bezzapachowy (2 łyżki) - 2 łyżki masła - sól i świeżo mielony pieprz do smaku - 1 łyżeczka kurkumy - 80ml białego, wytrawnego wina - szczypiorek do posypania - grzanki z 2-3 kromek chleba (użyłam własnego chleba na zakwasie) - zioła prowansalskie (pominęłam) - długo dojrzewający żołty ser Grzanki: - 2 -3 kromki chleba - olej kokosowy bezzapachowy lub masło - chili i zioła prowansalskie (pominęłam) Kromki chleba posmarować
Smaczne Zdrowezasadzie każdy melon mi odpowiada, a najbardziej watermelona, czyli po naszemu arbuza. Dziś jednak zatrzymam się na białym melonie i bardzo szybkiej i pysznej sałatce. Czego potrzebujemy? -kawałek melona, obrany i pokrojony w łódkę -kiełki rzodkiewki -pieczywo żytnie -gorgonzola -żółty ser edamski. Sos: -łyżka syropu brzoskwiniowego -łyżeczka octu balsamicznego -łyżka oliwy -mała szczypta soli Z pieczywa robimy dwie kanapki (mini
BaRepasawokado a wkrótce pesto :)Składniki:1 duże, dojrzałe awokado (albo 2 małe)5 jajek ugotowane na twardodo 200 g białego twarogu1 ogórek kiszony (może być konserwowy)paczuszka zielonych oliwekwiązanka czosnku dzikiegoszczypioreksok z poloły cytrynypieprz(możemy dodać żółty ser, ja nie dodałam)dodatkowo:do dekoracji plasterki cytryny, parę oliwek oraz szczypiorekMiąższ awokado wydrążamy z łupin. Jajka ścieramy na tarce
Bon Appetit Małgorzatyzasady uznawane tylko za dodatek do rosołu, a przecież również może być bazą pysznego dania. Składniki: - 3 pory (białe części) - 1 litr bulionu warzywnego - 100 g masła - 2 łyżki mąki - 1 łyżka śmietany - sól, pieprz - chleb do zrobienia grzanek - twardy starty ser do posypania Przygotowania zaczynamy od bulionu - jeśli robimy go z warzyw, musi być gotowy wcześniej, w sumie
Kulinarne zapędy Kokosamoją wersję. Ja podałam do niej kotlet z piersi kurczaka i było pysznie. Składniki: 250 g tortellini z serem 0,5 czerwonej papryki 0,5 puszki groszku konserwowego 0,5 małego słoiczka pieczarek marynowanych 4 -5 ogórki konserwowe 10 cm pora biała część 1 łyżka Musztarda Kielecka delikatesowa stołowa 1 łyżka Chrzan luksusowy Społem 4-5 łyżek Majonez Kielecki
Ala piecze i gotujemuszę, że wcale jego brak nie jest mocno odczuwalny. Jeśli lubicie, polecam przed dodanie bulionu, podlać ryż 150ml białego wytrawnego wina. Składniki: * 1 szklanka ryżu arborio * 1-2 szalotki * 150 g kurek świeżych * 600-700 ml bulionu drobiowego * 30 g twardego sera, no parmezanu * 1 łyżka masła * oliwa z oliwek * sól * pieprz Wykonanie: Cebulkę pokroić w drobną kostkę - usmażyć
kolorowotorcikowozagnieść. Wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 28 cm,dociskając i wyrównując powierzchnię.Odłożyć . Masa serowa; Ser,jogurt naturalny,cukier (200 g),sok z cytryny zmiksować.Dodawać małym strumieniem rozpuszczoną w wodzie letnią żelatynę i cały czas miksować.Połowę białej masy wylać na spód z herbatników i włożyć do lodówki.Czarną porzeczkę razem z cukrem(200 g) zmiksować blenderem
Ala piecze i gotujebrie (4 porcje) Składniki: 500 g białych szparagów, z przyciętymi zdrewniałymi końcami i pokrojonych na 2 cm kawałki 1 mały kalafior, podzielony na mniejsze różyczki 1 łyżka oleju sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, posiekane 4 szklanki bulionu z kurczaka 120 g sera brie, pokrojonego na 2 cm kawałki
karmelowybiała) – 2 g (2 x Szczypta) Rzodkiewka – 45 g (3 x Sztuka) Szczypiorek – 20 g (4 x Łyżeczka) Twaróg półtłusty – 150 g (0.75 x Opakowanie) Czas przygotowania: 5 minut 1. Posiekaj szczypior, pokrój rzodkiewkę. 2. Wymieszaj składniki na gładką masę. OBIAD K:500.3 / B:27.8 / T:24.2 / W:40.6 / Bł:6.8 LASAGNE ZE SZPINAKIEM I SEREM(...)całe) – 56 g (1 x Sztuka) Ser ricotta (z pełnego mleka) – 140 g (7 x Łyżka) Cebula – 100 g (1 x Sztuka) Pomidory krojone w soku pomidorowym – 390 g (1 x Opakowanie) Czosnek – 20 g (4 x Ząbek) Olej rzepakowy – 10 g (1 x Łyżka) Sól (biała) – 3 g (3 x Szczypta) Makaron
Powiedz dietom nie25min SKŁADNIKI: 2 osoby - jajka 2 szt - boczek wędzony w plastrach 4szt - ser pleśniowy kawałeczek - orzechy włoskie 4szt - kiełki (dałam rzodkiewki) - ocet jabłkowy 2 łyżki SOS HOLENDERSKI - 2 żółtka - masło 100 g - sok z cytryny 1 łyżkę - woda 1,5 łyżki - sól - biały pieprz NAPÓJ WARZYWNO-OWOCOWY - szpinak świeży 3 garście - owoc sharon(...)WYSOKIEJ TEMPERATURY I ABY MISECZKA NIE DOTYKAŁA WODY BO ZETNĄ NAM SIĘ JAJKA I BĘDZIE PO SOSIE. Pod koniec zawsze możemy doprawić sos jeśli np będzie nam za mało białego pieprzu. - do garnka który wykorzystałam na parę wlewam ocet i gotuję gdy woda mocno gulgoczę wlewam w nie jajko(wcześniej wybiłam je na mała miseczkę uważając aby żółtko się
Basia w kuchniprzyprawy z koperkiem dodałam. Cukinię z cebulką podsmażyłam, które kolejną przyprawą Vegeta Natura do pieczonych warzyw doprawiłam. Ciasto z cukinią połączyłam, na brytfankę wyłożyłam, w które oliwki, kapary, ser, pieprz zielony marynowany powbijałam i takie oto ciasto w piekarniku wypiekałam. Moja inspiracja, kulinarna kombinacja smakami pozytywnie zaskoczyła, i tak jak szybko się upiekła, tak szybko się skończyła. Składniki(...)łyżka przyprawy Vegeta Natur z koperkiem, ponadto: 300 g cukinii, 1 biała cebula, 2 płaskie łyżeczki przyprawy Vegeta Natur dopieczonych warzyw, 2 łyżki oleju rzepakowego, sól do smaku, pieprz czarny mielony do smaku, dodatki, po kilka, kilkanaście sztuk: zielone całe oliwki, pieprz zielony marynowany, kapary, ser feta w kostce np. z ziołami, suszone chili świeżo mielone, świeża zielona pietruszka. Przygotowanie
Moniki Smakołykiciepłą kolację! składniki: mięso: polędwica wieprzowa szynka dojrzewająca w długich, wąskich plastrach ser pleśniowy kilka listków szałwii sól, pieprz do smaku kilka ząbków czosnku oliwa do smażenia kasza: 300 g kaszy jęczmiennej (użyłam orkiszowej) 3 łyżki oliwy ząbek czosnku kilka listków szałwii 50 ml wytrawnego wina białego 100 g suszonych pomidorów sos: 1/2 cebuli 1/4 czerwonej papryki ząbek czosnku(...)śmietany (u mnie jogurt grecki) 50 ml wytrawnego wina białego 70 g kaparów sól Polędwicę pokroić na plastry grubości ok 1,5 cm, posypać solą i pieprzem. Czosnek obrać, pokroić na cienkie plasterki. Szałwię umyć. Na każdy plaster mięsa ułożyć kilka plasterków czosnku i liść szałwii, zawinąć w plaster szynki, spiąć wykałaczką. Na patelni rozgrzać oliwię, włożyć mięso, obsmażyć
6nieboświąteczny stół. Igor Antoszewski i Michal Wester - zdobywcy I miejsca - przygotowali dla Was pyszną kaczkę z puree z topinamburu i czerwoną kapustę oraz krem z buraka z kozim serem i chrzanem. Kaczka z pewnością będzie odpowiednią propozycją na obiad pierwszego dnia świąt, a krem z buraczków może zastąpić tradycyjny barsz wigilijny! Zdobywycy II miejsca - Piotr Archiciński i Marcin Krzesiński - przygotowali(...)solą. Na dno talerza pokruszyć kozi ser, wlać zupę i zetrzeć świeży chrzan oraz dodać julienne z zielonego jabłka . Filet z pstrąga na cukinii z sosem beurre blanc (Piotr Archiciński i Marcin Krzesiński) Składniki: Pstrąg: 150 g filetu z pstrąga, masło klarowane, sól Sos beurre blanc: cebula, ocet winny biały, białe wytrawne wino, ziele angielskie, liść laurowy, sól
Plate of Joyprzyprawy a smak samych warzyw. Ich różnorodność - czerwona papryka, cebula, słodki batat, pieczarki, brukselka, cukinia sprawiają, że smak jest obłędny. Moje ulubione spaghetti w pysznym sosie, dwie warstwy sera i kołderka z ciasta francuskiego. Brzmi rewelacyjnie prawda? Bo tak też smakuje! Takie makaronowe danie jest idealne na jesienne dni. U mnie było sobotnim obiadem. Po całym tygodniu pracy i szybkiego(...)piersi kurczaka Słodka czerwona papryka Przyprawa do mięsa 1 biała cebula ½ czerwonej papryki 1 batat ½ cukinii (bez skórki) 6 brukselek 7 pieczarek 1 ząbek czosnku 1 szklanka bulionu drobiowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 150 g makaronu spaghetti Lubella 1 duży arkusz ciasta francuskiego 150 g żółtego sera Sól Pieprz Olej do smażenia Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę
VioletoweKucharzenie