek i ścieramy żółty ser. Wkładamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 C. Podajemy z grzankami z pampuchów, czyli pampuchy kroimy na 4 kromeczki, bo tyle wychodzi z jednej bułeczki i smarujemy koncentratem
vegetaniesmażymy. Gdy już nabierze białej barwy, dorzucamy cebulę i wyciskamy czosnek przez praskę. Smażymy do momentu aż cebula się zeszkli. Teraz dodajemy pokrojoną resztę warzyw i groszek. Dolewamy sosu sojowego i dusimy 10 minut pod przykryciem. Dorzucamy pokrojoną w małe kosteczki mozzarellę (można ją pominąć, ja akurat musiałam ją już skończyć :D). Mieszamy dopóki ser się nieco roztopi. Na talerz
Be Fit Be Strongcukru pudru1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej1 łyżeczka octu ryżowegoSKŁADNIKI na pomarańczowy krem mascarpone:250 g sera mascarpone200 ml śmietanki kremówki 30% (dobrze schłodzonej)2 płaskie łyżki cukru pudru1 łyżeczka startej skórki z pomarańczySKŁADNIKI na sos wiśniowy z pomarańczami:3 pomarańcze2 łyżki białego cukru kryształ100 ml wiśniówkiPRZYGOTOWANIE bezy:Na początku przygotowujemy papier do pieczenia na którym odrysowujemy okrąg o średnicy(...)beza z wierzchu powinna być krucha, a w środku puszysta.Upieczoną bezę odstawiamy do wystygnięcia.PRZYGOTOWANIE pomarańczowego kremu mascarpone:Z pomarańczy ścieramy ok. 1 łyżeczki skórki.Do miski przekładamy ser mascarpone i miksujemy. Dolewamy zimnej śmietanki i znów miksujemy na jednolitą konsystencję. Dodajemy skórkę z pomarańczy i cukier puder. Całość ubijamy na gęstą masę. Uważajmy, aby nie przedobrzyć, gdyż
kulinarnyJaKolejna szybka i smaczna propozycja pasty do chleba. Tym razem makrela + biały kremowy serek. Wychodzi łagodna pasta, świetnie smakuje z ciemnym żytnim, chlebem. Polecam
Stare Gary