plasterki suszonego jabłuszka suszone i dwa plasterki suszonej gruszki - 2 ziarenka ziela angielskiego - 1/2 łyżeczki majeranek - 1/4 łyżeczka ziół prowansalskich - mniej niż połowę kostki rosołowej - 1 marchewka - 1/4 selera - pół białej części pora - 1 pietruszka - łyżka mąki - ocet do smaku ( ja wlałam 1/2 łyżki) - 2 łyżki śmietany Wykonanie: Myjemy mięso, wkładamy do garnka i zalewamy 2l wody trochę solimy
Tanio szybko zdrowouwielbiają inni nienawidzą. Ja uważam, że trzeba do nich dorosnąć. Składniki: 4 nóżki wieprzowe 3 ćwiartki kurczaka bez kości 3 marchewki 2 pietruszki 1 seler 1 por 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 3 ziarna jałowca 3 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku do dekoracji możemy użyć ok 50 g groszku
Niezły Młynekwielkanocny: Składniki na bazę do pasztetu ½ kg łopatki wieprzowej, ½ kg wołowiny ½ kg wątróbki drobiowej ( u mnie z indyka) 1 szt. duża marchew 1 pietruszka, 1 szt. cebula, 1/4 szt. selera, 5 szt. ziele angielskie, 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego 3 szt. liście laurowe, 1 łyżeczka soli lub 1 kostka bulionu warzywnego (do gotowania mięsa) 1 szt. czerstwa bułka 2 jajka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWczoraj naszedł mnie smak na zupę kalafiorową, chodzi tak do teraz za mną ten kalafior, więc zabieram się za niego. Najpierw bulion: -wędzone kości -4 marchewki -2 pietruszki -kawałek selera -dwa ząbki czosnku -liście z kalafiora -cebula podpalona -kilka liści laurowych -kilka kulek ziela angielskiego -sól -pieprz ziarnisty czarny Kości zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy warzywa, gotujemy
BaRepasminut doprawić do smaku i zblendować na gładką masę gdy będą grudki należy przelać przez sitko. ROSÓŁ DYNIOWY 1 litr wody 5 marchewek 2 korzenie pietruszki kawałek selera por 300 gram dyni piżmowej pęczek natki pietruszki sól i biały pieprz do smaku Warzywa obieramy , myjemy i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości , odcedzamy przez gazę . DODATKOWO Kilka żółtych
na gaziekaszki mannej 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz do smaku szczypiorek pocięty 2 łyżki sos koperkowy 1 większą marchew 1 korzeń pietruszki 3 łodygi selera naciowego 1 cebulę 3 liście laurowe 4-5 ziarna ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu sól do smaku koperek świeży (lub mrożony ) 1 duży
Basia w kuchniprzy okazji urodzinowy. Na zdjęciu: ciecierzyca ze szpinakiem i czosnkiem, biała surówka (kapusta, jabłko, seler, cebula i sos ), kotlet buraczany , szybki sos pomidorowo-paprykowy i kule ziemniaczane. Smacznego! Przepis dodaję do akcji: Znów w Krakowie:). Warto poszukać noclegu na grouponie lub kupbonie (dużo taniej, można upolować pokój ze śniadaniem i bardzo blisko centrum:). Yellow
Qlinarnie i Qlinarniepropozycją jest prosta i szybka zupa fasolowa. Świetnie rozgrzewa i długo syci. :) Składniki: 60g fasoli "Piękny Jaś" (przed namoczeniem) 1 średni ziemniak 1 średnia marchewka 1/2 pietruszki kawałek selera 2 ziela angielskie 1 liść laurowy pieprz sól majeranek skrzydełko z kurczaka woda Sposób przygotowania: Na noc fasolę zalewamy wodą, aby napęczniała. Następnego dnia przepłukujemy ją w zimnej wodzie. Wrzucamy
Truskawkowa Fiestasosów, risotto i wielu innych dań. Wykonanie proste, a tak przygotowany wywar stanowi doskonałą bazę pod dalsze kulinarne szaleństwa. To do dzieła! SKŁADNIKI 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 średniego selera 1/2 małego pora 1 cebula pęczek natki pietruszki 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 2 ziarenka pieprzu sól 1,5 l wody PRZYGOTOWANIE Warzywa obrać, opłukać (ja cebulę zostawiam
zabawa smakiemSkładniki: 1/2 selera 1 korzeń pietruszki 3 marchewki 30 dag wędzonego boczku 1/2 pęczka natki pietruszki 2 gałązki lubczyku 6 ziemniaków 2 kostki rosołowe lub warzywne sól, pieprz 1,5 szklanki mąki 1 jajko sól ciepła woda Sposób przygotowania: 1. Warzywa obrać, pokroić i zalać ok. 4l wody. 2. Gdy warzywa będą na wpół miękkie dodać natkę pietruszki, lubczyk, pokrojony
A Ty Smakuj MniePyszna i rozgrzewająca zupa z dodatkiem curry. Bardzo łatwa w przygotowaniu. Świetnie smakuje z grzankami. Smacznego! Składniki: 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 marchewki 2-3 ziemniaki 1 seler 1-2 pietruszki kilka łyżek oleju 2-3 liście laurowe 2-3 kulki ziela angielskiego lubczyk curry sól, pieprz opcjonalnie: kilka łyżek mleczka kokosowego lub kwaśnej śmietany Obierz i pokrój wszystkie
Qlinarnie i QlinarniePikantne, odchodzące od kości mięsko, pieczone w sosie własnym i warzywach . Na 6-8 porcji: - 2 kilo żeberek wieprzowych do pieczenia - 2 marchewki - 1 pietrucha - kawałek selera - koncentrat pomidorowy - mały słoiczek - 2 szklanki białego wina wytrawnego lub bulionu - 5 liści laurowych, sól do smaku - pieprz czarny grubo zmielony 4 łyżki - olej do smażenia - 4 średnie cebule - 1 główka czosnku Mięso
Pasje Jolkilniany oraz oliwa z oliwek. Owoce i warzywa. Źródła antyoksydantów, witaminy E, która działa przeciwzapalnie oraz witaminy C, będącej niezbędnikiem przy wytwarzaniu kolagenu. Będą to m.in. kapusta, por, cebula, seler, pietruszka, dynia, wszystkie rodzaje sałat, brokuły, buraki, marchew, ogórki, kiełki, cytrusy, winogrono, porzeczki, aronia, żurawina, truskawki, jagody oraz borówki. Produkty pełnoziarniste, kasze, rośliny strączkowe. Bogactwo witaminy E, witamin z grupy
Życie na widelcumiła niespodzianka. Jesienne maliny są najsmaczniejsze- bardzo słodkie i aromatyczne. Kolejna niespodzianka- kiedy już straciliśmy nadzieję, że coś będzie z naszych kalafiorów, te zawiązały mini kwiatowstany Seler naciowy w ogóle nie wykiełkował i na jego miejscu posialiśmy rukolę. A tu po tylu miesiącach wykiełkował jeden śmiałek:) A tak pięknie przebarwiła się jeżyna bezkolcowa W naszym ogrodzie świetnie się czuje kocur
les mirabellesmają sobie równych. I tylko smutno, że niewiele ogrodowych rzeczy da się zjeść. Zostały nam jeszcze pory i skorzonera na grządkach. Kilka listków rukoli i botwinki na kanapki, trochę selera i maluteńki fioletowy jarmuż. Dlatego przepisów na blogu wielu nie będzie- wyżywamy się kulinarnie wypełniając cotygodniowe wyzwanie Jamiego- możecie zobaczyć efekty na facebooku :) I to na tyle jeśli chodzi
les mirabelles