queijo 2 szklanki mąki z tapioki 1/2 szklanki mleka 2 łyżki oliwy lub oleju 2 duże jajka 150 g drobno startego sera (np. parmezanu lub mieszanki różnych serów) 1/2 łyżeczki soli szczypta białego pieprzu Do misy miksera wsypać mąkę z tapioki i sól.. Zagotować mleko z oliwą/olejem. Miksować na małej prędkości stopniowo dodając gorące mleko z oliwą. Dodać
Przepisy na domowy ser i chlebPychotka Składniki: - chleb biały lub może być ciemny - sałata lodowa - ser zółty - pomidor - czerwona cebula - sól, pieprz Czasami, żeby bardzo nie najadać się na noc robię nam takie kanapeczki. Człowiek nie jest bardzo najedzony a głodu nie czuć. Większość na kapce jest warzyw więc chyba jest zdrowa. Zakupy: Chleb biały lub ciemny
Tanio smacznie i prostoniepowtarzalne w smaku.Koniecznie spróbujcie. SKŁADNIKI: 300 g ryżu do risotto (u mnie carnaroli) 2 twarde gruszki 500 ml bulionu warzywnego 1 mała cebulka dymka 1/2 szklanki białego wina (użyłam wytrawnego) 150 g sera Tallegio (lub innego kremowego typu Camembert) 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy z oliwek świeżo zmielony pieprz sok z cytryny Cebulkę pokrój drobno. Gruszki obierz i pokrój(...)przeźroczysty. Wlej powoli białe wino. Gdy wino wyparuje stopniowo zacznij dolewać bulion. Gdy ryż wchłonie bulion dolewaj go ponownie. Po około 10 minutach dodaj gruszki i podduś do momentu, gdy ryż będzie idealnie ‚al dente’. W zależności od ryżu jakiego używasz trwa to około 12-15 minut. Zdejmij risotto z ognia, dodaj pokrojony w kosteczkę ser, odrobinę świeżo zmielonego pieprzu
Kuchnia bezglutenoważółtego sera Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach z pomidorem, papryką i oregano Makaron orzo z liśćmi szpinaku i serem feta Makaron ze szpinakiem,czosnkiem i serem Makaron razowy w natce pietruszki z białą fasolą Makaron z soczewicą i mozzarellą w brokułowym pesto Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Ravioli z semoliny z ricottą, cukinią i suszonymi(...)ziołami skropione oliwą z oliwek z białych trufli Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Ser pleśniowy le Coutances podany z bukietem sałat i pomidorkami cherry z dodatkiem malinowego dressingu Serek Capri czosnkowo-koperkowy z papryką, rzodkiewką i ogórkiem zielonym idealny z chrupkim pieczywem Spaghetti ze szpinakiem i grana padano Świderki z salami,cukinią i grana padano Tarta
Moja smaczna kuchniaLekki obiad na upalne dni SKŁADNIKI: 0,5 kg makaronu świderki krewetki ser gorgonzola śmietana świeża pietruszka, czosnek białe wino, sól, pieprz, parmezan Makaron gotujemy al dente. Rozmrożone krewetki oczyścić ze skorupek. Wyciśnięty czosnek delikatnie zeszklić na oliwie, dodać krewetki i minute smażyć do uzyskania różowego koloru krewetek. Dodać białe wino i dusić kolejne 2-3 minut , doprawić
MarciochaKucharzyCZERWONA: 1 cebula 1 szklanka domowego przecieru pomidorowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1łyżka bazylii sól pieprz czarny oliwa z oliwek WARSTWA BIAŁA: 400g fileta z indyka lub kurczaka 200g sera sałatkowo-kanapkowego oliwa z oliwek WARSTWA ZIELONA: 450g szpinaku rozdrobnionego 3 ząbki czosnku sól pieprz oliwa z oliwek DEKORACJA: 1 mozzarella oliwki czarne pomidorki koktajlowe oliwa(...)koncentrat. Jeżeli sos będzie rzadki należy go trochę pogotować do odpowiedniej konsystencji, przyprawić. Wystudzić i dodać 1/3 mieszanki jajecznej. Wymieszać. WARSTWA BIAŁA: filet z indyka pokroić i usmażyć na oliwie z oliwek. Wrzucić do rozdrabniacza. Do mięsa dodać ser feta i wlać 1/3 mieszanki jajecznej. Wszystko razem wymieszać. WARSTWA ZIELONA: Szpinak rozmrozić i odsączyć z wody. Usmażyć na oliwie
https:KKuchniaMniamsmakowe odkryłam za sprawą koleżanki. Podpytałam ją co jest w środku i tym oto sposobem wykombinowałam własną wersję, w której się po prostu zakochałam. Wyrazisty ser doskonale uzupełnia smak delikatnej gruszki skąpanej w nucie białego wina. Danie wprost idealne na romantyczną kolację we dwoje. Składniki na 2-3 porcje 300g ryżu arborio 1 gruszka 100g sera z niebieską pleśnią(...)łyżka masła 2 łyżki oleju lub oliwy pieprz 1 cebula 1/3 szklanki białego wytrawnego wina Przygotowanie: Cebulę posiekać w kostkę, zeszklić na oleju. Dodać ryż. Chwilę smażyć mieszając, aż pozostanie oblepiony tłuszczem. Wlać wino i czekać aż odparuje. Następnie dodać 1 porcję bulionu (1 czerpak). Gdy wywar zostanie wchłonięty, dodawać kolejne porcje stopniowo. Gotować
Fabryka pomysłówednym z moich ukochanych sposobów na szparagi jest pizza z ich udziałem. Puszysty i niezbyt gruby spód, pokryty wybornym śmietanowym sosem, doprawionym gałką, czosnkiem i białym pieprzem. Do tego solidna porcja francuskiego koziego sera, świeżego tymianku i prażonych migdałów. I nagle okazuje się, że zwykła pizza nabiera wykwintnego charakteru i czaruje wszystkich swoim smakiem. Uważam, że sezon na szparagi(...)oleju. Następnie wlewamy śmietanę i powoli gotujemy (około 5 minut), aż sos zgęstnieje. Na sam koniec doprawiamy startym ząbkiem czosnku, gałką muszkatołową, białym pieprzem i solą. Odstawiamy do wystygnięcia. Dodatkowo : 1 niecały pęczek szparagów 150 g sera koziego garstka podprażonych płatków migdałowych garstka świeżego posiekanego tymianku Szparagi gotujemy w lekko osolonym wrzątku al dente . Pamiętajmy o uprzednim ich umyciu
Food Squaresię warstwy na tym serniku, a sam sernik jest smaczny i mocno czekoladowy. Jest smak czekolady gorzkiej, mlecznej i najbardziej słodka jest warstwa z białej czekolady. Składniki: 500 g sera twarogowego z wiaderka 0,5 szkl cukru pudru 3 łyżeczki cukru waniliowego z wanilią Ale-raj 300 ml kremówki 30% 100 g czekolady gorzkiej 100 g czekolady mlecznej
Ala piecze i gotujemasła 1 1/4 szklanki mąki pszennej 3/4 łyżeczki soli 2 łyżki kakao 1 1/2 szklanki cukru 5 jaj Masa serowa 1 kg sera trzykrotnie mielonego 125 g mascarpone 120 g białej czekolady 5 jaj 2 żółtka 3/4 szklanki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 125 ml śmietany 30% Rabarbar 6 łodyg rabarbaru ok 6 łyżek brązowego cukru 1 laska wanilii(...)zmięknie, część powinna pozostać w kawałkach, część może się rozpaść, usuwamy kardamon i odstawiamy rabarbar z ognia 6. Masa serowa - w misce miksera umieszczamy ser, mascarpone, mąkę ziemniaczaną i cukier, miksujemy na gładką masę, białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce 7. Do masy serowej dodajemy po jednym jajku, wciąż miksujemy, następnie żółtka, na koniec śmietanę
Słodki KompromisGouda najpopularniejszy żółty ser na świecie jest zarazem jednym z najstarszych serów podpuszczkowych z mleka krowiego. Nazwa "gouda" jest współcześnie używana do określania serów produkowanych w tradycyjny holenderski sposób i nie stanowi określenia konkretnego produktu. Historia serów podpuszczkowych z mleka krowiego, a do takich właśnie należy gouda, sięga 6000 r p.n.e, nie udało się jednak dotychczas ustalić w którym(...)pleśni, nadających dojrzałym serom ich charakterystyczny smak. Pierwsze wzmianki o serze Gouda pochodzą z 1184 roku Tym samym jest on jednym z najstarszych serów na świecie, których produkcja trwa nieprzerwanie do czasów współczesnych. Nazwa sera pochodzi od miasta Gouda, które w średniowieczu nabyło wyłączne prawo do posiadania rynku, na którym rolnicy hrabstwa mogli sprzedawać swój ser. Stosunkowo łagodna w smaku
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataminut. Zapewniam że jest bardzo smaczna. Dodałam do niej ser feta bo bardzo go lubię, a zupie nadał fajnego posmaku. 3 ziemniaki 1 pęczek szparagów białych 1 doniczka bazylii 10 dkg sera typu feta sól, pieprz, pieprz czerwony 1 ząbek czosnku 1/3 szklanki śmietany 30 % masło klarowane 2 litry bulionu warzywnego Na maśle klarowanym przesmażam czosnek, dodaję obrane
wesoła kuchniajajek L 0,5 szklanki kaszy manny 200 g cukru Polewa czekoladowa 0,5 szklanki śmietanki 30% 50 g margaryny 90 g gorzkiej czekolady 100 g białej czekolady Jajka, margarynę oraz ser wyjmujemy wcześniej z lodówki, aby uzyskały pokojową temperaturę. Na początku oddzielamy żółtka od białek. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, stopniowo dodajemy po jednym żółtku. Następnie
VioletoweKucharzenietrzeba mnie namawiać ;) jestem bardzo wdzięczna tej osobie która po raz pierwszy wpadła na pomysł aby ser wykorzystać na ciasto ;) Dzisiejszy wypiek składa się nie tylko z sera ale też z kremówki, białej czekolady i nawet jest dodatek owocowy w postaci skórki i soku z pomarańczy :) Wymiary tortownicy : średnica 24 cm Czas pieczenia : 8 min. + 60 minut Temp. pieczenia
Różne smaki w kuchninajlepszy smak i aromat. Do jakich potraw białe wino? Białe wino, które tak de facto ma odcień żółci i brązu, to wino, które ma wielu zwolenników od tysięcy lat. Niezależnie od gatunku uchodzi raczej za delikatniejsze, w przeciwieństwie do wina czerwonego. Kolor uwarunkowany jest ilością kwasów fenelowych i ciemnieje wraz z dojrzewaniem. Białe wina półwytrawne powinno się podawać w wysokich(...)lubisz Makaron ze szpinakiem i słonym serem feta Do jakich potraw czerwone wino? Ciężkie czerwone wina są dobrym wyborem, jeżeli na naszym stole pojawi się czerwone mięso, tj. dziczyzna, wołowina, wieprzowina czy baranina oraz aromatyczne sery pleśniowe lub grzyby. Warto pamiętać, że czerwone wina podaje się w nieco wyższej temperaturze niż wina białe, tj. ok. 14-18 stopni. Czerwone wina
ProstePesto.pl