proporcjach 1:1 z kawą; „café cortado” – kawa bazująca na espresso z dodatkiem niewielkiej ilości ciepłego mleka. Vino de licor: Mistela Moscatel Touris Ostatnia propozycja płynnych smaków Walencji to białe, słodkie wino, produkowane z najlepszych winogron ze szczepu Moscatel, które są wystawiane specjalnie na działanie typowego, śródziemnomorskiego słońca. Wino dojrzewa krótko w stali nierdzewnej bez kontaktu z dębem. Poddane jest(...)Jest idealna także do przystawek i niebieskich serów, ale sprawdzi się również w połączeniu z pasztetem z wątróbek gęsich lub jako aperitif przed posiłkiem. Wino zaleca się pić zimne, maksymalnie w temperaturze 7 stopni. W sklepie wino Mistela kosztuje ok. 3 euro za 1,5 litra i jest dostępna w dwóch wersjach: białej i brązowej. Może być świetnym pomysłem
Gotuj po hiszpańskuwarzyw pachnących wiosną, latem i jesienią... I mam coś dla Was : Łowicz oraz jego pełne smaku pomidory dojrzewające nieśpiesznie pod błękitnym i słonecznym niebem...pełna natura! Pomidorowa z burakami, serem kozim, szczypiorkiem, a do tego mnóstwo pachnącej pietruszki, która pyszni się zielenią niczym etykieta na butelce oliwy z oliwek. Tutaj wszystko jest intensywne i barwne, dobre,że palce lizać(...)oliwy z oliwek 1 cebula (najlepiej ta biała, sałatkowa) 2 ząbki czosnku 2 spore pomidory (najlepiej malinowe), bez skórki, pokrojone w kostkę 200g przecieru pomidorowego Łowicz 250g ugotowanych buraków, pokrojonych w kostkę 700ml delikatnego bulionu warzywnego sporo posiekanej, świeżej pietruszki sól morska i świeżo zmielony pieprz dodatkowo: C anapes z sera koziego i szczypiorku 1 i 1/2 szklanki miękkiego
Moja Książka Kucharskaktóre przekłada się „kremem” – może to być np biały serek z łososiem, szynką czy pasztetem. Oprócz niego można ułożyć plasterki jajka, czy małe krewetki. Z zewnątrz taki tort ozdabia się najczęściej tym, co jest w środku, chociaż nie jest to reguła – do dekoracji można użyć wszystkiego – od wędliny, przez żółty ser, owoce morza, po warzywa i owoce. Wszystko zależy(...)danie, nie odciągając wzroku w innym kierunku. Minimalizm, prostota, praktyczność – tym dla mnie jest styl skandynawski, który był inspiracją do przygotowania tego przepisu. Składniki (na 2 sztuki): 300g białego serka kremowego* 100g łososia wędzonego na zimno + plasterek do ozdoby 1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku 1 łyżka drobno posiekanego koperku sok z cytryny (do smaku) pieprz czarny mielony 8 kromek jasnego
SandraFrej.comdoskonały pomysł na przygotowanie filetów drobiowych np na świąteczny obiad. Nadzienie z białej kiełbasy świetnie komponuje się z mięsem drobiowym i sosem śmietanowo musztardowym. Jako dodatek puree ziemniaczane i ulubione surówki. Polecam i zapraszam do przepisu:) Składniki 4 filety drobiowe 2 ząbki czosnku 4 plastry żółtego sera 2 surowe kiełbasy olej sól, pieprz jajko bułka tarta kilka łyżek mąki pszennej(...)sól, pieprz Filety delikatnie rozbić, najlepiej przez folię spożywczą. Czosnek przecisnąć przez praskę. Filety posolić, posypać pieprzem i natrzeć czosnkiem. Odstawić na 30 minut. Następnie na każdym filecie ułożyć ser i równo rozłożyć farsz z połowy kiełbaski. Zwinąć po skosie, na sopel. Do 2 miseczek wsypać mąkę i bułkę tartą, do trzeciej wbić jajko i roztrzepać. Na patelni rozgrzać olej
gotuj ze mnątopiącego) 100 g sera pleśniowego "Blue" ewentualnie "Camembert" Sos Szpinakowy: 600 g rozdrobnionego szpinaku (może być mrożony) duża cebula 5 dużych ząbków czosnku ok. 2 łyżki masła gałka muszkatołowa w proszku pieprz sol Sos Beszamelowy: 2 szklanki mleka 2 czubate łyżki mąki 50 g masła 1 łyżka soku z cytryny gałka muszkatołowa w proszku biały pieprz pieprz kolorowy(...)białym i kolorowym pieprzem. Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Formę 20x30 cm smarujemy tłuszczem i wykładamy pierwszą warstwę makaronu. Smarujemy ok. 1/3 farszu ze szpinakiem i polewamy ok. 1/3 przygotowanego sosu beszamelowego. Przykrywamy kolejną warstwą makaronu. Powtarzamy czynność do wyczerpania składników. Na wierzchu lasagne powinien znaleźć się makaron lasagne, który posypujemy startym serem żółtym
Słodka Stronadodatkiem ulubionych sosów i oczywiście serów. Moje dzisiejsze cannelloni jest z farszem drobiowym z warzywami w sosie grzybowym. SKŁADNIKI: 14 rurek cannelloni 0,5 kg fileta z kurczaka 20 dag.sera żółtego 10 dag. świeżych leśnych grzybów lub kilka suszonych 1/2 papryki czerwonej 1 szalotka kilka pomidorków koktajlowych około 10 cm. pora białego 100ml śmietany 18% sól, pieprz(...)przesmażyć około 5 min. warzywa zdjąć z patelni i na tym samym tłuszczu usmażyć mięso z przyprawami, mięso połączyć z warzywami, dodać jajko i 1/2 startego na dużych oczkach sera, nadziać rurki gotowym farszem, odłożyć około 2 łyżek, aby dodać do sosu, grzyby obgotować, pokroić w drobną kostkę, usmażyć z szalotką, dodać śmietanę, gotować do zredukowania sosu
Kuchnia Beatyczepiajmy się szczegółów ;) Jeżeli macie dość typowego schabowego w jajku i bułce, spróbujcie tego, mniam! SCHAB ZAPIEKANY POD BESZAMELEM Z PIECZARKAMI oraz SAŁATA Z MUSZTARDĄ DIJON I BIAŁYM OCTEM WINNYM Składniki na schab: - 6 plastrów schabu - 150 gram pieczarek - oliwa z oliwek - sól - pieprz Przygotowanie schabu: Mięsko myjemy, osuszamy, odkrawamy błonki. Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy na plasterki(...)oraz pieczarkami. Kolejność warstw w naczyniu żaroodpornym: schab, beszamel z pieczarkami, ser Gran Padano. Pieczemy w temperaturze 160 stopni (funkcja termoobieg bądź grill) przez jakieś 5 minut (aż wszystko ładnie się zarumieni). Składniki na sałatę: - sałata masłowa - 1 łyżka musztardy Dijon - 4 łyżki oliwy z oliwek - 2 łyżki białego octu winnego - 1 łyżka wody - sól - pieprz Przygotowanie sałaty: Sałatę myjemy
Życie zamknięte w smakuprzepis każdemu fascynatowi włoskiej kuchni. Lasagne z Mięsem, Sosem Pomidorowym i Beszamelowym - Składniki : ok. 350 g makaronu lasagne ok. 140 g żółtego sera sos pomidorowy z mięsem: 500 g mięsa mielonego cebula 2 duże ząbki czosnku pomidory w puszce (krojone) kostka bulionu cielęcego 300 ml wrzącej wody 3 łyżki(...)białym i kolorowym pieprzem. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem 3 łyżek oleju lub oliwy. Formę do lasagne smarujemy tłuszczem i układamy warstwy: makaron, sos pomidorowy, sos beszamelowy, makaron itd. w zależności ile warstw chcemy uzyskać. Na górze powinien znaleźć się makaron. Całość posypujemy tartym żółtym serem
Słodka Stronasobie np. ilość czosnku czy cebuli. Składniki na około 8-9 kotletów: 100 g kaszy gryczanej białej 1 jajko kl M 1-2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki pestek dyni 1-2 łyżki ziaren słonecznika 1/2 główki cebuli 2 ząbki czosnku 4 łyżki sera żółtego sól, pieprz do smaku szczypta ostrej papryki lub odrobina pokrojonej na drobno papryczki chilli (niekonieczna
Gotowanie...to proste !szybko, a myślałam że zostanie jeszcze na kolację. 2 kolby kukurydzy 1/2 papryki czerwonej 1 por biała część 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz papryka wędzona, papryka słodka, papryczka chili 1 łyżeczka oregano 1 pierś z kurczaka olej rzepakowy 4 łyżki startego sera żółtego estragon, oregano świeże 500 ml przecieru pomidorowego 500 ml bulionu warzywnego 200 g ryżu risotto
wesoła kuchniaspontanicznie i eksperymentalnie. Oryginalnie w zamyśle miał to być sernik na kakaowym spodzie, ale ponieważ ser wykorzystałam do innego przepisu musiałam wykombinować coś innego. Pomyślałam więc o budyniu. Ugotowałam go w mniejszej ilości mleka dla odpowiedniej konsystencji. Całość jest zrobiona bez dodatku białego cukru. Tym, co nadaje tutaj słodycz są jedynie banan, suszone daktyle i odrobina miodu. Przygotowywanie ciast
HealthyCreationswchłonie płyn, dodajemy kolejną porcję bulionu i mieszamy-robimy tak jeszcze raz. Na koniec wlewamy wino białe i mieszamy, aż ryż wchłonie płyn. Gdy ryż będzie gotowy, zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy połowę parmezanu, mieszamy. Przekładamy risotto na talerze i posypujemy resztą sera. Smacznego Przepis na 2 porcje
słodkie i nie tylko historie kulinarnerozprowadź równo na dnie. Na wierzch ułóż pure z ziemniaków i pietruszki. Posyp tartym serem. Piecz przez około 20-30 minut, aż wierzch się pięknie przyrumieni. Wyciągnij danie i odstaw do przestygnięcia – będzie bardzo gorące. Podawaj z prostymi surówkami: z marchewki, białej albo czerwonej surowej kapusty. Smacznego! Przygotowanie zapiekanki pasterskiej – kroimy warzywa, smażymy razem z mięsem tworząc sos. Pokrywamy
Niedzielny kucharzoficjalnie Gracy są autorami tej potrawy . A słowo pizza pochodzi z 997 roku i znane było początkowo jako wypiek z bazylią i serem. W XVII wieku po przywiezieniu pomidorów do Włoszech po odkryciu Ameryki zaczęto przygotowywać w sposób jaki znamy do dziś. Popularność pizzy w kolejnym wieku(...)włoskiej flagi (czerwone pomidory, zielona bazylia i biała mozzarella) jest najbardziej lubianą. Jednak to właśnie różnorodność sprawiła, że jest ona taka popularna. Różna wielkość, grubość ciasta, składniki w zależności od upodobań oraz kraju i regionu przygotowania. Tak we Włoszech często pojawiają się aromatyczne sery i owoce morza. W Polsce grzyby
KuchniaWeDwoje.plTortillę smaruję ketchupem a następnie posypuję suszoną bazylią i kładę mix sałat. Następnie ukladam plastry sera wędzonego i kładę plastry szynki. Całość dokładnie zawijam ciasno. I zawijam w folię aluminiową ciasno. Zabieram do szkoły czy pracy na drugie śniadanie. Zdrowsza alternatywa do białego tradycyjnego pieczywa
Gotowanie Patkiorzechów włoskich 300 g świeżych prawdziwków (mogą być mrożone) 2 średnie cebule ½ szklanki bulionu warzywnego ½ szklanki białego wina wytrawnego, 60 g orzechów włoskich 1 łyżka masła klarowanego 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki świeżych listków tymianku (ewentualnie ½ łyżeczki suszonych) ½ szklanki startego twardego sera typu parmezan 4 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente. Siekamy orzechy
Moja Mama Gotujeszczególności pomidory, czosnek, bakłażan, papryka i karczochy), różnorodność chlebów, makaronów, oliwek, wiele odmian fasoli białej, czerwonej, soczewicy no i grzybów. Osobna uwaga należy się przeróżnym kiełbasom. Ja szczególnie polecam lokalną Butiffarę – jest naprawdę przepyszna. Ciągle mam przed oczami niezliczoną ilość gatunków serów, a ten drób…, baranina…itd Przebijają jednak wszystko ryby; ach te tuńczyki, anchovies. Sama Katalonia
Szybko Tanio SmacznieTosty bardzo lubię na różne sposoby , najczęściej jakie są robione to z białego pieczywa , a ja zapraszam do wypróbowania tostów z razowca , smakują bardzo fajnie . Składniki ( na 1 osobę ) 4 kromki chleba razowego 4 plasterki wędliny drobiowej 4 plasterki sera cheddara pomidor 4 łyżeczki humus Wykonanie Na wstępie smarujemy wszystkie kromki
Mój SmakDelikatna, letnia zupa krem z cukinii, serka topionego podana z grzankami i prażonymi migdałami. Dodatek białego wina doskonale podkreśla jej smak i radzę z niego nie
Wanilia i Kardamonosób 1 większy bakłażan ok. 5 średnich pieczarek 1/2 cerwonej papryki puszka czerwonej fasoli 40 g białej części pora 3 żabki czosnku pół pęczka szczypiorku 4 łyżki oleju rzepakowego dobrej jakości do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, zielona czubryca opcjonalnie drobno starty żółty ser Wykonanie: Bakłażana przekroić wzdłuż i wydrążyć jego wnętrze. Warzywa (również wydrążoną część bakłażana) drobno pokroić, fasolę
gutfutchyba najczęściej , spośród wszystkich dań makaronowych . Danie łatwe , szybkie i niesamowicie smaczne. Podsmażony boczek , cebulka , ser … – składniki proste , które przeważnie mamy pod ręką , tworzą wspaniałe danie , które zachwyci domowników! W wersji na romantyczną kolację można śmiało pokusić się o dodanie do niego białego wina – polecam! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * makaron spaghetti – 300 g * wędzony boczek
Ostra na Słodkoosób * ryż risotto- 1 szklanka * bulion warzywny- 1 litr * dynia- 350 g * krewetki- 200 g * białe, słodkie wino-150 ml * cebula- 1 szt. * masło- 50 g * sól, pieprz, gałka muszkatołowa- do smaku * olej ryżowy- do smażenia * świeży koper- do posypania * ulubiony starty ser- do posypania (opcjonalnie) Poszatkowaną cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju, wsypać ryż, smażyć, aż będzie przeźroczysty
Kraina Miodem PłynącaSernik nie jest ciastem, jest deserem, którego jakość zależy w największej mierze od rodzaju i jakości sera, jakiego użyjemy do jego przygotowania. To od niego będzie zależała jego struktura po upieczeniu, a nierzadko i smak. Bo są serniki i są Serniki! Sernik z białą czekoladą to jeden z tych wypieków, przy którym inne bledną. Gorąco polecam! Składniki: Spód
Smakowity Blog Kulinarnygram tartego parmezanu łyżeczka oregano Zawiń brzegi ciasta formując zakładki Zgrilluj cukinię Zgrilluj białą włoską cebulę Wstaw do piekarnika i piecz ok 50 minut w 190 stopniach Porcje placka polałam octem balsamicznym i grubo mielonym czarnym pieprzem. Moja rada: Jeśli ser rocotta jest dla ciebie mdły, dodaj fetę, będzie ostrzejsze
AZgotuj!Zupę taką jadłam w austriackich Alpach. Ale bez sera. Bardzo mi smakowała. Ostatnio kupiłam w Krakowskim Kredensie bryndzę z kminkiem. Bardzo mi smakowała. Dodałam do zwykłej kartoflanki i było bardzo smacznie. Wywar warzywny 2 litry biała część pora 1 łyżka oleju 2 łyżki bryndzy z kminkiem 8 średnich ziemniaków 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego natka papryka słodka
AZgotuj!masę wylać na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 C około godziny, aż ser z góry się zarumieni. Po upieczeniu, zostawić ciasto do wystudzenia w brytfance. Zimne ciasto wyjąć z formy i posypać lekko cukrem pudrem lub oblać cienką warstwą białej pomady . Pokroić udekorowane ciasto w małe prostokąty lub trójkąciki
Przepisy i porady kulinarnemnie chyba najczęściej , spośród wszystkich dań makaronowych.Danie łatwe , szybkie i niesamowicie smaczne.Podsmażony boczek , cebulka , ser … – składniki proste , które przeważnie mamy pod ręką , tworzą wspaniałe danie , które zachwyci domowników!W wersji na romantyczną kolację można śmiało pokusić się o dodanie do niego białego wina – polecam!SKŁADNIKI:( 2 porcje )* makaron spaghetti – 300 g* wędzony boczek
Ostra na Słodko