seler - 8745 przepisów (strona:17/583)

Grzybowa z podgrzybków. 171

aromatyczna. Jestem miłośniczka grzybowych zup ze świeżych grzybów. Przypomina mi dzieciństwo i wakacje u cioci w lesie oraz wypady na grzyby. 30 dkg podgrzybków 1 por biała część kawałek selera 1 marchewka 3 ziemniaki średnie liście selera sól, pieprz 1/2 łyżeczki majeranku 1 litra wywaru warzywnego 1/2 szklanki śmietany 30 % 1 łyżeczka krupczatki masło klarowane 2 liście laurowe 2 ziela(...)angielskie natka pietruszki Grzyby myję i kroję w plasterki. Marchew, seler, ziemniaki obieram. Seler ścieram na tarce jarzynowej, ziemniaki kroję w paski, marchew w kostkę. W garnku przesmażam na maśle grzyby i przekładam je na talerz. W tym samym garnku przesmażam marchewkę, dodaję seler, ziemniaki i chwile smażę, dolewam bulion, dodaję liście, ziele i gotuję około około pięć minut. Dodaję

wesoła kuchnia
Łosoś z sosem selerowym 138

Zdrowy obiad do tego lekki z łososiem, selerem naciowym i batatami w roli głównej. Zamiast smażonej ryby polecam pieczoną podaną z sosem z selera. Sosik jest pyszny. A obiad przygotujemy szybko. 2 kawałki łososia 1 cebula biała sól, pieprz 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka majeranku warzywa: 2 bataty 1 papryka zielona 1 papryka czerwona sól, pieprz 1 łyżeczka ziół(...)prowansalskich 4 łyżki oliwy 3 garście rukoli 2 łyżki oliwy od suszonych pomidorów sos selerowy: 4 łodygi selera naciowego 1 cebula 1/3 pęczka natki pietruszki sól, pieprz 1/2 sera camembert 1 łyżka masła klarowanego Łososia solę, pieprzę, posypuję majerankiem, przekładam do miski, dodaję pokrojoną cebulę, dolewam ocet winny i wstawiam do lodówki najlepiej na noc. Bataty obieram i kroję

wesoła kuchnia
Pstrąg łososiowy duszony w selerze 170

drugie danie zjedliśmy dziś bardzo smaczną rybę pod kołderką z selera. Był to filet z pstrąga łososioweg, ale można użyć także innej ryby. Pstrąg łososiowy duszony w selerze 300 g pstrąga łososiowego 1 łyżka oleju rzepakowego 1 cebula 1/2 selera 2 łodygi selera 1 łyżka suszonego estragonu 100 ml śmietanki sól i pieprz biały do smaku orzechy włoskie do posypania(...)Obierz warzywa. Seler korzeniowy zetrzyj w łezkę, naciowy w plasterki a cebulę w piórka. Zeszklij cebulę na patelni, dodaj  seler korzeniowy i naciowy  Dodaj estragon. Lekko posól i popieprz. Podlej śmietanką i duś warzywa do miękkości. Oczyść rybę, pokrój ją na kawałki. Ułóż  rybę na patelni i duś ją w warzywach bardzo krótko przewracając na drugą stronę

Gotuj Sam!
Sałatka z selerem i jajkiem 541

Przepis na szybką sałatkę z selerem konserwowym i naciowym. Składniki: słoik selera konserwowego papryka czerwona 3 łodygi selera naciowego puszka kukurydzy pęczek szczypiorku 4 jajka 2 łyżki majonezu łyżeczka musztardy sól, pieprz Przygotowanie Seler konserwowy odsączamy na sitku i kroimy na drobniejsze kawałki. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Paprykę, seler naciowy i jajka kroimy w kostkę. Wszystkie składniki

e-PrzepisyKulinarne
Naturalnie aromatyczna bulionetka warzywna bez chemii 368

przygotowanie 6-8 zup. Dlaczego warto? W samodzielnie przygotowanej bulionetce mamy 100% warzyw i znamy jej dokładny skład. Możemy również manipulować jej składem, np.: gdy nie przepadamy za selerem dajemy go mniej, a więcej pietruszki. Możemy również dodawać tyle przypraw i w takich ilościach, w jakich chcemy. Jednak bardzo ważne jest, aby dodać świeżego lubczyku i selera naciowego(...)odchudzające się, ponieważ jest kaloryczna i posiada wysoki indeks glikemiczny. Nasza bulionetka nie jej trudna w przygotowaniu, a dodatkowo jest zdrowsza niż sklepowe. Składniki: 6 marchewek 3 pietruszki 1 seler 1 por 5 ząbków czosnku 2 garście świeżego lubczyku 2 garście świeżego selera naciowego 14 kuleczek ziela angielskiego 250g soli 1,5 łyżeczki imbiru Przygotowanie: Umyj, obierz i rozdrobnij

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Surówka z selera naciowego 186

Właśnie dzisiaj uświadomiłam sobie, że na moim blogu prawie nie pojawiają się surówki, więc pora to zmienić. Dziś chciałam zaproponować surówkę z selera naciowego, która jest super dodatkiem do dań obiadowych. Jest ona nie tylko smaczna, ale również dzięki selerowi dostarcza naszemu organizmowi mnóstwo witamin i minerałów. Seler naciowy jest żródłem witamin z grupy B, witaminy E, a także składników(...)mineralnych, takich jak: fosfor, wapń, potas i cynk, a także nieco magnezu i żelaza. W 10g naci selera jest zaledwie 4-5 kalorii. Składniki: 3 łodygi selera naciowego 2 ogórki kiszone 1 marchewka 1 jabłko natka pietruszki sok z 1/2 cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek sól cukier pieprz Seler pokroić w paski. Ogórki kiszone i jabłko ze skórką zetrzeć

kuchnia doski
Bulion warzywny. 202

Najlepiej smakuje ugotowany z warzyw pochodzących z własnego ogródka, ale teraz, wczesną wiosną, ratujemy się włoszczyzną ze sklepu. Na szczęście w naszej przepastnej zamrażarce mamy jeszcze nać lubczyku i selera, bez których ciężko by mi było odpowiednio doprawić zupę.       Jeśli macie ochotę na bulion drobiowo-warzywny wystarczy do podanych proporcji dodać niedużą pierś z kurczaka(...)Składniki na bulion warzywny: łyżeczka oleju rzepakowego 1 średnia cebula 1,2 litra wody 1 pietruszka 1 średni seler lub pół dużego 4 marchewki 1 por (biała część) 1 gałązka lubczyku 4-5 gałązek selera z nacią (lub 2-3 gałązki selera naciowego) 5 ziaren ziela angielskiego 2 listki laurowe kilka ziaren pieprzu sól do smaku natka pietruszki

Rozpustne gotowanie
Zupa krem z selera 258

Zupa krem z selera. Jak jesień, to gorące zupy, kremy, gulasze, pełne smaków i aromatów. Dzisiaj zapraszam na krem z selera. Nie każdy ceni to warzywo. Przyrządzając je jednak w odpowiedni sposób można zachęcić ich przeciwników. Moje dzisiejsze danie to alternatywa ekspresowa, gdyż do przygotowania potrzebne są jedynie dwa składniki: seler i rosół, a dodatki to inwencja własna. Można(...)postąpić z innymi warzywami na bazie których tworzy się zupy kremy.  Zapraszam. Proporcje dla dwóch osób. Składniki: 1/2 l rosołu drobiowego 1/2 świeżego selera korzennego opcjonalnie 1 szczypta soli morskiej 1 szczypta świeżo zmielonego pieprzu 1 szczypta pieprzu cayenne kilka kropel swieżo wyciśniętej cytryny 2 łyżki jogurtu  Wykonanie: Gotować rosół z pokrojonym w kostkę selerem około 15 minut

Wino Francja Kuchnia
Seler w śliwkowym sosie 182

Uwielbiam seler i nie zamierzam go traktować glonami, żeby udawał coś czym nie jest. Do selera pasują rodzynki, tak jak po pomidora cebula. Koniec i kropka. A poza tym, jako weganka staram się żyć i jeść ekologicznie i w moim menu przeważają warzywa i owoce dostępne w Polsce, gdyż wychodzę z założenia, że natura tak to sobie wykombinowała, że gdyby(...)szczęścia to by tu rosły. Nie będę udawać, daktyle i banany nam wegusom ratują życie ;-). Składniki ( duża micha mi wyszła, dla 4 osób polecam wziąć połowę składników) 2 selery (moje w sumie miały 1,4 kg) 200 g suszonych śliwek (u mnie 50 g to były też wędzone) 100 g rodzynek cyrtyna łyżka chrzanu (super jeżeli byłby świeżo starty

greenscarf
Śledzie Marynowane z Selerem . Sałatka Śledziowa 319

Witam serdecznie Propozycja na pyszną sałatkę śledziową z śledzi marynowanych i selera . Będziemy potrzebować : 500 g marynowanych płatów śledziowych 4 jajka ugotowane na twardo 1 słoik 400 ml selera konserwowego (około 200 g) około 4 łyżek stołowych majonezu 1 cebula (120 g) pieprz sól Link do filmu z przygotowania : Śledzie marynowane z selerem https://www.youtube.com/watch?v=X7dgADfAEG8 Przygotowanie : Cebulę kroję(...)drobną kostkę . Pokrojoną przelewam wrzątkiem na durszlaku i odstawiam do wystudzenia . Jajka kroję w nie za dużą kostkę . Selera odsączam z zalewy na durszlaku . Płaty śledziowe przekrawam wzdłuż na pół , usuwam płetwę grzbietową (jeżeli jest ) i kroję w paseczki o szerokości około 1 cm . Płatów nie obieram ze skórki ale jeżeli chcemy to można obrać . Końcowe przygotowanie sałatki śledziowej

Uwaga Babcia Gotuje
Ekspresowa zupa rybna 225

zamrożonego) i łosoś dobrze się do tego nadają – zachowują dostateczną spójność podczas krojenia oraz gotowania. Gotując tę zupę, pomimo całej jej prostoty trzeba jednak wykazać się odrobiną planowania. Marchewka, seler i cebula gotują się najdłużej, więc trafiają do garnka jako pierwsze. Po 10 minutach gotowania dodajemy ziemniaki, a po kolejnych 10 – również rybę, która będzie gotowa już(...)minutach dalszego gotowania. To wszystko dość istotne, o ile bowiem marchewki czy selera naciowego tak szybko nie rozgotujemy, to z ziemniaków i rybiego mięsa dość łatwo zrobić nieprzyjemną dla oka i języka papkę. Jak jednak widać, łączny czas przygotowania naszej zupy nie będzie zbyt długi i nie powinien przekroczyć ogółem ok. 50 minut. Ekspresowa zupa rybna

Kulinarna Pokusa
Schab ze śliwką i purée z selera 153

boczku 400 ml czerwonego półsłodkiego wina 3 małe czerwone cebule 1 ząbek czosnku gałka muszkatołowa  2-3 liście laurowe świeżo mielony czarny pieprz, sól  Na purée z selera potrzeba nam: 2 selery 1 łyżka masła 1/2 łyżeczki miodu sól Połowa śliwek musi moczyć się w szklance wina, przynajmniej 3-4 godziny (moje śliwki spędziły  w winie całą(...)najmniej 1 godzinę w temperaturze 120 stopni. Ten czas zależy od wielkości waszego schabu. Logicznie im go więcej tym dłużej pieczemy. Czas zająć się purée selerowym, nic prostszego. Seler obieramy, kroimy w kawałeczki i obgotowujemy w wodzie z masłem i odrobiną soli. Przed odcedzeniem selera odlejcie około szklanki wody, w której się gotował, może się jeszcze przydać. Seler ucieramy blenderem

Kuba Gotuje
Złoty rosół – król wszystkich zup. Jak ugotować idealny rosół z kurczaka 48179

blachy deglasujemy szklanką zimnej wody i zeskrobujemy dokładnie to, co przywarło do formy – zawsze zostaje dużo mięsa i skórek. Zawartość blaszki zlewamy do garnka, do surowego mięsa. Selery, marchew i pietruszkę myjemy. Marchewki, pietruszki i seler bulwiasty obieramy, mniejsze warzywa zostawiamy w całości, większe tniemy na pół. Łodygi selera naciowego można przekroić na pół. Gałązki pietruszki i lubczyku zginamy(...)Rosół powinien się gotować naprawdę długo i bardzo powoli , powinien tylko mrugać. Po ugotowaniu wywaru wyjmuję z rosołu mięso i warzywa. Pęczek z lubczykiem i pietruszką wyrzucam. Warzywa (bez selera naciowego) wykorzystuję do sałatki jarzynowej, a mięso – jako element nadzienia do pierogów, naleśników, pasztecików. Jeśli nie chcecie go używać od razu, można je zamrozić po wcześniejszym wyrzuceniu skórek i kości

Karo in the Kitchen
Puree z pieczonego selera 216

żyć bez tego puree. Całe moje życie, kiedy patrzę wstecz, wydaje się teraz niepełne, bez tego słodkiego, delikatnego cuda. A wszystko jest dziełem przypadku i lenistwa - zbyt dużej ilości selera w lodówce i niechęci do wycieczki na zakupy po ziemniaki. Próbujecie na własne ryzyko, nie biorę odpowiedzialności za nagłe zmiany życiowe ;) PUREE Z PIECZONEGO SELERA Składniki: - 1,5 sztuki selera(...)słodka śmietanka - 1 łyżka nieklarowanego masła - pieprz biały (może być czarny, to kwestia wizualna) - sól Przygotowanie: Selera dokładnie szorujemy i kroimy na ćwiartki (nie obieramy). Przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w temperaturze 200 stopni, gdy zacznie mięknąć zdejmujemy folię i pozwalamy mu się przypiec. Może to trochę potrwać, więc jeżeli się spieszymy, podgotowujemy wcześniej selera w mleku, a dopiero potem wkładamy

Życie zamknięte w smaku