seler - 8745 przepisów (strona:4/583)

Sałatka z selerem naciowym i gyrosem 384

Składniki : mała sałata lodowa 4 pomidory niecałe opakowanie selera naciowego - odłożyłam te najgrubsze, a użyłam środkowych łodyg majonez, jogurt, 3-4 ząbki czosnku podwójny filet z kurczaka przyprawa gyros ziarno słonecznika Przygotowanie : Umytą sałatę kroimy dość drobno i układamy ją na spodzie miski Pomidory kroimy w dość grubą kostkę i rozkładamy na sałacie Łodygi selera kroimy w średnią kostkę(...)posypujemy nimi pomidory Seler przykrywamy usmażonym filetem z kurczaka, wcześniej zamarynowanym w przyprawie gyros ( wg. przepisu na torebce) Całość polewamy sosem majonezowo- jogurtowym z kilkoma ząbkami czosnku, jeśli dysponujemy ziarnami słonecznika posypujemy sos po wierzchu, można dodać też natkę. Sałaty, selera i pomidorów starczyło mi na podwójną warstwę sałatki, filet był tylko na wierzchu. Sałatkę polewamy sosem tuż przed podaniem

Proste Potrawy
SAŁATKA Z BIAŁEJ RZODKWI I SELERA NACIOWEGO. 277

głównej mierze o świeże warzywa. Do obiadu polecam pyszne sałatki i surówki - są łatwe, ale zawsze smakują przednio i urozmaicają nasz posiłek. SAŁATKA Z BIAŁEJ RZODKWI I SELERA NACIOWEGO. /przepis własny;/ 2-3 porcje 2/3 selera naciowego puszka kukurydzy konserwowej 1 biała rzodkiew posiekany pęczek koperku 2-3 łyżki majonezu  2-3 łyżki jogurtu sól biały pieprz   Selera(...)obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach.  Posypuję odrobiną soli i odstawiam na kwadrans, by puściła sok, a następnie starannie odciskam rzodkiew z płynu. Kukurydzę, rzodkiew i seler wrzucam do miski, dodaję posiekany koperek, majonez i jogurt. Mieszam, doprawiam. Podaję. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Zupa krem z pieczonego selera i awokado 134

Przyszła pora na pierwszy wpis z przepisem :). Dzisiaj chciałam Wam polecić pyszną i bardzo sycącą zupę krem z pieczonego selera. Jest idealna na zimne dni, bo rewelacyjnie rozgrzewa, a dzięki dodatkowi awokado zyskuje ciekawą nutę smakową. Do tego cztery porcje tej zupy kosztują zaledwie 7,3zł! Czego chcieć więcej? Składniki na 4 porcje: 700 g selera 2 małe pietruszki(...)duże ząbki czosnku 1 mała cebula 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka suszonego tymianku 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu 1 dojrzałe awokado sól pieprz chili w proszku Sposób przygotowania: Seler i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę o boku ok. 1,5 cm, wrzucić do naczynia żaroodpornego. Czosnek delikatnie zgnieść i obrać, dodać do warzyw. Cebulę obrać, przekroić na pół

Obiad za dychę
Zupa krem z gruszek, pietruszki i selera 157

warto zaproponować Wam coś bardziej wytrawnego na Walentynki, więc oprócz słodkości postaram się przygotować również dania obiadowe. Tutaj znajdziecie nasze przepisy na Walentynki. Zupa krem z gruszek, pietruszki i selera podana z oliwą truflową... pewnie zastanawiacie się gdzie tutaj romantyzm, czemu to danie jest właśnie idealne na Walentynki? Zarówno gruszki jak i pietruszka i seler oraz trufle to afrodyzjaki(...)już swoim kobiecym kształtem, ale też soczystością i słodkością. Ponadto komponują się zarówno dobrze w słodkich daniach, jak i wytrawnych. Pietruszkę wykorzystywano już w średniowieczu do miłosnych czarów. Podobnie seler, bo zawiera ten sam olejek eteryczny co pietruszka. Nawet istnieje mało znane powiedzenie "Gdyby mężczyźni wiedzieli, jakie efekty dają selery, zapełniliby nimi swoje ogrody" :-). A trufle? To najdroższy

Pora coś zjeść
Selerotto, czyli risotto z selera (selerowy ryż) 76

Gdyby mi ktoś powiedział, że z selera można przygotować risotto (bez dodatku ryżu), i że będzie on pyszne i sycące – nie uwierzyłabym 🙂 Selera niezbyt lubię i sama myśl o ryżu z selera, sprawiała iż od razu czułam ten intensywny i charakterystyczny smak, na który po prostu nie miałam ochoty. Ale ponieważ interesuje się tematyką kulinarną i wiele razy słyszałam(...)ryż z selera jest smaczny, postanowiłam to sprawdzić. I faktycznie, danie wygląda i smakuje wybornie. Smak selera jest wyczuwalny, ale jednocześnie zagłuszany przez dodane składniki. Wszystko idealnie się komponuje ze sobą. Z dziką rozkoszą chłonie się kolejne łyżki 🙂 Moje selerotto przygotowałam w możliwie najprostszej postaci (a w planie miałam kilka dodatków), jako danie główne. Przede wszystkim dlatego, że zaskoczył mnie

Moja Delicja
Sałatka z selera konserwowego i szynki 846

Sałatka z selera konserwowego i szynki. Oboje lubimy sałatki z marynowanego selera, na Sylwestra przygotowałam więc kolorową sałatkę z selera konserwowego i szynki z dodatkiem papryki, złocistej kukurydzy z chili, oraz zielonych dodatków w postaci szczypiorku i natki pietruszki. To połączenie smakowe bardzo przypadło nam do gustu. Jest to jedna z klasycznych sałatek, które królują na naszych wszelakich imprezach, można(...)podać też na świąteczny stół, z pewnością znajdzie się wielu chętnych, jest nie tylko kolorowa, ale i smaczna, do tego bardzo prosta do przygotowania 🙂 Sałatka z selera konserwowego ma delikatny i orzeźwiający smak, można ją przygotowywać cały rok, gdyż składniki zawsze są ogólnie dostępne. Najlepiej smakuje schłodzona, więc po przygotowaniu trzeba ją wsadzić na kilka godzin do lodówki. Sałatka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka z selerem naciowym, winogronami, roquefortem, orzechami, suszonymi pomidorami, oliwkami i makaronem 240

jedna z moich ulubionych sałatek, dlatego też pragnę się nią z Wami podzielić. Połączenie selera naciowego, winogron, roqueforta i orzechów włoskich jest wprost genialne. Do tego pyszne suszone pomidory, które podkręcają smak i makaron, dzięki któremu sałatka jest pożywniejsza. Jest to pozycja, którą koniecznie musicie wypróbować. Składniki: 1 pęczek selera naciowego 300 g ciemnych winogron 200 g roqueforta (lub rokpola(...)albo lazura) 200 g czarnych oliwek 100 g orzechów włoskich 1 słoiczek suszonych pomidorów w zalewie 200 g makaronu penne 1 ząbek czosnku 2 łyżki octu balsamicznego Przygotowanie: Seler naciowy drobno pokroić. Winogrona poprzekrawać na połówki i wybrać pestki. Roquefort pokroić w kostkę. Oliwki poprzekrawać na pół lub pokroić w plasterki. Orzechy posiekać i podprażyć na patelni. Pomidory odsączyć

Food Square
Pieczone podudzia kurczaka z bekonem i puree z selera i ziemniaków 356

rumu 3-4 łyżki miodu 2 limonki świeża szałwia 1 ostra papryczka chilli 4 cebulki dymki 400 g marchewki 3-4 ząbki czosnku oliwa z oliwek Puree z selera i ziemniaków 750 g ziemniaków 750 g selera (korzeń) 100 g masła 1 i 1/2 łyżki chrzanu 1 i 1/2 łyżki kwaśnej śmietany 18% sól pieprz biały Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania(...)Każde podudzie zawijamy w plasterki wędzonego boczku. Kurczaka układamy na marchewce, skrapiamy go oliwą z oliwek i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) na 45-50 minut. Seler i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy. Odcedzamy. Następnie dodajemy około 60 g masła, chwilę podgrzewamy na małym ogniu, doprawiamy mielonym białym pieprzem i solą. Dodajemy

Smakowity Blog Kulinarny
Serowo-limonkowe puree z selera na steku wołowym 226

Porcja dla mięsożerców. Serowo-limonkowe puree z selera, kremowe, puszyste. Soczysta, polska wołowina smażona z czosnkiem i macierzanką, oraz słony kapar, jak wisienka na torcie. Danie przyjemnie połechce Wasze kubki smakowe. W mniejszych porcjach sprawdzi się jako przekąska lub kolacja.   Mięso wołowe wysokiej jakości jest poprzecinane cienkimi paseczkami tłuszczu, ma tzw. marmurkową strukturę, co gwarantuje nam soczystość i wyjątkowy(...)smak po przyrządzeniu.  Czas przygotowania: 20 minut Porcje: 4          Składniki: 150g serka Almette z ziołami, 1 średni seler ok. 6 00 g, 2 steki wołowe ( antrykot lub rostbef), 4 łyżki masła, 4 gałązki macierzanki lub tymianku, 1 limonka, 3 ząbki czosnku, kilka kaparów, sól, biały pieprz. Przygotowanie: Na zimne masło położyć rozgniecione ząbki czosnku

SzczyptaSmaQ
Grillowane warzywa z chrupiącą kalarepką i selerem naciowym 249

coś rozgrzewającego, więc wrzucamy warzywa na ruszt ;) Nasza mieszanka grillowanych warzyw ma same zalety - jest pyszna, zdrowa i kolorowa. Obok papryki i cukinii znalazła się w niej kalarepka i seler naciowy. Składniki: kalarepka 1 szt papryka czerwona 1 szt papryka żółta 1 szt seler naciowy kilka łodyg cukinia 1 szt przyprawy: sól, papryka słodka, kolendra, oregano, majeranek, pieprz lub ulubiona(...)przyprawa grillowa olej lub oliwa z oliwek 2 łyżki Przygotowanie: Warzywa dokładnie myjemy. Cukinie i selera naciowego kroimy na plasterki, kalarepkę "na zapałkę", paprykę w kwadraty. Pokrojone warzywa skrapiamy oliwą, posypujemy przyprawami i mieszamy. Przekładamy na blachę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do około 180 stopni do lekkiego przyrumienienia

głodny alergik
Kolorowa sałatka z marchewką i selerem 1938

przypomniałam sobie, że podczas wakacji dostałam przepis na sałatkę od Cioci.  Zrobiłam ją i nie byłabym sobą, gdybym nie zrobiła zdjęcia! Zobaczcie efekt: Kolorowa sałatka z marchewką i selerem 1 por słoik marynowanej marchewki słoik marynowanego selera duży świeży ogórek 20 dag szynki konserwowej majonez,   pieprz, sól   Najpierw kroimy pora w półksiężyce, następnie sparzamy go, studzimy(...)Marchewkę i selera wysypujemy na durszlak, przelewamy wodą. Kolejno o górka i szynkę kroimy w kostkę. Dajemy wszystkie składniki do miski, dodajemy majonez, mieszamy. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Smacznego

Kuchnia moimi oczami
Sałatka z roszponki, selera naciowego i sera gorgonzola 226

Wiosna się zbliża wielkimi krokami. Powoli będziemy zatem odchodzić od gorących zup i pieczonych mięs na rzec lekkich sałatek i zimnych przekąsek. Połączenie roszponki, selera naciowego i sera gorgonzola tworzy niezwykle delikatną i orzeźwiającą sałatkę. Całość uzupełniona prażonymi orzechami z wyśmienitym winegretem daje niezwykle fajny i wyjątkowy smak. Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: 2 Składniki: 2 garści roszponki(...)gałązka selera naciowego 4 orzechy włoskie 80 g sera gorgonzola Sos winegret: 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka oleju z orzechów ziemnych (można pominąć jeśli nie mamy akurat w domowych zapasach) Kilka kropli soku z cytryny Kilka kropli białego octu winnego Świeżo mielony pieprz i sól Roszponkę myjemy pod bieżącą wodą i odrywamy zgrubienia w okolicy korzenia. Suszymy

Kolizje Smaków
Sałatka z selerem naciowym i ananasem ( na słodko ) 274

łaknienie. Może nie jest to typowa sałatka na słodko, ale uwierzcie mi - jest pyszna ! Będzie często gościć na moim stole - to pewne. Składniki: * 1/2 ananasa świeżego * 3-4 łodygi selera naciowego * 70 g orzechów włoskich * 1 łyżka rodzynek "jumbo" ( zamiennie może być żurawina ) * garść liści bazylii * 1 łyżeczka miodu ( u mnie spadziowy ) * 1 łyżka oleju pistacjowego ( zamiennie: sezamowy, arachidowy ) Wykonanie(...)Ananasa obrać ze skóry, wykroić zdrewniały środek i pokroić w kostkę. Łodygi selera  umyć, osuszyć i pokroić w kawałki grubości około 1-1,5 cm. Kawałki ananasa, selera oraz orzechy i rodzynki - wymieszać w misce. Przygotować dressing. Liści bazylii zmiksować razem z miodem i olejem. Tak przygotowanym dresingiem polać sałatkę tuż przed podaniem. Smacznego

kolorowotorcikowo
Sałatka królewska z ananasem, szynką i selerem. 1272

męża.  Bardzo szybka w przygotowaniu, doskonała w smaku... Po trosze słodka i pikantna. Polecam! Sałatka królewska. Składniki: 400 g szynki/polędwicy drobiowej lub wędzonego indyka; ananas z puszki; seler konserwowy - słoik; 1 puszka kukurydzy; 200 g sera żółtego; 1 por, 4 - 5 łyżek majonezu; sól, pieprz. Szynkę/ polędwice/ wędzonego indyka kroimy w kostkę. Seler, kukurydzę i ananasa odsączamy. Ananasa(...)kroimy w kostkę, selera siekamy na drobniejsze kawałki. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jasną część pora myjemy, dzielimy wzdłuż na 4 i kroimy drobno. (Pora można przelać wrzątkiem, żeby był łagodniejszy). Wszystkie składniki łączymy dodajemy majonez, sól i pieprz do smaku i dokładnie mieszamy. Smacznego!!! PS. Do sałatki można dodać ugotowanie na twardo i pokrojone w kostkę

Miksturownik
36.Obiad idealny na mrozek: czyli gulasz wołowy z marchewką i selerem! 186

aromatycznego sosu, warzyw i kaszy jęczmiennej.. Czego chcieć więcej? (; Składniki: 300-400g ligawy wołowej  ok.1/4 szklanki mąki do obtoczenia mięsa 2 marchewki 1 mała cebula pół selera  2 ząbki czosnku szklanka bulionu warzywnego łyżeczka suszonego rozmarynu,  szczypta gałki muszkatołowej i kurkumy  świeży koperek świeżo zmielona sól i pieprz olej do smażenia 1/4 szklanki smietanki(...)podwięzin, kolejno kroimy w dość regularną kostke i  każdy kawałek dokładnie obtaczamy w mące. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w dość regularne paseczki, analogicznie to samo robimy z selerem. Czosnek rozgniatamy i siekamy na bardzo drobno. Obraną cebulę kroimy w piórka. Na rozgrzanym oleju smażymy kawałki mięsa aż do uzyskania złocistego zabarwienia powierzchni (smażymy po garści kawałków, małej ilości

Symfonia Smaków