Brązowy ryż – 100 g Mieszanka meksykańska HORTEX – 450 g Ser mozarella – 150 g Czerwona cebula – 1 szt. Świeża kolendra Oliwa z oliwek Sól i pieprz Pikantny sos pomidorowy: Czerwona cebula – 1 szt. Puszka krojonych pomidorów – 1 szt. Czosnek – 3 ząbki 1/2 kieliszka czerwonego lub białego wina 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka brązowego cukru 1 kostka(...)smażymy według przepisu na opakowaniu. Następnie gotujemy brązowy ryż według przepisu na opakowaniu. Do dużej miski wsypujemy mięso mielone, brązowy ryż, mieszankę meksykańska, posiekaną kolendrę, wlewamy gotowy sos, dosypujemy ser mozzarella i mieszamy wszystko. Gotową mieszaninę przenosimy do naczynia żaroodpornego i posypujemy serem mozzarella. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy zapiekankę około 15 minut. Na koniec posypujemy świeżą kolendrą
ale Pysznieśmietany kremówki 3 łyżki żelatyny + ok. 50 ml wody 5 łyżek cukru pudru cukier z prawdziwą wanilią (lub cukier puder) biszkopty Efektowny Sernik na Zimno z Ricottą i Białą Czekoladą - Sposób przygotowania : Jedną galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzącej wody. Po lekkim ostudzeniu przelewamy do wysmarowanej tłuszczem formy na lód/czekoladki w kształcie serduszek (jeżeli takiej nie posiadamy wylać(...)wodzie żelatynę. W osobnej miseczce ubijamy kremówkę i dodajemy do sera - łączymy składniki. Dno tortownicy (ok. 23 cm) wykładamy biszkoptami, wylewamy masę serową i w odstępach ok. 1 centymetra "wtykamy" serduszka (pionowo tak aby po przekrojeniu uwidocznił się ich kształt). Całość zalewamy przestudzoną galaretką. Sernik przyozdobiłam truskawkami polanymi białą czekoladą. Moje posty
Słodka Stronaspaghetto pomidorówkę tzn. tradycyjną ale z mięsem mielonym i żółtym serem, dzięki czemu stała się bardziej treściwa. A w domu dużo chłopów, więc każdy zadowolony, że dostał porcyjkę mięska. SKŁADNIKI: woda 2 i 1/2 l. passata classica Łowicz ( pzetarte pomidory ) 1 butelka koncentrat pomidorowy Łowicz 2 łyżki por biała część 10 cm. marchew 2 szt. seler(...)smaku woda 1/2 szkl. olej 2 łyżki papryka słodka mielona 2 łyżki sól czosnkowa 1/2 łyżeczki pieprz ziołowy 1/2 łyżeczki zioła prowansalskie 1 łyżka ser żółty starty 1/2 szkl. makaron kolanka lub spaghetti 1 op. METODA: Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Do gara wlewamy wodę. Wrzucamy skrzydełka i obrane warzywa
Kuchnia PaulettesTEGO PRZEPISU 250 g mozzarelli 125 g żółtego sera (u mnie gouda) pęczek cienkich, zielonych szparagów (około 20) 10 plasterków dojrzewającej szynki oliwa z oliwek Przygotowywania rozpoczynamy od zrobienia ciasta dokładnie według TEGO PRZEPISU . W czasie kiedy nasze ciasto rośnie zajmujemy się sosem beszamel. Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe, białe i jasnozielone końce (szparag sam złamie się w odpowiednim miejscu). Pamiętajcie(...)zrobić rękoma lub, jeśli chcemy cieńsze ciasto, rozwałkować). Ciasto dokładnie smarujemy oliwą z oliwek (dzięki temu ciasto nie wchłonie sosu) i sosem beszamel. Placek posypujemy obficie startym żółtym serem i startą mozzarellą. Układamy na nim przekrojone na pół plasterki szynki i szparagi. Tak przygotowaną pizzę przekładamy na kamień lub na blachę. Pieczemy około 12-15 minut, pilnując aby się zbytnio
PatiGotujepomidorowego 3 łyżki oleju z oliwek pół cebuli 1 marchew seler naciowy papryczka chili pół szklanki bialego wytrawnego wina sól do smaku świeży liść bazyli 500 g makaronu typu rigatoni ser Parmezan do posypania SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Nastawić do gotowania duży garnek z osolona woda na makaron. W miedzy czasie przygotujemy sos bolognese. Wlewamy do osobnego garnka 3 łyżki oleju z oliwek(...)szklanki białego wytrawnego wina i poczekać aż odparuje alkohol. Dodać przecier pomidorowy i gotowac na malym ogniu przez około 15 minut. Ja gotuje sos tyle czasu ile potrzeba na ugotowanie makaronu, który gdy jest już gotowy odlewamy i jeszcze gorący wrzucić do garnka z sosem. Dodać świeży listek bazyli i dokladnie wymieszać. Podawać gorący posypany łyżką startego sera Parmezan. SMACZNEGO
zielonacukinkacebula - pomidorki koktajlowe - oliwki czarne i zielone - pół opakowania sera feta - 1 łyżka kaparów - 8 listków świeżej bazylii - sól, pieprz oraz zioła prowansalskie SKŁADNIKI DO MARYNATY: (będziemy marynować w tym piersi z kurczaka) - pół szklanki sosu sojowego ciemnego - 1 łyżeczka pieprzu cayenne - 1 łyżeczka pieprzu ziołowego - 1 łyżeczka pieprzu białego - 1 łyżeczka kurkumy - 1 łyżeczka curry - 1.5 łyżeczki ziół(...)Następnie na te warzywa kładziemy piersi z kurczaka, układamy na nie oliwki, 4 ząbki czosnku, pokrojone na pół pomidorki koktajlowe, pomidory suszone, listki bazylii, kapary. Na sam wierzch kruszymy ser feta i posypujemy ziołami prowansalskimi. Pieczemy wszystko 40 minut w temp. 250 °C Smacznego
Zainspiruj się kuchniąmasa serowa : - 0,5 kg sera mielonego z wiaderka - 0,5 l śmietany kremówki (uht, mocno schłodzonej) - 1 galaretka - 1 szklanka wrzątku * polewa: - 200g gorzkiej czekolady - 1-2 łyżki cukru - 2 łyżki masła - 200ml mleka Biszkopt: Wszystkie składniki umieścić w misce miksera i ubijać na wysokich obrotach przez 10 minut, do uzyskania białej, puszystej masy. Przelać do tortownicy wyłożonej(...)Odstawić do wystudzenia. Boki biszkopta oddzielać nożykiem, dopiero gdy biszkopt będzie wystudzony. Masa serowa: Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku. Ostudzić Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać ser. Następnie wlać ostudzoną galaretkę. Miksować na średnich obrotach przez 5 minut. Biszkopt przekroić na 2 blaty i przełożyć masa. Wsadzić do lodówki do stężenia masy. Przed podaniem polać polewą czekoladową
CookYourselfząbek czosnku starty na tarce sól, pieprz 40 g sera camembert SOS POMIDOROWY 2 łyżki oliwy 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 250 ml passaty pomidorowej 1 łyżeczka cukru sól, pieprz, szczypta ostrej papryki w proszku, 1 łyżeczka suszonego oregano WYKONANIE KURCZAKA myjemy, osuszamy i oczyszczamy z białych błon. Doprawiamy z obu stron solą i czarnym pieprzem, przykrywamy arkuszem(...)passatę pomidorową i zagotowujemy. Doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą ostrej papryki i cukrem. Przykrywamy pokrywką, zmniejszamy płomień do małego i gotujemy ok 5 minut. Na końcu każdego filetu układamy połowę sera camembert oraz odciśnięty z wody i doprawiony szpinak. Zwijamy w ciasną roladkę, dokładnie podwijając końce. Panierujemy kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej wymieszanej z parmezanem i czarnym
cool and mintyluksusowy dodatek do mięs, serów, pasztetów rodem z Toskanii. W sklepach internetowych maleńki słoiczek kosztuje ok 56 zł!. A wykonanie jest bardzo łatwe. Jeśli jeszcze nie masz pomysłu na prezent dla bliskich, zrobisz ją szybko i zrobisz wrażenie. Przygotuj małe słoiczki. Można ją zrobić z różnych octów smakowych: jabłkowego i malinowego czy z białego wina. Idealny dodatek do świątecznych(...)stopniach, a zakrętki wygotuj we wrzątku. Przelej wrzący płyn do słoików mocno zakręć i na 5 minut odwróć. Kiedy będzie chłodne wstaw do lodówki. Podawaj z różnymi gatunkami serów, pasztetami, mięsami, kaczką
AZgotuj!Sałatka z pora Przystawka z serem korycińskim i gruszką Sałatka brokułowa z sosem czosnkowym Sałatka makaronowa Sałatka warzywna z tortelini Rukola z gruszką i granatem Jajka z farszem z bobu Sałatka z tortellini tricolore Sałatka z wędzonym kurczakiem Bruschetta z pomidorami Sałatka świąteczna z śledziem i buraczkami Sałatka makaronowa Sałatka z tuńczyka z groszkiem Sałatka jajeczna z kukurydzą chili Sałatka(...)ryżu jajek i kukurydzy Paprykarz z tuńczykiem Surówka z białej kapusty Surówka z koperkiem Sałatka z fasolką szparagową Sałatka z kurczaka z groszkiem Twaróg z rzodkiewką Sałatka z zupek chińskich Sałatka warstwowa z tuńczykiem Sałatka ananas z ryżem i kurczakiem Jajka w sałatce warzywnej z chrzanem Roladki z szynki i sera
Ala piecze i gotujeposzukiwaniu inspiracji na chleb wymyśliłem chleb cebulowy. Ma on naprawdę intensywny aromat, świetnie smakuje. Zwykły biały pszenny chleb, ale tak wyrazisty w smaku, że nawet jak samym masłem posmarujecie, to da radę robić za pełnoprawną kanapkę. Ja najbardziej lubię jeść go z plastrem żółtego sera. Ser idealnie się komponuje z tym cebulowym smakiem. Przy okazji opowiem Wam historię
Marder&Marder Manufacturefety z „obskurnej” knajpy. 👥 – ❌ ⏰ – 30 minut 🥩 – ❌ Składniki 100 g sera feta 100 ml jogurtu greckiego 30 ml oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku Sok z połowy cytryny Kilka rzodkiewek 3 łyżki oliwy z oliwek Sól Pieprz świeżo zmielony Biała część pora 30 g masła 2 łyżki suszonego tymianku Lawenda Przygotowanie Fetę, jogurt, czosnek
RafalCooksosem pomidorowym, zachowując jeszcze jedną nalewkę sosu do dekoracji.Wymieszać całość delikatnie, posypać startym żółtym serem. Po raz ostatni zrobić wgłębienie nalewką i nalać w to wgłębienie sosu pomidorowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Risotto można urozmaicić przygotowując sos pomidorowy z pulpecikami »»» Przepis na sos klik białą kiełbasą»»» Przepis na sos klik lub sosem bolońskim»»» Przepis na sos klik SMACZNEGO
zielonacukinkazmiksuj zupę na jednolity krem. Zupę przekładaj do miseczek i dodaj po łyżce sera ricotta oraz kiełki. SMACZNEGO! Polecam Ci także: – krem z marchewki z pomarańczą i imbirem – krem z cukinii z nachos – krem z ziemniaków ze śledziem – przepyszna zupa krem z białej cebuli – krem z pieczonych pomidorów i papryki – krem z zielonego groszku
nietylkopasta.plnaturalnych składników. Domowy chleb można teraz piec także z dodatkiem dowolnych składników, takich jak ser, zioła lub warzywa. Przygotowując nieco słodsze ciasto, można uzyskać lekkie i puszyste bułki. W modelu SD-ZB2512 znalazły się również standardowe ustawienia, np. odpowiednie do pieczenia chleba białego, żytniego, francuskiego czy ciasta na pizzę. W wypiekaczu zastosowano technologię wyrabiania ciasta, która umożliwia równomierne rozprowadzenie
SMYKWKUCHNIskładniki dajecie na oko i na wyczucie. Do dzieła zatem! Składniki czarny ryż ( może być biały, ale czarny jest spektakularny, ma więcej wartości odżywczych i ma lekko orzechowy smak, a poza tym nie można go rozgotować i o to nam chodzi ) 4 jaja kawałek sera Gouda świeże ogórki natka pietruszki puszka tuńczyka w zalewie naturalnej sos tatarski oraz kukurydza
Z Kuchni Do KuchniKanapki z serem i wędliną są i szybkie i smaczne, wiadomo, ale czy można jeść w kółko to samo?! ;) Dlatego też dla urozmaicenia podsuwam Wam pomysł na bardzo smaczną pastę z białej fasoli z dodatkiem słodkiej, karmelizowanej cebuli podlanej odrobiną półsłodkiego wina dla podkręcenia smaku i szczyptą majeranku, którego nie może zabraknąć przy potrawach z fasoli- nie tylko ułatwia trawienie
Kraina Miodem Płynącaopakowanie pomidorków koktajlowych (ok 200 g) 1/2 zielonego ogórka, obranego ze skórki 1/2 filiżanki wytrawnego białego wina 3 łyżki oliwy z oliwek szczyptę pieprzu cytrynowego 2 łyżeczki musztardy 2 łyżeczki miodureszta składników jest dowolna: kawałek szynki (pokrojonej w kostkę, podsmażonej na suchej patelni) kawałki sera W misce umieszczamy umytą roszponkę, dokładamy pokrojone w połówki pomidorki koktajlowe oraz pokrojonego ogórka
Szybko Tanio Smacznietwarogu półtłustego zmielonego trzykrotnie 2 duże jajka 140 g jasnego brązowego cukru lub ewentualnie białego 180 g masła orzechowego (użyłam domowego) 45 ml śmietany kremówki 30% 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (użyłam domowego) 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Ser zawsze kupuję kostkach i do sernika wrzucam taką kostkę do blendera i miksuję na gładką masę
Blondynka Gotujekukurydzy z puszki) 75 g wędzonego łososia w plastrach – pokrojonego na mniejsze kawałki 50 g sera gorgonzola – pokrojonego w kostkę 2 łyżki orzeszków piniowych (można pominąć lub innymi orzechami) Dressing – vinegrette z orzechami włoskimi*: 8 połówek orzechów włoskich (lub garść :)) 2 łyżki octu z białego lub czerwonego wina 1 łyżka syropu klonowego 3 łyżki stołowe tłoczonego na zimno oleju
Trzeci talerzauto'); ga('send', 'pageview'); "RISOTTO" Z KACZKĄ I BOBEM Składniki: - 1 torebka ryżu białego - dowolna ilość gotowego mięsa (u mnie kaczka) - pół świeżej czerwonej papryki - ugotowany wcześniej bób lub bób z puszki - pęczek szczypiorku - 1 cebula - 200 gram keczupu pikantnego - 250 gram sera - pieprz - sól Przygotowanie: Ryż gotujemy. Mięso kroimy na kawałki ulubionej wielkości. Cebulę drobno szatkujemy. W misce mieszamy
Życie zamknięte w smakuSkoro mają wszyscy, mam i ja :) Zapraszam Was na wersję pomidorową szparagów :) Składniki: Pęczek szparagów białych pierś z kurczaka cebula 3 łyżki koncentratu pomidorowego 4 łyżki sosu sojowego ciemnego 2 łyżki soku z cytryny 2 ząbki czosnku bazylia, pieprz, curry natka pietruszki ryż żółty ser Przygotowanie: Pierś z kurczaka kroimy na drobne części. Sos sojowy, drobno posiekany czosnek, bazylię
ChilliJemymiękkie, pulchne i lekko słodkie. Idealnie będą pasować do miodu, past, wędlin jak i sera. Składniki na 12 sztuk: 3 szklanki mąki pszennej tortowej 1 opakowanie suszonych drożdży 3 łyżki cukru pudru 80 g masła 1 szklanka mleka 2 jajka szczypta soli opcjonalnie: biały i czarny sezam Masło rozpuścić i lekko przestudzić. Mleko podgrzać. Do miski dodać mąkę
Ugotowaćolej Farsz: 1/2 szkl. kaszy kuskus 1/4 kostki mięsnej 1 mała papryka czerwona 1 por (biała część) 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 1 serek Apetina "Pomidory z bazylią" 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżka ostrego keczupu 3 łyżki oleju Dodatkowo: 3 łyżki startego sera żółtego 1 jajko Sposób przygotowania: Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże i sól, mieszamy
Kolorowy Przepisownikmąki pszennej; 140 g margaryny; 5 łyżek bardzo zimnej wody; Szczypta soli. Nadzienie: 500 g białej cebuli; 500 g czerwonych buraków; 1/2 łyżeczki tymianku; 1 łyżeczka majeranku; 3 łyżki octu balsamicznego; 2 łyżki oleju; 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku; Sól; Pieprz; 100 g sera feta. Sposób przygotowania: Z mąki, margaryny, wody i szczypty soli zagnieść ciasto (ja robię
Gospodyni Miejskaszklanki gorącej wody 1/2 łyżeczki zielonego barwnika spożywczego Wilton Masa owocowa: 350 g białej porzeczki 180 g jogurtu greckiego 8 łyżek cukru pudru 7 łyżeczek żelatyny 1/2 szklanki gorącej wody 1 zielona galaretka, u mnie agrestowa parę gałązek porzeczki do dekoracji Wykonanie: Ser miksujemy z cukrem pudrem na gładką masę. Dodajemy barwnik i ponownie miksujemy
Kulinarne przygody Gatitydomu. Camembert jest u mnie częstym dodatkiem do sałatek. Składniki dla 4 osób: 4 krążki sera camembert (4 x 125 g) 1 łyżka oliwy z oliwek 4 gałązki świeżego rozmarynu 4 łyżki orzechów włoskich 4 łyżki całych migdałów bez skórki 2 łyżki namoczonych w białym winie rodzynek 2 łyżki miodu 2 łyżki białego balsamicznego kremu sok z 1 cytryny
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię