ser biały - 9461 przepisów (strona:280/631)

Fetta di salmone z awokadowym serkiem i miękkim zapieczonym jajkiem. 196

uzyskania ściętego żółtka, zostawiamy w piecu do 20 minut.Pieczywo podgrzewamy w opiekaczu, skrapiamy oliwą i posypujemy małą ilością parmezanu i świeżych ziół.Sałatka porowa.Będziemy potrzebować:-por, część biała-groszek zielony-ser edamski-pieprz, sól-jabłkoPor siekamy na wiórki, zagniatamy mocno w garści, na grubej tarce trzemy jabłko i ser, dodajemy groszku. Mieszamy z łyżką majonezu i łyżką jogurtu naturalnego

BaRepas
Szparagi w cieście francuskim 219

Sezon na szparagi ciągle trwa, dlatego proponuję proste danie z nimi w roli głównej właśnie. składniki : płat ciasta francuskiego szparagi, u mnie białe kilka plastrów sera żółtego i  chudej szynki koperek, sól Przygotowanie : Rozmrożony płat ciasta można lekko rozwałkować podsypując mąką i podzielić na takie kawałki, by można było swobodnie zawinąć w nie plaster sera lub szynki  Szparagi

Proste Potrawy
Domowe przetwory. Galaretka z czarnej porzeczki i kompot z pestek 249

samo jak powidła śliwkowe . Taka żelazna pozycja na półce i dlatego jej smak dobrze pamiętam. Smak dzieciństwa. Słodko kwaskowa rozkosz rozsmarowana bezpośrednio na chlebie albo grubym plastrze białego, lekko solonego sera - długo była tylko wspomnieniem. Któregoś roku postanowiłam sama ją zrobić i teraz jest żelazną pozycją w mojej spiżarni . Dziwne jest to, że właściwie nie lubię czarnej porzeczki. Zniechęca mnie

Smaczna Pyza
Kremowa zupa czosnkowa 228

chrupiącymi grzaneczkami. składniki: 1 duża główka czosnku 500 g obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków 1,2 l bulionu drobiowego 50 ml śmietanki 30 % 50 g sera żółtego długo dojrzewającego (dałam bursztyna) biały pieprz Kamis sól 1 łyżka masła grzanki (4 kromki chleba tostowego, odrobinka oleju) Czosnek obrać, duże ząbki przekroić na pół. W garnku roztopić masło i podsmażyć obrany(...)czosnek. Dodać ziemniaki, wszystko zalać bulionem i gotować na wolnym ogniu aż ziemniaki będą miękkie. Następnie wszystko zmiksować, doprawić do smaku solą i białym pieprzem. Dodać śmietankę i starty ser, dokładnie wymieszać. Podawać z grzankami - chleb tostowy pokroić w kostkę i zarumienić na patelni z odrobinką oleju

Monia miesza i gotuje
Mule w sosie z gorgonzolą i białym winem. 200

Składniki: - 2 łyżki masła - 1 średnia szalotka (drobno pokrojona) - 2 ząbki czosnku (drobno posiekane) -  1 niewielka łodyga selera naciowego (pokrojona w drobną kostkę) -  150 ml białego wina - 150 g sera gorgonzola - 50 g startego parmezanu - 100 g serka mascarpone - 2 chluśnięcia Tabasco - sok z 1/2 limonki - sól  - pieprz - 1 kg żywych małży - drobny szczypiorek - pietruszka - 1 limonka(...)głębokim rondelku rozgrzewamy 2 łyżki masła. Podsmażamy czosnek, dodajemy szalotkę i szklimy. Wrzucamy seler naciowy i podsmażamy ok. 2-3 minuty. Wlewamy białe wino, zwiększamy ogień i gotujemy ok. 5 minut, co chwilę mieszając. Wrzucamy kawałki sera gorgonzola, parmezan i mascarpone. Rozpuszczamy, mieszając. Na końcu przyprawiamy Tabasco, sokiem z limonki, solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze minutę. Do wrzącego sosu wrzucamy

DominikaDolci
Kurczak z cebulą i pieczarkami w kremowym sosie śmietanowym na bazie białego wina oraz francuskiego sera Roquefort 175

Kurczak duszony z cebulą i pieczarkami w kremowym sosie śmietanowym na bazie białego wina oraz francuskiego sera Roquefort Pomysł na filety z kurczaka niewymagający trudu, podlane dobrym winem, podsycone aromatycznym roquefortem, słodyczą z cebuli, zapachem tymianku, podsumowując - bardzo smacznie! Składniki: 400 g świeżych filetów z kurczaka 150 g sera Roquefort 150 g pieczarek 2 cebule 2 ząbki czosnku(...)gałązki tymianku sól i pieprz do smaku 150 ml białego wytrawnego wina (Sauvignon blanc) 150 ml śmietanki kremówki (Crème fluide légère 12% tłuszczu) 1 garść posiekanego szczypiorku 1 łyżka oliwy 2 łyżki masła Wykonanie: Opłukane i osuszone filety pokroić w paseczki, cebulę w piórka, pieczarki w plastry, czosnek posiekać. W garnku rozpuścić oliwę z jedną łyżką masła, dorzucić cebulę, czosnek

Wino Francja Kuchnia
Makaron z sosem szpinakowo-serowym 159

obiad. Składniki: - 300 g szpinaku (ja użyłam mrożonego) - 30 dag mięsa mielonego (może być drobiowe, może być wieprzowe) - 10 dag sera typu rokpol - 1/2 szklanki mleka - szklanka bulionu warzywnego - 2 duże ząbki czosnku - 1/4 szklanki śmietany 30% - sól, biały pieprz - makaron Wykonanie: Mięso podsmażyć na oleju, dodać szpinak i smażyć do miękkości, dodać przeciśnięty czosnek i podsmażać do odparowania wody(...)odparuje zalać bulionem, dodać mleko i dusić wszystko około 10 minut. Dodać śmietanę i pokruszony ser, gotować do rozpuszczenia sera. Doprawić solą (ja soli nie dodaję, bo ser jest słony) i białym pieprzem. Podawać z ugotowanym makaronem. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp

dom-agi.pl
Trójwarstwowy trójczekoladowy sernik na zimno. 253

łopatki...) Czy warto jednak poświęcić się i zrobić ciasto? Jeśli jesteś czekoladożercą - warto!  A tak zostawiam Was z przepisem. Miłej niedzieli! źródło: przepiśnik Mamy Składniki: 1kg sera w wiaderku 3 białe czekolady 3 mleczne czekolady 3 gorzkie czekolady 600gram śmietanki kremówki 1 pół szklanki cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 6 łyżeczek żelatyny 1 opakowanie herbatników digestive Wykonanie: Ser dzielimy(...)masą serową(tak by masa była rozłożona sprawiedliwie) Następnie wlewamy roztopioną, lekko ostudzoną czekoladę do misek z serem. Dokładnie mieszamy i dodajemy podzieloną również równo śmietanę Do brytfanki 30x24x6 (bądź do dwóch keksówek 30x12x6) wlewamy masy serowe w kolejności” gorzka, mleczna, biała. Wierzch lub spód wykładamy ciastkami. Opakowane w folie spożywczą ciasto wkładamy do lodówki. Na drugi dzień wykładamy

U Fiolki
Trójwarstwowy trójczekoladowy sernik na zimno. 183

łopatki...) Czy warto jednak poświęcić się i zrobić ciasto? Jeśli jesteś czekoladożercą - warto!  A tak zostawiam Was z przepisem. Miłej niedzieli! źródło: przepiśnik Mamy Składniki: 1kg sera w wiaderku 3 białe czekolady 3 mleczne czekolady 3 gorzkie czekolady 600gram śmietanki kremówki 1 pół szklanki cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 6 łyżeczek żelatyny 1 opakowanie herbatników digestive   Wykonanie(...)masą serową(tak by masa była rozłożona sprawiedliwie) Następnie wlewamy roztopioną, lekko ostudzoną czekoladę do misek z serem. Dokładnie mieszamy i dodajemy podzieloną również równo śmietanę Do brytfanki 30x24x6 (bądź do dwóch keksówek 30x12x6) wlewamy masy serowe w kolejności” gorzka, mleczna, biała. Wierzch lub spód wykładamy ciastkami. Opakowane w folie spożywczą ciasto wkładamy do lodówki. Na drugi dzień wykładamy

Fiolka w kuchni
Ser dojrzewający Buelles – przepis 162

szybko , znowu podejmę wyzwanie , żeby się z nim zmierzyć -choć smakowo , na pewno warto . Teraz o samym serze : Buelles jest znany jako Queso de la Chivita. Ser jest miękki ma biały środek , jeśli jest wytwarzany z mleka krowiego , robi się lekko żółtawy. Skórkę sera pokrywa szara , mało apetyczna pleśń , smak jest wspaniały , dla mnie orzechowy ..pyszny Składniki

Ogrodnik w podróży
Pierogi z burakiem i kozim serem 365

tradycyjne danie uczynią wykwintnym! Do przygotowania pierogów z burakiem i kozim serem potrzebujemy: 500g. mąki do pierogów (Poznańska typ 500) 250ml. maślanki Duży burak Dwie gruszki Kozi ser Jałowiec Oliwa z białej trufli Olej Sól Mąkę wraz z solą przesiewamy. Dodajemy maślankę i wyrabiamy ciasto, aż będzie odchodziło od dłoni. Ciasto przykrywamy, żeby nie wyschło i odkładamy(...)cieniutkie plastry. Zmiksowaną gruszkę dusimy na dwóch łyżkach oliwy z białej trufli na małym ogniu. Czekamy, aż gruszka nieco odparuje i zgęstnieje. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 2-3mm. Wykrawamy krążki jak na tradycyjne pierogi. Na każdym krążku układamy plaster z buraka, nieco musu z gruszki, kawałek koziego sera i posypujemy jałowcem. Gotowe pierogi gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną

MarcinChef
Kremowa zupa cebulowa na białym winie- obiad w 30 minut 151

naszą odporność i wzmacnia organizm. Podana w formie delikatnego kremu, z tartym serem, szczypiorkiem i kawałkami bagietki, zyskuje wiele – nawet w oczach tych, którzy za cebulą, oględnie mówiąc, nie przepadają.   Kremowa zupa cebulowa na białym(...)winie – składniki 6 średnich cebul dowolnego rodzaju (chociaż raczej nie cukrowych) 2-3 ząbki czosnku (opcjonalnie) dymka ze szczypiorkiem litr bulionu 100 ml białego, wytrawnego wina 50 gr masła tarty ser żółty o zdecydowanym smaku sól, świeżo mielony pieprz do smaku Kremowa zupa cebulowa na białym winie- sposób wykonania Cebule obieramy i kroimy

Patchwork
Zapiekany makaron w sosie serowym 224

oczywiście można też jeść, ale może być zapychający i w takim przypadku warto go wzbogacić o różyczki brokuła czy kalafiora. Do przepisu należy użyć łatwo topliwego gatunku sera np. cheddara (czerwonego lub białego), goudy czy ementalera. Od jakości i gatunku sera będzie zależał smak potrawy. U mnie z wyrazistym, czerwonym cheddarem. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżeczka

Gospodyni Miejska
Gryczana tarta ze szpinakiem 149

smak), woda (odpowiednia ilość dla właściwej konsystencji w czasie ugniatania).   Składniki "farszu": opakowanie szpinaku (najlepiej liści), trochę oleju, ser (w zależności od upodobań: żółty dojrzewający, pleśniowy, biały, bundz) (sama średnio toleruje sery w ogóle, dlatego od jakiegoś czasu jeśli już używać sera to jest to bundz owczy ze Starego Kleparza w Krakowie - polecam ... teraz niestety

Kwarek - mocno minimalistyczne przepisy
Kremowe risotto z pałkami kurczaka 236

troszkę wiecej –zależy jak będzie chłonął ryż 50 ml białego pół wytrawnego wina 100 ml słodkiej śmietanki 22% Pęczek szczypiorku 50 g startego sera grana padano lub parmezanu Sól morska do smaku Jarzynka do smaku Biały pieprz do smaku Sposób przygotowania:   Umyte i osuszone pałki kurczaka oprószamy jarzynką z każdej strony i wstawiamy na godzinę do lodówki(...)wlewamy kolejną porcję bulionu oraz wino i tak do momentu aż ryż będzie miękki.  Pod koniec wlewamy śmietankę doprawiamy danie do smaku sola oraz białym pieprzem, posypujemy przed podaniem startym serem oraz szczypiorem.  Podajemy gorące. Rada: Ważne jest aby w tej potrawie nie rezygnować z dodania wina, ono nadaje cały smak

Wanilia i Kardamon

Proponowane wyszukiwania