ser biały - 9461 przepisów (strona:271/631)

Trójkaty z ciasta francuskiego z kurczakiem, serem i porem 393

dawno je robiłam, chyba w lipcu jeszcze. Były pyszne i zdecydowanie warte powtórzenia. Farsz z kurczaka, sera zółtego i białej części pora po prostu bajeczny, zatem polecam zrobienie takich trójkątów. Idealne z barszczem  lub domowym sosem pomidorowym. Składniki: 2 podwójne filety z kurczaka 20 cm  grubej białej części pora 100 g ostrego żółtego sera sól i pieprz

Gosia gotuje
Wielkanocne ciastka z morelami a'la jajka sadzone 298

takie w których uda się połączyć pyszny smak z niebanalnym wyglądem. I tutaj mamy typowy tego przykład :) Są to kruche, delikatne ciastka, wypełnione kremem na bazie sera twarogowego z dodatkiem białej czekolady i odrobiny ajerkoniaku, zwieńczone owocami moreli z syropu. Dodatkowo, taka forma ciastek, może służyć jako niepowtarzalna ozdoba Wielkanocnego stołu.  Składniki (na ok. 12 ciastek): Kruche ciasto(...)mąki pszennej 100 g masła 50 g cukru pudru 1 całe jajko (M) ½ łyżeczki cukru wanilinowego 1 kropla olejku migdałowego szczypta soli Masa serowa: 200 g sera twarogowego (zmielonego) 50 g białej czekolady 10 g masła 1 łyżka ajerkoniaku 1 łyżka cukru ziarenka z ¼ laski wanilii Dodatkowo:  1 mała puszka moreli w syropie Zaczynamy od kruchego ciasta. Mąkę przesiać

Świat Ciasta
Alkoetykieta – cz. I 133

lepsze będzie wino czerwone. Potrawy z grzybów – wina czerwone, wytrawne (ostatnio jadłam rewelacyjną pastę z borowikami, do której dobrałam sobie Chianti (Chianti Coli Senesi, Sangiovese, Bichi Borghesi, Toskania). Sery chude – wina białe, wytrawne lub półwytrawne. Tutaj może pojawić się również na stole piwo. Sery tłuste – wina czerwone, wytrawne Desery – wina słodkie lub półsłodkie, likiery, wódki aromatyzowane Kawa – koniaki, winiaki. Temperatura

Kate's Kitchen
Zupa krem z cykorii i z serem halloumi 192

mała żółta papryka por (biała część) 1 szklanka mleka kokosowego albo sojowego 2 szklanki bulionu warzywnego 50 ml białego wina 1 łyżka masła 2 szczypty kurkumy, sól, biały pieprz 150 g sera halloumi W garnku rozgrzewamy masło, na którą wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, por, cykorię, ziemniaki, paprykę i czosnek, smażymy przez kilka minut. Dolewamy wino i smażymy aż wyparuje(...)momentu aż wszystko będzie zupełnie miękkie. Ugotowane warzywa miksujemy na gładki krem. Garnek zdejmujemy z ognia, dodajemy mleko kokosowe i dokładnie mieszamy. Doprawiamy kurkumą, solą i białym pieprzem. Podajemy z grillowanym serem albo z boczkiem

Bon Appetit Małgorzaty
Chleb żytni na serwatce, pieczony na liściach tataraku 174

Chleb jest z samej mąki żytniej białej i zamiast wody użyłam serwatki z domowej produkcji sera. Mąka żytnia biała, serwatka i sól to składniki tego pysznego chleba. Ma bardzo delikatny i jasny miąższ. Skórka dobrze przypieczona i chrupiąca. Konsystencja zaczynu bardzo luźna, mocno nawodniona serwatką co wpłynęło niewątpliwie na jego delikatność. Chleby z samej mąki żytniej białej należą do moich

Leśny Zakątek
Cykorie w sosie serowym 155

Cykorie w takim sosie smakują wybornie. Sos robiony na bazie sosu beszamelowego nabiera zupełnie innego smaku dzięki serowi. Najlepszy jest ser grueyer i parmezan, ale można użyć innego. Ja dodałem parmigiano reggiano.   Składniki 8 szt białej(...)cykorii 8 szt plastrów szynki gotowanej 1 łyżka masła pół szklanki wody Sos : 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1 szklanka mleka 2 żółtka 100 g startego żółtego sera sól pieprz biały sok z cytryny Przygotowanie   Cykorie oczyściłem, usunąłem gorzkie głąbiki. Opłukałem, włożyłem do garnka ze stopionym masłem, posoliłem, skropiłem sokiem z cytryny. Wlałem wodę, dusiłem 5 minut

R'n'G Kitchen
Pierogi pieczone z serem 165

smakują wyśmienicie solo ale również jako dodatek do zup np czerwonego barszczyku. Pieczone z serem właśnie doskonale smakują z czerwonym barszczem zamiast krokietów ,pasztecików itp. Nadzienie to kombinacja sera pleśniowego z białym . Ja podałam moje … Czytaj dalej Pierogi pieczone z serem Artykuł Pierogi pieczone z serem pochodzi z serwisu gotuj-ze-mna-blog

gotuj ze mną
Mozzarella in carozza 164

Czasem trzeba zgrzeszyć i w kuchni:-) Dziś jest ten dzień, będzie grzesznie i pysznie. grzech nr 1 - białe tostowe pieczywo grzech nr 2 - ser na ciepło grzech nr 3 - oliwa Czasem takie jedzonko jest(...)niezastąpione, można się przenieść w krainę włoskiej rozkoszy.  Można je serwować  niespodziewanym gościom, rodzinie a uszczęśliwicie ich na pewno. Do dzieła !! Składniki: kromki chleba tostowego białego ( na porcję 2)  ser mozzarella  oliwa z oliwek  świeża bazylia ( ja dziś nie miałam użyłam pomidora) sól, pieprz jajko od szczęśliwej kurki  Sposób wykonania:  Ułożyć chleb złożony

pieprzny smaczek
Sernik pomarańczowy z białą czekoladą 113

zimnego masła 4 czubate łyżki kakao 1 / 4 szklanki mleka 1 / 2 łyżeczki sody 1 / 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg sera z wiaderka dobrej jakości 100 g białej czekolady 50 g cukru trzcinowego 250 ml kremówki 30% 5 jajek wielkości M 1 opakowanie budyniu waniliowego (40 g) 2 łyżki kandyzowanych skórek z pomarańczy skórka starta(...)garnka, wsypać cukier trzcinowy, dobrze ją podgrzać, ale nie doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia, wrzucić połamaną na kawałki białą czekoladę, chwilę zaczekać, po czym mieszać do jej rozpuszczenia się. Odstawić do wystygnięcia. Do misy robota kuchennego przełożyć ser z wiaderka, wlać masę z kremówki i czekolady, wbić jajka, dodać kandyzowaną skórkę i skórkę startą ze sparzonej i wyszorowanej pomarańczy

niecodziennikpary
Risotto z zielonymi szparagami 223

Składniki: 350 g ryżu arborio lub canaroli około 125 g zimnego masła 2 łyżki oliwy z oliwek 100 ml białego wina około 1 l bulionu 2 ząbki czosnku 1 pęczek zielonych szparagów (około 12 sztuk) około 100 g twardego sera Parmezan czy Gran Padano + trochę do posypania Bulion musi być ciepły, wiec go podgrzewamy i trzymamy cały czas na małym(...)ulubioną miękkość ryżu. Przed dodaniem ostatniej chochli bulionu dorzucamy szparagi. Gotowe risotto zdejmujemy z ognia, dodajemy starty na drobnych oczkach ser i masło. Dokładnie mieszamy. Najlepiej podawać oprószone serem z kieliszkiem białego wina. Ja podałam je ze smażonym na maśle dorszem (na którego przepis pojawi się już wkrótce). Smacznego Artykuł Risotto z zielonymi szparagami pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Tort biszkoptowy z kremem z białej czekolady, bezą i owocami 179

klik) . * SKŁADNIKI na tortownicę o średnicy 21-23 cm Biszkopt: biszkopt z 5 jajek z tego przepisu Krem z białej czekolady: 500 ml śmietany kremówki 200 g sera mascarpone 150 g białej czekolady 2 łyżki cukru pudru z prawdziwą wanilią Do nasączenia: 2 łyżki wody różanej (lub soku z cytryny) 2 łyżki miodu 100 ml wody Dodatkowo: 100 g konfitury(...)Odstaw do przestudzenia i kolejno włóż do lodówki na minimum 12 godzin . (Jeśli bardzo się spieszysz, to pomiń dodatek białej czekolady i udekoruj tort po prostu bitą śmietaną). Kolejnego dnia zimną kremówkę ubij na sztywno wraz z cukrem pudrem i serem mascarpone (ser najlepiej dodawać partiami do już lekko ubitej śmietany). Przygotowanie Wodę różaną rozprowadź z miodem w ciepłej wodzie

Food Square
Kanapki z wołowiną 341

pół awokado pokrojonego w cienkie plasterki 2 garście rukoli 2 czubate stołowe łyżki chrzanu białego 3-4 łyżeczki wasabi musztarda np. rosyjska albo francuska kilka plastrów sera lazur WYKONANIE Dokładnie mieszamy chrzan biały z wasabi. Kromki chleba kroimy na pół. Połowę przekrojonych kromek smarujemy wasabi z białym chrzanem (kromki na górę kanapki), połowę musztardą (doły kanapek). Na kromkach posmarowanych musztardą(...)układamy rukolę, awokado, plastry wołowiny, opcjonalnie – kawałki sera pleśniowego. Przykrywamy kanapki kromkami posmarowanymi wasabi z białym chrzanem. Smacznego

OstryKęs
Risotto z grzybami i koprem włoskim 195

wina białego wytrawnego lub półwytrawnego 400 ml gorącego bulionu warzywnego 2 płaskie łyżki startej skórki cytrynowej duża szczypta cukru szczypta suszonego estragonu szczypta soli szczypta białego pieprzu 45-50 g sera brie, camemberta lub innego miękkiego z białą pleśnią, najlepiej o lekko grzybowym aromacie, porwanego na mniejsze kawałki lub pokrojonego w grubą kostkę UWAGA: Przez cały czas przygotowywania risotta(...)pozostanie ostatnia porcja bulionu. Wsypać pozostałe przyprawy i wlać ostatnią chochelkę bulionu, mieszać do uzyskania półgęstej konsystencji, wtedy dodać ser i mieszać, aż potrawa stanie się aksamitnie kremowa. 4. Posypać posiekaną nacią kopru włoskiego, podawać natychmiast z kieliszkiem białego wina

Kuchnia Prezydentowej