uwagi na liczne prośby dodaję przepis na śnieżno-biały sernik, mój ostatnio tygodniowy wypiek. Nie mam czasu, nie mam siły i nie mam chęci, miejmy nadzieję, że to się zmieni. No to startujemy ;) Składniki (średnica około 25 cm): 4 jajka 400g sera mielonego do serników Dr. Oetker Twaróg aksamitny (82 kcal/100g) około 0,5 szklanki ksylitolu firmy Oleofarm
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćbudowie; aromaty głównie kwiatowe. Świetnie się połączyło z grzankami z tapenadą. Jako ostatniego białego spróbowaliśmy CHAMANIT. Jest to mieszanka lokalnego Grillo z Chardonnay. Zaskoczyła dość silna budowa wina. W nosie obok nut kwiatowych da się znaleźć aromaty dojrzałych owoców z wybijającą się brzoskwinią. Doskonały partner dla serów dojrzewających. Potem przyszła kolej na wina czerwone. Jako pierwsze zostało zaserwowana najbardziej
królestwo garówwędzonego tofu (ok. 200 g) 300 g ryżu do risotto (arborio) 100 ml białego wina (czerwone też się nada) 2 kulki ziela angielskiego 1 liść laurowy 300 g dyni (mrożonej, świeżej lub marynowanej) 1 garść pestek dyni 100 ml śmietany 100 g startego na tarce twardego sera żółtego świeżo mielony pieprz rozmaryn 1 kulka sera mozzarella W szerokim garnku rozgrzej
Qlinarnie i Qlinarniebardzo smaczna sałatka. Uniwersalna, fajnie komponuje się z dowolną wędliną, jajkiem czy serem. Pasuje i na przyjęcia i na codzienne śniadanie czy kolację. Potrzebne są do niej tylko 4 składniki, które ( no może poza porem) zawsze są dostępne w mojej kuchni. Składniki - duży por ( tylko biała część ) - jajka na twardo 2 szt. - ogórki kiszone 3 szt. - jabłko ( najlepiej kwaskowe ) - sól
Kuchnia z widokiem na ogródcałą noc. Zimną śmietankę przelewamy do zimnego, najlepiej szklanego naczynia, dodajemy białą czekoladę i lekko podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia. Następnie śmietankę wstawiamy do lodówki do ostudzenia - również najlepiej pozostawić ją dna całą noc. Po tym czasie śmietankę ubijamy na sztywno. Następnie do miseczki wrzucamy ser i mieszamy z łyżeczką cukru pudru. Do sera nakładamy 3 łyżki ubitej
Słodkie Przyjemnościsłodko lub ostro, nadziewane marmoladą, owocami, albo kawałkami mięsa i sera. Duże możliwości w tworzeniu nowych, własnych przepisów daje zamiana wody na mleko lub sok o dowolnym smaku. /informacje o tang zhong cytuję za Tatter i Grahamką - klik/ CHLEB Z TANG ZHONG I BIAŁĄ KASZĄ G RYCZANĄ /składniki na dwa bochenki po ok.560 g każdy
KUCHARNIAchleba łyżka rozbełtanego jajka 3 łyżki mleka przyprawy: sól, pieprz, czosnek ciasto: 1/2 puszki białej fasoli po 20g serka czosnkowo-ziołowego i pomidorowo-bazyliowego Arla Apetina reszta jajka czubata łyżeczka mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia przyprawy: sól, pieprz, czosnek + dowolne dodatki (u mnie kosteczka sera żółtego ) Mieszamy mleko, łyżkę jajka i przyprawy. Chleb kruszymy, zalewamy masą mleczną i wyrabiamy
Kuchenny Skrawek Niebamoże być jeszcze ciepła) i miksujemy. Słodką śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy do sera i razem miksujemy. Całość masy dzielimy na dwie części, jedną wykładamy na biszkopty w tortownicy i wkładamy do lodówki, Drugą miksujemy razem z kawą. 2. Teraz musimy odczekać około 15min jak pierwsza biała warstwa lekko stężeje na biszkoptach. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki
zjem to blog kulinarnyszkl z górką truskawek (świeżych lub mrożonych) 3 łyżki cukru brązowego lub białego Brownie (spód): 200 g gorzkiej czekolady 200 g masła 3 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 230 g drobnego cukru (można cukier puder) 120 g mąki pszennej Masa serowa: 500 g śmietankowego sera twarogowego 3/4 puszki słodzonego mleka skondensowanego 2 jajka Przygotowanie: Blaszkę wysmarować olejem lub roztopionym
Blondynka Gotujemniej znanymi, a bardzo ekscytującymi składnikami. Dzięki projektowi, w który jestem obecnie zaangażowana (a który możecie podglądać na moim Insta Stories ), przez moją kuchnię przewinęło się wiele tradycyjnych włoskich serów (w tym ricotta salata <3), greckie suchary paximadi oraz ciekawe warzywa - fasolnik chiński, karczochy, okra, a ostatnio kalafior romanesco . A co do tego wszystkiego ma dzisiejsza sałatka(...)przez Internet owego kalafiora romanesco , dorzuciłam do koszyka jeszcze kolorowe buraki, bo zawsze chciałam ich spróbować. Są to buraki żółte oraz buraki Chioggia, posiadające w stanie surowym piękne różowo-białe pasy. Niestety po upieczeniu wzór ten rozmywa się, a barwy blakną, zależało mi jednak na przepisie, który z powodzeniem będziecie mogli powtórzyć ze zwykłymi burakami. O tej porze roku szczególnie
Chilli Czosnek i Oliwaszynką https://www.youtube.com/watch?v=yNmPfwepv6U Przygotowanie : Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu , ugotowany odcedzam . Cebulę kroję w drobną kostkę . Szynkę kroję w cienkie paseczki o długości 3 -4 centymetrów . Ser żółty ścieram na tarce o grubych oczkach . Groszek odcedzam z zalewy na durszlaku. Końcowe przygotowanie makaronu : Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażam cebulę przez około 5 minut , następnie dodaję(...)cebuli groszek , szynkę i całość smażę jeszcze 10 minut , na koniec doprawiam solą i pieprzem . Teraz przygotuję sos beszamel . W garnku roztapiam masło , do roztopionego dodaję mąkę i robię białą zasmażkę . Do zasmażki wlewam mleko , cały czas roztrzepując wlewane mleko rózgą aby nie powstały grudki . Całość zagotowuję od czasu do czasu mieszając . Gdy sos beszamel się zagotuje (gotuję sos około
Uwaga Babcia Gotujepaski burakiem. Kanapki z białą kiełbasą i winogronami Składniki: hummus do posmarowania chleba – lub inna pasta czy masło surowa biała kiełbaska na każdą osobę mały ząbek czosnku – przetarty przez praskę po szczypcie majeranku, papryki, kuminu czerwona cebula cienko pokrojona kilka ciemnych winogron na osobę podprażone pestki słonecznika Przepis na kanapki z białą kiełbasą i winogronami Kiełbaskę wyjąć(...)mundurkach 2 czerwone papryki puszka kukurydzy konserwowej (odsączona) opakowanie sera feta duży jogurt grecki 2 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę świeżo mielony pieprz duża garść słonecznika łuskanego Pełny przepis tutaj. Brokułowa sałatka warstwowa Żurek z chrzanem Składniki: pęczek włoszczyzny na bulion cebula 5 ząbków czosnku 4 ziemniaki 2 kawałki białej kiełbasy po kilka kulek pieprzu i ziela angielskiego kilka listków
Ugotowane pozamiatanewykonaniu - spód stanowią zmiksowane ciasteczka, Masa serowa uciera się szybko - nie powstają grudki zbyt szybko ścinającej się żelatyny. Jeśli lubicie posmak mleka w proszku, który ciasto zawdzięcza białej czekoladzie, tym bardziej będziecie zadowoleni. Ja użyłam czekolady z dodatkiem pokruszonych czekoladowych ciasteczek, co dodatkowo urozmaiciło smak sernika. Polewa z dodatkiem alkoholu jest wyraźnym akcentem, który nadaje(...)odrobiną wody, gdy napęcznieje rozpuszczamy w mikrofalówce. Ser - około 200 gram, mieszamy ze śmietanką, nalewką karmelową, cukrem. Łyżkę powstałej masy dodajemy do szklanki z rozpuszczoną żelatyną, mieszamy i wlewamy z powrotem do reszty polewy. Masa powinna być gęsta ale płynna. Polewamy wierzch sernika i wygładzamy powierzchnię. Starłam dodatkowo kilka kostek czekolady białej i ciemnej, by posypać wierzch. Gotowe. Wkładamy
Kronika Piekarnikamielonego 200 g serka kremowego 20% tłuszczu 3 jajka 180-200 g ksylitolu lub cukru 3 dojrzałe bananay sok z 1-2 limonki 1 budyń waniliowy Dodatkowo : 80 g białej czekolady 40 ml śmietany kremówki Wykonanie: sucharki z masłem i wiórkami kokosowymi umieścić w kielichowym blenderze i zmielić do konsystencji "mokrego piasku" . Wyłożyć na dno tortownicy wyścielonej papierem(...)pieczenia. Bok tortownicy uprzednio posmarować masłem.Umieścic w lodówce do stężenia na czas przygotowywania masy serowej banany obrać, pokroić, obwicie skropić sokiem z limonki i zblendować na gładkie puree ser zmiksować z cukrem, budyniem i bananami. Do masy serowej wbijać po jednym jajku i miksować krótko, tylko do połączenia składników mase serową przelać do tortownicy piec przez pierwsze
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przekąski", "sosy i dipy" oraz "sałatki" - większość pochodzących z nich przepisów zaznaczyłam sobie karteczkami "do wypróbowania". Szczególnie ślinka mi cieknie na myśl o sałatce z marchewką i twarożkiem z sera feta, koulourakia (bułeczkach) z oliwkami i solonym masłem, hummusie z orzeszkami i kolendrą, dipie z przypalonej cebuli i koziego twarogu z płatkami bonito czy pieczonym buraku z kasza perłową(...)m.in. białe trufle, suszone płatki papryki aleppo, mąka z tapioki i aromat piżmowy. Mnie tego typu przepisy odstraszają i skreślam je w przedbiegach. Atutem książki bez wątpienia są piękne zdjęcia w surowej stylistyce , ukazujące piękno jedzenia bez zbędnych ozdobników. Fotografie są ciemne, nastrojowe, niektóre mają w sobie nawet coś niepokojącego, jak te powykręcane ogórki wetknięte w dip z sera feta
Chilli Czosnek i Oliwa