mogę stwierdzić, że to jedna z moich ulubionych zup jest od dziś. Czego użyłem? Do bulionu: -kawałek wołowiny (antrykot) -szyja indycza -skrzydełko indycze -4 marchewki -3 pietruszki -pół dużego selera -dwa ząbki czosnku -por cały -kawałek kapusty włoskiej -cebula opalona -natka pietruszki -sól -ziele angielskie -liście laurowe -pieprz czarny ziarnisty Mięso umyte zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia. Ściągamy białko
BaRepasmoże nam uratować przesoloną zupę. Dodajemy surowego ziemniaka do zupy on wchłania sól po czym takiego ziemniaka usuwamy. PUREE Z WARZYW I OWOCÓW Różne rodzaje warzyw np takie jak seler, marchew, dynia, korzeń pietruszki nadają się do zagęszczenia sosu lub zupy. Pokrojone i zagotowane w bulionie po czym zmiksowane nadadzą wyjątkową nutę smakową. Namoczone suszone owoce lub świeże po zmiksowaniu
Basia w kuchniDzisiaj na blogu kolejna surówka do opublikowanej już wcześniej kolekcji, czyli surówki z selera , z marchewki czy czerwonej kapusty . Na pewno wszystkie one goszczą na Waszych stołach, szczególnie w zimie, gdy w sklepach brak aromatycznych pomidorów, ogórków czy papryki... Zachęcam do ich przygotowania, bo zawierają dużo witamin, szczególnie kiszona kapusta. Surówka z kiszonej kapusty Czas
Kulinarne przygody Gatitypodgrzybków i kozaków. Dziś zrobiłam pyszny sos grzybowy, doprawdy palce lizać! SKŁADNIKI: świeże grzybki - ile macie(ja miałam około 1/2 kg. gotowanych) 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera i pora 1 średnia cebula śmietanka 18% słodka 1 łyżka mąki, 2-3 łyżki masła klarowanego sól, pieprz, odrobinę vegety WYKONANIE: grzyby czyścimy, myjemy, następnie gotujemy około 1/2h z dodatkiem
Kuchnia Beatyzastępują mięso i łagodzą objawy menopauzy. Składniki 250 g fasoli czarne oczko u mnie od Skworcu Karahi Chicken Masala/przyprawa bez chemii/ od Skworcu sól himalajska różowa majeranek czosnek marchewka seler- korzeń cebula sok pomidorowy- u mnie do picia -bez konserwantów, bez chemii. Zupa jest łatwa w przygotowaniu. Nie należy zapominać jednak o ważnej rzeczy- fasolę należy najpierw opłukać i zostawić
Z Kuchni Do Kuchnismaku co właśnie te kluski ugotowane bezpośrednio w rosole. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Składniki: 500 g rozbefu wołowego 2 udka kurze 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 średniego selera 1 podpieczona cebula 2-3 ząbki czosnku 1 liść kapusty ( ja miałam włoską) 1 listek laurowy 2-3 ziela angielskie świeży lubczyk sól i pieprz
Gosia gotujenich wiedzie prym pierwszeństwa, ale niewątpliwie jest wraz z ogórkową i rosołem w pierwszej trójce. Zapraszam na moją wersję Składniki: 1 korpus z kurczaka 1 marchewka 1/3 selera 1 cebula 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki pelati sól,pieprz do smaku szczypta słodkiej papryki szczypta suszonego oregano natka pietruszki 1 łyżka cukru 100 g śmietany około
Gosia gotujedziwić...smaczna, łatwa, choć czasochłonna, nie znudzi się chyba nigdy.Polecam :) SKŁADNIKI : 4 udka 5 dużych skrzydełek 0,7 kg kurzych łapek 3 marchewki 1 cebul a 1 nieduży seler kilka listków laurowych kilka kulek pieprzu i ziela angielskiego 3-4 goździki sól i pieprz do smaku szczypta majeranku 6 ząbków czosnku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Łapki umyć, oczyścić i poobcinać pazurki.Wrzuci
Gosia gotujezawsze można fotografować w oknie z odpowiednim oświetleniem. Składniki: 1 kurczak 2 duże marchewki 1 średnia pietruszka 1/4 średniego selera 1 cebula 1/2 średniego pora 1 jałązka lubczyku sól i pieprz do smaku domowy wg tego przepisu makaron Sposób przygotowania: Kurczaka oczyścić, umyć i włożyć do dużego garnka, dodać umyte obrane
Gosia gotujenazwa mnie przekonuje do konsumpcji, ale to co mam na talerzu. Składniki: 1 kg filetów ryby ( u mnie sola) 2 średnie marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 2 cebule 150 g koncentratu pomidorowego, 5 ziarenek ziela angielskiego 3 liście laurowe 3 goździki 6 ziarenek pieprzu, sól, pieprz, cukier...do smaku 1/2 szklanki wody olej do smażenia
Gosia gotujeostrygowego bardzo odpowiadał, więc na tym pozostało. Składniki: 1 kg antrykotu 1 duża cebula, 3-4 cm świeżego imbiru 1 gwiazdka anyżu 3 goździki 3 marchewki 1 nieduży seler 1 pietruszka 1 gałązka lubczyku 2 ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki sosu ostrygowego jasnego sól i pieprz do smaku 2,5 l wody 250g makaronu
Gosia gotujetermoobiegiem nastawionym na 180 st. C z opcją grill od góry przez 70 minut. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.U mnie z ziemniaczkami puree i surówka z jabłka i selera. Smacznego
Gosia gotujezatem ilość możliwości smakowych jest ogromna niczym paleta barw. Składniki: 500 g rozbefu wołowego 2 udka kurze 5 niedużych kapeluszy suszonych prawdziwków 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 średniego selera 1 podpieczona cebula 2-3 ząbki czosnku 1 liść kapusty 1 listek laurowy 2-3 ziela angielskie 3 łyżki mrożonego lubczyku sól i pieprz
Gosia gotujemięso z kością zanurzone w zastygniętym wywarze. Polecam. Składniki : 10 dużych skrzydełek z kurczaka 1 kg kurzych łapek 4 duże marchewki 1 średnia cebula kawałek białego pora 1 nieduży seler kilka listków laurowych kilka kulek pieprzu i ziela angielskiego vegeta i pieprz do smaku szczypta majeranku czosnek wg uznania ( u mnie duuużo: ) Sposób przygotowania: Łapki umyć, oczyścić i poobcinać pazurki.Wrzuci
Gosia gotujezioła / kukurydza - ziarenka itd. Co kto woli. WYKONANIE: Gotujemy wywar mięsno-warzywny - u nas żołądki indycze (1-1,5 kg) i tacka warzyw (2 marchewki, 2 pietruszki, seler, 2 pory, kawałek kapusty + przyprawy: pieprz czarny, domowa typu vegeta, ziele angielskie, liść laurowy). Wywar przecedzamy, gotujemy w nim obrane, pokrojone w kostkę ziemniaczki - jeśli wykorzystujemy kukurydzę z puszki to możemy
Wypisz Wymaluj