ser biały - 9461 przepisów (strona:290/631)

Risotto z gorgonzolą i gruszką 95

włoskiego risotto z dodatkiem tego połączenia smaków i wyszło bardzo smacznie. Polecam! Składniki na 2 porcje: 100 g ryżu arborio cebula 2 szkl. gorącego bulionu 50 ml białego wina 50 g sera gorgonzola gruszka garść orzechów włoskich oliwa 2 łyżki masła 2 łyżki startego sera parmezan sól, pieprz Gruszkę i ser pokroić w kostkę. Orzechy posiekać.  Cebulę drobno posiekać

wyzwania kuchenne
Sałatka paprykowo-serowa z winogronem 139

samoistna przekąska. Osobiście uwielbiam połączenie warzyw z owocami i żółtym serem. 1 papryka czerwona (średnia) 1 papryka żółta (średnia) 100g zielonego winogronu (najlepiej bezpestkowego) 70g żółtego sera 10-12 cm białej części pora Dodatkowo: 2 łyżki majonezu (można połączyć z jogurtem naturalnym) sól, pieprz (zamieniam na czarnuszkę) Opcjonalnie: szczypiorek świeża natka pietruszki Obie papryki i ser pokroić w drobną kostkę

Di gotuje
Makaron grzybowy z aromatycznym sosem gorgonzola - przepis świąteczny 185

wigilijnym  stole. Makaron grzybowy z aromatycznym  sosem gorgonzola oraz orzechami włoskimi.  Danie proste a zarazem wykwintne, coś dla miłośników sera gorgonzola. Sos jest bardzo aromatyczny stworzony na bazie sosu beszamel z dodatkiem białego wina podlewane wywarem warzywnym. Czasem warto poświęcić kilka chwil na stworzenie wykwintnego dania.  SKŁADNIKI :( przepis autorski) wywar 1 cebule 1 ząbek(...)mąki pszennej300 ml mleka300 ml wywaru warzywnegosól do smakubiały pieprz do smakuszczypta gałki muszkatołowejsos gorgonzola na ok 500 ml  200 g sera gorgonzola 300ml sosu beszamelowego ok 100 ml wywaru warzywnego 60 ml białego winasól do smakubiały pieprz do smakuodrobina soku z cytrynyorzechy włoskie 5-6 szt rozłupanemakaron grzybowy ok 100 gram świeżego na osobę (wedle uznania

Basia w kuchni
Makaron ze szpinakiem i serem feta 164

Smacznego Składniki na makaron ze szpinakiem i serem feta. 450 gr mrożonego szpinaku 3 duże ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek łyżeczka soli 150 gr sera feta (bez laktozy) 1/8 łyżeczki białego pieprzu opakowanie makaronu muszelki morskie (Gnocchi) 100 ml śmietanki (30%) (bez laktozy) 3 łyżki orzeszków pini Makaron ze szpinakiem i serem feta Jak przygotować makaron. Na patelnię(...)przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć kilka sekund na małym ogniu. Do smażonego czosnku dodać rozmrożony szpinak oraz pieprz biały. Smażyć przez 3 do 4 minut od czasu do czasu mieszając. Kiedy szpinak jest już lekko przesmażony dolać śmietankę oraz dołożyć pokruszony ser feta. Gotować przez kolejne 3 minuty cały czas dokładnie mieszając. W międzyczasie w wodzie osolonej łyżeczką soli gotujemy

mecooks
Risotto z kurczakiem i wędzonym łososiem 192

kurczakiem i wędzonym łososiem z dodatkiem sera gorgonzola. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram filetu z kurczaka, 200 gram wędzonego łososia, 300 ml białego wytrawnego wina, 500 ml bulionu drobiowego, 400 gram ryżu arborio, 150 gram sera gorgonzola, 6 łyżek oliwy, 3 szalotek, 4 ząbków czosnku, pęczka natki pietruszki, 1 łyżeczki suszonego cząbru, 1 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, 1 łyżeczki(...)kurczaka. Całość doprawiłem jedną łyżeczką suszonego cząbru, jedną łyżeczką suszonego tymianku, jedną łyżeczką mielonej gałki muszkatołowej, solą i dość sporą ilością białego mielonego pieprzu. Ważne, aby nie przesadzić z ilością soli, gdyż zarówno łosoś jak i ser gorgonzola są słone. Kurczaka smażyłem przez około 5 minut, a następnie dodałem na patelnię 400 gram ryżu arborio. Całość smażyłem około 2 minut

Wyprawy kulinarne
Zupa - krem z pora 158

jest pyszna. Por jest wyczuwalny, ale jakoś tak delikatnie. Bardzo nam wszystkim ta zupa przypadła do gustu. Podałam ją z prażonym słonecznikiem i dodatkowo mąż lubi z serem żółtym :) Składniki: 3 białe części pora 2 większe ziemniaki 2 marchewki ząbek czosnku 1,5 litra bulionu warzywnego masło klarowane do podsmażenia pora śmietana 18 % trochę słonecznika ewentualnie starty żółty ser Ziemniaki

kruche babeczki
Trylogia pierogowa: pierogi z serem na słodko 197

odrobiną śmietany i domowym dżemem truskawkowym. Oczywiście zjadła tylko dżem i zlizała śmietanę, zostawiając pieroga dla "ał ał". Cynamon był w siódmym niebie... Pierogi z serem na słodko 1kg białego twarogu 2 żółtka miód/cukier/ syrop klonowy do smaku cynamon 1kg mąki ~600ml letniej wody 1 jajko 100g roztopionego masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Ser dobrze rozgnieść widelcem

Przepysznik - BLW i nie tylko
Zapiekanka makaronowo-warzywna pod beszamelem 177

obiad chciałem podać coś lekkiego i sytego. Wyszło smaczne ,bezmięsne danie. Składniki brokuł 100 g marchewki mrożonej 100 g fasolki szparagowej mrożonej 200 g makaronu świderki por (biała część) 200 g sera tartego mozzarella do pizzy i zapiekanek szczypiorek Sos: 4 łyżki masła 2 łyżki mąki 600-700 ml mleka gałka muszkatołowa sól ,pieprz Przygotowanie   Brokuł dzielimy na różyczki(...)resztę makaronu ,połowę sera i pokrojonego w piórka pora. Na wierzch układamy różyczki brokułu ,posypujemy resztą sera i posiekanym szczypiorem. Przygotowujemy sos beszamelowy. W rondelku rozpuszczamy masło ,wsypujemy mąkę i lekko ją podsmażamy. Powoli wlewamy mleko ,cały czas mieszając. Jak zgęstnieje doprawiamy solą ,białym pieprzem i gałką muszkatołową. Zapiekankę zalewamy sosem i zapiekamy 40 min w temperaturze 200°C (wierzch

R'n'G Kitchen
Krem porowy z serem lazur 160

Składniki 2 duże pory (biała i zielona część) 0,5 l bulionu drobiowego czubata łyżka sera mascarpone 5 gałązek natki pietruszki 2 ząbki czosnku 200g sera lazur 2 kromki chleba 3 łyżki masła sól, biały pieprz Sposób przygotowania Od porów odcinamy końce zielonej części. Nacinamy na krzyż i myjemy pod bieżąca wodą (dzięki nacięciu uda nam się je dokładnie umyć(...)Przesmażamy razem 5-7 minut. W razie potrzeby dodajemy niewielka ilość masła. Pory podlewamy bulionem i gotujemy przez 12-15 minut. Całość miksujemy z mascarpone, listkami pietruszki i połową sera lazur. Doprawiamy do smaku. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i złocimy na niej pokrojone w kostkę pieczywo. Kroimy pozostała część lazura w mała kostkę. Zupę serwujemy posypaną grzankami, kostkami lazura

Pyry na Gaz
Sałatka z selerem konserwowym i żółtym serem 363

selera konserwowego 1 puszka kukurydzy konserwowej 5- 6 jajek 250-300 dag wędliny (u mnie polędwica sopocka ale sprawdzi się też szynka konserwowa lub gotowana) 1 por (biała część) 2 garści żółtego sera (startego na grubych oczkach) 1 łyżka ostrej musztardy (u mnie rosyjska) majonez sól, pieprz, słodka papryka Jajka gotujemy na twardo i rozdrabniamy. Wędlinę kroimy w kostkę. Kukurydzę(...)seler odsączamy na sicie. Białą część pora przekrawamy wzdłuż na pół i jeszcze raz każdą połówkę na pół i przelewamy wrzątkiem na sicie. Wszystkie składniki łączymy ze sobą dodajemy ser żółty łyżkę musztardy majonez (ilość wedle uznania jedni wolą mniej majonezowe inni bardziej). Doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką do smaku

Piekielna Kuchnia Pati
Risotto z gruszką i serem 129

Absolutnie przepyszne kremowe risotto z lekko słodkawą gruszką, aromatycznym białym winem, cebulą i serem. Podana z dodatkiem świeżych pomidorków i rukoli stanowi wyśmienite, pełnowartościowe danie obiadowe.   Składniki: (na 4 porcje) 300g ryzo do risotto 2 twarde gruszki 500ml bulionu warzywnego 1 biała cebula kieliszek białego wytrawnego wina 150g serka kremowego (do smarowania) 2 łyżki oliwy z oliwek świeżo mielony

Pyry na Gaz
brukselka z serem 147

składniki: 500 g brukselki 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 1 szkl mleka 2 łyżki jogurtu greckiego sól, pieprz cytrynowy, gałka muszkatołowa do smaku 2 małe białe oscypki (parmezan, ew ser żółty) 1/2 pęczku szczypiorku Brukselkę oczyścić, wrzucić na lekko osolony wrzątek, gotować bez przykrycia kilkanaście minut uważając, by kapustki się nie rozgotowały. Masło rozpuścić na głębokiej patelni, wsypać

6niebo
Sernik z owocami i bitą śmietaną 224

serników 1 budyń waniliowy 2 łyżki konfitury (najlepiej takiej jakich używamy owoców) 1 łyżka soku z cytryny 300 g owoców (mogą być mrożone) Śmietana: 100 g białej czekolady 125 g sera do serników 200 ml śmietany kremówki Przygotowanie: Wszystkie składniki spodu mieszamy z dwoma łyżkami wody i wyrabiamy gładkie ciasto. Blachę o średnicy ok 24 cm wykładamy cienką warstwą ciasta

KasiaiKrzysiu.pl
Warzywa korzeniowe w akcji – dni otwarte Bejo Zaden Poland 204

ogórki pokrójcie w kostkę i dodajcie do pęczaku. Dodajcie oliwki, rozdrobniony ser, miętę, oliwę i sok z cytryny. Wymieszajcie dokładnie i doprawcie solą i pieprzem. Możecie podać z jogurtem greckim i orzechami piniowymi. SZASZŁYKI Z WARZYW KORZENIOWYCH Składniki: – kilka marchewek – kilka korzeni pasternaku lub pietruszki – kilka buraków – 1 biała rzodkiew – 500 gramów boczku surowego – 1 cytryna – łyżka kminu rzymskiego – łyżka(...)nabijcie warzywa i mięso na patyczki szaszłykowe, a następnie grillujcie dość wolno. Warzywa powinny być pół chrupiące. COOLWRAPY Składniki: – 1 kapusta płaska typu Coolwrap – 0,5 kg sera do serników (lub białego zmielonego przynajmniej 2 razy) – mały słoik suszonych pomidorów w zalewie – 20-30 czarnych oliwek – spora garść świeżej rukoli – sól i pieprz do smaku Wykonanie: Ta kapusta ma specyficzne

karmelowy
Sosy 199

potraw z makaronem czy ryżem, zawsze dobry - SOS SEROWY: 100-200 g sera pleśniowego  łyżeczka masła odrobina białego, wytrawnego wina około 50ml 50ml śmietanki słodkiej i gęstej18% sól, pieprz do smaku bazylia   WYKONANIE: Ser wkładamy do rondelka, na dno wlewam odrobinę wody i masło, podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszamy(pamiętajmy że ser może szybko przywrzeć(...)dolać wino, nadal podgrzewać, po całkowitym rozpuszczeniu sera, dodajemy śmietankę i przyprawiamy ciągle mieszając. SOS HOLENDERSKI: Nie tylko do gorących, również do zimnych warzyw. Jeśli za pierwszym razem nie wyjdzie nie zrażajcie się sos wart jest nawet kilku prób- jest pyszny! 1/2 kostki masła 4 żółtka sok z 1/2 cytryny sól, biały pieprz WYKONANIE: Żółtka ubić na pianę z sokiem

Kuchnia Beaty