Składniki: (na 4 dorosłe, głodne osoby) 1/2 kg mielonej wołowiny 2 spore ziemniaki 1 średni bakłażan 1 duży pomidor 1 średnia cebula 1 jajko twardy ser do tarcia oliwa z oliwek białe wino (1 kieliszek) liście laurowe kawałek cynamonu goździki ziele angielskie sól pieprz Sos beszamelowy: ze trzy dobre łyżki masła 3 łyżki mąki zimne mleko sól pieprz gałka moszkatołowa(...)cebulę. Dodać mięso i smażyć mieszająć, aż stanie się szare i rozpadnie na grudki. Wziąć trzepaczkę i rozbić smażące się mięso na drobne „ziarenka”. Podlać wszystko białym winem, po chwili dodać przetartego pomidora, kawałek cynamonu, kilka goździków, kilka ziaren ziela angielskiego, liść laurowy, sól i pieprz. Zmniejszyć ogień i odstawić, żeby się dusiło. Czas na warzywa. Na patelni
stajnia gołębie od kuchnisztuki Cebula – 1/3 sztuki Seler naciowy – ½ łodygi Czosnek – 2 ząbki Wywar warzywny z: 1 marchewka, 1 cebula, 2 łodygi selera naciowego + 2 szklanki wody Wino białe wytrawne – 150ml Masło – 1 łyżka Ser parmezan – 1 łyżka potartego Botwinka – 1 pęczek Burak – ½ sztuki Kozi ser – 100g Orzechy włoskie – 2 łyżki posiekanych Oliwa do smażenia Sól, pieprz Świeży tymianek Wykonanie: Gotujemy wywar(...)połowie gotowania dodajemy drobno posiekaną botwinkę i startego na tarce buraka. Pod koniec gotowania dolewamy do kaszy białe wino. Całość delikatnie mieszamy i pozostawiamy do całkowitego wchłonięcia płynu. Kiedy tak się stanie, dodajemy masło, posiekane orzechy włoskie, połowę koziego sera i starty parmezan. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Pozostawiamy pod przykryciem na około
Kuchnia Bon Appetitoliwek 3 łyżki masła dobrej jakości 2 łyżki śmietanki kremówki 1 ząbek czosnku sól, pieprz 2 kromki chleba pszennego kromka duża bagietki ciemnej około 100 g żółtego sera jakiego lubicie najbardziej lampka białego półwytrawnego lub wytrawnego białego wina 500- 600ml bulion warzywno-drobiowy z kurczaka (możecie wykorzystać rosół) - im lepszy tym smaczniejsza zupa Wykonanie: W rondelku dusimy cebulę na oliwie(...)wchłonie tłuszcz, podlewamy białym winem, pomału odparowujemy. Jak wino wyparuje wlewamy bulion, po zagotowaniu dodajemy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem. Używając blendera miksujemy całość na gładką masę. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę z oliwek i pokrojone pieczywo na grzanki (najlepiej dość spore), cały czas mieszając doprowadzamy do jego zarumienienia się. Powinno mieć piękny złoty kolor. Ser żółty ścieramy
SMYKWKUCHNIswoje dwa kółka :) A tym czasem sałatka i mołdawskie wino. SKŁADNIKI: na 1 porcję 2 liście sałaty (ulubionej) 3-4 plasterki melona miodowego 8-10 kulek białych winogron 2 grona czerwonej porzeczki 1/2 sera camembert z orzechami 1/2 papryczki chilli olej z pestek winogron ocet z białych winogron sól pieprz A jak to zrobić: Sałatę ułożyć na talerzu. Dodać pokrojonego
Kuchnia w opałachjednak, że omlet jest banalny w obsłudze i robi się go szybko. Z dodatkami możecie szaleć, możecie też użyć lodówkowych resztek, na które nie macie pomysłu. Na wędliny, warzywa, sery, dowolne zioła. Wracając jednak do gorgonzoli, dodałam ją, bo została mi odrobina z innej potrawy. Pilnowałam jedynie, żeby nie przesadzić z ilością. Myślę, że wyszło w punkt(...)oczywiście dodałam jeszcze na koniec sporą szczyptę świeżo mielonego pieprzu. Idealnie mi pasuje do gorgonzoli. I do jajek, ale to oczywiste. Podobne przepisy: Omlet ze szpinakiem i serem taleggio Frittata z białą kiełbasą i rukolą Artykuł Omlet z gorgonzolą i szparagami pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovydodatkiem szynki i pomidorków koktajlowych. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 3 łyżki sosu z czosnkiem niedźwiedzim 4 plasterki szynki konserwowej 10 pomidorków koktajlowych 1 por biała część 100 g sera gouda z ziołami i pomidorami 125 g małych kulek mozzarelli 1 łyżeczka suszonej bazylii Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable
R'n'G KitchenKolorowa i super zdrowa sałatka z mięsem z kurczaka i warzywami. Prawdziwy hicior! Spróbujcie. Nie pożałujecie:) Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 1 por (tylko biała część) 15 dkg sera żółtego 0,5 puszki kukurydzy 1 czerwona papryka 4 ogórki konserwowe 2 jajka szczypiorek sól pieprz 2 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy szczypta przyprawy do kurczaka Przygotowanie: Kroimy
Krokusowy Domtakiej prawdziwej w pizzerii w Neapolu… ;) Uwielbiam za to różne wariacje na jej temat, które nie tylko świetnie smakują ale przy okazji są dużo zdrowszą wersją, bez białej mąki czy tony sera. Eksperymentowałam już z bardzo różnymi wersjami spodów do pizzy i opcjami przygotowania – czy to w piekarniku czy na patelni. Może przygotuję kiedyś wpis poświęcony wszystkim moim wariacjom
HealthyCreationskartacze. Dodatek surowego ziemniaka powoduje ,że są ścisłe, ładnie się formują i smakują doskonale. Składniki 500 g mięsa mielonego średniej wielkości ziemniak starty na miałko żółtko posiekana biała część pora łyżka sera żółtego kawałek czerwonej,posiekanej papryki sólo,pieprz bułka tarta 3-4 ząbki czosnku,posiekany 1/2 … Czytaj dalej Mielone jak kartacze
gotuj ze mnąOwsiane z Truskawkami w Kształcie Serduszek Składniki: Ciasto: 160g mąki pszennej (użyłam tortowej) 140g miękkiego masła 120g płatków owsianych górskich 80g ciemnego cukru dark muscovado (można użyć białego) Krem: 120g gotowego ser na sernik (zmielonego twarogu) 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 170ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 fix do śmietany Dodatkowo: około 300g truskawek, umytych
Mała CukierenkaSKŁADNIKI: 500g szynki białej firmy Hańderek 200g sera żółtego pół puszki kukurydzy duży słoik selera (840g) puszka zielonego groszku 1 ogórek kiszony 1 łyżka natki pietruszki 1 łyżeczka musztardy 4 łyżki jogurtu naturalnego 4-6 łyżek majonezu sól pieprz WYKONANIE: 1.Szynką ser i ogórka pokroić w kostkę, przełożyć do miski. 2.Dodać pozostałe składniki, przyprawić solą i pieprzem
Dziś Ja gotujeinaczej zwane sernikiem bez sera. Dziwna nazwa jak na ciasto. Skąd ta nazwa się wzięła, nie wiadomo. Prawdopodobnie od masa niby serowej, a tak naprawdę nie zawierająca sera . Klasyczna wersja jest biała i przypomina styropian. W każdym bądź razie ciasto smakuje jak sernik. Jest smaczne, lekkie, orzeźwiające i przede wszystkim tanie
Ugotujmy Coś