Powiem szczerze-nigdy nie lubiłam warzyw takich, jak pietruszka czy seler. Jakoś ich aromat jest dla mnie zbyt intensywny. Zawsze uważałam, że warzywa te świetnie nadają się do ugotowania bulionu/rosołu, ale do niczego więcej. I zawsze omijałam je szerokim łukiem. To są takie 2 wyjątki, bo generalnie warzywa uwielbiam i jem często. Pewnego dnia robiłam kurczaka pieczonego w warzywach
Zawsze głodna!gotować jeszcze 20 minut, doprawić solą i pieprzem, po czym zdjąć z palnika i nieco przestudzić. Zmiksować razem z ugotowaną wcześniej włoszczyzną (bez marchewki - jedynie białe warzywa: pietruszka, seler, por). Dodać śmietanę i zmiksować ponownie na gładki krem
W SMAKkuchni nic nie powinno się zmarnować". W myśl tej wąskiej doktryny zrobiłem sałatkę warzywną, z warzyw, które mi zostały po zrobieniu wywaru do tego risotta . Czego potrzebujemy? -ugotowane: marchew, seler, pietruszka -dwa jajka ugotowane na twardo i zalane zimną wodą -dwa obrane ogórki kiszone -majonez -pieprz biały -garść kiełków rzodkiewki -szczypiorek świeży Wszystkie składniki kroimy na nieregularne kostki, łączymy
BaRepasbałam się eksperymentować, ale pomyślałam, że teraz jak prowadzę bloga mam większą motywację. Zapraszam więc na zupę jarzynową z oscypkiem. Składniki: - 1 marchewka; -1 pietruszka; - 1/2 pora; - 1/3 selera; - 200 g oscypka (lub żółty ser np. cheddar lub ementaler); - 100 g ugotowanego ryżu; - 1 łyżeczka miękkiego masła; - 1 łyżka mąki; - 1/2 szklanki śmietany 18%; - 2 łyżki posiekanego koperku; - łyżeczka
dom-agi.plktóry sprawia, że przesiąka on smakiem. Gdy mamy dostęp do mięsa prosto od gospodarza, to ten smak jest jeszcze bardziej wyjątkowy Składniki: - korpus, dwa skrzydełka; - 2 marchewki; - cebula; - 1/4 selera; - 2 małe lub jedna duża pietruszka; - świeży lubczyk (ja mam zamrożony:)) - kawałek pora; - sól, pieprz, pół łyżki vegety, 3 kulki ziela angielskiego, duża szczypta suszonego lubczyku; Wykonanie: Korpus i skrzydełka
dom-agi.plchyba po prostu nie należę do miłośników ryb Składniki na 3 porcje: - 300 g fileta z dorsza (podzielić na 3 części) - 1 średnia pietruszka; - kawałek selera; - 2 średnie marchewki; - kawałek pora; - 6 plasterków cytryny; - 2/3 szklanki przecieru pomidorowego (passaty); - sól, pieprz, imbir Wykonanie: Warzywa umyć, obrać, pokroić w cienkie słupki, a por w talarki. Podzielić warzywa na 3 części. Każdą
dom-agi.plmojego bloga. Niesamowite, nie? Dziękuję za ten podarunek, a oto przepis z wykorzystaniem tych krewetek dedykowany specjalnie Pani Znajomej-Nieznajomej. Nie do uwierzenia... Czego użyłem? Wywar z warzyw: -marchew, seler -pietruszka -ziele angielskie -dwa liście laurowe -por, część zielona -pieprz czarny kilka ziaren -ząbek czosnku -kawałek cukinii -cebula przepalona -sól Wszystkie obrane warzywa zalewamy 1,5l wody i gotujemy około
BaRepasTAKI CHŁYT MARKETINGOWY. Tak, MOŻNA SPALIĆ ZUPĘ! Jak to zrobić? Nalej do garnka 2 litry wody, zagotuj. Wsyp pół łyżeczki kurkumy. Obierz marchewki, wrzuć do garnka, Obierz ćwiartkę selera, wrzuć do garnka, Obierz ostatni kawałek pietruszki, jaki znajdziesz w lodówce, wrzuć do garnka. Obierz cebulę, dorzuć do reszty. Dodaj pół łyżeczki pieprzu, a po chwili łyżeczkę soli. Zostaw na małym
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIESkładniki: 2 woreczki ryżu 500 g mielonego mięsa 1 szklanka drobno pokrojonej białej kapusty 1 cebula 1 jajko sól, pieprz, słodka papryka 1/2 selera 1 korzeń pietruszki 2 marchewki 1 kostka warzywna 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, chilli 2 łyżki mąki + pół szklanki zimnej wody Sposób przygotowania: 1. Ryż ugotować na sypko. Odstawić do wystygnięcia. 2. Do mięsa dodać
A Ty Smakuj Mniekaszę i taką dałam ale krupniczek i tak wyszedł przepyszny. składniki: 500 g żeberek wieprzowych ok 3 l wody 1 cebula 3-4 marchewki pęczek włoszczyzny (natka pietruszki,liść selera i pora) 600 g ziemniaków 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 szklanka drobniutkiej kaszy jęczmiennej kilka łyżek mleka sól,pieprz 3 listki laurowe Żeberka zalać wodą zagotować. Zebrać szumowiny. Dodać
Monia miesza i gotujerazem z kaczką do rękawa i wstawiamy do nagrzanego do 200"C piekarnika. pieczemy około 30 minut podajemy z fasolką szparagową lub pure z ziemniaków i selera Smacznego!! P.S. Zamiast całej kaczki, możecie użyć tylko udek lub piersi:) będą tak samo pyszne
Luźna Kuchniaparze do tego warzywa, właściwie sos warzywny. Polecam. SKŁADNIKI (porcja dla 4-5 osób) 1/2 kg filetu z dorsza lub innej ryby 1 mały por 1 marchewka mały kawałek selera. mały kawałek pietruszki koperek do posypania pół szklanki śmietany 18% lub mocniejsza przyprawa do ryb pieprz sól tymianek WYKONANIE Rybę kroimy na kawałki, Przyprawiamy solą pieprzem, przyprawą
W kuchennym oknie Ewyprzygotować taki koktajl, nie trzeba mieć w domu super sprzętu i wyciskarek o zaawansowanych technologiach. W tym przepisie nie ma potrzeby wyciskać soku z buraka, selera ani marchewki :) Przepis jest zaledwie trzyskładnikowy, najprostszy na świecie. Potrzebujemy zwykły blender, a do wyciśnięcia soku wystarczy gadżet do cytrusów za kilkanaście złotych. Koktajlu nie ma potrzeby dosładzać, smak szpinaku pozostaje ledwo wyczuwalny
bistro mamaniedzielny obiad, oczywiście z domowym makaronem. PYSZNY ROSÓŁ SKŁADNIKI: mięso (drobiowe-udko, część skrzydła indyka, wołowe-kawałeczek rostbeefu, wieprzowe-kawałek szynki lub schabu) 4 marchewki 2 pietruszki kawałek selera por 1 cebula Vegeta, liść laurowy, 4 ziarnka ziela angielskiego, 10 ziarenek pieprzu SPOSÓB WYKONANIA: Mięso płuczemy. Wszystkie warzywa myjemy i obieramy. Cebulę umyć przypiec nad płomieniem palnika gazu pieca
Kuchnia Beaty