seler - 8745 przepisów (strona:427/583)

Rozgrzewająca grochówka z imbirem 162

zimowe dni polecamy porcję pożywnej, smacznej rozgrzewającej zupy Skład niki: 20 dag grochu łuskanego 1 kość schabowa pasek wędzonego boczku łyżka masła 3 średnie ziemniaki 2 marchewki łodyga selera naciowego 1 cebula 2 listki laurowe 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka startego świeżego imbiru sól pieprz świeżo zmielony natka pietruszki Wykonanie: Groch opłukać włożyć do garnka z kością  boczkiem

kgwjanczewo
Ryż z soczewicą. Wyprawa do Indii. 165

zabieramy się do pracy :) Ryż z soczewicą i warzywami : (4 osoby) Składniki: 2 torebki ryżu parboiled 1 puszka soczewicy 1 papryka czerwona 1 papryka żółta lub pomarańczowa 2 gałązki selera naciowego 1 średnia marchewka 1 średni burak 1 cebula czerwona makaron rosołowy np. "Babuni" szczypiorek garam masala, pasta tandoori, pieprz, tymianek oliwa z oliwek Ryż gotujemy w osolonej wodzie

vegetanie
Krokiety z nadzieniem serowym. 169

podrzucając do góry lub odwracając łopatką), po czym zsuwamy na talerz. Składniki na farsz : 1 opakowanie serka śmietankowego 1/2 opakowania mrożonego szpinaku 10 dkg startego żółtego sera 1 duży seler gałka muszkatołowa pieprz oregano, bazylia, tymianek oliwa z oliwek Szpinak rozmrażamy i odparowujemy na patelni, dodajemy do serka śmietankowego i dobrze mieszamy ze sobą. Ścieramy ok. 10 dkg sera żółtego

vegetanie
Brokułowe kąski w cieście naleśnikowym. 204

ziemniaki pieką się w piekarniku możemy zabrać się za surówkę. My wymyśliliśmy sobie do tego dania mieszankę pomidorów czerwonych z czarnymi z dodatkiem płatków szalotki, kukurydzy i siekanych liści selera naciowego. Całość polewamy oliwą, posypujemy świeżo mielonym pieprzem i delikatnie skrapiamy octem balsamicznym. Użyliśmy do tej surówki 2 pomidory czerwone i jeden czarny oraz 1/2 szalotki. Na koniec 2 duże

vegetanie
Ciasto szpinakowe, czyli szpinakowiec w cieście francuskim :) 215

taką większą sesję, aby pokazać lepiej cały proces przygotowawczy.   Hehe w tym tempie rozwoju w niedługim czasie zaczniemy kręcić Videobloga :) Ciekawe co powiedzielibyście widząc na ekranie selera i kapustę, którzy mówią ludzkim głosem :) To mogłoby być ciekawe :) Hmmmm.... Teraz wracamy do przepisu, bo się trochę rozmarzyliśmy :) Zobaczcie kolejne etapy przygotowania.   Etap I : rozkładamy ciasto na blasze posmarowanej lekko

vegetanie
Marchewka z groszkiem w białym sosie z gorgonzolą. 171

koniec dodajemy sporo świeżo mielonego pieprzu i delikatnie polewamy oliwą z oliwek. Gotowe :) Podajemy na ciepło z ziemniakami pure i dodatkiem, który najlepiej lubicie. My polecamy kotlety z selera lub boczniaki a'la kotlet . Życzymy smacznego :) Pozdrawiamy

vegetanie
Zupa fasolowa z kiełbasą i boczkiem 192

fasolowa z przepisu Mamy z kiełbasą i boczkiem - taką lubimy najbardziej :) SKŁADNIKI 500 g fasoli Piękny Jaś laska kiełbasy podlaskiej 150 g boczku wędzonego 1 marchew 1 pietruszka kawałek selera 1/2 pora 1 cebula 2 łyżki mąki 1 łyżka masła sól, pieprz majeranek PRZYGOTOWANIE Fasolę moczymy przez noc w garnku zalewając wodą. Uzupełniamy wodę do 1,5l i gotujemy

Moje Kuchenne Rewelacje
Rosół z indyka 191

końcu zjeść, najlepiej z dużą ilością płynów. Indyk przyjechał od zmartwionej sytuacją cioci, co oznacza, że jest/był on ..normalnym indykiem, biegającym na wolności. Składniki -porcja indyka -marchewka, seler ,por ,zielonapietruszka -sól różowa himalajska, bo zdrowsza -przyprawa bez chemii Karahi Chicken Masala  SKWORCU -szczypta Kuchmistrza  SKWORCU -kluseczki na rosół jakie lubisz Umyj mięso z indyka, włóż do dużego

Z Kuchni Do Kuchni
Zupa krem ze smażonej papryki z miodem, gorgonzolą i z kluseczkami. 239

kuchni i robię zupę na dziś. Jak zrobić kluseczki znajdziecie tutaj . Czego nam trzeba? Do bulionu: -porcja z kaczki -szyja indycza -dwa skrzydełka z kurczaka -3 marchewki -2 pietruszki -seler -3 ząbki czosnku -opiekana cebula -kilka listków laurowych -kilka ziaren ziela angielskiego Mięso zalewamy zimną wodą; miałem takie porcje zamrożone, więc zalewam wodą podgotowuje około 15 minut. Zbieramy ścięte białko

BaRepas
Kolorowe śniadanie 214

których brakuje. Przynajmniej mnie brakuje. Składniki -chleb ciemny razowy -ser topiony truflowy  Lactima -ser rycki Ramzes, wędzony,plastry -gotowane jajo -dodatki w postaci- sałaty lodowej, czerwonej kapusty,oliwek, selera naciowego,szczypiorku, mixu kolorowych sałat, pomidorka koktajlowego -do dekoracji użyłam Majonezu Kieleckiego Ugotuj jajo na twardo. Posmaruj chleb serem topionym i połóż wędzony rycki ser Ramzes. Na sałate lodową wyłóż

Z Kuchni Do Kuchni
Gulszowa 280

Składniki: 1 kg wołowiny 3 cebule 1 koncentrat pomidorowy 2 duże marchewki 1 pietruszka seler por 300 g pieczarek 3 ząbki czosnku sól, pieprz,  ziele angielskie liść laurowy 0,5 łyżeczki papryki chili 125 g masła oliwa Zasmażka 2 łyżki mąki Wykonanie: Mięso z cebulą kroimy w drobną kosteczkę. Podsmażamy na maśle, które dzielimy na 3 części z odrobiną

kgwjanczewo
Pieczony udziec z indyka 230

się zapiekł. Stan upieczenia sprawdzić widelcem, jeśli po wkłuciu widelca indyk swobodnie się z niego zsuwa to znak, że jest upieczony. Do tak upieczonego udźca doskonale pasuje surówka z selera

Kuchcik gotuje
ZUPA KREM Z PIECZONYCH POMIDORÓW. SŁODKO - OSTRA. 204

Ziarenkowa, i odrobina oliwy z oliwek WYKONANIE: Gotujemy wywar mięsno-warzywny - u nas udziec z indyka ( 1-1,5 kg ) i tacka warzyw ( 2 marchewki, 2 pietruszki, seler, 2 pory, kawałek kapusty + przyprawy: pieprz czarny, domowa typu vegeta, ziele angielskie, liść laurowy ). Umyte pomidory i paprykę osuszamy i rozkrajamy.  Na dno naczynia żaroodpornego dajemy oliwę, przyprawy i zioła

Wypisz Wymaluj
Risotto z owocami morza 158

arborio cebula 3 ząbki czosnku papryczka chili ok. 4 łyżek masła 100 ml wytrawnego białego wina 1 l bulionu warzywnego (2 marchewki, 1 por, 1 pietruszka, 1/2 cebuli, 1/2 selera) 500 g mieszanki owoców morza 1/2 pęczka pietruszki sól, pieprz koszt.: ok. 30 zł. KROK 1 Sporządzenie bulionu; Do garnka wlewam ok 1,5 l zimnej wody. Wkładam obrane warzywa

smacznieinatemat
barszcz ukrainski postny 350

innych warzyw. Nie spotkałam jeszcze nikogo kto by tutaj dodawał do barszczu lub innej zupy, jakieś inne warzywa, typu: seler, pietruszka czy por.  Przygotowanie: 1. Fasole namaczamy i  zostawiamy najlepiej na cala noc, by nam napęczniała. Następnie gotujemy ja w tej samej wodzie ok 1,5 godziny, aż będzie

Kulinarnie z Polką na Kresach