CHEDDAREM Składniki na risotto: 200 g ryżu do risotto 1 cebula 1 pęczek botwiny 100 g chorizo ( można pominąć ) 70 g sera cheddar ( można zastąpić innym twardym serem ) 100 ml białego wytrawnego wina około 500 ml wody sól, pieprz 1 łyżka masła oliwa do smażenia Przygotowanie risotto z botwiną: Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy(...)wody i gotować ryż na wolnym ogniu. Gdy płyn odparuje, uzupełnić wodę. Czynność powtarzać, aż ryż się ugotuje. Na samym końcu dodać 1 łyżkę masła i starty ser cheddar. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smacznego
kolorowotorcikowoporcje: 25 dag grubego makaronu tagliatelle 20 dag wędzonego łososia 15 dag świeżego szpinaku baby 10 dag sera lazur z niebieską pleśnią 1 cebula 1 szklanka słodkiej śmietanki 22% 3 ząbki czosnku ½ cytryny Oliwa do podsmażenia Sól morska do smaku Pieprz biały do smaku Sposób przygotowania: Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku z łyżeczką oliwy, odcedzić, trzymać(...)dodać szpinak, poddusić chwilę pod przykryciem, dodać pokrojonego łososia, skropić sokiem wyciśniętym cytryny, dodać pokrojony w kostkę ser lazur, wlać śmietankę , doprawić do smaku solą oraz białym pieprzem , mieszać do momentu rozpuszczenia sera, wrzucić ciepły makaron, wymieszać, rozłożyć na talerze i podawać
Wanilia i Kardamonpracy. Tym razem poszły do salaterki jedne z ostatnich już w tym sezonie pomidorów. Składniki : duża garść dobrze wypłukanej roszponki chili 3 pomidory papryka (u mnie odmiana biała) 100 g sera z niebieską pleśnią 3-4 łyżki słonecznika 2-3 łyżki oleju rzepakowego łyżka octu jabłkowego sól pieprz Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni. Pomidory obrać ze skórki i pokroić
Weekendy w domu i ogrodzieroquefort lub inny (np. feta) siekana pietruszka trochę sera żółtego, startego na tarce Sos: 2 duże jajka 80-100 g śmietanki, min. 30% duża szczypta gałki muszkatołowej biały pieprz szczypta soli (uwaga: ser może być dość słony!) 1. Oliwę rozgrzać na patelni, wrzucić czosnek i cebulę, podsmażyć ok. 2 minuty na dużym ogniu, mieszając, nie rumienić! Dodać cukinię i paprykę(...)wysokiego naczynia z dzióbkiem (np. miarki) wbić jajka, wlać śmietankę, doprawić sporą szczyptą gałki muszkatołowej, odrobiną soli i białym pieprzem. Dokładnie rozbełtać rózgą lub trzepaczką. 4. Rozłożyć do tartaletek farsz warzywny, ser i łososia, Zalać delikatnie sosem (chodzi o to, żeby sos nie wypłynął poza ciasto), wstawić do nagrzanego piekarnika na samo dno lub na pierwszy ruszt
Kuchnia Prezydentowejkolacji, z kolei półsłodkie i słodkie głównie do deserów, niemniej jednak również może towarzyszyć potrawom obiadowym i na kolację. Do jakich dań można podać białe wino? owoce morza ryby wędliny pasztety i wątróbki drób sery grzyby (poza prawdziwkami) Należy pamiętać również o tym, aby wino podawać w odpowiedniej temperaturze. Wino białe wytrawne, lekko wytrwane, półwytrawne, powinno się podawać w temperaturze
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!przygotowania. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na zupy . Składniki: 6 cebul 1 łyżka mąki 6 łyżek masła 1,5 l bulionu warzywnego 1 szklanka wytrawnego białego wina 5 dag sera ementalera 4 kromki bułki Liść laurowy Tymianek Sól, pieprz Sposób przygotowania: Cebule obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Dusimy na maśle, aż będzie miękka i przezroczysta. Podczas smażenia cały
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnePulpeciki z białej kaszy gryczanej nadziewane kozim serem z sosem dyniowym z podgrzybkami to alternatywa dla tradycyjnych mięsnych pulpecików. Są delikatne i bardzo smaczne szczególnie w towarzystwie grzybowo-dyniowego sosu, który idealnie z nimi współgra. Całość tworzy wyjątkowe i oryginalne danie. Polecam Składniki: Pulpeciki: 200 g białej kaszy gryczanej 2 małe jajka 2 łyżki mąki 2 łyżki bułki tartej
Oryginalny smakprzygotowania pysznej sałatki- polecam :) Składniki: olej rzepakowy sok z cytryny sałata lodowa papryka czerwona i żółta pieczona pierś z kurczaka natka pietruszki kiełki rzodkiewki pomidorki koktajlowe ser feta sól i biały pieprz Wykonanie: Pierś z kurczaka oczyścić, obsypać ulubionymi przyprawami i pokropić olejem rzepakowym. Zawinąć w folię aluminiową i ułożyć na blaszce. Piec w temperaturze ok 180*C przez(...)minut. Pokroić sałatę lodową, paprykę, ser feta, pomidorki oraz upieczoną pierś z kurczaka. Posypać kiełkami, posiekaną natką pietruszki i doprawić solą i białym pieprzem. Na koniec spryskać sokiem z cytryny oraz olejem rzepakowym
The Sweet Damselkorzystam z Kuchni Polskiej, która często podsuwa mi dobre pomysły i nie zawiodłam się. Szparagi z kawałkami jajek, pod śmietanowym sosem z dobrą wędzoną szynką zapiekane z serem… pycha Składniki: - pęczek białych szparagów; - 10 dag wędzonej szynki; - 3 jajka ugotowane na twardo; - 2 łyżki tartego sera żółtego; - 1 łyżka masła; - 1 łyżka mąki; - 200 g śmietany; - łyżka bułki tartej(...)łyżki wody. Gotować 5 minut na małym ogniu, dodać szynkę, wymieszać i gotować 10 minut. W kokilkach układać szparagi, pokrojone na plasterki jajka, posolić, zalać sosem, posypać serem i bułką tartą. Piec 20 minut w temperaturze 200 stopni. function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp
dom-agi.plPizza bianca to niesamowicie pyszna i bardzo prosta w przygotowaniu pizza bez użycia sosu pomidorowego. Biała pizza z serem gorgonzola to świetny przepis dla każdego miłośnika włoskich dań. - tylko kilka składników - idealnie dobrane dodatki - dokładny opis wykonania pizzy
AniaGotuje.plwietnie smakuj ą odgrzane na mase ł ku. Wykorzysta ł am przepis z bloga Kupiec Składniki 0,5 szklanki kaszy gryczanej u mnie biała 200 g sera twarogowego (zmielonego) 1 cebula 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 jajko oliwa do smażenia sól, pieprz do smaku Ciasto: 1 szkl. mąki 2 jajka 1 szkl. mleka 2 łyżki oliwy
Z Kuchni Do Kuchniprzywiodły na myśl kjufte oraz sałatkę szopską, którymi zajadałam się podczas wakacji. Ta kombinacja naprawdę skradła moje serce! Cevapi w połączeniu z ajvarem, pljeskavica z sosem na bazie sera pleśniowego i białej czekolady - wyśmienite! Tego trzeba spróbować! Nie zabrakło także grillowanych warzyw, gdy zobaczyłam bataty i szparagi już wiedziałam, że będzie genialnie. I mimo, że mięska bym sobie nie odmówiła
Cooking Monsterpolubisz moją stronę;) Składnik : 🍽 20 dag schabu bez kości 🍽3 garście świeżego szpinaku 🍽1 torebka zupki chińskiej (sam makaron) 🍽1/2 pora część biała 🍽 20 dag sera żółtego wędzonego 🍽3 ogórki konserwowe 🍽1/2 puszki kukurydzy 🍽 3 łyżki majonezu 🍽 1 łyżka ketchupu 🍽 przyprawy do mięsa: sól i pieprz do smaku, 1 łyżka papryki
Gotowanie Patkijeszcze posiekanymi orzechami. Idąc tropem pięknej zieleni i inspirując się kuchnią włoską postanowiłam przygotować Foglie d'ulivo agli spinaci, podwójnie szpinakowe w połączeniu z francuskim serem Roquefort, na białym wytrawnym winie jako danie główne. Zapraszam na danie w którym francuskiego wytrawnego roqueforta zamieniam na włoską gorgonzolę. Przepis tutaj . Buon appetito
Wino Francja Kuchniajeszcze posiekanymi orzechami. Idąc tropem pięknej zieleni i inspirując się kuchnią włoską postanowiłam przygotować Foglie d'ulivo agli spinaci, podwójnie szpinakowe w połączeniu z francuskim serem Roquefort, na białym wytrawnym winie jako danie główne. Zapraszam na danie w którym francuskiego wytrawnego roqueforta zamieniam na włoską gorgonzolę. Przepis tutaj . Buon appetito
Wino Francja Kuchniasoli (do smaku), 100 g świeżego szpinaku, pieprz kolorowy świeżo mielony, ponadto: mąka do podsypania, 3 kiełbasy (po 1 z każdego rodzaju) -Sokołów Grill Mix grillowy kiełbasa klasyczna, biała, z dodatkiem sera i papryki. Przygotowanie: Do dużej miski (lub w malakserze) rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier, 100 g mąki, wlewamy wodę i całość dokładnie miksujemy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe
Moniki SmakołykiDwie małe lub jedna duża cebula Dwie świeże marchewki Olej Tofu (może być zwykłe, może być wędzone lub z przyprawami) Kasza gryczana i suszone podgrzybki Pół szklanki wina białego Litr wegebulionu Ser parmezan PRZYGOTOWANIE: Na woku lub głębokiej patelni smażymy cebulę posiekaną na drobno i tofu pokrojone w małe kostki. Całość powinna się dobrze zarumienić. W tym czasie kroimy marchewki
Fleksitarianizm.plłyżeczka cukru waniliowego 1 średnie jajko 1-2 łyżki zimnej wody Cytrynowy syrop: 1 obrana i pokrojona w plastry cytryna około ½ szklanki wody ½ szklanki cukru Krem: 150g sera mascarpone 100g białej czekolady 2 łyżki syropu cytrynowego Wykonanie: Spód (forma 24x24 lub 25x35cm): ze wszystkich składników czyli mąki, cukrów, masła jajka i wody zagniatamy gładkie ciasto ciasto wałkujemy na blacie
Słodkie zapomnieniekotlety są dużo smaczniejsze od tradycyjnych. Składniki: Filety drobiowe ½ kg Grzyby suszone ½ szklanki Jajka 2 szt. Majonez 2 łyżki Mąka pszenna 2 łyżki Mąka ziemniaczana 1 łyżka Cebula biała 1 szt. Ser żółty 20 dag Sól i pieprz do smaku Soda oczyszczona 1 szczypta Tłuszcz do smażenia Wykonanie: Grzyby namoczyć, następnie ugotować do miękkości i odcedzić. Po czym posiekać
Tradycyjna Kuchniaciasto na wzór słynnego batonika, z mocnym akcentem białej i mlecznej czekolady oraz chrupiącej preparowanej pszenicy z miodem. Idealne do małej czarnej w gronie najbliższych. Składniki: Biała masa: 350ml śmietany 30% 250g sera mascarpone 1 śmietan fix 200g białej czekolady 200g preparowanej pszenicy z miodem Czekoladowa masa: 150ml śmietany 30% 200g mlecznej czekolady Dodatkowo: 36 sztuk herbatników 50g preparowanej pszenicy
Szalona Kuchnia Ewelinyprzygotować wcześniej i przechować przykryty folią aluminiową w lodówce. Następnie wystarczy go zapiec (przez 20 - 22 minuty) w piekarniku i gotowe! Do przepisu należy użyć łatwo topliwego gatunku sera np. cheddar (biały lub czerwony), ementaler, monterey jack czy gouda. Dip jest kremowy, pikantny i pyszny. Idealny na letnie spotkania przy grillu. Dip można podać z chipsami, nachosami, krakersami, słupkami marchewek
Gospodyni Miejskaszparagami i makaronem Pizza ze szparagami Kremowa zupa szparagowa z pestkami dyni Jaglane muffiny ze szparagami i szynką Kremowa zupa szparagowa Tarta ze szparagami Kremowa zupa szparagowa z serem Zielone i białe szparagi kupujemy każdego roku od producenta, który mieszka kilka km od naszej miejscowości, najbardziej lubimy jednak zielone, których nie trzeba obierać, można je nawet chrupać na surowo
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzaokrąglonych brzegów. Przysmak królowej Najbardziej znana Pizza Margarita została wymyślona na cześć królowej Małgorzaty Sabaudzkiej. Margarita to pizza w kolorach włoskiej flagi. Sos Pomidorowy symbolizuje czerwień, ser Mozzarella kolor biały, a bazylia zieleń. W 2009 roku Margarita została uznana za Gwarantowaną Tradycyjną Specjalność ( STG – Specialita’ Tradizionale Garantita ). Sposób jej przygotowania został jasno określony w unijnej normie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!polskiej. Na słono" Lidla. Podaję w proporcji "na oko", wg Wiewiórki :) Sałatka z buraków i bryndzy, z orzechami laskowymi 2 upieczone, ostudzone i obrane buraki 50 g sera bryndza mała, biała cebula garść szczypiorku garść orzechów laskowych sól, pieprz sok z połowy cytryny łyżka oleju (u mnie z ostropestu) Buraki kroimy w kostkę. Cebulę siekamy lub drobno kroimy, marynujemy
Dzieje kuchennej Wiewiórytego sernika. Otóż nie miałam odpowiedniej i wykorzystałam jednolitrowy kartonik po soku, odcięłam nożem jedną ściankę i gotowe. Składniki: 4 wafelki Lusette czekoladowe 500 g białego dobrze zmielonego sera (może być z wiaderka) 3 żółtka 100 g masła 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa (lub inny smak) 2 łyżeczki żelatyny kakao Wykonanie : Na samym początku
Jadło i czytadłoPrzygotował ją Neapolitański piekarz – Raffaele Esposito, na cześć królowej Włoch Małgorzaty Sabaudzkiej, która odwiedziła Neapol. Pizza składała się z klasycznych składników, kolorami reprezentującymi narodowe włoskie barwy (czerwony, biały, zielony): pomidory, ser mozzarella i bazylię. Zastrzeżona Margherita z certyfikatem Pizza z brokułem i serem pleśniowym Od 2009 roku pizza neapolitańska jest zastrzeżonym przez Komisję Europejską wyrobem. Została ona oficjalnie oznaczona
Jakugotujesz.plzyskała nowy smakołyk. Smak wyśmienity, a wygląd oceńcie sami! Składniki na 20 sztuk: Biszkopt • 4 jajka • 4 łyżki cukru • 4 łyżki mąki pszennej Masa • 250 g sera mascarpone • 1 biała czekolada • puszka moreli w syropie • 1 dżem morelowy niskosłodzony Wykonanie: Rolada • Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. • Dodawać po jednym żółtku
To co kochamoliwy 0,5 łyżeczki soli można dodać zioła lecz nie za dużo bo będą się przypalać Składniki na farsz: serdelka Borów Tucholskich GZELLA 4 szt papryka biała 2 szt ser gouda 300 g pomidor 1 szt szczypiorek pęczek ogórek świeży Krok 1 Mąkę pszenną,sól i proszek do pieczenia przesiewam i wsypuje do miski. Krok
Różowa kuchniakanapek, oczywiście z domowego chleba na zakwasie . Polecam wszystkim smakoszom past. Inspiracją był przepis, na który natknęłam się u Olgi Smile . Składniki: - 1 tuszka makreli wędzonej ok.300g - ok.300g białego twarożku kremowego (sera 3-krotnie mielonego) - 2 średnie cebule - 2 ząbki czosnku - 2 łyżki oleju kokosowego (bezzapachowego) lub zwykłego - sok wyciśnięty z 1/2 cytryny - świeżo mielony pieprz (u mnie kolorowy
Smaczne ZdroweBardzo smaczna propozycja makaronu z pysznym, kremowym sosem na bazie sera mascarpone, jajek, białego wina z dodatkiem kurek, boczku i natki pietruszki. Przepis odrobinę inspirowany spaghetti carbonara, jednak nieco wzbogacony o kilka dodatków, dzięki czemu danie jest sezonowe i ciekawsze. Składniki (na 2 porcje): 100 gram makaronu spaghetti, tagliatelle lub innego ulubionego 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1 lampka
Mango PapajaPropozycja dania obiadowego, prosta, zdrowa i smaczna - zapraszam! :-) SKŁADNIKI (2 porcje): - ok. 250 gram szpinaku - ryż biały - 4 plastry sera żółtego - ok. 3 łyżki mleka - 1 cebula - 1 ząbek czosnku - 2 jaja - sól - pieprz kolorowy - garść pestek dyni - 2 łyżki oleju - pomidorki cherry do dekoracji, a później do degustacji ;-) Gotuję ryż zgodnie z wytycznymi na opakowaniu. Czosnek i cebulę drobno
WielopokoleniowoWykombinowałam całkiem smaczne danie na obiad. Trochę pory, mięcho, dodatki i mamy smacznie podane jedzonko :) Składniki : Schab 1.1/2 kg 12 suszonych pomidorków słoiczek żurawiny do mięs i serów Develey por biała i zielona część 2 szklanki rosołu drobiowego sól do natarcia mięsa Wykonanie: Por myjemy, kroimy na mniejsze części by zmieściły nam się do naczynia żaroodpornego
Różowa kuchniaSKŁADNIKI: - 5 małych, jędrnych cukinii - 100 gr białego, twardego koziego sera - papryka czerwona (niekoniecznie) - 200 ml oliwy (może być więcej) - 6 dużych ząbków czosnku (zmiażdżyć) - sól, pieprz CUKINIE POKRÓJ W PLASTRY około 0,5 centymetrowe. Rozgrzej patelnię grillową i opiekaj je z każdej strony, aby stały się miękkie. Paprykę opiecz w piekarniku i przygotuj jak w tym przepisie . KIEDY
Kuchnia bezglutenowa Lolimarchewki 1 cebula 1 pojedyncza pierś z kurczaka 3 ziemniaki mały słoik suszonych pomidorów w oleju słoik pesto ( zielone ) 1 puszka pomidorów 2 ząbki czosnku sól pieprz biały grzanki tarty ser Wykonanie: Mięso gotujemy w osolonej wodzie, szumujemy, dodajemy pokrojone warzywa/ owoce ( jeżeli cukinia jest duża należy ją obrać i usunąć nasiona ) . Po ugotowaniu do miękkości, całość miksujemy ( można użyć
Smaki Ewytego mielone orzechy włoskie, ale mogą też być laskowe, ziemne czy piniowe (ale to już byłaby rozpusta). Wyszedł z tego bardzo smaczny, wilgotny chlebek. Świetnie pasuje do białych i żółtych serów. Delektujmy się jego smakiem a liczenie kalorii zostawmy na później.” Czytaj więcej
Wiem co jemkrzepi. Dziewczyny – jeśli chcecie oczarować faceta… polecam Składniki: 6 ziemniaków 1 kg kiełbasy 20 dag boczku wędzonego 30 dag pieczarek 2 papryki czerwone 2 cebule kapusta biała 20 dag sera żółtego masło olej musztarda ketchup sól pieprz Przygotowanie: Pierwszy etap przegotowania jest najbardziej czasochłonny gdyż musimy pokroić wszystkie składniki: – ziemniaki obrać, umyć i pokroić w talarki
Kulinarna Patilogiaskładniki: 12 białych szparag 4 plastry szynki parmeńskiej lub innej surowej, podsuszanej 50 g sera feta 1 łyża tymianku sól, pieprz natka pietruszki miękkie masło wykonanie: Szparagi myjemy, obieramy, odcinamy końce i gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 8 min. Odcedzamy. Ser kroimy w cienkie plasterki. Na plastrach szynki układamy plaser sera, po 3 szparagi, posypujemy ziołami, solą oraz pieprzem
Domowy Smak Jedzeniaczarne, spora garść, - oliwki zielone, spora garść, - kukurydza, puszka, - szynka, kiełbasa, indyk pieczony, wg uznania, - papryka żółta, jedna mała, - papryka czerwona, jedna mała, - cebula czerwona, dwie spore, - cebula biała, dwie spore, - ser żółty,400 g, - przyprawy: pieprz czarny, pieprz ziołowy, pieprz cayenne, oregano, domowa vegeta, do smaku - oliwa z oliwek, odrobina, + przecier pomidorowy i kilka plastrów sera żółtego. Wszystkie składniki
Wypisz WymalujPrzepisy dostępne są po kliknięciu w nazwę :) Znowu bezmięsnie, ale za to pysznie :) Śniadanie: Chleb z białym i żółtym serem, papryką i pekińską. Do picia zielona herbata. Obiad: Zapiekanka ryżowa z jabłkami i cynamonem Do picia kompot z dyni Deser – kolacja: Super szybkie angielskie pączki + kawa zbożowa. I wystarczy tego słodkiego obżarstwa :) R E K L A M A google
Smakowy RajSól i pieprz do smaku natka pietruszki Sos do zalania wypełnionych kalmarów: 1/2 posiekanej papryczki habanero ¼ papryki czerwonej 10 pomidorów koktajlowych 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku Sól i biały pieprz 1 ser mozzarella pokrojony w drobną kostkę 1 płaska łyżeczka cukru 50 ml śmietanki 30% 50 ml wody 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej Najpierw przygotowujemy farsz, zalewając kuskus wymieszany
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękostkę cebulę, dodać pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, dusić 10 minut. Dodać nie pokrojony szpinak oraz przyprawy. Dusić jeszcze 5 minut. Wymieszać z makaronem, można posypać tartym żółtym serem. Serwować z białym schłodzonym winem wytrawnym, np. Chardonnay, Sauvignon Blanc. Jutro kolejne propozycje :) Mamy nadzieję, że Was zainteresowała nasza historia i będziecie wiernymi czytelnikami naszych opowieści o dobrym i zdrowym jedzeniu
vegetanie