Ciasto 200 g. mąki pszennej 100 g. mąki krupczatki 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju zaczyn Biały sos 3 łyżki oliwy Biała Trufla Monini 1 łyżka mąki pszennej 1 szkl. mleka 1 gałązka rozmarynu sól, pieprz Dodatki 8 szt. pieczarek 120 g. sera camembert 2 łyżki oliwy Biała Trufla Monini garść pokruszonych orzechów włoskich garść rukoli (opcjonalnie) Składniki zaczynu dokładniej(...)Wyrośnięte ciasto przełóż na blat posypany mąką. Dłońmi rozciągnij ciasto na dużą okrągłą pizzę. Połóż na blasze posmarowanej odrobiną oleju. Placek posmaruj zimnym białym sosem. Ułóż grube plastry pieczarek oraz sera camembert. Oprósz solą. Pizzę piecz 15 minut (najlepiej poziom środkowy, termoobieg od dołu). Po upieczeniu polej pizzę oliwą truflową, posyp orzechami i rukolą. Ingredients: (1 pizza for 2 people
Delicious Placeoczekiwania na finał bo sernik musi swoje odstać, ale zapewniam warto czekać. Czas przygotowania: 30 minut Czas pieczenia: 1 godzina Składniki: Sernik 1 kg drobno zmielonego sera, 4 jaja, 1/2 szklanki białego cukru, 1/2 szklanki brązowego cukru, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 mocne zaparzone i ostudzone espresso lub 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozprowadzonej w 2 łyżkach gorącej wody(...)cukier do smaku. Przygotowanie: Masa cytrynowa chia Nasiona chia zalać crema di limoncello i 6 łyżkami zimnej wody , odstawić na 30 minut. Połowę sera zmiksować z połową skrobi ziemniaczanej * , białym cukrem, 2 jajkami, skórką cytrynową i namoczonymi nasionami chia. Odstawić na 15 minut. Tortownicę (średnica 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, żeby sernik nie wyciekł
SzczyptaSmaQsend', 'pageview'); SUFLET SEROWY Składniki: - 150 gram sera gruyere - 75 gram masła - 50 gram mąki - 4 jajka - 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej - 250 mililitrów mleka - pieprz biały - sól Przygotowanie: Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Kokilki nacieramy odrobiną masła i wysypujemy (oklejami) niewielką ilością sera. W garnku podgrzewamy 50 gram masła. Dodajemy mąkę i mieszamy do chwili
Życie zamknięte w smakuwcześniej nie pomyślałabym, że zupa z cebuli może być tak dobra, a jednak;) Bardzo polecam:) Składniki: 7 cebul 1,25 litra bulionu warzywnego 4 plastry sera żółtego pół szklanki białego wytrawnego wina łyżka masła 3 łyżki mąki pszennej sól pieprz tymianek Grzanki: 20 dag sera żółtego 2 łyżki masła 5 kromek chleba łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżeczki majeranku
Krakowskie smaki Anigroszkiem zielonym Składniki: 350 g ryżu arborio lub canaroli około 125 g masła 2 łyżki oliwy z oliwek 200 ml białego wina około 1 l bulionu opakowanie owoców morza (krewetki, mule, ośmiorniczki) szklanka mrożonego zielonego groszku około 200g twardego sera np. Gran Padano, czy Parmezan Bulion musi być ciepły, wiec go podgrzewamy i trzymamy cały czas na małym ogniu(...)chochlę bulionu. Czynności powtarzamy do momentu, aż uzyskamy ulubioną miękkość ryżu. Risotto zdejmujemy z ognia, dodajemy starty na drobnych oczkach ser i masło. Dokładnie mieszamy. Najlepiej podawać oprószone serem z kieliszkiem białego wina. Smacznego Artykuł Risotto z owocami morza i groszkiem zielonym pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujeorganiźmie. Ciasto jest bezglutenowe, bezjajeczne, z serem ricotta, bo innego jeść nie mogę. Paradoksem jest to, że nie szkodzi mi mleko, śmietana czy jogurt, tylko biały i żółty ser, a ricotta jest robiona z serwatki. Nareszcie po cieście nie bolał mnie brzuch i nie miałam kataru. Spód jest zrobiony na bazie kaszy
To co kochamTypowe danie kuchni szwajcarskiej. W oryginalnym przepisie używa się sera Appenzeller, ale z powodzeniem można go zastąpić ementalerem. Składniki 200 g makaronu drobnego ( ja użyłem gnocchi ) sól pieprz biały 200 g sera ementaler 3 cebule natka pietruszki 2 łyżki masła Przygotowanie Ugotowałem makaron w osolonej wodzie (6-8 minut). Starłem ser na drobnej tarce. Cebule obrałem i pokroiłem w cieniutkie
R'n'G Kitchenporcje)? -300 gram wątróbki drobiowej -12 serduszek kurzych -makaron do lazanii -śmietanka 30% -jabłko -pór część biała -8 dużych pieczarek -150 gram startego żółtego sera; użyłem edamskiego -wino białe półwytrawne -świeże oregano -masło klarowane -sos sojowy -sól, pieprz Na klarowanym maśle szklimy posiekanego pora, solimy i pieprzymy. Wrzucamy posiekane pieczarki, podlewamy winem, gdy wino odparuje dodajemy posiekane, świeże(...)minut, na końcu solimy i pieprzymy. Wątróbkę przekładamy do pieczarek, zalewamy śmietanką i zdejmujemy z ognia. Rynienkę smarujemy masłem, wykładamy makaron (makaronu nie gotujemy). Płat makaronu posypujemy małą ilością sera, dodajemy wątróbkę z pieczarkami. Przykrywamy kolejnym płatem makaronu. Czynność powtarzamy do momentu, aż skończy nam się farsz. Na końcu posypujemy grubą warstwą sera i zalewamy wszystko sosem, który nam został
BaRepaspuszka kukurydzy ok 150 gram sera żółtego 3-4 łyżki majonezu sól, pieprz trochę posiekanego świeżego koperku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: do miski przekładamy odsączoną fasolę białą, czerwoną oraz kukurydzę, ser trzemy na tarce o małych oczkach, możemy również pokroić w kostkę w zależności od upodobań następnie przekładamy do miski z fasolą, dodajemy majonez, solimy, pieprzymy dokładnie mieszamy, wierzch sałatki
Blog kulinarny S9.PLjest biało-czerwony :) Całość zgrała się niesamowicie. Danie warte wypróbowania! #MyVictorinox Składniki: 25 dag makaronu cannelloni ½ kg mielonego mięsa z szynki 1 biała papryka 1 młoda cukinia 4 sztuki cyklantery 10 dag sera emmentaler lub gruyere 1 jajko 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy Sól i pieprz do smaku Zioła prowansalskie do smaku(...)szklanki sosu pomidorowego do spaghetti Sos beszamelowy: 3 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 600 ml mleka Gałka muszkatołowa do smaku Suszony rozmaryn do smaku Biały pieprz do smaku 5 dag startego sera emmentaler do posypania Dodatkowo: Plasterki cukinii oraz cyklantery Jak wykonać ? Cebulę i czosnek obrać posiekać, zeszklić na oliwie, dodać mielone mięso, pokrojoną w kostkę białą
Wanilia i Kardamonlubicie koziego sera śmiało możecie zastąpić go fetą, jednak moim zdaniem z kozim ma zdecydowanie lepszy, bardziej wyrazisty smak. SKŁADNIKI : - 3 duże czerwone papryki - 100 g białego, dojrzewającego koziego sera - 4 duże ząbki czosnku (rozgniecione) - 50 ml oliwy z oliwek - sól do smaku - łyżeczka pasty chili - pół łyżeczki kminu rzymskiego NASTAW PIEKARNIK NA 200 STOPNI , włóż papryki, piecz
Kuchnia bezglutenowa Loliserków topionych: Główną przesłanką powstania serów topionych było dążenie do przedłużenia trwałości serów podpuszczkowych. Pierwowzorem sera topionego była szwajcarska potrawa narodowa founde otrzymywana poprzez ogrzewanie silnie dojrzałego sera z domieszką wina białego, które pełniło rolę czynnika emulgującego. Przemysłową produkcję serów topionych rozpoczęła firma Gerber w 1911r. w Szwajcarii. (źródło: www.seromaniacy.pl) Składniki: 4 serki topione 25 dag chudej szynki 1 czerwona
Tradycyjna Kuchniaidzie w kosz ;) Wymyśliłam by dla wege siostry przygotować bezmięsną wersję fasolki po bretońsku, kiełbaskę zatem zastąpiłam błękitnym serem pleśniowym i wyszło przepysznie! :) Składniki: - 400 gram białej fasoli/ Jaś karłowy - ser pleśniowy błękitny lazur - 3 łyżki koncentratu pomidorowego - 3/4 szklanki bulionu lub rosołku drobiowego 0,5 kostki - 1 cebula - łyżeczka cukru - 1 ząbek czosnku - 2 listki laurowe - majeranek - natka pietruszki
upichconapolecam na letni czas zamiast majonezowych itp. Doskonały do białych mięs ,wędlin ,serów. Doskonały dodatek do sałaty masłowej. 200g cebuli czosnkowej 200g rabarbaru 1 pomarańcza lub 100ml soku pomarańczowego 50g rodzynek 2 łyżki miodu 200ml wina białego 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka kolendry 0,5 łyżeczki świeżego imbiru 1 łyżka sosu sojowego Cebulę i pomarańczę (obraną) pokroić w kostkę
Kulinarny karnet Christophera