ser biały - 9461 przepisów (strona:438/631)

Makaron z małżami w 15 minut 162

coś pysznego i nie skomplikowanego. Dziś proponuję połączenie czarnego makaronu naturalnie barwionego atramentem z kałamarnicy z małżami, chrupiącą fasolką szparagową i mozzarellą z mleka bawolego, lub serem pleśniowym w wersji ostrzejszej. W trakcie gotowania małże puszczą sok, który w połączeniu z sokiem z pomidorków, cytryną, cebulą, czosnkiem oraz z winem da nam przepyszny sos otulający makaron. Małże(...)pomidorków koktajlowych,  200 ml białego wytrawnego wina, pęczek natki pietruszki, sok i skórka otarta z połowy cytryny, 1/2 czerwonej cebuli, 3 ząbki czosnku, 1/2 - 1 papryczka chili, łyżka masła,  sól i pieprz do smaku, oliwa. Do podania: kiełki słonecznika do podania, 100 g mozzarelli buffalo w wersji łagodnej lub sera pleśniowego w ostrej. Przygotowanie: Muszle namoczyć w zimnej

SzczyptaSmaQ
Risotto ze szparagami w trzech formach. I z cheddarem 204

Stuprocentowo wiosenny comfort food – zielone risotto. Mocno szparagowe, pikantno-słodkie od sera, kremowe i wciągające. Eleganckie i delikatnie chrupiące szparagowe główki, wesołe zielone plasterki i zielone jak Shrek szparagowe purée. Wszystko podbija i spaja truflowa oliwa. Szparagi myjemy, pozbawiamy je zdrewniałych końców. Dzielimy je na trzy części – główkę, środek i dół. Główki i doły odkładamy w całości, środki – cieniutko tniemy(...)szklanki ryżu arborio 10 łyżek startego sezonowanego sera cheddar (ok. szklanki) 1,5 litra wody lub 1,5l domowego rosołu 2 kostki bulionowe – warzywna i rosół z kury 2 szalotki lub małe cebule 1 duży ząbek czosnku 50-80g masła 82% tłuszczu 50-70ml cydru jabłkowego lub półwytrawnego białego wina 2-3 łyżki oliwy truflowej do podania sól

Karo in the Kitchen
Zapiekanka – Makaron z Dynią i Pieczarkami w Sosie Beszamel 174

kostkę. Ser żółty ścieram na tarce o średnich oczkach. Teraz podsmażę składniki na patelni: Na patelni na rozgrzanym oleju podsmażam przez około 10 minut dynię razem z pieczarkami i czosnkiem. Makaron ma już ugotowany, dynię i pieczarki podsmażone teraz przygotuję sos beszamel: W garnku rozpuszczam masło. Do rozpuszczonego masła dodaję mąkę, cały czas mieszając (najlepiej rózgą) robię białą zasmażkę(...)doprawiam solą i gałką muszkatołową i dokładnie mieszam – sos beszamel jest gotowy. Końcowe przygotowanie zapiekanki: Do dużej miski lub garnka przekładam makaron, podsmażoną dynie z pieczarkami i czosnkiem, ser mozzarella oraz sos beszamel i doprawiam solą i pierzem. Całość dokładnie mieszam. Tak wymieszane składniki zapiekanki przekładam do naczynia żaroodpornego. Górę zapiekanki posypuję żółtym serem. Zapiekanie zapiekanki: Naczynie wstawiam do nagrzanego

Uwaga Babcia Gotuje
Bryndza 209

owczego. Produkowany w wielu krajach m.in. w Polsce, Austrii, Czechach, na Słowacji  i Ukrainie. Słowo bryndza pochodzi z języka wołoskiego (por. rum. brânză – "ser") i oznacza po prostu ser. Źródło: www.potrawyregionalne.pl W Polsce najbardziej znana jest bryndza podhalańska, wytwarzana z mleka owczego, ale pochodzącego tylko od „Polskiej Owcy Górskiej”. Może zawierać mleko krowie pochodzące od „Polskiej Krowy Czerwonej”. Podhalański(...)enzymów wydzielanych przez pleśń Oidium lactis. Bryndza ma kolor biały. Zazwyczaj jest krucha lub ma konsystencję od miękkiej do twardej. Dość pikantna i kwaskowata, ze słonym posmakiem. Występuje w kilku odmianach: bryndza pochodzenia z mieszanek mleka owczego i krowiego, a także z dodatkami smakowymi np. papryką lub cebulką, kminkiem. Ser ten jest delikatnie przyprawiany, a następnie krojony w kostki, później

Gotuję Testuję
Sałatka pokoleniowa - z selerem , szynką i serem 213

puszki - w tym przypadku wypadło na żółty morski ser (jest wyrazisty i słony). Postanowiłam też, że dodamy ryż, by sałatki wyszło więcej - natychmiast wywiązała się debata na temat tego, który rodzaj ryżu ma w sałatce się znaleźć (z mrugającą już z nerwów powieką odpuściłam rezygnując z ryżu parabolicznego na korzyść zwykłego białego). Każdy składnik został dokładnie przeanalizowany przez dwie sfrustrowane(...)spotykacie się przy wspólnym gotowaniu tylko w okresie świątecznym? :) Przepis własny, Składniki: dwa woreczki ryżu (polecam paraboliczny ;)) dwa słoiczki selera naciowego konserwowego (łącznie około 1 l) 30 dag sera morskiego 30 dag szynki drobiowej puszka kukurydzy konserwowej puszka czerwonej fasoli konserwowej słoiczek 0,5 l papryki konserwowej słoiczek 0,5 l ogórków konserwowych 5 jajek słoiczek majonezu

Poezja Smaków - blog kulinarny
Wyniki konkursu urodzinowego! 255

się przepisem na ciasto, ciasteczka lub deser. A nagrody były piękne: 1 miejsce: Kubek termiczny Dandy z silikonową pokrywką Cafe, 250 ml Sagaform 2 miejsce: Cukiernica z łyżeczką Bąble, biała Practic 3 miejsce: Szklanki Ibiza 310 ml, niskie 6 szt.   Czas ogłosić wyniki Dziękuję Wam za tak liczny udział i wiele wspaniałych przepisów. Zgłoszenia, do których dołączone zostały zdjęcia(...)Wygrywa Pani Agnieszka za przepis na Podniebny ser z bezą i kremem . Przepis znajdziecie tutaj (klik) To ciasto mnie po prostu urzekło. Łączy w sobie smaki, które uwielbiam, a do tego wygląda wspaniale. Gratuluje pomysłowości i zdolności kulinarnych. Dziękuję, że podzieliła się Pani tak pysznym przepisem. 2 miejsce: Cukiernica z łyżeczką Bąble, biała Practic Wygrywa Pani Barbara za przepis

Słodkie okruszki
Zupa chłodnik z brzoskwini 138

który można zamienić na biały ocet winny (ja ostatnio eksperymentowałam z białym octem balsamicznym z rozmarynem i muszę stwierdzić, że to był strzał w dziesiątkę :) ). Składniki: 5-6 brzoskwiń lub nektarynek 1 duży zielony ogórek 1/2 żółtej papryki 5-6 suszonych moreli 3 łyżki miodu 5 łyżek sera koziego lub fety 40-60 ml jasnego octu balsamicznego 60 ml plus

Pociąg Do Kuchni
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami i serem 160

cebula 400 g pieczarek (najlepiej małych) 100g żółtego sera w plastrach sól, pieprz kilka łyżek oleju ponadto będziemy potrzebować dwie patelnie - jedną z pokrywką, a drugą bez pokrywki 1. Pieczarki umyć, obrać i pokroić na ćwiartki. Jeśli pieczarki są duże - pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w półplasterki. Polędwiczki oczyścić z białych błon i pokroić na plastry grubości(...)Usmażone mięso przykryć równomiernie pieczarkami z cebulą i dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 50 min. Jak trzeba, podlać odrobiną wody. Po tym czasie całość obłożyć plastrami sera, przykryć i gotować jeszcze na 5 min. Gotowe! Podawać z ryżem basmati

Posadzone i zjedzone
Zapiekany bakłażan z farszem porowo-pieczarkowym 122

pieczarek 2 małe pory lub jeden większy 15 dag twardego żółtego sera (może być parmezan albo cheddar) 1 duża kula mozzarelli 3 łyżki posiekanej natki pietruszki + 2 łyżki do posypania sól, pieprz do smaku 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej ok. 6 łyżek oleju + ok. 2 do posmarowania bakłażanów Przygotowanie: Białe części porów kroimy na cienkie pół krążki i szklimy(...)następnie farsz pieczarkowo-porowy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Wyjmujemy, posypujemy grubo startą mozzarellą i zapiekamy jeszcze 5-10 minut, do momentu aż ser się roztopi. Wyjmujemy z piekarnika i posypujemy pozostałą pietruszką. Smacznego ! Autor: Mama

Moja Mama Gotuje
Kiełbaski w cieście 162

Kiełbaski w cieście to bardzo prosta przystawka, która jest bardzo prosta w przygotowaniu. Ponadto w ten sposób można skusić dziecko do spróbowania mięsa poprzez zabawę w

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pieczone brzoskwinie z pieprzem i tymiankiem podane z serem ricotta i miodem 62

Grillowane lub pieczone brzoskwinie dobrze komponują się z sałatami, z serem, np. kozim, mogą być również podstawą deseru. Tym razem znalazłam przepis* na pieczone brzoskwinie z miodową ricottą oraz z dodatkiem tymianku i pieprzu. Jest  to szybki, łatwy i wyjątkowo smaczny letni deser. Ser ricotta możemy zastąpić waniliowymi lodami , które również możemy skropić miodem i posypać tymiankiem i pieprzem(...)temperatury 180°C około 15 – 20 minut, aż owoce puszczą lekko sok. Ser ricotta mieszamy z 1 łyżką miodu. Upieczone brzoskwinie podajemy z miodową ricottą, całość polewamy miodem i posypujemy pozostałymi listkami tymianku i pieprzem. Smacznego! Polecam również podobny deser Ricotta z białą czekoladą, z figami i anyżowym syropem *Inspiracja – „Aromen Feuerwerk” Kathariny Küllmer ** Miseczki z Pracowni Kasi

Tajemnice Smaku
Caccio e peppe – rzymski makaron 84

każdej rzymskiej restauracji. Musicie go spróbować podczas podróży lub zrobić go w domu. Konieczny jest do niego ser peccorino i nie warto go zastępować lub dodawać do potrawy innych serów typu parmezan, to już nie będzie to samo! Owczy ser peccorino ma niesamowity smak i aromat, dzięki czemu sosy z nim nabierają innego wyrazu. A do przygotowania makaronu potrzebujecie dosłownie(...)gotującego się makaronu. Dodaj 3/4 porcji startego sera pecorino i delikatnie wymieszaj. Makaron przełóż na talerze, posyp resztą tartego sera pecorino i odrobiną pieprzu. Podawaj od razu. Do mojego makaronu podałam wino Le Grand Pinot Noir, czerwone wytrawne dość lekkie wino. Ale ten makaron będzie idealny także z schłodzonym białym winem typu chardonnay lub pinnot grigio. Wino jest praktycznie jedynym

nietylkopasta.pl
Zupa cebulowa 123

Zupa cebulowa – czyli soupe à l’oignon jest potrawą kuchni francuskiej, której bazą jest wywar mięsno-warzywny lub warzywny, a głównym składnikiem jest smażona

Kulinarne Przeboje
Tanie dania Marzec 143

Pasztet z kaszy gryczanej Pasztet z soczewicy czerwonej Pesto ze szpinaku Orkiszowe risotto z białą kiełbasą Ryż z pieczonym burakiem i oliwkami Makaron z pesto szpinakowym Sałatka z kaszą Pasztet jajeczny Pasztet z jajek Kotlety z kaszy jaglanej ze szpinakiem Pizza z boczkiem i serem feta Ziołowy omlet na parze z pomidorami Makaron po chińsku z omletem Pierogi z soczewicą

Dorota Smakuje
Risotto grzybowe na białym winie 118

risotto grzybowe, na które przepis dziś prezentuję.  500g fileta z indyka 250ml białego, wytrawnego wina 300g ryżu do risotto 1,5 litra gorącego bulionu 2 cebule 500g grzybów świeżych lub mrożonych  2 marchewki 1 pietruszka  4 ząbki czosnku 100ml śmietanki 30% 200g sera cheddar  1 pęczek natki pietruszki sól, pieprz masło  1. Filet, cebulę

Szefowa kuchni
Sałatka owocowa – hit imprezy! 316

dlatego też ze składników sałatki wykluczyłam banana czy jabłko. Zobacz też: Sałatka makaronowa z serem feta i granatem Sałatki na imprezę – 12 sprawdzonych przepisów Przepis na sałatkę owocową Drukuj przepis Porcji: 6 Czas gotowania: 30 minut Składniki granat 6 mandarynek 6 kiwi spora kiść białego winogronu 6 łyżek miodu 6 łyżek soku z cytryny Przepis 1 Granat obieramy i oddzielamy

Kuchnia Bazylii
Sernik zebra z borówkową pianką-rewelacyjny sernik na zimno 423

wraz z cukrem i żelatyną podgrzewamy do rozpuszczenia składników. Studzimy.  Dodajemy do sera miksując na najwyższych obrotach (masa powinna być lejąca) dzielimy ją na pół i do jednej części dajemy kakao.  Następnie wylewamy na biszkopt po  dużej łyżce(lub chochelce)  naprzemiennie masę białą i kakaową (zaczynamy pod środka formy) Wstawiamy do stężenia do lodówki. MASA BORÓWKOWA

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Risotto z chrupiącym kalafiorem i brokułem 281

stania przy kuchence się nie żałuje. Składniki: 3 - 4 łyżki oleju rzepakowego, 1 duża biała cebula, ½ świeżego małego kalafiora, ½ świeżego małego brokuła, 200 g ryżu riso, ok. 1 l bulionu, 1 łyżka masła, pęczek świeżej pietruszki, kilka liści świeżego lubczyku, pieprz czarny świeżo mielony, ser żółty, twardy. Przygotowanie: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Brokuł i kalafior dzielimy na różyczki

Moniki Smakołyki
Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem 248

Składniki: 40 g kostki masła 1,5 kopiatej łyżki mąki 350 ml mleka sól, biały pieprz 400 g makaronu rurki 1 puszka pomidorów krojonych 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 mała puszka kukurydzy 1 mała puszka groszku sól, świeży pieprz 100 g żółtego sera pietruszka Sos beszamelowy Masło roztopić, następnie wsypać mąkę i podsmażać, cały czas dokładnie mieszając. Mleko

Magda Kucharzy
Torcik szarlotkowy na fasolowym spodzie 130

mąką bezglutenową. Co w nim było wyjątkowego? Oprócz sera ricotty największy zakalec, jaki w życiu widziałam i jadłam, bo owszem jadłam. A w smaku był przepyszny i Sławkowi też smakował, ale przepisu nie dostaniecie! Składniki: Ciasto • 1 puszka białej fasoli • 1 banan • 1 łyżka siemienia lnianego mielonego • 1 łyżeczka przyprawy do piernika

To co kocham
Sernik śmietankowo-kakaowy na kakaowym cieście 156

waniliowy oraz mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie miksujemy blenderem, masa jest kremowa jak masło. Na koniec ser dodajemy do białek i bardzo delikatnie mieszamy. Połowę masy serowej przekładamy do drugiej miski i dodajemy do niej 1 łyżkę kakao. Masy serowe wykładamy na ciasto-najpierw masę białą a potem masę kakaową wylewamy  zygzakami.  na wierzch dajemy ciasto. Pieczemy 50 minut

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
MAKARON W SOSIE MUSZTARDOWYM 173

zeszklić,czosnek i cukinię.Wlewamy bulion i śmietanę,dodajemy pomidory i tymianek.Przyprawiamy solą i białym pieprzem,gotujemy ok.2 min.Do sosu dodajemy musztardę, jak potrzeba to robimy zasmażkę z mąki,i dodajemy do sosu,chwilę gotujemy mieszając.Makaron przekładamy na półmisek i polewamy sosem,posypujemy serem cheddarem.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Tarta z kurczakiem i gruszką 141

następnie polewamy jajkiem z jogurtem. Wkładamy do piekarnika na kolejne 10 minut, aż ser się rozpuści, a jajko zetnie.  Moim zdaniem to jest świetne rozwiązanie na wieczór z przyjaciółmi lub jako przekąska do pracy. Myślę, że idealnym dopełnieniem tego dania byłaby lampka dobrego, białego wina

Emskie Smaki
Tarta ze szparagami 188

Tarta ze szparagami to jedna z moich ulubionych tart. Tutaj wykorzystałam szparagi białe i zielone. Które szparagi wolicie? białe czy zielone? ja osobiście zielone, chrupiące i

Moje Małe Czarowanie
RYŻ ZE SZPINAKIEM NA OSTRO 96

Bardzo często przygotowuję szpinak, najczęściej robię go z makaronem i serem. Dzisiaj przygotowałam  w wersji na ostro, a zamiast makaronu użyłam ryż. Wyszło smacznie. Przepis jest bardzo prosty, dlatego zachęcam do wypróbowania.  Składniki: ryż opakowanie szpinaku  1 ząbek czosnku  pół białej cebuli łyżka masła  2 -3 małe suszone papryczki chilli  mały jogurt naturalny

Kukuleczki
Sałatka z kolorowych marchwi 118

Jakiś czas temu zakupiłam całą masę kolorowych marchwi i były to żółte, czarne, fioletowe i białe. Smakiem niewiele różnią się od siebie ale wygląd jest zachwycający

Moje Małe Czarowanie
Idealne mini wrap'y na imprezę 963

rozpoczęciem imprezy trzymać w lodówce. Smacznego!   Inne propozycje przekąsek: Naleśniki z parówkami i serem Dip serowy z ziemniaka Pischinger'y Przekąska a'la tacos Masło czosnkowe z ziołami Chipsy z jarmużu Banana Bites Parówki w cieście francuskim Hummus z pieczoną dynią Przekąska z białej rzodkwi Różyczki z ciasta francuskiego Frytki z batatów Żołnierzyki z owoców z dipem Placki cukiniowe

Be Fit Be Strong
Orzechowy twarożek na krakersach 149

Składniki: 1 garść zmiksowanych lub posiekanych słonych orzeszków ziemnych firmy feliks 250 gr białego serka twarożka 2/3 łyżki stołowe jogurtu naturalnego pieprz. optymalnie sól paczka słonych krakersów / grzanka Wykonanie:   Same przygotowanie przekąski jest banalnie proste :) blendujemy garść orzeszków. Następnie do miseczki wrzucamy nasz ser, jogurt, zmiksowane orzeszki i przyprawy, które na dobrą sprawę możemy dobrać według gustu. Ja natomiast

W Moim Magicznym Domu
Faszerowane muszle makaronowe 147

papierowym i odstawić do przestudzenia. Cebulę pokroić w pióra, zeszklić na maśle i zalać białym winem.Dodać pokruszoną fetę, doprawić pieprzem i wymieszać. Na patelni rozgrzać masło, dodać rozmrożony szpinak i mieszać aż do czasu odparowania wody i uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodajemy ser i 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.Wymieszać. Farszami napełnić muszle. Makaron układać na sosie

MarciochaKucharzy