seler - 8745 przepisów (strona:23/583)

Hummus z selera 220

Moje nowe odkrycie! Mój hit w kuchni. Hummus z selera! Przepyszny, kremowy i obłędny w smaku. Czego chcieć więcej - powiem tak - u  mnie na razie serwowany będzie ten z selera, tradycyjnym się już troszkę przejadłam. Idealny do wszystkiego: wrapów na ciepło czy zimno, kanapek (te z pomidorem są najlepsze), zamiennik masła czy po prostu, ot tak, do schrupania(...)marchewkami :) Składniki: - 1 duży seler (ok.400g) - 3-4 ząbki czosnku - oliwa z oliwek - 2-3 łyżki tahini - sok z połówki limonki - sól, pieprz Selera obrać i pokroić na kawałki. Oprószyć solą i pieprzem i polać oliwą. Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec do miękkości (może się przybrązowić z wierzchu - hummus będzie smaczniejszy). Przygotowanie w Tefal CC: Do misy

CookYourself
Pomysł na… kurczaka z rabarbarem 123

Brzmi dziwnie? Dlaczego? Przecież rabarbar to warzywo i pasuje do kurczaka równie dobrze jak inne, a nawet tak samo dobrze jak owoce: mango czy ananas. Dodatek selera sprawił, że było co pochrupać. Dodatek imbiru dodał pikanterii. Ostatecznie rolą rabarbaru było nadanie specyficznego, kwaskowatego smaku. 2-3 porcje: 2 piersi kurczaka 3-4 łodygi selera naciowego 3-4 łodygi rabarbaru olej(...)kokosowy do smażenia ok. 2 cm korzenia imbiru Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę. Rabarbar i seler obieramy z twardego łyka, kroimy w kostkę. Seler drobniej, rabarbar zmięknie w trakcie duszenia. Imbir ścieramy na tarce lub siekamy drobno. W dużym rondlu lub woku rozgrzewamy 1/2 łyżeczki oleju kokosowego. Podsmażamy krótko imbir, a następnie dodajemy mięso i smażymy na dużym ogniu

Kucharzyca
Surówka z selera 126

Surówka z selera Kotlecik z ziemniaczkami na obiad lub kolację to bardzo fajna sprawa. Żeby taki posiłek był pełnowartościowy, trzeba zadbać również o jakąś porcję warzyw. Dla mnie wplatanie, do wspomnianego na początku duetu, ugotowanego brokuła czy kalafiora odpada… mogę zjeść, ale to nie jest to, co bym chciał włożyć do ust po ciężkim dniu w pracy(...)uczelni. Ja muszę mieć coś tradycyjnego do kotlecika z ziemniaczkami… Dlatego właśnie dzisiaj przedstawiam Wam jedną z moich ulubieńszych surówek, którą jest surówka z selera. W moim rodzinnym domu mama robiła ją odkąd pamiętam. Dzisiaj na blogu prezentowana jest surówka z selera w wersji fit i wegańskiej, ale dawniej seler był skąpany w śmietanie i majonezie. Na szczęście przepisów

Blendman
Sałatka z selera naciowego, ciecierzycy i pora 149

Pyszna, zdrowa i bardzo sycąca sałatka z selera naciowego, ciecierzycy i pora, wzbogacona suszonymi pomidorami i jabłkiem. Podana z ugotowanym jajkiem przybiera postać kompletnego posiłku, idealna do zabrania na lunch do pracy. Bardzo polubiłam połączenie selera naciowego z porem  i chcąc otrzymać bardziej sycące danie, do sałatki dodałam, ugotowaną ciecierzycę i suszone pomidory. Sałatka podana z gotowanymi jajkami nasyciła(...)nawet męską część domowników, lubiących raczej mięso. Składniki: (2 - 3 porcje) 5 łodyg selera naciowego 1 średni por (biała część) 1 kwaskowe jabłko 1 - 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki) 1 szalotka 6 - 7 suszonych pomidorów 1 łyżka soku z cytryny 2 - 3 łyżki jogurtu greckiego 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka suszonej natki kolendry (może być

Kuchcik gotuje
Ciasto z kaszy jaglanej, batata, selera naciowego, pod kołderką z mozzarelli, na ostro z nutą słodyczy 202

kuchni, należy częściej kombinować  🔪  i tak trochę smakami czarować 🎇. Składniki na okrągłą formę o średnicy ok. 20 cm : 1 duży batat ok. 450 g, 1 seler naciowy, 2 białe cebule, 2 – 3 łyżki oleju rzepakowego, 2 ząbki czosnku, sól, 1 płaska łyżeczka mielonego czarnego pieprzu, ½ płaskiej łyżeczki cukru, igiełki świeżego tymianku z kilku gałązek, ½ płaskiej łyżeczki kozieradki(...)Cenos, ok. 250 g  mozzarelli   bez zalewy, ponadto: tłuszcz do wysmarowania formy, bułka tarta do podsypania, świeża rukola. Przygotowanie: Cebulę i obranego batata kroimy w niewielką kostkę, selera w małe plasterki. Rada: selera nie trzeba oczyszczać z nitek ponieważ będzie przecierany przez sito. W dużym garnku (najlepiej o szerokim dnie) rozgrzewamy olej, podsmażamy delikatnie cebulę, dodajemy batata

Moniki Smakołyki
Tort FIT z kaszy gryczanej, selera naciowego, szpinaku i groszku 137

tort 🎂, to smakowe zaskoczenie, ale zdrowe 💪 połączenie. Pierwsze, seler naciowy ze szpinakiem udusiłam, porządnie doprawiłam 😈, wody dolałam i na zupę krem zmiksowałam. Dobrze ognista  ♨  😈, ale fajna w smaku wyrazista. Jednak pomyślałam 😏, że zupa krem, to nic zaskakującego, może przygotować na niej coś nietypowego 😋. Długo⏳ nie myślałam i za kombinowanie 👅 od razu się zabrałam. Trochę zaryzykowałam, bo pojęcia(...)smakowało? Odpowiem za nich sama, TORT 🎂🍴 został ze smakiem zjedzony w całości – takich to ja lubię gości 😏 💚 😍💙. Składnik i na formę tortownicę o średnicy ok. 20 cm: 1 seler naciowy, 1 duża cebula biała, 3 łyżki oleju rzepakowego, 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego Galeo, 1 płaska łyżeczka chili pieprzu z cayenne Galeo, 1 płaskie łyżeczki mielonej papryki słodkiej Galeo

Moniki Smakołyki
SELER NACIOWY Z SOSEM POMIDOROWYM 142

pogaduchy  zamiast ciasteczek.Seler gotowany jest naprawdę pyszny , nie ma już po ugotowaniu ostrego i przejmującego smaku i zapachu.Jest lekki i wyśmienity w połączeniu z sosem pomidorowym.Polecam!. 1 duży seler naciowy 1 puszka pomidorów w puszce Oliwa z oliwek 2 łyżki octu balsamico 6 fag.masła Parmezan Natka pietruszki Sól i pieprz **************************************** Seler oczyścić, odciąć piętkę , podzielić na łodygi, umyć(...)Poodcinać liście naciowe i odłożyć,a łodygi pokroić na kawałki dł.4-5 cm.W garnku zagotować wodę, posolić.Wrzucić kawałki selera i gotować przez 10 minut. Pomidory z puszki przelać do blendera i zmiksować , dodać ocet balsamico i oliwę z oliwek , wymieszać.Przyprawić solą i pieprzem.Natkę opłukać kilka listków , osuszyć.Razem z liśćmi z selera pokroić w paski

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Placki z selera 164

Dlatego gdy chcę zrobić coś lekkiego, staram się by danie to składało się z tanich , ogólnodostępnych składników. Myślę, że wychodzi mi to całkiem nieźle.  Placuszki z marchewki i selera to ciekawa propozycja dla osób, które dbają o zdrowie i chcą się pozbyć "nadmiaru balastu". Ja do takich właśnie osób zdecydowanie należę. Można je podawać na śniadanie lub kolację . Pierwotnie(...)miały to być tylko placuszki z selera, jednak marchew nadałam placuszkom ciekawego słodkiego posmaku. Placki przygotowuje się na prawdę bardzo szybko , równie szybko znikają z talerza...na szczęście można jeść ich dużo bez jakichkolwiek wyrzutów sumienia. Składniki: 15 dag korzenia selera 10 dag marchwi 8 łyżek płatków owsianych górskich 2 jajka 2 łyżki słonecznika 2 łyżki oliwy z oliwek sól

Pobite gary Barbary
Co jeść na diecie dr Dąbrowskiej? Część 2 255

Dąbrowskiej. Teraz chciałam zapoznać Was z meritum diety czyli jedzeniem. Jakie więc warzywa i owoce możemy jeść podczas diety-postu dr Dąbrowskiej? KORZENIOWE : marchew, seler, pietruszka, pasternak, burak, rzodkiewka, rzodkiew, rzepa KAPUSTNE : kapusta biała, czerwona, włoska, pekińska, brukselka, jarmuż, kalafior, brokuły, kalarepa LIŚCIASTE : wszystkie rodzaje sałat – rzymska, lodowa, masłowa, dębowa, karbowana, roszponka, rukola, szpinak, botwinka, endywia(...)cykoria, seler naciowy CEBULOWE : czosnek, cebula, por, szczypiorek DYNIOWATE : dynia, ogórki, cukinia, kabaczek PSIANKOWATE : papryka, pomidory, sporadycznie bakłażan ZIOŁA : natka pietruszki, koperek, bazylia, mięta, kolendra, szałwia, tymianek, rozmaryn, pokrzywa, gorczyca, rzeżucha, rukiew wodna, koper włoski KIEŁKI : warzyw dozwolonych: lucerny, jarmużu, pora, cebuli, buraków, rzodkiewki OWOCE : niskocukrowe: cytryna, jabłka, grejpfruty, sporadycznie jagody, porzeczki PRZYPRAWY : sól, pieprz, papryka w proszku, kurkuma

To co kocham
Królik duszony z cebulą i selerem – kuchnia podkarpacka 140

Królik duszony z cebulą i selerem - kuchnia podkarpacka Kawałki królika duszone w cebuli z dodatkiem selera to sposób na podanie królika w gęstym warzywnym sosie. Przypadnie do gustu tym, którzy preferują delikatne mięso w lekkim sosie, w miejsce sosów na bazie śmietany i mąki. Składniki: comber i udka królika (mogą być same udka/skoki) 4 łyżki oleju łyżka mąki czosnek sól(...)pieprz 300 g cebuli 150 g selera 20 g masła natka pietruszki Królik duszony z cebulą i selerem - kuchnia podkarpacka Odcinamy od combra udka, kroimy każde na 2 części (lub zostawiamy w całości), comber dzielimy na 3 kawałki. Smarujemy mięso częścią oleju, obkładamy krążkami cebuli, układamy w misce, przykrywamy i odstawiamy na kilka godzin. Po tym czasie zdejmujemy cebulę, mięso

Trzeci talerz
Francuskie roladki 157

Pyszne jako przystawka zarówno na ciepło jak i zimno. Składniki: 200 g korzenia selera 6 plasterków szynki wieprzowej dojrzewającej 2 łyżki jogurtu naturalnego 275 g ciasta francuskiego 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju kokosowego 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 1/4 łyżeczki kurkumy liść sałaty do dekoracji Przygotowanie: Seler obieramy ze skórki i ścieramy na tarce jarzynowej. Ząbek czosnku obieramy(...)kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i chwilę przesmażamy czosnek a następnie dodajemy starty seler i smażymy razem aż seler zmięknie- ok. 2 minut. Przyprawiamy solą, pieprzem i kurkumą oraz dodajemy jogurt naturalny, mieszamy razem i smażymy aż woda odparuje. Zdejmujemy patelnię z ognia i odstawiamy do przestygnięcia. Ciasto francuskie wyjmujemy z opakowania i rozwijamy. Tniemy

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Makowiec selerowo-marchewkowy 126

wiem. Seler w cieście brzmi conajmniej dziwnie. Przepis pochodzi z warsztatów Akademii Sztuki Cukierniczej . Tym przepisem dziewczyny skusiły mnie. Dla tego przepisu przyszłam na warsztaty. Oczywiście poznałam też wiele innych, jednak nie stanowiły one dla mnie żadnej egzotyki. Seler naciowy w cieście? O losie! Jak to smakuje? Nooo, smakuje wyśmienicie! Nie czuć go tak wyraźnie, pozostaje(...)tyle, by zauważyć i na tyle, by nie zniechęcić. Jednym słowem: wyborne! Makowiec selerowo-marchewkowy Danie Ciasto Kuchnia Bez glutenu Porcje 8 Składniki 1/2 szklanka seler naciowy tarty 1/2 szklanka marchewka tarta 2 szt jajko 1 szklanka mąka kukurydziana lub dowolna, inna 1 łyżeczka proszek do pieczenia 4 łyżeczka mak 2/5 szklanka erytrol lub inne słodziwo 1/4 szklanka olej kokosowy

Kucharzyca
Roladki drobiowe z selerem naciowym, boczkiem i mozzarellą 113

Bardzo smaczne połączenie boczku, roztopionej mozzarelli i oryginalnego w smaku selera naciowego. Nie bójmy się selera, bo to naprawdę bardzo zdrowe i smaczne warzywo, pomimo tego specyficznego smaku. Ja osobiście bardzo lubię seler i w sałatkach i jako dodatek do dań mięsnych.       Składniki 2 porcje: filety z kurczaka 2 szt.  seler naciowy 2 długie łodyżki(...)zboku wzdłuż na pół, ale nie do końca. Rozbić jak na kotlety schabowe. Oprószyć solą, pieprzem i czosnkiem. Na brzegu układamy ser, plaster boczku oraz pokrojony w małe słupki seler. Zawijamy po bokach do środka oraz zwijamy roladki. Oprószamy solą ,pieprzem i czosnkiem. Jajko roztrzepać z mlekiem i mieloną papryką. Każdą roladkę zanurzyć najpierw w jajku a potem w bułce

Kuchnia Paulettes
Zupa krem z białych szparagów 101

zjem, aczkolwiek bez entuzjazmu. Są dla mnie mdłe, miękkie, wręcz papkowate po ugotowaniu. Idealnie nadają się jednak na kremową zupę. Dodałam jej smaku za pomocą cukinii, selera naciowego, szałwii i tymianku. Niekwestionowaną zaletą mojej zupy jest specjalny dodatek – szynkowy szaszłyk. Składniki na: 4 porcje : • 1 pęczek szparagów białych • 1 mała cukinia • 1 cebula(...)listki szałwii • świeży tymianek • 4 łyżki oliwy • 1/2 łodygi selera naciowego i natka selera • sól, pieprz do smaku • 1/2 szklanki śmietanki 30% • 8 plastrów szynki typu parmeńska Wykonanie: • Szparagi umyć i obrać z nich twardą skórkę, pokroić na małe kawałki. • Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie, dodać pokrojone szparagi, cukinię

To co kocham
Caponata z owocami morza 269

dostosowaliśmy go nieco do połączenia z „morskimi” składnikami. Caponata z owocami morza 2016-11-25 03:13:21 Kolorowa caponata z owocami morza – tradycyjne danie z bakłażana i selera tym razem w wersji wzbogaconej o krewetki, mule czy kałamarnice. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 4 osób) 1 duży bakłażan (500g) 300g owoców morza wg uznania (np. krewetki, mule, krążki(...)kalmara) 1 duża cebula (200g) 3-4 ząbki czosnku 3 łodygi selera naciowego 500g pomidorów garść zielonych oliwek (75g) garść czarnych oliwek (75g) 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka rozmarynu 1/2 łyżeczki owoców kolendry 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu 100ml (pół)wytrawnego białego wina 1 łyżka soku z cytryny sól Instrukcje Bakłażana kroimy w grubą (3-4cm) kostkę i sprawiamy

Kulinarna Pokusa