maśle, polane stopionym masełkiem, cynamonem, posypane cukrem. Wybór i upodobania zostawiam Wam. Kuchnia "na leniucha":-) - ten ciekawy i smaczny przepis pochodzi z Wielkiej Encyklopedii Kuchni Polskiej. Składniki: 50 dag sera białego 2 jajka 10 dag mąki pszennej 3 łyżki masła 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu sól Przygotowanie pierogów: ser mielimy lub przeciskamy przez praskę żółtka oddzielamy od białek, zaś
Zasmakuj Kuchnibyle co i na szybko. Czas, to chyba zmienić. Także tak, zrobiłam na spotkanie z przyjaciółmi przekąskę zwaną pastą serową. Na momencie ale z fantazją :-) Przepyszna ... Składniki: kostka sera białego 1 duża marchewka 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 ząbek czosnku sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Kostkę sera wymieszać z jogurtem
pieprzny smaczekgładkie. Dużą blaszkę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. następnie ciasto wałkujemy i wkładamy do blaszki, nakłuwamy widelcem. Teraz przechodzimy do przygotowania masy serowej. MASA : -1,5 kg sera białego -tłustego lub półtłustego -0,5 szkl oleju -1 szkl-1,5 szkl mleka (ilość mleka zależy od suchości sera , jeśli ser jest suchy to dajemy 1,5 szklanki a jeśli
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokudobrodziejstw przygotowując domowe specjały. Proponuje bardzo proste wykorzystanie twarogu, oliwy i czosnku niedźwiedziego, które będzie znakomitą przekąską na wieczór z przyjaciółmi i nie tylko. Składniki: - kilka liści czosnku niedźwiedziego - ser biały - oliwa z oliwek extra virgin - sól - pieprz 1. Liście czosnku dokładnie myjemy i osuszamy, a następnie drobno kroimy. Ser kroimy w kostkę i opcjonalnie można go delikatnie oprószyć solą
Apetyczna babeczkaukładać kupkami naprzemiennie wszystkie rodzaje ciasta. Piec w temp. ok. 180 stopni C przez ok. 40-45 min. Po upieczeniu przekroić na 2 części. Masa Serowa: 750g zmielonego sera białego półtłustego 1/2 szklanki cukru kryształu 200g masła 4 zółtka 2 budynie śmietankowe 1/2 szklanki mleka Masło roztopić, dodać ser wymieszany z cukrem i żółtkami. Zagotować, stale mieszając. W mleku
Prosto i Smacznie z Anetąciasto 450 g mąki 300 ml wrzątku 1 łyżeczka soli 1 łyżka oleju nadzienie 500 g ugotowanych ziemniaków 250 g sera białego 2 cebule 1 jajko 2 łyżki smalcu ze skwarkami sól pieprz Ziemniaki utłuc tłuczkiem do ziemniaków razem z serem, Na smalcu przysmażyć drobno posiekaną cebulę, przestudzić i dodać do nadzienia, przyprawić solą i pieprzem dodać jajko, wymieszać. Mąkę
Gotowanie jest łatwesera można użyć niewielkiej ilości sody oczyszczonej, co znacznie przyspieszy proces rozkładu sera. Zgliwiały ser jest ciągnący i łatwo się rozpada, ma bardzo intensywny zapach. Składniki: 70 dag sera białego wiejskiego 2 jaja 3 łyżeczki kminku 1 płaska łyżeczka soli 1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki masła Ser można doprawić ziołami, papryką słodką lub ostrą, czosnkiem , chili
Apetyczna babeczkawynika. On lubi z bułką i już teraz toczymy spór, o to jak będziemy je serwować Małemu w przyszłości. Jestem przekonana, że bez bułki ;-) Potrzebujesz: pół kilo sera białego półtłustego jajko 1/2 - 3/4 szklanki mąki jogurt do polania i cukier do posypania Co robić? 1. Rozgnieść porządnie ser, lub przemielić go maszynką do mięsa 2. Dodać jajko
Matka Żywicielkakanapkowe na śniadanko, na kolację... w roku szkolnym i w wakacje :) ...i do pracy, i do szkoły, a choć pomysł to nienowy, to z pewnością odlotowy :) Składniki: 20 dag sera białego, 1 mały pęczek szczypiorku, 2-3 łyżki jogurtu naturalnego, 1/2 papryki żółtej, sól, pieprz, 1 mały pomidor, oliwa, Ser, jogurt i połowę szczypiorku miksujemy na gładką masę. Paprykę grilujemy
Delicious Titbitsodpowiedź na to pytanie. Cybuchy to u nasady białe, a potem zielone liście (tak, liście) wyrastające z głowy cebuli. Nazywane są zwykle szczypiorem. W odróżnieniu od szczypiorku, cybuchy są grube, mięsiste i mają bardzo intensywny smak. Walory te sprawiły, że w Przysiekach koło Jasła do chleba często podawało się niegdyś ser z cybuchami, czyli twaróg ze śmietaną i grubym szczypiorem(...)słoniną i cebulą :) Przepis pochodzi od pań z Koła Gospodyń Wiejskich Przysieki (gmina Jasło) i został opublikowany w zbiorze przepisów pt. „Tradycyjne potrawy gminy Skołyszyn”. Składniki: 1 kg białego sera 1 szklanka śmietany 2 pęczki cybuchów sól do smaku Ser przekładamy do miski i rozcieramy go drewnianą łyżką, po czym dodajemy śmietanę i dalej rozcieramy. Do sera dodajemy cybuchy, solimy
Trzeci talerzzrobić... kocham, to piekę gdy poprosi o coś słodkiego :) Prosto od serca! A sernik w tej wersji podbił nasze oba serca. Składniki: (blaszka 20x20) 1kg białego sera śmietankowego 400g serka homogenizowanego waniliowego 0,5 szklanki cukru pudru 2 łyżki żelatyny 50ml gorącej wody skórka z dwóch cytryn biszkopty posypka mango Delecta Krem cytrynowy 100g zimnego masła minimum(...)jajka 2 żółtka 3/4 szklanki cukru białego sok z 3 cytryn - świeży skórka z 3 cytryn - świeża Krem cytrynowy Masło kroimy w drobną kostkę i odkładamy do lodówki. Do rondla wbijamy jajka, roztrzepujemy z żółtkami, dodajemy cukier i skórkę z cytryn. Wyciskamy sok z cytryn, usuwamy pestki i wlewamy do rondla z jajkami. Całość mieszamy do całkowitego rozrzedzenia jajek. Rondel
Gotowanie i blogowanieskładniki: 100 g mąki 100 g mała 100 g białego sera dodatkowo: białko do smarowania cukier kryształ do posypania wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą siekając nożem. Następnie zagniatamy ciasto (gdyby bardzo się kleiło do dłoni to dodatkowo podsypujemy mąką). Rozwałkowujemy w miarę cienko i wykrawamy np. księżyce przy pomocy szklanki. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy białkiem
Domowy Smak JedzeniaLeniwe pierogi to kluchy z dodatkiem białego sera. Leniwe – bo bez mozolnego zagniatania i lepienia – błyskawiczne. Niezapomniany smak z dzieciństwa. Najczęściej jadane z masłem, cukrem, cynamonem i truskawkami lub z jagodami i serkiem homogenizowanym – w wersji na słodko. Kto chciałby powrócić do tamtych czasów i zjeść leniwe jak u babci powinien pamiętać o tym, aby zaopatrzyć się
Poezja smakuwyczuwalnym likierem Amaretto, polany delikatną polewą z białej czekolady zawsze świetnie smakuje i szybko znika z stołu. Składniki: Spód: 200g pełnoziarnistych herbatników 60g masła extra Masa serowa: 1kg białego sera (3 razy zmielonego lub z wiaderka) 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (530g) 5 jajek 9 ml olejku migdałowego 80 ml likieru Amaretto 4 łyżki budyniu śmietankowego 120g płatków migdałowych Polewa(...)150g białej czekolady 2 łyżki masła 5 łyżek śmietany 30% 30g płatków migdałowych Wykonanie: 1. Spód: herbatniki zmiksować blenderem do postaci bułki tartej, dodać masło w temperaturze pokojowej, całość dokładnie wymieszać i wyłożyć spód tortownicy o średnicy 23 cm wyłożony papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki na około 30 minut. 2. Masa serowa: Ser rozetrzeć mikserem, wlać mleko skondensowane
Szalona Kuchnia Eweliny