Były już z bakłażana , więc nadszedł czas na te z selera. Robiłam je już wcześniej, wielokrotnie. Są proste w przygotowaniu i co najważniejsze - jak dla mnie 100 razy lepsze od ziemniaczanych! Smak selera nie jest dominujący - o to proszę się nie martwić :D Przyprawy robią swoje. Jednak ja osobiście seler bardzo lubię i nie przeszkadza mi jego smak :) Składniki(...)porcja): pół dużego selera 1 łyżeczka oleju rzepakowego 1 łyżeczka wody przyprawy: sól himalajska , pieprz cayenne, curry , zioła prowansalskie Przygotowanie: Seler należy obrać i oczyścić. Pokroić w paski, przypominające standardowe frytki. W szklance wymieszać olej, wodę i przyprawy. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć pokrojonego selera i za pomocą pędzelka posmarować przygotowaną "zaprawą". Wstawić do nagrzanego
Zdrowie na języku :PJedni je lubią, inni nienawidzą. Ja uwielbiam pod każdą postacią. Dziś przedstawiam moje ulubione krewetki, czyli w białym winie. Aby urozmaicić to danie postanowiłem połączyć je z puree z selera i salsą z pomidorów i papryki. To połączenie okazało się strzałem w dziesiątkę. Mam nadzieję, że pokusicie się na przygotowanie moich krewetek. Bon appetit(...)Czas przygotowania: 45 min. Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 25,00 zł SKŁADNIKI: 500 g krewetek 1 duży seler 1 pomidor 1/2 papryki czerwonej 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 dymka 1 limonka natka pietruszki śmietana 18% 40 g masła oliwa z oliwek 60 ml białego wina gałka muszkatołowa, peperoncino, sól, pieprz PRZYGOTOWANIE - Salsa z pomidorów i papryki: Pomidory
kulinarnyJaChoć smaku selera gotowanego nie lubię, to surowy w surówkach wprost uwielbiam. Zwykle przygotowuję jednak surówki bardziej pikantnie, z dodatkiem musztardy dijon. Choć zawsze lubiłam seler z dodatkiem brzoskwini to zadowalałam się kupną surówką (oj jak dawno już jej nie jadłam...), sama nawet nie próbowałam jej przygotować, no ale w końcu kiedyś musi być ten pierwszy raz. Właśnie nadarzyła się(...)takie łatwe i tak smaczne. I powiem Wam jeszcze, że na drugi dzień była jeszcze smaczniejsza..., choć trudno to sobie wyobrazić :-) Wszyscy aż mlaskali z zachwytu. Mój seler był olbrzymi, miał 1100g, podaję składniki jakich ja użyłam, można proporcjonalnie dostosować je do własnych potrzeb. Składniki: - korzeń selera, mój miał 1,1kg - 4 plastry ananasa z zalewy - mała puszka brzoskwiń
Smaczne ZdroweZupa ze świeżych grzybów... Kawałki świeżych, aromatycznych grzybów leśnych. Podsmażone wraz z cebulą. Kosteczki ziemniaków, selera i marchewki. Zatopione w pachnącym, warzywnym bulionie. Pyszna domowa zupa o zapachu lasu. Polecam! Składniki: 250 g świeżych grzybów (mogą być również mrożone, ewentulanie suszone); 3 marchewki; 1 mała pietruszka; 1/4 korzenia selera; Biała część pora; 5 średnich ziemniaków; 1 duża cebula(...)łyżka mąki pszennej; 2 kostki bulionowe o smaku grzybowym; 3 łyżki oleju; 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki + odrobina do oprószenia zupy na talerzach; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Marchewki, seler, pietruszkę i por umyć i osuszyć. Marchewki, seler i pietruszkę obrać. Marchewki i seler pokroić w kostkę. Pietruszkę pozostawić w całości. Por pokroić w cienkie plasterki. Grzyby oczyścić i pokroić
Gospodyni Miejskajuż wspominałam lubię smak i zapach selera: naciowego, korzenia i tego konserwowego również. Poza tym sałatki z selerem konserwowym oprócz tego, że bardzo smaczne, to są jeszcze szybkie do zrobienia. Kiedy okaże się, że goście za progiem możemy szybko przygotować bardzo smaczną sałatkę. Potrzebujemy: słoik selera konserwowego słoik selera z marchewką łodygę selera naciowego 1 czerwoną paprykę szynkę - najlepiej(...)drobiową puszkę kukurydzy majonez sól pieprz szczypiorek Wykonanie: Seler ze słoika odciskamy, kroimy drobniej.Seler naciowy i paprykę kroimy w drobną kostkę. Szynkę kroimy w cienkie paseczki. Całość lekko solimy, pieprzymy, dodajemy 2-3 łyżki majonezu. Mieszamy, dodajemy sporą ilość szczypiorku (lub koperku) i chłodzimy w lodówce
Walijskie PichcenieJako, że marchewka działa wspaniale na skórę, oczy i przyspiesza opaleniznę postanowiłam zrobić coś szybko i zdrowo przede wszystkim. Krem. Zupa. Marchewka kojarzy się z bardzo słodkim smakiem , seler, koperek i czosnek należą do tych bardziej wytrawnych. Po połączeniu ich smaki się delikatnie łamią..a efekt końcowy zadowoli nie tylko dziecko ale i smakosza. Zmodyfikowałam przepis z książki kucharskiej(...)dodałam wytrawnego wina . Tylko tyle. Składniki na krem -marchewka dowolna ilość -seler – selera ma być mniej niż marchewki. Zaznaczam, że chodzi o korzeń, bulwę a nie selera naciowego. Na 6 dużych marchewek, pół selera wystarczy -sól,pieprz,oliwa z oliwek -koperek - 4 ząbki czosnku , bez obaw nie będzie nic czuć ale efekt końcowy będzie. -woda Do garnka wkładamy marchewkę
Z Kuchni Do KuchniPrzepis na surówkę z selera wraca na bloga w lekko odświeżonej wersji. Bardzo lubię tę surówkę i często pojawia się ona na naszym stole. Ostatnio jednak, kiedy zobaczyłam zdjęcia dołączone do wpisu, postanowiłam, że koniecznie muszę je podmienić Z dwóch opublikowanych żadne nie zachęcało do przygotowania takiej surówki. Zostawię Wam je poniżej abyście mogli zobaczyć i pośmieszkować Nie uważam się(...)fotografa, ale myślę, że od początku pracy przy blogu poczyniłam jednak pewne postępy Wracając do surówki, pamiętajcie, że rodzynki dodają jej słodyczy, radzę więc z nich nie rezygnować. 1 seler korzeniowy garść orzechów włoskich około 1/2 szkl. rodzynek majonez sól, pieprz, cukier opcjonalnie sok z cytryny opcjonalnie 1 jabłko Obrany seler dzielimy na ćwiartki, następnie trzemy na drobnych oczkach tarki
Smaki Na TalerzuSałatka z selera i pomarańczy to smaczna, świeża i orzeźwiająca przekąska. Danie to może być również surówką, dodatkiem do grillowanego mięsa, do kopytek, do kasz lub ryżu. Przepis znalazłam w książce “Feasts” Sabriny Ghayour , autorki znanych u nas książek “Sirocco” i “Persiana”. Do oryginalnego przepisu wprowadziłam jednak kilka zmian. Dodałam miód, sok z pomarańczy(...)orzechy włoskie i zmniejszyłam ilość kminku. Tak mi ta sałatka bardziej smakowała. Składniki 1 mały seler 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka nasion kminku 150 – 200 ml jogurtu greckiego 1 łyżka musztardy Dijon 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich 2 – 3 pomarańcze sól pieprz Wykonanie Z jednej wyszorowanej i wyparzonej
Tajemnice SmakuZupa krem seler i jabłko Pogoda nas nie rozpieszcza, chwilami jest zimowo i prószy śnieg, niespodziewanie robi się ciepło i słonecznie, to znów, za chwilę pada deszcz… Jest marzec – w marcu, jak w garncu – mówi się, że pogoda ” gotuje się…” W te marcowe, jeszcze zimne dni proponujemy na rozgrzewkę zupę krem z selera. Charakterystyczny(...)smak selera możemy przełamać dodając jabłka i kilka aromatycznych dodatków. Takie połączenie sprawia, że zupa selerowa jest na prawdę pyszna – oczywiście to nasza, subiektywna ocena Składniki 2 łyżki oliwy 1 cebula 2 selery korzeniowe – około 700g 3 średnie ziemniaki 1 jabłko 1400ml wody 1 łyżeczka tymianku 1 ząbek czosnku 2 łyżki śmietany 18% szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz
Tajemnice SmakuSkładniki: 2 piersi z kurczaka 3 marchewki 2 pietruszki 1/2 selera 1/3 pora 5 łodyg selera naciowego 1 cebula 3 łyżki masła 500 ml przecieru pomidorowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 100 g ryżu długoziarnistego 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżeczka cukru sol, pieprz ziołowy Sposób wykonania: Marchew, pietruszkę, selera oraz pora wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą (około pół(...)litra) i gotujemy z warzyw wywar. Cebulę szatkujemy w drobną kostkę a selera naciowego w plasterki. W dużym garnku rozpuszczamy masło i szklimy na nim cebulę z selerem. Następnie dodajemy do garnka pokrojone w kostkę (3-4cm kawałki) mięso kurczak i zalewamy całość warzywnym wywarem (bez włoszczyzny). Gotujemy przez 15 minut a po tym czasie dolewamy przecier pomidorowy oraz
Qchnia po prostuWiosna sprzyja lekkim przekąskom. Warto uszykować sobie zapas pysznego hummusu, chwycić wafle ryżowe Kupiec i seler naciowy i ruszyć w plener. Pysznie i wygodnie, a do tego zdrowo! #ZdrowaRadoscZycia Co nam trzeba? Puszka cieciorki konserwowej Odrobina soli, pieprzu czarnego 2 czubate łyżki masła orzechowego- u mnie z nerkowców 150ml mleka sojowego(może być kokosowe) 3 łodygi selera naciowego szczypiorek wafle(...)ryżowe – dowolne od Kupiec! Robimy! Całość miksujemy na gęstą masę- nie na papkę! Może być wyczuwalne kawałeczki cieciorki. Nakładamy do miski, nie żałujemy szczypiorku! Seler naciowy tniemy wzdłuż i potem na mniejsze kawałki. Humus nakładamy na wafelki ryżowe i podgryzamy z selerem, raz po raz samym selerem maczając w pysznej paście! Smacznego! Share 0 Tweet 0 Google Plus
LatosiowydomSzybka sałatka warstwowa z szynką i selerem idealnie sprawdzi się na przyjęcia i święta. Czas wykonania: 30 min Ilość porcji: 10 porcji Składniki: 1 słoiczek selera konserwowego 4 jajka 3 jabłka 200 g szynki 1 puszka ananasów ½ puszki kukurydzy 1 mały por ½ słoiczka majonezu (około 160 ml) szczypiorek lub cebula szalotka Przygotowanie: Jajka ugotować(...)twardo, wystudzić. Pokroić szynkę, jajka, jabłko, ananasy oraz selera na małe kawałeczki. Do wysokiej miski wyłożyć warstwowo wszystkie składniki w podanej kolejności: seler, jajka, jabłka, ananasy, kukurydza, szynka – każdą warstwę smarujemy niewielką ilością majonezu. Na samą górę wykładamy sparzonego, pokrojonego w cienkie paseczki pora. Sałatki nie solimy, nie pieprzymy
KuchniaWeDwoje.plkrólową, jednak również obdarza swych poddanych cząstką siebie, jej stanowczość idealnie pasuje do łagodności pozostałych składników. Naprawdę polecam ten przepis! Składniki (na jedną osobę): 1/2 jabłka 3,4 łodygi selera naciowego bliżej środka plus listki majonez sól, pieprz do smaku (oczywiście z młynka) sałata lodowa endywia kilka listków i kwiat nasturcji pieczywo pszenne (można je zastąpić dowolnym) Wykonanie: Łodygi selera(...)naciowego oraz jabłko pokrój w drobną kostkę. W sałatce powinna być równa ilość jabłka i selera. Posyp solą i pieprzem, dodaj majonez. Wstaw sałatkę do lodówki. Z 1 łodygi zetnij obieraczką do warzyw (wzdłuż) cienkie plastry selera, odłóż je na później, do dekoracji. Opłucz pod bieżącą wodą listki i kwiat nasturcji, odłóż na papierowy ręcznik, aby obeschły. Podpiecz ulubione pieczywo
Garniec Magaliednia np. w pracy. Nie wyobrażam sobie kaszotta bez sera. Weganom jego smak mogą rekompensować płatki drożdżowe. Składniki : 200 ml kaszy bulgur bulion warzywny (przepis niżej) ok. 100 g selera korzeniowego cebula pół brokuła chili olej do smażenia (3 łyżki) ser długo dojrzewający (np. parmezan, grana padano, bursztyn lub dziugas) Bulion warzywny 2 marchewki pietruszka kawałek selera cebula odrobina(...)kory cynamonu pół łyżeczki kozieradki sól pieprz czarny Przygotowanie kaszotta rozpocząć od ugotowania bulionu (np. dzień wcześniej, by smaki się przegryzły): Marchewki, cebulę, seler i pietruszkę obrać. Wrzucić do garnka i zalać wodą (1,5 - 2 l). Warzywa gotować na palniku o małej mocy ok. 40 minut. Na ostatnie 5 minut gotowania dodać do bulionu kozieradkę i cynamon. Doprawić
Weekendy w domu i ogrodzieMakaron możesz przyrządzić na wiele sposobów. Bardzo szybkim i zdrowym daniem jest makaron z warzywami. Do przepisu użyłam selera naciowego, który mimo swego charakterystycznego smaku nie zdominował całej potrawy. Zapraszam do zapoznania się z przepisem // Składniki: 150 g makaronu 1/2 brokuła 3 łodygi selera naciowego 200 g pieczarek 2 cebule 150 ml mleka roślinnego (u mnie owsiane) 2 łyżki mąki(...)Sposób przygotowania: Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Brokuła pokrój na małe różyczki i ugotuj go w osolonej wodzie. Na patelni podsmaż pokrojoną cebulę. Następnie dodaj pokrojone pieczarki. Z selera naciowego usuń włókna. Pokrój go na krążki i dodaj na patelnię. Całość podlej małą ilością wody i duś, najlepiej pod przykryciem około 20 minut, co jakiś czas mieszając. Dolej trochę
Via Gusto