kolorowa chrupiąca sałatka pasuje zwłaszcza do grillowanych mięs - jest wyjątkowo bogata w witaminy i antyoksydanty. Składniki: kapusta pekińska 1 szt papryka czerwona, zielona, żółta po 1 szt seler naciowy 1 szt rodzynki królewskie lub żurawina 1/2 szklanki szczypiorek 1 pęczek przyprawy - sól, kolorowy pieprz Sos - w zależności od wymogów diety: wersja bezglutenowa: jogurt naturalny
głodny alergikpost Sałatka z selera naciowego, papryki, ananasa i kukurydzy appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeSkładniki: pół dużego selera 3 średnie marchewki ulubione przyprawy (sól, pieprz, czosnek granulowany, curry, papryka ostra, papryka słodka) łyżeczka oleju Przygotowanie: Warzywa dokładnie umyłam, obrałam i pokroiłam w słupki. Obsypałam przyprawami i dokładnie wymieszałam. Odstawiłam na 15 minut. Warzywa rozłożyłam na blasze posmarowanej delikatnie olejem i piekłam ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Z podanych składników przygotowałam
Kulinarny PamiętnikSelerowe kotlety w sosie grzybowym, a do tego ryż, kuskus lub kasza!, samo zdrowie :) Składniki: 1-2 selery jajko bułka tarta sól oliwa do smażenia Sos: 3 dag suszonych grzybów cebula po łyżce mąki i masła pół szklanki jogurtu naturalnego sól pieprz 1.Seler umyć i ugotować w łupinie. Gdy przestygnie, obrać, pokroić w dość grube plastry. Każdy plaster posolić
Apetyczna babeczkaupał zupełnie mi się nie podobało, sałatka to lepszy wybór. Postanowiłam zrobić sałatkę z kurczakiem - liczyłam, że ktoś inny zrobi samą warzywną i nie przeliczyłam się. Dodałam trzeszczącego selera naciowego , słodkiego ananasa i chrupiące orzechy czyli wszystko to co lubię. Wyszło jak wyszło i mam tylko nadzieję, że naprawdę smakowało.... ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzazawinięte w szynkę dojrzewającą nie wysuszą się tak łatwo, a odpoczywanie po upieczeniu sprawi, że cała wilgoć pozostanie w mięsie. Tak przyrządzone będą cieszyć podniebienie i oko. Puree z selera będzie doskonałym towarzyszem dla polędwiczek – jest znacznie lżejsze i delikatniejsze w smaku, niż to ziemniaczane. Nawet jeśli nie przepadacie za selerem, to w puree można odkryć to warzywo(...)wykonywany jest wg oryginalnej chorwackiej receptury, dlatego możemy liczyć na doskonały smak. Bez polepszaczy, sztucznych aromatów i konserwantów co się ceni. Polędwiczka z takim ajvarem podana na puree z selera to danie, które nada się na wiele okazji: rodzinny obiad, popisowe danie, czy kolację we dwoje. Nie tylko dobrze się prezentuje, ale jest zdrowe. Samo przygotowanie jest niezwykle proste
Poezja smakuSmak wędzonki przełamany słodkim ananasem? Tak. Zobaczcie jak powstaje pyszna sałatka z selerem konserwowym i kurczakiem. Przygotujecie ją w 15 minut. Zawsze cenię sobie proste sałatki, czyli takie które nie wymagają od nas zarezerwowania maksymalnie 20 minut. Gdy sałatka składa się z łatwo dostępnych produktów w lokalnym sklepie wtedy to w ogóle jest wspaniale. Przedstawiam wam sałatkę z selerem konserwowym(...)ustawić taką sałatkę można wśród potraw wielkanocnych. Możecie ją z powodzeniem przygotować także na imprezę, chrzciny, czy nawet komunię. Jeśli lubicie łączyć smaki słodkie z wędzonymi to sałatka z selerem konserwowym i kurczakiem będzie ciekawym testem smaku. Sałatkę warto w podawać w szklanej misce, o takiej jak tutaj. Dobrze, bierzemy się za pracę, czas zaskoczyć swoich najbliższych nowym przepisem. Możecie
Kuchennyviral.plfeler… Nie – to seler! A tak w zasadzie to dwa selery. Jeden długi i zielony, drugi bardzo niepozorny, szary, nieforemny, nazywany często najbrzydszym warzywem na świecie. Oba bardzo lubię. I często łączę. Tak jak w tej szybkiej, kremowej zupie. Oba te selery to tak naprawdę jedno i to samo warzywo. Seler naciowy to tylko specjalna odmiana, dająca większe, wyższe(...)bardziej soczyste łodygi. Seler naciowy ma w sobie więcej witaminy C niż cytrusy. Nie obejdzie się bez nich żadna dieta wegetariańska czy odchudzająca – oba są źródłem kompleksu witamin z grupy B, kwasu foliowego i witaminy PP (niacyny). Ciemnozielone łodygi bogate są w beta-karoten (pamiętajcie, że jasne mają go zdecydowanie mniej). Seler jest też warzywem o największej zawartości fosforu wśród
Karo in the Kitchenlatem i rytualnie w zimne poranki rozgrzewam się kaszą jaglaną. To dobro, jakie sobie ofiaruję i cudowny zastrzyk energii, jakiej teraz naprawdę potrzebuję. Porcja kaszy jaglanej z kandyzowanym selerem, prażonymi płatkami migdałów i bursztynowymi wstążkami syropu z agawy albo klonowego. To mój zestaw idealny. Orzechowy aromat kaszy idealnie łączy się z orzechową nutą selera i pietruszki, do tego chrupiące(...)nierzeczywiste, doceniam jeszcze bardziej to, co prawdziwe. Może i Wam przyjdzie ochota na taki dobry początek...? Do poczytania albo zobaczenia wkrótce. KASZA JAGLANA Z KANDYZOWANYM SELEREM, PIETRUSZKĄ I SYROPEM KLONOWYM /przepis własny/ składniki na 2 duże porcje Ważna uwaga! Nie bądźcie drobiazgowi, nie warto. Najlepiej kandyzujcie od razu cały korzeń selera – oczywiście nie w jednym kawałku
KUCHARNIATa prosta i pyszna sałatka towarzyszy nam zawsze podczas świąt do pieczonej kaczki albo gęsi. Inaczej rzadko ją robimy a szkoda bo smakuje wyśmienicie, karnawałowo, jako
Bernika - moj kulinarny pamietnikSurówka z selera i jabłka – Ksiega-smaku.pl Surówka z selera korzeniowego i jabłka to jedna z moich ulubionych surówek obiadowych , bardzo aromatyczna i smaczna a do tego błyskawiczna w wykonaniu, ponadto główny składnik tej surówki, czyli seler korzeniowy jest nisko kaloryczny, a do tego jest źródłem cennych substancji odżywczych takich jak fosfor, wapń, potas i cynk. Poniżej przepis na tą pyszną(...)surówkę. Surówka z selera i jabłka Składniki: 1 seler korzeniowy – około 400 – 500g 1 jabłko 3 łyżki rodzynek 2 łyżki majonezu 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 2 łyżki soku z cytryny Sól do smaku Pieprz do smaku 1 płaska łyżeczka cukru Surówka z selera i jabłka – przepis Przygotowanie: Seler z jabłkiem obieramy i ścieramy na tarce
Księga-SmakuBulwy selera gotuję zawsze na niskim ciśnieniu, dzięki temu dogotowują się równomiernie, zachowują ładną formę i estetyczny wygląd (wysokie ciśnienie rozgotuje selery z zewnątrz, pozostawiając środek całkowicie surowy). Szczegółowe informacje na temat poziomów ciśnienia znajdziesz tutaj . Po ugotowaniu, sprawdzam patyczkiem bambusowym, czy seler ugotował się prawidłowo. Wbijam go w głąb jednej bulwy i jeśli wchodzi bez oporu(...)być może cała woda odparuje i będzie trzeba uzupełnić jej ilość. Poznasz to po tym, że strumień pary nagle osłabnie lub całkowicie zaniknie. Sól dodaję w zależności od przeznaczenia selerów. Gdy gotuję je do sałatki, którą później doprawiam - nie dodaję soli podczas gotowania. Jeśli jednak zamierzam wykorzystać bulwy jako element dania głównego, dodaję soli do wody, aby nabrały one trochę
Szybko Szybkowar